Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

B vitaminer

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej hej Välbefinnare!

Idag tänkte jag skriva lite om vitamin B gruppen, dom är B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, B13, B15 och B17.
Dom är alla vatten lösliga vitaminer och kan därför inte förvaras i kroppen speciellt bra. Därför måste regelbundet intag av dessa vitaminer ske, så är det med samtliga vatten lösliga vitaminer. Fresh och naturlig mat måste därför intas för att motverka bristen för dessa. Många av B vitaminerna finns i samma mat, utför liknande arbeten och dom behöver varandra för att fungera som bäst. Vissa av dessa vitaminer kan skapas i kroppen med hjälp av mikroorganismer som finns i kroppen. Så som bakterier, jäst, svamp och mögel som finns i tjocktarmen. Denna produktion är beroende av en varierande och hälsosam kost. Av denna anledning är det viktigt att tarmfloran är i balans. Överskott sker oftast inte av B vitaminerna då dom enkelt avsöndras ur kroppen geom urin eller svett.

Dessa vitaminer arbetar som koenzym, vilket är en liten molekyl som aktiverar vissa enzymer i kroppen. Enzymer är viktiga i metabolimsen av kolhydrater, fett och protein. Enzymer aktiverar en reaktion i kroppen och är uppbyggda av proteiner. Den kan också användas för att motbygga stress, oro och trötthet då det hjälper nerv systemet att slappna av eller ge energi. 

Rikt i: Vissa bönor, sädesslag, lever, gröna sallader. Detta kan variera från vitamin till vitamin också, så de kommer mer om i vilken mat vitaminen är rikast, när jag skriver om dom enskilda vitaminerna.  

xxx



Kommentarer

 • Art By Tina/Tina Axelsson säger:

  Vilka vitaminer ska jag äta för att få hår & naglar att må bättre?

  2011-12-12 | 21:51:32
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Vitamin B är rika på ämnen som hjälper mot håret, men osäker på vilken typ av vitamin B. Men lovar att du snart kommer att hitta den infon på bloggen....jag säger till när. =) Kram kram

  2011-12-12 | 22:03:26
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här: