Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Tänk på Fisken

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

 
Hej Hej,
 
Efter att ha varit vegetarian i nästan 8 månader (som nu är bruten) har jag ätit en hel del fisk och då har jag den senaste tiden funderat på det här med att man blir rekommenderad att äta fisk max 3 ggr i veckan. Jag har nog ätit fisk eller skaldjur en gång om dagen ungefär, speciellt då jag jobbat eftersom jobbrestaurangen har fisk på buffén varje dag.
 
Man kan välja odlad eller viltfångad fisk, dessutom kan välja båda varianterna som är miljömärkta eftersom att fiskarna är odlade/fiskade på ett hållbartsätt. Vad man ska tänka, tycker jag, är om den är odlat på ett naturligt sätt. Personligen försöker jag alltid välja viltfångad fisk, men tyvärr finns det alternativet inte i butiken eller så finns det alternativet inte av den fisken som jag vill äta.
 
Om man äter mycket abborre, gädda, gös, färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka mer än en gång i veckan kan man behöva var försiktig eftersom att dessa fiskar kan innehålla stora mängder kvicksilver. 
Symptom som kan visas vid kvicksilverförgiftning är trötthet, magsmärtor, illamående, metallsmak i munnen och diarre. Efter långvarig exponering av kvicksilver kan man bli "galen", därav uttrycket "Mad as a Hatter" eftersom att kvicksilver användes vid hattillverkning.
 
Kolla in denna länk på wwf.se för att läsa information om de olika fiskarna, vilka man ska undvika, vilka man kan äta och vilken fisk från olika sjöar och hav man kan äta/inte äta. Rekommenderar också appen "Grön Guide" (Naturskyddsföreningen) där man kan få hjälp med att välja fisk när du står där i butiken för att handla.
 
MEN, dessutom vill jag berätta om dioxins som är ett cancerframkallande ämne som finns i kött och vild lax. Det finns lägre mängd i odlad lax, detta eftersom att detta ämne skapas vid förbränning av bland annat kol och olja, som finns i större mängd i havet än i simbasängerna för laxarna. Visserligen har mängden minskat i de flesta samhällen och hav, men det finns ändå kvar. Dioxins finns i betydligt större mängder i kött, mjölk och kyckling än om man jämför med någon typ av lax. Samtidigt innehåller odlad lax större mängd klorföroreningar än vild lax. Dessutom innheåller vild lax mer omega fetter än odlad lax, om jag inte minns fel.
 
Man behöver helt enkelt överväga nackdelar och fördelar. Enligt mina personliga tankar och argumant försöker jag alltid satsa på viltfångad fisk.
 
Trevlig Fisk Ätande!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: