Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

B-vitamin gruppen

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Det finns flera olika typer av B-vitamin, dom är väldigt lika varandra men har ändå sina olikheter. Vissa är mer lika än andra. Dom är alla vattenlösliga och kan därför inte förvaras i kroppen för senare bruk, så som fettlösliga vitaminer kan. Därför måste man få i sig B-vitaminer (och andra vattenlösliga vitaminer) dagligen, eller i allafall varannan dag. Om man inte äter vitamin B gruppen regelbundet kan det alltså lätt leda till brist på vitaminen som kan visa sig på flera olika sätt. Överskott inträffar inte ofta eftersom att vitaminen inte kan lagras i kroppen, utsöndringen av överskott gör urinet mörk gult.

Dom flesta B-vitaminer finns tillsammans i olika typer av föda, dom utför också sitt arbete tillsammans för att kunna utföra sina funktioner. Så utan en typ av B-vitamin, kan en annan inte slutföra en vis process. Vilket gör att den närvarande B-vitaminen inte kan utföra sitt jobb. Vitaminer kallas också co-enzymer som innebär att dom måste påbörja/pusha för att en vis reaktion ska inträffa. Denna vitamingrupp är också viktigt för ett fungerande nervsystem och för hälsosamt hår, hy och ögon.

Brist symptom kan vara hudproblem, hårfall, depression, insomnia, aptitbrist, sår på läppar eller i munnen och försvagat immunförsvar.

Vissa typer av B-vitaminerna kan skapas i kroppen, vilket betyder att man egentligen inte behöver äta vissa av dom. Det är bakterier, jästsvamp och svamp som kan skapa dessa. Men det är viktigt att tarmfloran och bakterierna är i berfekt skick för att B-vitaminerna ska kunna skapas. En bra diet är därför ett måste. Antibiotika till exempel påverkar tarmfloran negativt. Men den produkt som innehåller allra mest B-vitaminer är jäst, speciellt en produkt som heter Brewer´s yeast.

Här är en lista på dom vitaminer som tillhör B-vitamin gruppen. Jag kommer att skriva om dessa en i taget här på bloggen, så håll utkik.

B1-Thiamin
B2-Riboflavin
B3-Niacin
B5-Pantothenic acid
B6-Pyridoxine
B7-Biotin
B12-Cabalamin
B13-Orotic acid
B15-Pangamic acid
B17-Laetrile
Choline
Folic acid
Inositol
PABA



Kommentarer

  • Matilda säger:

    Det är krångligt ibland när man ska försöka att faktiskt få i sig alla näringsämnen man behöver. Intressant dock :)

    2012-04-30 | 13:44:31
    Bloggadress: http://missread.blogg.se/

Kommentera inlägget här: