Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Yoga och Diabetes

Kategori: -Österländsk filosofi

När jag var i Indien köpte jag en bok om Yoga och diabetes ("Yoga for Diabetes Relief" av Bharat Thakur) så jag tänkte dela med mig av lite information som jag lärde mig av boken.
 
Tänkte börja med ett citat ur boken som jag verkligen gillar "According to Ayurveda, a man is healthy when he is able to forget his body, or in other words, when the body is in such a state that it is not a source of ache, pain or illness, and the individual feels light, free and "uncaged" by the body"
 
Boken handlar om hur man får balans i nervsystemet, återstimulerar det endokrina systemet (bland annat bukspottkörteln) och förbättra flödet av energi i kroppen. Och detta genom olika typer av positioner i yogan och genom meditation. Här kan du läsa om dom olika övningarna och positionerna i väldigt korta drag och i vilken ordning dom ska utföras. Om du ska genomföra programmet rekommenderar jag dig att söka på nätet för mer information så att övningarna utförs på rätt sätt.
 
Shatkarma innebär att man genomgår vissa processer för att rena näshålorna med hjälp av en neti (Jala neti), magkanalsrening med Laghoo Shankhaprakshalana och tömma magsäcken genom kräkningar (Kunjal kriya). Har tidigare hört om Laghoo Shankhaprakshalana, detta var då jag gick på yoga hos Scandinavisk yoga och meditationsskola och då blev vi inte rekommenderade att göra detta hemma, utan istället på retreat under kontrollerade former, i alla fall första gången. (Annat ord är intestinal cleansing)
 
Pranayama är övningar för andningen. Både bhramari pranayama och bhastrika pranayama är olika typer av andningsövningar.
 
Bandha utförs för att aktivera och öka utsöndringen av olika hormoner från endokrina körtlarna. Det kan öka utsöndringen på insulin för stabilt blodsocker, thyroxin för kontrollerad matsmältning och dessutom minskar stressnivån i kropp och själ.
 
Asana är dom yogaövningar som inte bara stretchar och ger muskler, dom stimulerar och masserar också våra interna organ genom bland annat ökad blodcirkulation. Man börjar högst upp i listan eftersom att man först vill mjuka upp, innan man går vidare till nästa.
 
Pawanmuktasa series- Nackrotation, axelleds rotaion, hand- och fotleds fram och tillbaka, knäpress.
Tadasana- Stå på tå med armar och fingertopper upp.
Tiryaka tadasana- Stå på och böj dig och höger och vänster.
Kati chakrasana- Stå upp, rotera överkroppen och vänster och åt höger.
Trikonasana- Stå upp med benen isär, sätt höger knytnäve i högre armhåla, böj dig åt vänster med vänster hand mot vänster knä. Och sen åt andra hållet.
Surya namaskaar- Är en uppvärming av kroppen och är Solhälsning B.
Meru wakrasana- Sittande ryggradarotation.
Baithak merudandasana- Sitt med raklånga ben, böj ena benet och sätt foten på det andra knät och lägg ner knät mot marken på motsata sida.
Marjariasana- Stå på alla fyra, svanka och sen uta ryggen som en kamel.
Ushtrasana- Kamel position.
Janusirasana- Sitt på golvet med raklånga ben, böj det ena knät och lägg upp mot insidan av låret på det andra benet men låt det ligga vilandes på golvet. Sträck dig rakt upp i luften och luta sig sin över det sträckta benet.
Bhujangasana- Kobra position.
Paschimottanasana- Sitt på golvet med raklånga ben, sträck dig över benen och håll tag i fötterna.
Pawanmuktasana (ekpad)- Ligg raklång på golvet, ta tag i ena benet och dra upp mot hakan och böj ner huvudet mot knät.
Pawanmuktasana (poorna)- Ligg raklång på golvet och dra upp båda knäna mot hakan och böj ner hakan mot knät.
Merudandasana- Ryggradsrotation liggandes.
 
Mudra medför energi till kroppen och minimerar stress. Dessa övningar ska alltid utföras efter dom tidigare övningarna.
Sharnaghat mudra- Barnet
Yoga mudra- Sitt med benen i kors med fötterna på låren, sätt händerna bakom ryggen och luta dig framåt.
 
Relaxation- Shavasana- Liket/Död man
Meditation- Ajapa japa- Chanting/mantran. Säg "so" vid inandning och "ham" vid utandning. Samtidigt som du sitter bekvämt på golvet med rak rygg, korsade ben och händerna vilandes på knäna.
 
Om du kan hitta en kopia av boken eller om annat tillstånd än diabetes,  rekommenderar jag det. Det fanns nämligen flera böcker om andra typer av åkommor,  än diabetes.  I boken kan man läsa mer utförligt om varje position och övningen,  och hur dom stödjer kroppen och främjer hälsa. 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: