Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Få bort sötsuget

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

 
 
Vi alla vet att socker är skadligt för kroppen om man äter för stora mängder. "För stora mängder" är egentligen en definitionsfråga, men i detta inlägg handlar det om ifall man äter så pass mycket socker och kolhydrater att det påverkar hälsan.
 
För höga mängder socker i kosten (höga blodsockervärden) kan leda till en mängd olika problem. Några av dessa är fetma, karies, näringsbrist, försvagat immunförsvar, humörsvängningar, hyperaktiv och svampinfektioner av olika slag. Visste du att sötsuget ökar om man har svampinfektioner, svampen som är ett levande ämne begär socker/kolhydrater för sin överlevnad. Så när man gjort sig fri från svampinfektionen blir det lättare. Ett annat tillstång är menstruationen, innan menstruationen startar sjunker blodsockret vilket också leder till cravings/begär.
 
Det första steget är givetvis att ha vilja att bli av med sitt sötsug, inse att det beror på att man äter för mycker socker och acceptera att man måste sluta med allt socker. Ett tag behöver man sluta med socker helt, men många kan sen gå tillbaka att äta ett söt "treat" då och då, men det är många som väljer att avstå helt eftersom man inser att man mår mycket bättre. När man accepterat och vill förändra detta behöver vi börja med att stabilisera blodsockret eftersom man då också stabiliserar sockerbegäret.
 
En av de viktigaste punkterna för många är att man behöver öka proteinintaget. Många som har brist på proteiner i kosten och kroppen har nämligen en tendens att ha ett större sötsug än människor som äter mer protein. Äter du mycket eller tillräckligt med protein? Protein till frukost, tex ägg i alla dess former är en bra början, det stabiliserar både hungerna och sockernivån under dagen. Sockerrik frukost stabiliserar varken humöret, energin, sockernivån eller begäret. Smoothies med ägg, linfrö, bär, mandelmjölk är en annan av mina favoriter, även om det inte blir så ofta som ägg. Fett är också en produkt som hjälper dig bli av med begäret, eftersom att det balanserar blodsockret.Linfröolja är en olja som inte bara stabiliserar energinivån och sockernivån, det stödjer också immunförsvaret och förbättrar läkning.
 
Några kända näringämnen som är kända för att minska suget när man slutar med socker är C vitamin, B vitaminerna, zink,krom och aminosyran L-glutamin.Magnesium är också en mineral som minskar suget. Zink är en mineral som man kan ha brist av vid missbruk, ja man kan säga att behovet av socker är ett missbruk. Sen kan det vara en bra idé att äta produkter att som är antifungal, anti- produkter mot svamp. Produkter på kokosnöt ocj grökål är två av dom, gröna juicer är en tredje. Gröna jucier ger också vitaminer och mineraler i alla dess former och dessutom förbättrar matsmältningssystemet.
 
Några av de "symptom" som kan dyka upp när man slutar med socker och renar kroppen på det vita giftet är:trötthet, ångest, irritation, depression, , hjärtklappning och dålig sömn. Som tur är håller dom inte i sig allt för länge.Och såklart ökar suget av socker, men motstå!
 
Utöver ovan är det också såklart viktigt att man intar tillräckligt med näringsämnen, har en varierande kost, inte är uttorkad, inte stressad och inte äter en allt för utmanande kost. Gluten, mjölk och mycket rött kött kan vara utmanande för kroppen.Är du en av dom som blivit av med ditt sockersug? Berätta gärna om du gjorde några kostförändringar, vilka i så fall och hur det kändes?
 
 
 

Kommentarer

 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Äter relativt lite socker och sötsaker, men honung har jag i mycket. För ett tag sedan hittade jag ekologisk agavesirap som ersättning - lät ju för bra för att vara sant. och det var det också när jag började läsa lite mer om det. Men tydligen bra för diabetiker då det inte höjer blodsockret. Men alldeles för mycket fruktos - som jag inte riktigt vet varför det nu är så himla farligt.

  Svar: Fruktosen behöver inte insulin för att kunna användas därför är det också helt ok för diabetiker, Men om fruktos är en bra grej eller inte kan vara värt att diskutera. Men så länge fruktosen kommer från frukt och inte är kemiskt framställt så är det rikt på vitaminer, mineraler och antioxianter. Så jag tycker inte man bör sluta äta frukt. Vill du veta mer kan du söka på "Fruktos" här på bloggen. Ja ibland är det för bra för att vara sant... men då får man kolla upp och gräva lite djupare själv. Kram kram
  Sabine J Ö

  2013-11-20 | 19:47:32
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se

Kommentera inlägget här: