Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Så som jag förstår Homeostas!!

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Homeostas, grekiska homoios=liknande och stasis = stopp, stillastående, är den interna tillstånds miljön i kroppen.... det är den som avgör i vilket skick vi är. Det är den som avgör om vår kropp bildar sjukdomar, eller om den är i den perfekta inre balansen där alla organ kan utföra sina arbeten. Allt beror alltså på hur väl kroppen kan hantera olika förändringar, så att balansen är innanför väldigt smala gränsers ramar.

1) Tex så gäller de kroppens förmåga att hålla en balans av pH värdet. Om man lever på en diet av mycket socker så kommer värdena bli syrliga, och därför kommer kroppen försöka ändra pH värdet mot en mer basisk miljö, så att pH värdet är inom dom rätta gränserna. Även halvt nedbrutna fett-produkter och oxiderade protein-produker påverkar pH värdets resultat mot syrliga nivåer. Ett arbete kroppen utför för att ändra kroppens pH är att rengöra cellerna med oxygen som sen andas ut som koldioxid, koldioxig är surt/acid.

2) En annan funktion är att kroppen börjar svettas när din kropp blir för varm, eller så skakar muskel vävnaden när du blir for kall. För att justera temperaturen.

3) Det är det endokrina systemets alla organ som utsöndrar olika hormoner för massor av olika funktioner. När vi tex. äter kolhydrater, är de bukspottkörtelns uppgift att utsöndra insulin för att kolhydraterna ska brytas ner. Om kroppen av någon anledning skulle utsöndra för mycket insulin kommer levern att bryta ner de glucose som förvaras i levern för att höja blodsockret igen.

Alla dessa funktioner, och ännu fler så klart, är de som påverkar vårt tillstånd och håller oss i balans. Om någon av alla kroppens funktioner inte kan utföras så skapas sjukdom/ar. Alla organ samarbetar och inget organ är viktigare än de andra. Om ett organ får arbeta mer än de klarar av kommer dom andra organen arbeta hårdare för att stödja de "svaga" organet. Detta fungerar och är OK under en kortare tid, men fortsätter de allt för länge kommer ett organ tillslut inte att orka mer. Vatten/återfunktning behövs för alla tre ovan exemple, därför är de viktigt att vi ser till att vi dricker tillräckligt med vatten och äta en återfuktande diet. 

PS. Tänk på att aldrig dricka mer vatten än vad din kropp kan göra av med.

XXX

Kommentarer


Kommentera inlägget här: