Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Näs-rengöring

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

 
Man hör om torra slemhinnor och blockerade näsborrar ganska ofta nu under vinteriderna och vill ge ett litet tips. På yogan för en tid sen fick vi prova rengöra näsan och bihållorna med hjälp av en saltvattenlösning och en kanna för detta syfte.
 
Man blandade en halv liter ljummet vatten och en tsk salt (4.5g) utan jod (inte havssalt) i kannan och rör om tills saltet löst upp sig. Sen lutar man huvudet lite framåt samtidigt som du böjer kroppen åt vänster, sen häller du långsamt in halva lösningsen i din högra näsborre. Samtidigt är det viktigt att du andas genom munnen och inte genom näsa, för att undvika kallsupar. Svälj inte. Sen böjer du dig åt höger, böjer huvudet en aning framåt och häller resten av lösningen i vänstra näsborre.
 
För att få ut allt vatten från näsan och bihållorna snyter du näsan lite lätt. Böj dig sen ned mot golvet stående och slappna av för att vattnet ska rinna ut från näshålorna. Snyt dig sen igen. Detta kan behöva göras flera gånger. 
 
Detta är bra för uttorkade slemhinnor och också mot blockerad näsa. Det aktiverar också flimmerhåren i luftvägssystemet så att slem, damm och bakterier kan transporteras ut ur gångarna utan problem. Det dämpar svullnad i slemhinnor och kan därför minska snarkningar.
 
Prova du också, det kanske är något för dig.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: