Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Evening Primrose oil och GLA

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Evening Promrose oljan kommer från plantan med samma namn, det var infödingarna i norra amerika som använde denna planta för healing många år innan västvärlden tog över. Evening Primrose olja tillhör omega-6 familjen, är en terapeuisk olja och säljs vanligtvis i kapslar. EPO (Evening Primrose olja) innehåller den form av omega-6 som heter GLA, som en sjuk och ohälsosam kropp kan ha svårt att skapa utav LA. 72% LA, 9% GLA och en del oessentiella fetter som mättat fett finns i oljan. Det som är så fascinerande med denna olja är att det finns GLA i olja, detta GLA finns inte "klart" (färdig nedbrutet) i speciellt många oljor, och det är det som gör den så magisk. (De finns även i olja från hampa, svartvinbär och stofferblomma)  

Evening Primrose olja används mot
PMS
Diabetes typ 2
Ledinflammation
Inflammationer
Svamp/candida
Skaddade naglar och hår
Hudproblem så som acne, rynkor och torr hud
Astma och slemhosta

Nedbrytning av omega-6
LA 18:2n-6 ---> GLA 18:3n-6 ---> DGLA 20:3n-6 ---> AA 20:4n-6

Så vad är då GLA bra för?! Enligt forskning har den visat sig att de hjälper med att sänka blodtrcket, läka en skadad lever efter höga alkohol mängder, kan hjälpa med viktminskning genom att öka metabolismen och hastigheten förbränning sker. GLA jobba bäst tillsammans med omega-3. (Du kan läsa mer om omega-3 och omega-6 under kategorin "Fett/Lipid".) GLA omvanlas till DGLA som behövs för ett hormon-liknande ämne som heter Prostaglandiner 1 (PG), och dessa är livsnödvändiga för en hälsosam och fungerande kropp. PG´s påverkar hjärtat, artärer, körtlar i kroppen, menstruationscykeln, njurar matsmältningen mm, som du kan se så har detta fett en enorm påverkan på kroppens hälsa, så att den kan utföra alla som olika funktioner som finns i kroppen. 

Dessa kan vara tecken på brist av omega-6, och därför också GLA:

Hudproblem
Tappar håret
Beteendestörning
Sår som inte läker (lång läke-tid)
Mottagligheten för infektioner ökar
Lever skador

(TIPS: "Efamol" är ett märke av denna olja som inte är raffinerad.)

Vad använder du för olja hemma??

Kommentarer


Kommentera inlägget här: