Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Co-enzym Q 10 och kolesterolsänkande mediciner

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Äter du den kolesterolsänkande medicinen statin, eller bara är intresserad av näringsämnen bör du läsa detta. Koenzym Q 10 (ubikvinon) är en fettlöslig koenzym, vilket innebär att den katalyserar reaktioner av ett enzym, det funkar som en startknapp för att ett enzym ska påbörja sin reaktion. 
 
CoQ10 finns i samtliga celler, då speciellt i mitokondran som är den organell i cellen som skapar energi aka ATP. Coenzymet fungerar som elektronbärare över membranet i cellerna så att energi kan skapas. Så därför är detta ett livsviktigt koenzym för energiproduktionen.
 
CoQ10 agerar också som en antioxidant, i samband med sitt arbete med att skapa energi. Eftersom att ämnet bär elektroner i cellerna kan den också ge upp eller ta upp elektroner. Så när den ger ifrån sig en eller fler elektroner agerar den som en antioxidant, genom att förhindra oxidation.
 
Om man äter statin, som är en medicin för högt kolesterol, bör man äta tillskott av CoQ10 eftersom att medicinen minskar sammansättningen av mevalonat. Detta pga att det hämmar HMG Co-A reductase som kontrollerar hastigheten av mevalonat. Mevalonat är en ämne som CoQ10 är uppbyggt av. En aning komplicerat, men om du vill ha mer detaljer kan du söka på wikipedia på "statin", "CoQ1"0 och "HMG Co-A reductase". Men i korta drag bryter ner/sänker statiner mängden av CoQ10, så om man är på dessa mediciner bör man inta tillskott av CoQ10.
 
Viktiga funktioner som CoQ10 har i kroppen.

- Det minskar risken för hjärt- och kärlskador genom att bland annat minska risken för oxidering av LDL.
- Kallas "medicin för hjärtat".
- Ökar blodcirkulationen till hjärnan.
- Minskar migränattaker.
- Sänker blodtrycket.
- Minskar oxidering då det agerar som en antioxidant.
- Sänker energiproduktioner, vilket gör att dom dör snabbare.
- Studier visar att människor med depressioner har låga nivåer av CoQ10.
- Motverkar trötthet och andra symptom relaterade till energinivån.
 
CoQ10 finns rikt i alla typer av rött- och vit kött, men speciellt högt i inälvsmat, men det finns också i fisk, vegetariska oljor, nötter, persilja, broccoli, blomkål och avokado. Men kroppen kan själv också skapa denna koenzym under förutsättningar att kroppen är frisk och alla dess funktioner kan utföras.
 
Äter du detta som kosttillskott?  Visste du att statiner påverkade mängden CoQ10?
 
   

Kommentarer


Kommentera inlägget här: