Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Långa och stora sockermolekyler

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
Det jag säger nu vet ni säkert redan med det är värt att nämnas igen, så här kommer det. Anledningen till att man bör äta mer komplexa kolhydrater, så som disackarider och polysackarider, är för att dessa bryter ner mer långsamt i kroppen. Medan snabba kolhydrater monosackarider bryts ner snabbt och därför absorberas för snabbt av kroppen från matsmältningssystemet.
 
Kolhydrater fungerar som lego, monosackarider är en legobit, disackarider är två legabitar som sätts samman och polysackarider kan variera mellan tre och miljoner monosackarider eller disackarider. Fibrer är en typ av substans som innehåller polysackarider. 
 
När vi äter snabba kolhydrater, alltså enkla monosackarider, så stiger blosocker nivån snabbt eftersom tillgängligheten av socker är så stor. Kroppen hinner inte handskas med mängden vilket kan leda till ofullständig förbränning. Anledningen till att förbränningen blir ofullständig är för att det inte finns tillräckligt med syre i kroppen. Syre behövs för att kroppen ska kunna bryta ner kolhydrater, det behövs även för att kroppen ska kunna använda/bryta ner proteiner och fetter. Ofullständig förbränning skapar syror i kroppen, mjölksyra, smörsyra, pyro-racemisk syra och ättiksyra bland annat. Syror behöver neutraliseras av bland annat mineraler så som magnesium, kalium, kalcium och sodium, för att istället omvandlas till salter. Syror är motsatsen till basiska ämnen, och dessa mineraler är basiska.
 
 Såå.... slutpunkt. Man bör alltså äta långsamma kolhydrater för att kroppen ska kunna hinna bryta ner dom, med syre närvaro. För att syror inte ska skapa till en sån stor grad.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: