Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Kort om Socker, Socker, Socker..... (diabetes)

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Efter allt snack om Världsdiabetesdagen tänkte jag att de kanske skulle kunna vara en bra idé att berätta lite om diabetes…. De är ju faktiskt så att alla inte vet allt! =)

Diabetes innebär att kroppens bukspottskörtel inte har något eller tillräckligt med insulin pga av olika anledningar. Orsaken varierar beroende på typ av diabetes, se nedan. Kroppen behöver insulin för att kunna använda kolhydraterna som vi äter som energi.

 

Typ 1 Diabetes; innebär att kroppen inte producerar/utsöndrar något insulin alls längre, detta pga. att kroppens egna immunförsvar har angripit betacellerna i bukspottskörteln. Botemedel finns ej, men insulin sprutor tas för att man ska kunna leva med sjukdomen.

 

Typ 2 Diabetes; innebär att kroppen är mindre känslig mot de insulinet som finns och därför behövs mer insulin för att uppnå samma effekt. Kroppen reagerar inte lika snabbt på den lilla mängden av insulin som finns. Tabletter kan tas, men framför allt börjar man med justeringar av diet och motion. Kan även leda till behov av insulin sputor.

 

De var lite kort om vad diabetes egentligen är.

 

XXX

Kommentarer


Kommentera inlägget här: