Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Zen fundering: There is a jewel in the sky....

Kategori: -Österländsk filosofi

På detta Zen-kort står det "There is a jewel in the sky; how can we get hold of it". Sidan inleds även med ett citat enligt följande: 
 "On another occasion a monk said to Nansen""There is a jewel in the sky;
how can we get hold of it?"
Nansen said, "Cut down the bamboos and make a ladder, put it up in the sky and get hold of it!"
The monk said "How can the ladder be put up in the sky?"
Nansen said,"How can you doubt your getting hold of the jewel?"
 
Denna tanke handlar om att se vad som är möjligt i livet, och inte det som är omöjligt. Istället för att tänka "Jag kan aldrig gå ner i vikt/sluta röka" och fokusera på det omöjliga, ska man tänka "Vad kan jag gör för att uppfylla mitt mål".  Man ska fokusera på det som uppenbarar sig, svaret på lösningen, istället för det som inte visar sig, att tänka negativt och tvivla på en lösning. 
 
När man gör detta ser man att "juvelen" inte finns i himlen utan djupt inom dig. Jag tror att genom att se på det som syns och dom möjligheter som finns istället för motsatsen så vänder man sig inåt, mot sitt inre för att få svar. Juvelen är svaret, lyckan och universum som finns inom dig.
 
Hur är jag då, jag skulle nog säga att jag ofta är ganska lat (och glad ändå) så jag tänker varken på det ena eller det andra, utan låter allt bara löpa på. Min kärlek är en person som inspirerar mig att tänka på möjligheter till olika förändringar (karriär, resor, vänner, boende), så därför är han min "Nansen" som i citatet ovan. Men inget är konstant så jag är också en person som ser möjligheterna och ibland omöjligheterna, det negativa och det positiva i livet. Jag försöker oftast hitta lösningar istället för att tvivla på att en lösning finns.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: