Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Omega 3 rekommendationer

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej Hej,

När jag fick tillbaka min senaste uppsats med betyg (A förresten) så fick jag ocks reda på att det ny finns rekommenationer av dagligt intag av omega 3 fettsyror. Tidigare har inga rekommendationer funnits.

Så om du ska äta omega 3 i LNA (Alpha-linolenic-acid formen) är det 2g som gäller, om du ska ta det i nedbryten form är rekommendationerna 250mg av EPA (Eicosapentanoic acid)+DHA (Docosahexaenoic acid) i kombination.

Kroppen kan själv skapa EPA och DHA från LNA förutsatt  att kroppen har denna funktion och dom enzymer som behövs för nedbrytningen. Om kroppen inte kan bryta ner LNA rekommenderas vanligtvis EPA och DHA. Kroppen behöver även vitamin B3, vitamin B6, vitamin C, zink och magnesium för omvandlingen ska kunna genomföras. Mycket transfetter och omättade fetter kan minska och fösämra omvandlingen av LNA till --->SDA--->EPA. Oftast är det människor som under generationer vuxit upp vid vattnet och ätit fisk rik på EPA och DHA som har mist funktionen av nedbrytningen och omvandlingen av LNA, eftersom att det inte varit nödvändigt. Men som tur är finns den nedbrutna formen på marknaden.

Dessa givetvis inte bara i piller-form utan även i hempa- och linfrön, bruna & röda alger och i fisk så som sardin, makril, ål och öring mm.

Jag har skrivit flera inlägg under "Fett/Lipid" och om dessa sen tidigare också så kolla gärna där om du vill veta mer om fetter. Och om du inte hittar svaret på någon fråga så är det bara att fråga.

Kram kram från Välbefinnaren

Kommentarer


Kommentera inlägget här: