Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Varför kan en del laktosintoleranta äta yogurt?

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Har du också hört att en del människor med laktosintolerans kan äta yogurt? Här kommer svaret på hur detta kommer sig (för vissa)!
 
Det är lactobacillus, en god bakteria, som omvandlar laktosen i mjölken till mjölksyra (försurning), vilket resulterar i en sur miljö i produkten. Yogurt är fermenterat medan mjölk inte är det. Om man fermenterar mjölk så omvandlas alltså laktosen (som man kan vara intolerant mot) till mjölksyra, som inte är ett problem. Mjölken/laktosen i yogurten har blivit nedbruten av bakterierna helt enkelt och kan därför handskas av laktosintoleranta. Yogurt och sauerkraut är två exempel av produkter som är fermenterade och innehåller därför mycket mjölksyra.
 
Dessa hälsosamma bakterier behöver inte laktos eller mjölk för att överleva, dom utför bara försurningen. Dom finns till och med i gräset som kossorna äter. Så vi skulle också kunna äta gräs för att få i oss dom goda och hälsosamma bakterierna, och dom skulle fortfarande utföra sitt jobb precis lika bra. Det finns rikt i andra grönsaker också, så man behöver alltså inte äta gräs. (MEN upptaget av bakterierna kan försvåras när mat också finns i magen så därför kan tillskott vara föredraget.)
 
MEN vill också understryka att en del människor är extremt känsliga och kan därför inte äta varken yogurt eller supplement/tillskott. Om en extremt känslig laktosintolerant person skulle äta probiotika i tillskott-form så får dessa inte vara tillverkade av mjölk, som är den vanligaste källan för produktionen.
 
Är du laktosintolerant och kan äta yogurt?

Kommentarer

 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Och varför kan en del laktosintoleranta dricka äta/dricka mjölkproduketr utomlands. Vad stoppar vi i vår mjölk egentligen?

  Svar: Hej hej, Jätte intressant fråga men har inget direkt svar. Men frågan intresserar mig så jag googlade runt lite och det verkar som om en del av mjölken i Indien kommer från vattenbufflar och det kan kanske vara så att du/man har lättare för den mjölken. Men om det kommer från kor kanske dom helt enkelt är gladare i Indien. ;-) För att bli allvarligare.. =).... det kan också vara så att man har svårt för en produkt, mjölk i ditt fall, pga en vis livsstil, stress eller olycka. Det kan faktiskt ha varit så att du mådde bättre i Indien mentalt, mindre stressad och även kanske till och med åt hälsosammare. Din kropp och hälsa kanske var i mer balans helt enkelt- Enzymet laktas kanske produceras pga din goda och balanserade hälsa. Bara en tanke.
  Sabine J Ö

  2013-02-08 | 15:25:18
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se

Kommentera inlägget här: