Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Vinprat på Vinmässan med Vinfolk

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Hej,
 
Jag var ju för några lördag sen på Vin-mässa i Örebro och då hade jag en intressant diskussion med en sommelier om vinets hälsoeffekt på kroppen, och jag ville dela med mig lite av diskussionen.
 
Vi pratade framför allt om antioxidanter som rött vin innehåller i formen av flavonoider, som man tror minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanternas mest generalla egenskap är att skydda kroppen mot fria radikaler genom att neutralisera dom. Flavonoider skyddaar speciellt DNA molekyler mot fria radikaler. När dom röda druvorna hettas upp försämras effekten och minskar antalet. Nu vet jag inte om vin värms upp när det göras, men efter vad jag läst på wikipedia verkar det inte vara högre grader än 34 grader vid jäsningen, och kan inte heller hitta någon högre temperatur som nämns.
 
Vinets pH värde, som jag också intresserar mig av, ligger i snitt runt 3. Citron är ett annat ämne som har ett pH värde på 3. PH värdet i vin varierar beroende på bland annat på i vilket områda druvorna har växt. Intressant tycker jag! Om du vill läsa mer om pH så finns det en hel del inlägg här på bloggen om detta, så gör en sökning på "pH" här till höger. Ett pH på 3 är basiskt formande för kroppen.
 
Jag har tidigare skrivit ett inlägg kring alkohol och hur det påverkar hälsan och jag rekommenderar dig verkligen att läsa igenom det också. Ni hittar det här.
 
Kram kram från Välbefinnaren
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: