Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

"The top five regrets of the dying"

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,

Läste en artikel på nätet igår (stv.se) om vilka fem saker som man ångrar mest vid dödsbädden. Artikeln berättade om en bok (”The top five regrets of the dying") skriven av Bronnie Ware som jobbade inom palliativ vård, där sjuka människor väntar på sin död. På jobbet möte hon många sjuka och fick höra många historier om vad patienterna ångrade mest i livet.

1. De folk ångrar mest på dödbädden är att dom inte levt sina egna liv som dom själv velat, utan istället levt livet som man tror att andra förväntar sig att man ska. Många drömmar som man hade blev aldrig nådda för att man gjorde det valet.

2. Nummer två på listan är att många ångrar att dom jobbat så mycket och så hårt, detta gäller framför allt män.

3. Som nummer tre på listan är att man ångrar att man inte uttryckte sina känslor som dom var, utan istället tryckte man undan dom för att bli accepterad och för att inte ”störa”/vara i vägen/ta för stor plats och för att inte ska problem. Av denna anledning trodde dom inte att dom utvecklats så som dom kunde ha gjort, i relationer, jobb, drömmar mm. Man  förstår inte att om man uttrycker sina känslor, även om det sårar, att de faktiskt kan hjälpa i livet. Eftersom att de antingen höjer relationen och vänskapsnivå eller sållar bort sådana som du kallar vänner men inte är så bra vänner.

4. På denna plats i listan är att man ångrar att man inte hållit kontakten med sina vänner, vänner som man släppt för ”viktigare” saker och för att man blev upptagen med sitt eget liv. Allt handlar om kärlek och relationer i slutändan.

5. Den sista punkten förvånade Ware under sin tid på jobbet, och det är att många ångrar att dom inte lät sig själv vara lyckliga. Detta är ju faktiskt ett val man har här i livet, men många väljer komfort och vanor istället och med rädslan av att förändras (om de behövs).


Kram och trevlig helg.

Kommentarer

  • Zandra säger:

    sv: va kul att höra :)

    Ja de kan göra väldigt mycket :D

    Tack så mycket! :)

    2012-02-03 | 18:39:19
    Bloggadress: http://zandrajonsson.blogg.se/
  • Zandra säger:

    sv: Jag gick stylist en termin men jag hoppas av skolan, sen brukar jag sminka mig själv ofta och så :D

    2012-02-03 | 18:41:03
    Bloggadress: http://zandrajonsson.blogg.se/
  • Lilla Elin [drömmen om ett barn] säger:

    Hej jag antar att det var du som kommenterade & undrade om jag var på tjocken :) nej det är jag inte ännu men vi planerar att försöka i slutet av 2012 :D

    2012-02-03 | 19:31:33
    Bloggadress: http://lillaelins.blogg.se/
  • clara säger:

    hej allt bra? :)

    2012-02-03 | 19:49:18
    Bloggadress: http://claraass.webblogg.se/
  • clara martinsson - bra blogg val bloggtips och photography! säger:

    sv; ganska så bra! :) vad ska du göra i helgen då? :) kram

    2012-02-03 | 19:55:36
    Bloggadress: http://claraass.webblogg.se/
  • Kliar och sticks! säger:

    Sånt här är så himla spännande att läsa.. På mitt jobb satt förut en lista skriven av en gammal kvinna (står det i alla fall;)) där hon radat upp vad hon hade velat göra mer och vad hon hade velat göra mindre. Ögonöppnare...Nu ska jag fånga ögonblicket och gå och mysa i soffan med mina barn:)

    2012-02-06 | 18:23:16
    Bloggadress: http://kliarochsticks.blogg.se/

Kommentera inlägget här: