Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Svag lever vs diabetiker

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Ett väldigt kort tips, men ändå väldigt viktigt, men lyssna på din kropp och din doktor.
 
Om man har en extremt svag och skadad lever kan man må bättre av att undvika fett i kosten eftersom att det är mycket svårare för levern/kroppen att bearbeta fett än kolhydrater och protein. Tar man bort fettet från kosten har kroppen lättare för att komma åt energin. Och detta kan jag som diabetiker bekräfta. Om jag äter kolhydrater tillsammans med en stor mängd fett så frigörs glykosen i kolhydraterna mer långsamt eftersom att fettet "omfamnar" kolhydraterna. Då behöver kroppen först slita och kämpa med fettet och sen efter det kommer kroppen åt sockret som energikälla.
 
Så, om man är diabetiker och har ett ostabilt blodsocker kan det vara bra med mycket fett i kosten för att blodsockret då inte höjs lika drastiskt. Medan man kan behöva ta bort fett från kosten om man har en skadad lever, för att organet inte ska behöva kämpa för mycket med fettet. Detta gör att levern kan använda sin energi till att reparera sig istället för att kämpa med fettet.
 
Har du provat att ta bort fett från kosten? Vad upplevde du för förändringar??
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: