Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Koffein och sockernivån

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hittade en artikel i en ganska gammal tidning om fitness och hälsa som jag inte riktigt håller med om, som jag vill gå igenom här. Vad som är rätt eller fel vet jag inte med säkerhet heller, men vet du får du gärna dela med dig.
 
Det var en artikel från "Hälsa & Fitness" från 2011 som berättar om hur fet mat tillsammans med kaffe kan leda till att blodsockernivå höjs eftersom att insulin utsöndringen minskar. Men det är delen där dom berättar om att fet mat ökar blodsockernivån för att insulinproduktionen hämmas, som jag inte riktigt håller med om. Jag vet inget om att kaffe eventuellt kan sänka utsöndringen av insulin, så det kan jag inte yttra mig i.
Enligt min uppfattning höjs inte blodsockret av fett eftersom att det inte är kolhydrater, men visst omvandlas fett och protein till energi som också behöver insulin, men absolut inte på samma nivå som kolhydrater. När jag som diabetiker har läst mycket och pratat mycket med andra diabetiker så har jag lärt mig att om man äter kolhydrater tillsammans med fett så bryts kolhydraterna ner långsammare och tas då också upp långsammare. Därför utsöndras insulin långsammare. Man kan likna det som kolhydrater med ett väldigt lågt GI-värde.
 
Vad tror/vet du om detta?

 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: