Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Fytinsyra som minskar upptag av mineraler

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Fytinsyra är ett ämne som finns i bland annat baljväxter och sädesslag som förhindrar upptaget av viktiga mineraler, så som kalcium, fosfor, järn, magnesium och zink. Så om du är en person som äter mycket av dessa produkter, speciellt fullkornsprodukter, kan det leda till mineralbrist. Det är i det yttre höljet i sädesslag som innehåller mest fytinsyra. Men det finns metoder som kan minska risken för förhindring av upptag.
 
Fytas är enzymet som behövs för att fytinsyra ska neutraliseras i produkterna, vissa produkter innehåller högre mängder av enzymet än andra och dessutom producerar våra kroppen en liten del själva. Men de personer med frisk tarmflora producerar mest. Råd, vete, korn och boveta innehåller en stor mängd fytas, medans majs, hirs, havre och brunt ris innehåller små nivåer. Men fytasen avaktiveras vid uppvärmning, men man kan istället få igång nedbrytningen av fytinsyra. 
 
Det finns en mängd olika metoder att använda för att få igång nedbrytningen av fytinsyra, bland annat genom groning, blötläggning och jäsning. Det finns flera olika metoder man kan använda men den metod jag använder mig av kring baljväxter är blötläggning med vatten eller citronvatten, gärna i en varm miljö eftersom att det hjälper nedbrytningen. En annan metod är att låta säden ligga i andra produkter som har ett surt pH, så som äppelcider vinäger eller yogurt. Jag rekommenderar dig stark att läsa denna artikel om du vill veta mer om olika produkter med fytinsyra och hur man kan förhindra mineraler att absorberas.
 
Trevlig läsning!
 
Behandlar du dina sädeslag eller baljväxter på något vis pga fytinsyran?
 
 

Kommentarer

 • klaus hansen säger:

  Stämmer det du säger här, då är det många som kan bli hjälpta med att dela upp intaget av kosttillskott, så att de inte konkurerar ut varandra.
  För du vet väl att människan i dagens samhälle inte dör av ålderdom utan av näringsbrist.
  Människan, djur och växter behöver minst 60 olika mineraler och spårämnen varje dag. SLU har forskat på det och kommit fram till: när växter får denna stora minralmängd då bli DNA-spiralen komplett, vilket den är sämst i konstgödning och bättre i ekologisk odling men långt ifrån komplett. När växterna fick Basaltmineral/Rockdust som innehåller 78 mineraler, då blev de kompletta i DNA-spiralen. Vilket innebär att de som får denna mineralmängd föder normala barn utan biverkningar.

  2017-07-26 | 15:19:01
 • klaus hansen säger:

  Tillägg: De kan föda normala barn utan biverkningar om de håller dietlistan:

  Inget vitt socker

  Ingen mat som odlats med konstgödning

  Ingen mat som innehåller E-nummer

  Håller de denna dietlista då läker alla organ inifrån visar Svensk forskning i alternativ medicin.

  2017-07-26 | 15:33:58

Kommentera inlägget här: