Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Varför Grönsakslasagen?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


När jag var dö-sjuk för en tid sedan lagade min kära karl en grönsakslasagne, och den har han gjort liknande upprepade gång och det blir verkligen super gott. Det bästa är att han själv äter den och han har varit anti-grönsaker-kött-ätare. =) Han minns inte direkt "receptet" eftersom att han mer går på känsla. Men ingredienserna var i alla fall:
 
Pasta plattor
Aubergine
Portabellosvamp
Paprika
Ost
Lök
Grädde
Mjölk
 
Vad tycker vi om denna måltid då?! Jo enligt min åsikt är den ganska hälsosam. Kolhydrater och mejeriprodukter kan vara svårt för många människor att hantera.
 
Mejeriprodukter innehåller ett protein (äggviteämnena) och en sockerart (laktos), som flera upplever symptom med. Upplever du problem med huden, mag- och tarmkanalen, luftvägarna eller psykiska problem kan det vara ett tecken på att du är intolerant mot proteinet i mjölken. Symptom vid laktosintolerans är oftast kopplade till mag- och tarmkanalen. Det är otroligt vanligt att människor är intoleranta mot mejeriprodukter, men intolerant är vanligare i andra delar av världen än i Sverige. Och anledningen till det är , tror jag, att vi svenskar har druckit mjölk under hela vår uppväxt och även våra förfädrar har gjort detsamma vilket gjort att vi "ärvt" förmågan att bryta ner/hantara proteinet och sockerarten. Men som sagt, många är intoleranta så förmågan att hantera produkter har inte alltid gått vidare till barnen. En intressant punkt är att vi människor är den enda varelsen som dricker mjölk i vuxen ålder OCH dricker mjölken från en annan art. Det sägs också att skandinaver dricker mer mjölk som vuxna, än i något annat land.
Förutom laktosen och proteinet har mjölk också en hel del positiva egenskaper, och det är näringen som den innehåller. Kalcium, kalium och fosfor finns rikt i mjölk, även vitamin A, D och även några av B vitaminerna, men i högst mängder finns B12 och B6 av samtliga B vitaminer. Det man ska tänka på när man äter/dricker mejeriprodukter är hur djuren har levt, fundera på om dom blivit medicinerade och sen hur mejeriprodukten blivit framställd. Många gånger är det nämligen så att näringsämnen förstörs vid uppvärmning och produkten utsätts för värme vid pastöriseringen. Enligt min uppfattning är alltså näringvärdet som störst när man dricker mjölken direkt på gården direkt från kon, utan att det blivit pastöriserat. 
 
Kolhydraterna kan många människor hanterar, och då menar jag att det inte påverkar deras energi speciellt mycket. Människor som inte kan hantera kolhydrater, har blodsocker problem som jag kallar det, har ofta problem med trötthet, svampinfektioner, omotiverade, inte utvilade på morgonen mm. Men om man inte har problem med blodsockret och kan hantera kolhydrater är det en otroligt bra energikälla. Känn efter själv! Människor må säga att protein och fett också är en energikälla och då säger jag: Ja det är det, men den är inte lika lättåtkomlig som från kolhydrater. Jag rekommenderar också, OFTAST, fullkornsprodukter men rekommenderar dig ett tidigare inlägg om hur fullkorn kan vara skadligt. Läs det här.
 
Löken innehåller en stor del svavel, vilket bland annat är viktigt för att det är en viktig beståndsdel i fyra olika aminosyror, som är beståndsdelar/byggstenar av kroppen.  Det är också nödvändigt för samtliga celler i kroppen, eftersom att det behövs för att cellerna ska kunna använda syre för att skapa energi. Utan syre (och glukos) blir det ingen energi helt enkelt. löken innehåller också en bioflavonoid som heter quercetin som är en kraftful antioxidant och är anti-inflammatorisk, det tros också skydda hjärtat.  Lök är nyttigt, men om tarmfloran är ut balans kan det leda till gasbildning. Men om man är i riskzonen för anemi kan man behöva undvika lök eftersom att det innehåller ett ämne som främjar risken för anemi. (har jag hört) Så om detta symptom skapas hos dig efter att ha ätit lök, kan det vara värt att fundera på hur din tarmflora mår.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: