Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Metabolism

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Metabolism är ett ord som används för alla dom processer som hjälper till vid nedbrytningen, upptaget, omvandlingen och omsättningen till energi för alla dom födoämnen vi äter. Metabolism är det som gör liv möjligt, gör det möjligt att använda det vi äter för att växa, upprätthålla och hålla ordning i kroppen.

Man kan dela upp det hela i två delar, först är det katabolism som handlar om nedbrytningen av maten som börjar redan i munnen där saliv blandas med maten du tuggar, i saliv finns enzymer som börjar nedbrytningen. Äter du till exemple havregryn måste det brytas ner till kortare sackarid kedjor till det sista stadiet som är glukogen. Efter att dessa stora molekyler brutits ner till mindra kan dom tas upp i tunntarmen för att sen transporteras till cellerna. Där kan dom användas av kroppen eller ytterligare ändringar av molekylen kan ske. Ett exempel på användning är glukos som används som energi i cellerna  med hjälp av insulin som gör så att cellerna kan ta in glukosen. Glukosen kan sparas i lever- och muskel celler för senare bruk. Om det blir alldeles för mycket glukos i kroppen omvandlar kroppen sackariderna till fett istället. Katabolism är den process som skapar den energirika molekylen ATP som är livsviktig.

Detta leder till del två av metabolismen, och det är anabolism, detta är när kroppen tar dom små molekylerna och bygger upp dom igen för att användas till olika funktioner. Protein, till exempel, måste brytas ner till aminosyror när du äter de för att vi ska kunna ta upp det. Men sen behövs olika proteiner skapas av dom 21 olika aminosyror som finns. Enzymer är uppbyggda på aminosyror, och dessa är extremt viktiga för kroppen som jag har sagt flera gånger tidigare. Även hormoner, muskler och antikroppar är uppbygda av aminosyror.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: