Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Solens Vitamin (D)

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej,

Efter en helg i Göteborg har de av någon anledning blivit mycket prat om D vitamin. Kanske pga att man under vintern inte får i sig lika mycket D vitamin för att det är färre soltimmar. Många tror, även jag, att man blir deppig på vintern för att man saknar solen och dess D vitamin. Men jag kan inte hitta någon direkt koppling till vitaminen och depressioner eller "lyckorus". 

Hela kroppen behöver vara med vid formationen av vitamin D, speciellt njurarna, skinnet, levern och blodomloppet. När vi utsätts för ultraviolett ljus tar vårat skinn upp ljuset. Solljuset sammarbetar med ett typ av kolestrol i kroppen för att sen transporteras till levern där de sen omvandlas till en form av Vitamin D. Sen transporteras denna form av vitamin D till njurarna  för omvandling till en mer aktiv form. Enligt många forskare är det den formen som skapas i njurarna som är den enda aktiva formen av vitamin D (D3).

Givetvis kan vitamin D också tas upp ur födan vi tar in.
I magen tas vitaminen upp tillsammans med annan fett mat, med hjalpen av galla. När vitaminet är i blodet transporteras det till levern för förvaring eller används. De kan även förvaras i skelettet, hyn och hjärnan. Med hjälp av ett protein som heter alpha2 globulin (DBP) transporeras den vitaminet runt i blodomloppet. Detta betyder att brist på vitaminet kan vara pga att detta protein/DBP saknas. Vitamin D från växtriket innehåller endast den oaktiva vitaminen, medans de som kommer från djurriket kan omvandlas till den aktiva vitaminen när de väl är inne i kroppen och levern.

Funktioner: Viktigt vid upptagningen, utsondringen  och regleringen av kalcium och motverkar därför förkalkning i kroppen.

Den enda forskningen jag kunnat hitta mellan psyket och solen var att kvinnor i klimakteriet kan få problem med kalcium underskott, och de som då händer i kroppen är att olyckliga känslor uppstår. Någon som har en förklaring till hur solen och psyket är kopplat och vad som egentligen händer i kroppen???

Rikt på: Fisk lever olja, ägg gula, levermat, oljig fisk så som makrill och sardiner.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: