Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Förstörelsen av fetter

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej hej läsare!!!

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om fett så förstörs omättade och fleromättade fetter om dom utsetts för värme, syre och ljus. Och det är just detta som fett industin utsetter oljorna för, för att oljorna inte ska härskna och bli dåliga, och kunna stå pa hyllorna i affären under flera månader. Men omöttade och fleromöttade oljor ska aldrig stå i ditt skafferi längre än 12 månader, beroende på vilken typ av olja de är.

I den kommeriella olje marknaden, när nötter och frön blir olja, går dom igenom en rad olika processer som gör att den magiska kraften, energinivån och naturliga substanserna försvinner. Dom behövs för att oljan i nötter/frön ska brytas ner och vara bra för kroppen.
Fosfolipider behövs för membranet/fett hinnan runt cellerna och även för funktionerna för denna hinna. Fytosterolerna försvinner, och dom blockerar upptaget av kolestrol från tarmarna. Vitamin E, som också försvinner från oljan är en antioxidant som skyddar kroppen mot fria radicaler. Olja innehåller också klorofyll som är rikt på magnesium, och detta försvinner också vid framtaget av komersiella oljor.

En teknik företagen använder är hydrogenering, som innebär att man tillför väte till oljan. Denna process tar inte bara bort dom bra ämnena i oljan, utan dom transformerar också oljan till en ny form, kallad trans fett. Transfetter höjer kolestrol nivån i blodet, och ökar risken av pulsåderförkalkning. Detta är en del av processen för att göra bland annat margerin. Även blekning och deodorisering av vissa oljor görs, för att ta bort nyanser, lukter och smak från oljan. Oljorna värms upp till olika temperaturer, beroende på om dom ska ta bort lukt eller färg, och som jag nämnt tidigare, värme skadar oljan.

PS. En olja får bli stämplad "Cold-Pressed" så länge den inte värms upp under själva pressningsprocessen. Det betyder alltså att din olja ändå kan vara uppvärmd vid tex blekning eller borttag av lukt och smak. En olja ska båda smaka och lukta, men inte vidrigt för då är den skadad.

Allt för mig idag.

Trevlig kväll och helg alla!!

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: