Många tycker att kronärtskockan är ett stort arbete för liten födda, och det kan jag hålla med om. Men samtidigt är det också som en meditationsprocess med gudomlig smak. Fantastiskt! Jag fick rekommendation från en spansk vän om att göra en "dipp", till dom små bladen, att doppa i.
Olivolja
Citronsaft
Salt & Peeppar
Kronärtskockan anses vara väldigt näringssnål men den innehåller 37% av RDI av folat, så äter man 100g kronärtskocka uppnår man 37% av rekommenderat dagligt intag. Äter man 250g uppnår man nästan dom 100% av RDI. Den innehåller också en hel del kalium och fiber och lite A vitamin, C vitamin, kalium, magnesium och järn.
Inulin i kronärtskockan är ett ämne som stödjer matsmältningssystemet, men även flavonoider som finns i den vackra kronärtskocka, har denna förmåga. Bland annat stödjer det matsmältningssystemet för att det fungerar som en probiotika som balanserar tarmfloran. Det är också en föda som arbetar för gallaproduktion, vilket är viktigt för eliminering av toxiner. Galla utsöndras från levern till tarmen för att upptag av fetter kan ske, men samtidigt innehåller det också gifter för eliminering från kropper. Fibrer är någonting som är viktigt för att galla inte ska absorberas igen. Av denna anledning används det som en produkt som hjälper till vid detox av levern. Eftersom att galla är uppbyggt av bland annat kolesterol, så är det också kolesterol sänkande, förutsatt att gallan inte absorberas igen.
Äter du kronärtskocka? Hur äter du den, har du några spännande förslag?
Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/