Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Rabarber-frukost. Positiva och negativa egenskaper

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Nu har säsongen för rabarber precis börjat så jag började veckan med att köpa rabarber från marknaden, så till fruksot blev det rabarberkräm men havremjölk och musli.
 
Rabarber är väldigt snål på näringsämnen, men det innehåller ungefär 16% av det rekommenderade dagligintaget (13 mg/100g) av vitamin C och 17% av RDI av kalcium (280mg/100g). Men den mesta av C vitaminen försvinner vid tillagning, så för att komma åt vitaminen bör den inte värmes. Men fråga är om man tycker det är gott. När jag var liten åt man rå rabarber som man doppade i strösocker, det var magiskt gott. Kalcium upptaget minskas vid närvaron av oxalsyra, så därför kan upptaget minska i rabarber.
 
Det finns en stor mängd fibrer i rabarber som främjar ett friskt matsmältningssystem. Kolhydratsnivån är otroligt låg i rabarber också, 0,5g/100g.
 
Jag nämde oxalsyra ovan, som påverkar kalciumupptaget genom att det binder sig till mineralen så att den inte kan absorberas. Men den kan även påverka upptagat av flera andra mineraler så det gäller alltså inte bara kalcium. Denna syra kan irritera mag- och tarmkanelan samt leda till njursten. Oxalsyra är huvudkomponenten av njurstenarna.Garvsyra är en annan syra som finns rikt i rabarber, och som är en blandning av tanniner (som finns i bland annat vin). Syran kan hämma upptaget av järn, som är en viktig mineral för friskt blod. Garvsyra kan, så som oxalsyra,  också vara skadligt för njurarna. Men garvsyra har några positiva effekter också, bland annat är det inflammationshämmande och bakteriedödande och det kan bland annat ta död på herpesviruset.
 
Man rekommenderar inte stort intag av rabarber på grund av syrorna som kan vara skadliga i stora mängder, människor med njurproblem bör framför allt vara försiktiga med intaget.
 
Äter du rabarber? Hur äter du det?
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: