Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Hur stress och depression är kopplat till uttorkning

Kategori: -Water

Som jag skrev i ett tidigare inlägg upplevde jag en sån fruktansvärt stressig känsla som liknade panik med konsentrationssvårigheter. Och nu skulle jag vilja förklara hur detta är sammankopplat.

Depression är ett tecken på att man upplevt en så stressful situation så att hjärnan inte längre kan hantera situationen och handskas därför inte heller med andra minst lika viktiga situationer i livet. Och det är detta som är en depression. Hjärnan som hanterar stress, tänker, tar beslut och hanterar svår situationer behöver energi för att funkera optimalt. Vatten, och andra ämnen, skapar elektrisk energi i hjärnans och cellernas energi-pumpar. Utan denna energi kan inga signaler gå mellan cellerna och via nervbanorna, och så minskas aktiviteten i kroppen. Stress behöver inte vara när du stressar till ett möte, eller är stressad över att stor beslut du behöver ta, det kan också vara cellerna som är stressade för att näringsämnen eller vatten saknas, och arbeten inte kan utföras som dom ska och behövs.

Uttorkning leder till stress som i sin tur leder till ännu djupare uttorkning, det blir en catch 22-situation om man inte ändrar sina vanor när det gäller vatten, men ochså dieten om du äter skräpmat. När kroppen är stressad hamnar den i ett tillstånd som heter "Fight or flight", som innebär att kroppen känner av en kritisk situation och fokuserar därför enbart på överlevnad, och inte på utveckling. I det långa loppet är detta skadligt, och man bör därför inte låta kroppen uppleva denna kritiska situation av stress eller/och uttorkning. Det är det endokrina systemet som börjar producera olika typer av hormoner för att kroppen ska klara av denna situation.

Visste du att när ett foster utvecklas så fylls varje ny delad cell med ungefär 75% vatten, så tänk då hur mycket vatten vi själva behöver för att utvecklas, istället för att bara överleva.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: