Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Herpes & Nötter

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Om du är en av dom personerna som lider av herpes utbrott då och då, kanske efter att ha stressat under en längre tid. Eller om du upplevt extramt starka känslor, så som ilska eller lycka.
 
Då kan du vara en av dom som behöver undvika nötter i din kost; speciellt hasselnötter och brazil nötter. Dessa nötter innehåller nämligen en stor mängd arginin (aminosyra) som behöver vara balanserat med lysin, en annan aminosyra. Det är balansen av dessa två som kan påverka herpesutbrott. Lysin hämmer medan arginin främjar utbrotten. Detta på grund av att lysin skapar antikroppar som skyddar kroppen mot virus (herpesvirus).
 
Dom flesta proteinprodukterna, så som kött, bönor och ägg, innhåller arginin och lysin. Mycket protein finns också i nötter och frön, men dom innehåller inte speciellt stor mängd lysin utan bara stor mängd arginin. Så det är avden anledningen som man kan minska herpesutbrotten genom att undvika nötter (speciellt hasselnötter och brazil nötter. Eller om man äter mycket nötter och samtidigt har herpes, så kan man behöva balansera dom båda aminosyrorna med produkter rika på lysin. Mjölkprodukter är ett exempel på en sådan produkt.
 
 
 
 

Kommentarer

 • Mikaela säger:

  Det är mycket effektivt att vid första känslan av ett munsår är påväg att bryta ut, ta ett tillskott av aminosyran lysin. Det stoppar utbrottet av munsåret. Om man är benägen att få utbrott av herpes, så kan det vara en bra ide att ha en burk lysin hemma i beredskap.

  Svar: Precis, eller ta ett glas mjölk som är rikt på lysin funkar också, om man kan hantera mejeriprodukter! =) Trevlig sommar! Kram
  Sabine J Ö

  2013-07-06 | 12:14:38
  Bloggadress: http://passionforhalsa.se/aminosyror/lysine-l-lysin

Kommentera inlägget här: