Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Snabbis i Delhi sen Taj Mahal och annat i Agra- Indien

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Efter några dygn i Varanasi åkte jag och Tina vidare till Delhi där vi mötte upp med en grupp människor på 13 personer för vår guidade tur genom Indien på 3 veckor. Företaget vi bokade med heter G adventure och jag kan nu i efterhand verkligen rekommendera dom. Det var givetvis lite nervöst i början eftersom att man inte kände någon och inte visste om man skulle gilla någon. Men vi började med en middag i närheten av hotellet där vi fick lära känna varandra lite bättre.
 
Tidigt nästa morgon åkte vi tåg till Agra där planen var att besöka Red Fort och Taj Mahal efter att vi checkat in på vårat nya hotell. Det var utanför Red Fort som jag såg min första tiggare i Indien som var ett barn. Det var en pojke som, jag tror, saknade muskel i benen, han kunde i allafall inte röra dom och han kröp runt på marken med sina armar och bad om pengar. Man såg samtidigt hur det var en man som stod brevid pojken som säkert skulle ta pojkens pengar. Förjävligt att se. Samtidigt står guiden och pratar om att man måste förhandla om taxipriset, man ska inte acceptera 300 utan bara betala 200 RS. Skillnaden mellan dom två beloppen är ungefär 10 svenska kronor. När man ser dessa skadade och fattiga barn så tänker man inte förhandla om 10 kronor, som säkert gör taxiföraren gladare, och hans fru och hans barn.
 
Taj Mahal byggdes av härskaren i Indien på 1600 talet åt sin favorit hustru som hette Mahal. Taj betyder palats, därav namnet Taj Mahal. Om jag inte minns historien helt fel så hade härskaren prblem med att bestämma hur palatset skulle se ut, men så var det en man som kontaktade härskaren och sa att han i en dröm fått reda på hur det skulle se ut. Det skulle vara vit som mjölk, sött som honung och se ut som paradiset. Och så blev det också. Taj Mahal var underbart vackert och mäktigt!
 
Efter besök på Red Fort och Taj Mahal var det dax för middag nummer två med reskompisarna. Sakta men säkert börjar man lära känna hela gänget.
 
 
Utanför Red Fort i Agra.
 
 
Taj Mahal från Red Fort. I Red Fort fängslades man som byggde Taj Mahal av sin son eftersom att han spenderade för mycket pengar på ett nytt Taj Mahal av svart marmor. Fadern kunde från sin balkong (fängelsehåla med vacker inredning) se Taj Mahal. När man står på Taj Mahal kan man på andra sidan floden se den svarta marmorn där arbetet av det nya Taj Mahal påbörjats.
 
 
Taj Mahal.
 
 
Spännande hur indier tyckte vi var en del av turist attraktionen och så gärna ville ha foton på oss. Givetvis gick vi med på att posa med indierna. Här med 4 av våra resekompisar och Tina.
 
 
En måltid som jag gillade är något som kallas Dosa. Det är en extra tunn pannkaka, kan man säga, som serverades med olika röror. Det vita på dosan är kokosröra, det röda är en chilistark tomatröra och det gula som ligger i skålen är en potatisröra. Riktigt god lunch!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: