Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Svar på en läsares fråga (Detox) (V)

Kategori: -Detox/Rening


"Detox? Har själv funderat på någon form av "rening" som "kick-start" i början på en diet- och träningsförändring som jag står inför - Är det inte något som man riskerar att få lite brist på under denna eller andra, kortare "extremdieter", som man kanske behöver ta höjd för och förebygga? Tänker kanske mest på vattenintag vs föda, mineraler, vitaminer, samt balansen av kolhydrater och proteiner om man tränar.
Tacksam för svar, V
"

Fick denna fråga från en läsare och tänkte dela med mig av svaret.
Beroende på hur länge man fastar eller om man bara gör en detox, varierar detta svar. Om man genomgår en detox/avgifting äter man fortfarande grönsaker, frukt, nötter, bönor och fisk. Så man får mineraler och vitaminer genom dessa produkter. Det är animaliska produkter, mjölkprodukter, socker, raffinerad mat och produkter med olika kemiska tillsatser som man undviker.

Under en detox kan pulsen sjunka, man går oftast ner i vikt, man kan få brist på mineraler men mer troligtvis under vattenfastning. Viss muskelsvaghet kan man också känna av under en detox. 

Det är när man fastar på juicer eller speciellt vatten, som man oftare ser vissa negativa effekter. Den första dagen lever kroppen på det som du nyligen ätit och efter det så bryter kroppen ner dom ämnen som redan är lagrade i kroppen, "energidepåer". Enligt en sida jag hittade på nätet finns vanligtvis ca 10 000 kcal i muskler och vävnad i form av protein, 90 000 kcal finns i form av fett och 1200-1600 kcal i levern och musklerna i form av glykogen. Just därför klarar vi oss energimässigt ett bra tag, utan att fara illa. Fettlösliga vitaminer finns också lagrade i kroppen, men det finns inte lika mycket vattenlösliga vitaminer. Vad det gäller mineraler, så är jag osäker på i vilken grad de lagras i kroppen.

Men det som man verkligen inte kan klara sig utan allt för lång tid är, som alla vet, vatten. Man kan tro att fasta är skadligt för kroppen, pga att kroppen bryter ner det som förvarats i kroppen eller att man får brist på vitaminer och mineraler. Men med  anledning av dom positivt resultaten som fasta verkar innebära och den relativt korta tid som en fasta brukar pågå, övervägs det som tycks negativt. Jag tror att det är vattenfastande som i så fall skulle kunna vara skadlig, om det inte vore under en mycket kort tid.

xxx





Kommentarer


Kommentera inlägget här: