Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Diving brings wellness

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
Hej Hej,
 
Jag och kärleken är två personer som även kallas dykare, vi dyker när vi åker utomlands och ibland åker vi även på dyk-semester för att bara göra detta. Och igår när vi fick vår Dyktidning från PADI, The Undersea Journal, så började jag genast läsa igenom den och fastnade för en artikel som hette"Scuba Wellness".
 
Dom har under fyra års tid forskat kring hur dykning påverkar vårt välbefinnande och det är gett positiva resultat. Det visade sig förbättra den psykofysiska balansen i kroppen, lugnar sinnet och reparerar kroppen. Stress och ångest/oro minskar medan positiva tankar ökar. I artikeln förklarar dom också att det finns flera olika typer av ångest/oro; det som uppkommer vid hot (tillfällig) och det som finns hos människor med de personlighetsdraget (mer permanent). Båda typer av ångest/oro kan förbättras, men hos kvinnor är det framför allt den oron som finns som drag i personligheten som förbättras. Hos kvinnor har dykning också visat sig öka förmågan att förstå och kunna uttrycka sina känslor och tankar. Det har också visat sig förbättra balansen av känslor, så som ilska.
 
Mer forskning ska göras eftersom att man tror att dykning kan hjälpa vissa psykiskt problem  Människor som är ledsna, oroliga, har mycket ilska inom sig eller svårt att relatera till andra människor skulle kunna må bättre av dykning. Och som dykare skulle jag absolut säga att detta stämmer. Jag menar, när man dyker så lever man i "här & nuet", man tänker på andningen, man njuter av allt vackert man ser, trivs & njuter med tystnaden och man uppskattar att man har möjligheten att se detta vackra i denna värld inte alla kan eller har sett.Man kan verkligen inte vara någon annanstans i tankarna, för man vill bara vara där. Möjligtvis skulle man kunna börja fungera på miljö-frågan och på hur mycket skräp vi slänger i naturen. Precis som om det inte skulle skada när vi inte ser skiten längre-idiotiska tankar. 
 
Ett tillfälle med meditation under vattnet hade varit fantastisk tror jag, det skulle jag absolut prova om det erbjöds.  Tänk att ensam få sväva runt i ingenting och bara tänka på andningen. Nästan som dukning, fast med mer stillsamhet och med slutna ögon. Underbart!
 
Är du dykare?

Kommentarer

 • elin stridh säger:

  ja jag har blivit det mer på sistonde :)

  Svar: Har det hänt något speciellt som gjort att du blivit mer intresserad? Eller tycker du bara att hela ämnet är intressant? Önskar dig en trevlig söndag.
  Sabine J Ö

  2012-09-30 | 12:22:17
  Bloggadress: http://eelin.se
 • elinelinelin säger:

  Dykning är härligt! :)

  Svar: Det är underbart! SÅ du dyker också, vart har du dykt??
  Sabine J Ö

  2012-09-30 | 12:50:59
  Bloggadress: http://beriz.blogg.se
 • elin stridh säger:

  nej, vill väl bli nyttigare o röra på mig mer o gå ner i vikt :) tack detsamma!

  Svar: ja men det är kanon att vilja, att bli medveten om sina tankar och viljan är det första steget. =)
  Sabine J Ö

  2012-09-30 | 14:26:03
  Bloggadress: http://eelin.se
 • elin stridh säger:

  :) tack!

  2012-10-02 | 16:16:41
  Bloggadress: http://eelin.se

Kommentera inlägget här: