Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Blod plugg onsdag

Kategori: -Pluggdagar

Idag har jag påbörjat min uppsats om vad blodet är uppbyggt på. Dessa är röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplätt och plasma. Plasman utgör 55% av blodet, medans resterande då är 45%. Röda blodkroppaar transporterar syre och koldioxid till och från cellerna med hjälp av hemoglobinet, det är järnet i hemoglobinet som transporterar syre till cellerna, medans det är en protein kedja som bär med sig koldioxiden till lungerna för eliminering. Dom vita blodkropparna skapas, så som röda blodkroppar i benmärgen, men dom kan också skapas i lymp vävnaad. Dessa är en del av immunsystemet som arbetar för att förstöra bakterier, inflammationer och andra främmande ämnen i kroppen. Det finns fem olika tyer av vita blodkroppar och dessa är neutrofil, basofil, eosinofil, lymfocyt och monocyt.  (Kolla under kategorin "Så fungerar kroppen" för att läsa mer om immunförsvaret.) Blodplättar är den delen av blodet som har förmågan att koagulera, och skyddar därför kroppen vid blödningar så att vi inte riskerar förblödningar. Plasman är den del av blodet som transporterar näring, bi-produkter från nedbrytning, hormoner, enzymer och andra ämnen.  

Har också läst om blodgrupper och vad skillnaden är mellan dom. Det är lite svårt att begripa vid detta stadie, men ska läsa mer nästa pluggdag. Nästa uppgift om blodet handlar om hur syre kommer in i kroppen, absorberas, cirkulerar, används, omvanlas till koldioxid för att den elimineras från kroppen med utandningen. Ska bli lika spännande att lära sig det!

Kommentarer

  • Melissa - Den brutala sanningen säger:

    kom att tänka på de där barnprogrammet som gick på 90talet, en cell-sam historia tror jag de hette :D

    2012-04-18 | 19:49:11
    Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: