Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

"Fråga Doktorn" 120423 kl 18.15 SVt1

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Idag i programmet "Fråga Doktorn" om sött och salt i det vi äter. Dom hade besök av/panelen var Stephan Rössner, Lena Hulthen och Gunilla Hasselgren. 

Vi äter 42 kg socker per år i SVerige ungefär. Socker mättar inte utan är bara onödiga kalorier. Vad det gäller salt ska vi äta högst 1g om dagen, men vi äter omkring 12g salt per person/dag. Vi har vant oss vid mycket socker efter allt hel och halvfabrikat som vi äter som är fullt av både socker och salt (Natrium klorid). Dessa fabrikat gör också att vi inte är medvetna om hur mycket salt och socker vi egentligen får i oss. Om man inte har perfekt förståelse av hur man läser innehållsförteckningarna. I slutet av 20-talet började vi berika bordsaltet med jod, men nu har vissa fabriker slutat med detta. Detta leder till att många oroar sig för jodbrist. Men äter man fisk är detta ingenting att oroa sig för enligt besökarna i programmet. 


Stevia är ett nytt sötningsmedlet som är en växt från Paraguay där bladen används. Många företag har börjat använda detta (tex Pepsi) för att söta sina produkter. Detta gör att deras produkter inehåller färre kalorier. Så dom slutar alltså med/drar ner påaspartam och sukralos. Eftersom att stevia inte är ett konserveringsmedel, kan det inte användas vid syltning eller saftning som man annars kan använda socker till. Det är inte farligt för tänderna. Det är fyra hundra gånger starkare än socker. (Jag har personligen aldrig provat eller läst om stevia så jag kan varken prata för eller emot.)

För höga halter av bordssalt (natrium klorid) kan skada njurarna vilket kan leda till högt blodtryck som sen kan leda till stroke. Det är natriumet i saltet som är det skadliga ämnet. Detta ämne kan komma från flera olika typer av föda, men det är bordsalt som vi måste tänka på. Har du lågt blodtryck beöver du inte tänka på ditt saltintak säger paneldeltagarna. 

Inget socker är nyttigt, varken råsocker, bitsocker eller annat. Det är samma sak med salt, vare sig det är flingsalt eller ej, innehåller dom samma sak. De enda som är skillnaden är om dom innehåller jod eller ej, priserna och förpackningarna.  Naturigt behöver inte betyda bra, eftersom socker och stevia är naturligt. I Sverige gillar  vi att prova nya saker, och av den anledningen går det troligtvis bra för företag som säljer samma produkt (salt eller socker) men med olika priser och förpackningar. Detta gäller även andra nya produkter, så som juicer, mjölkprodukter, brödsorter och muslisorter. Och jag erkänner själv att jag faller för vissa av dessa produkter. Ser det gott ut och verkar hälsosamt så provar jag gärna.

Kommentarer

 • Melissa - Den brutala sanningen säger:

  den reprisen måste jag se. Dom har riktigt bra ämnen ibland ju. Självklart missar man oftast de gångerna.  vem var de som sa/skrev de, att makaroner är skit och makaroner med fullkorn är några droppar nyttigt men fortfarande skit :D  svar:

  haha ja lite ljusare än den bruna kanske. Frisören kommer få sig en utmaning haha. Om jag hittar rätt, sist jag försökte mig på de så vart håret gråbrunt typ ljusbrunt med lite sådär gammeltantssilver i, såg hemskt ut så man blekte bort de en vecka senare

  2012-04-23 | 20:38:11
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: