Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mineraler & vitaminer för immunförsvaret

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Jag håller just nu på att läser en hel del om immunförsvaret och dom vitaminer och mineraler som stödjer och behövs för detta system. Immunförsvaret är det system i kroppen som ska rena kroppen från virus, bakterier och infektioner, eliminera gifter och se till att kroppen inte har främmande inkräktaare i kroppen som kan förstöra och kontrollera kroppen. För att detta system ska fungera på bästa sätt behöver kroppen flera olika mineraler och vitaminer och det är dessa jag tänkte berätta om här.
 
Jag rekommendeerar dig också att du läser ett tidgare inlägg om hur man kan förbättra immunförsvaret med tillexempel mindre stress och mer solljus, här. Det är nämligen inte bara mat och näring utan också livsstilen som påverkar försvaret.
 
Den vanliigaste substansen många hört om är då så klart antioxidanter som neutraliserar fria radikaler så att dom inte kan påverka våra kroppar på ett negativs sätt. En variation av antioxidanter är viktigt eftersom att dom alla arbetar på olika sätt, i olika steg, och dom stödjer också varandra på olika nivåer. Så man kan inte frossa i apelsiner som är rikt på C vitamin och sen hoppas att alla fria radikaler neutraliseras och försvinner. För mycket C vitamin kan till ocg med vara skadligt för dig. Här följer en lista på några antioxidanter och hur dom alla påverkar immunförsvaret.
 
Vitamin A: behövs för att T-lymfocyter (vit blodkropp) ska fungera. Infektioner, virus, parasiter och bakterier klarar sig lättare och trivs bättre i kroppen om T-lymfocuyterna inte kan utföra sitt arbete. Vitamin A & vitamin C är optimalt för att kroppen ska kunna skapa antikroppen IgA.
Vitamin B2: När energi skapas sker en oxidering, men detta är en kontrollerad sådan i jämfört med när fria radikaler skapas. Vitamin B2 kontrollerar så att elektrolyter kan överföras till syre på ett säkert sätt.
Vitamin B5: ökar läkningsprocessen i kroppen. Det kan också hjälpa kroppen producera antikroppar.
Vitamin B6: nivån av denna vitamin brukar bara låg i människor med kroniska sjukdomar och vid stress, så på sätt har man kopplat denna vitamin till immunförsvaret.
Vitamin B12: som är viktigt för blodets funktion och för att det ska kunna skapa friskt blod och vita blod kroppar som är den viktigaste delen i immunförsvaret.
Folsyra: ökar blodcells produktionern. Arbetar tillsammans med vitamin B12.
Vitamin C: skyddar mot överskottet av fria radikaler, sanningen är den att fria radikaler av vissa typer behövs i kroppen men i rätt balans och mängd. Vitamin C kan också "återuppväcka" redan använd E-vitamin så att den kan användas igen. För mycket C vitamin i kosten kan leda till att C vitaminen själv blir en fri radikal.
Vitamin E: är en grupp av olika molekyler som tillsammns blir en effektiv E-vitamin. Denna vitamin skyddar cell membranet, det feta skalet runt cellen, så att fettet inte oxiderar och blir skadat. Membranet är otroligt viktigt för hälsosamma celler, utan friska celler inget liv. Även mmbranet runt organellerna i cellerna,  skyddas av denna vitamin.
Koppar: brist på denna mineral minskar antikropparna i kroppen vilket gör att man lättare utsätts för infektionerna. Koppar och zink är båda komponenter av ett enzym som heter superoxide dismutase (eng) som omvandlar superoxid till naturliga och hälsosammare ämne.
Selen: är en del av glutathione peroxidase (eng) som är en enzym som omvandlar en del skadliga ämnen till oskadliga ämen (tex. H2O2= H2O + O2-).
Zink: är viktigt för thymuskörtelns funktion som är ett av dom viktigaste organen för lympsystemet, som i sin tur är en del av immunförsvaret. Thymuskörteln mobiliserar infektion-kämpande vita blodkroppar som skyddar kroppen mot inkräktare. Zink har också en anti-inflammatorisk och läkande effekt på kroppen.
 
Ett annat ämne som är viktigt för kroppens immunförsvar är probiotika, som är en viktig del av tarmfloran. Och man säger att detta egentligen är kroppens första försvar mot inkräktare eftersom att dessa finns i tarmarna där maten hamnar .Eller egentligen är det inte en del av immunförsvaret eftersom att det inte är en del av kroppens cell, utan det finns utanför kroppen. Det som finns i matsmältningssystemet har inte absorberats, godkänt av levern och är därför inte en del av immunförsvaret och kroppen. Probiotik finns rikt i vissa typer av yogurt.
 
Några andra ämnen som är viktiga för immunförsvaret år under det engelska namnet phytonutrients, jag skulle kalla dom "små näringsämnen" men det är jag det.
Flavonoider är andra kemiska föreningar som agerar som antioxidanter. och skyddar DNA mot fria radikaler. Detta minskar risken för allvarliga sjukdomar, så som cancer. Detta ökar också effektiviteten av vitamin C.Ett annat ämne som stödjer immunförsvaret är karotenoider, så som i beta-karoten i morötter. Dessa skyddar också kroppen mot fria radikaler.
 
Som du ser finns det en hel del mineraler och vitaminer som behövs för ett fungerande immunförsvar. Så min korta rekommendation är att äta en varierande kost så att man får i sig samtiga livsviktiga och vitala ämnen.
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: