Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Svar på en läsares frågor (del 1)

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej,

Fick n
ågra följdfrågor på mitt inlägg "Vattnet Flödar", så här kommer ett inlägg på dom frågor

Fr
ån V"Vatten är det bästa! Med eller utan klor : - )
På tal om det så undrar jag en del saker... har hört (och faktiskt sett) att man kan få i sig FÖR MYCKET vatten och få typ "vattenförgiftning"...

1) Är det för att man "spolar ut" ämnen som man behöver i kroppen - vilka?

Vattenförgiftning handlar mest om att vattnet fastnar i hjärnan vilket är skadligt och kan döda. Men att dricka för mycket vätska är ock skadligt pga att de kan spolar ut viktiga ämnen ur kroppen, men detta sett till sjukdom är då långsammare. Bland annat kan man spolar ut natriumjoner ut kroppen (hyponatremi heter de tillståndet). Symptom på detta kan vara huvudvärk, förvirrig, viktuppgång, muskelkramp mm. Man kan även påverka kroppens elektrolytbalans om man dricker för mycket vatten (eller för lite). Elektrolyterna är kalium, kalcium, magnesium och natrium/sodium, och om dessa hamnar i obalans påverkas många av kroppens funktioner, så som syreupptaget och vätskebalansen i kroppen. (mer info om elektrolyter kommer senare)


2) Är det bättre att dricka filtrerat vatten?

Om du vet att ditt kranvatten inte är förorenat, är de OK att dricka de. Eftersom att det är lika bra som filtrerat vatten.


3) Är det skillnad på pH-värdet i olika delar av landet och världen?

Vattnet varierar i alla sjöar, hav, floder och vattendrag i världen, men man vill att de vattnet som vi ska dricka ska ligga mellan 7,5 och 9,0. Och dom uppnår detta mål genom att tillföra eller ta bort olika antal vätejoner för att uppnå de. Det är antalet vätejoner som avgör om vattnet är surt eller basiskt. Kolsyrat vatten kan ha ett lägre pH värde (surt)


4) Kan dricksvatten vara elektriskt laddat/joniserat?
De var en intressant fråga, men jag har inte svaret i huvudet så jag ska kolla mina anteckningar och så återkommer jag sen.

xxx

 
Kommentarer


Kommentera inlägget här: