Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Behåll välbefinnandet under resan

Kategori: -Mina tankar & känslor

Att resa kan leda till en hel del stress eftersom att man bryter sina dagliga rutiner och byter ut rutinerna till spontana dagar och oförbereda event. Nu när jag snart flyger till andra sidan jorden är det ett ypperligt tillfälle att skriva detta inlägg.
 
Två upprepande ord kring resande och att bibehålla hälsa är energigivande och avkopplande. Man behöver ge kroppen både energi och avkopplig.
 
Vi börjar vid resans början, dehär med jetlag vill man undvika. På British Airways kan man hitta ett hjälpmedel på hur just du bäst kan undvika jetlag beroende på när du åker och vart du ska åka. Kolla här. Kollade på ett TV program för länge sen, där de ville trotsa jet-lagen. De upptäckte att om man undviker mat och dryck (endast vatten fick intas) under hela flygresan så mådde försökspersonerna mycket bättre när de kom fram till destinationen. Efter att man landat i den nya staden rekommenderar jag en lätt måltid utan fett. Se vitaminer och mineraler nedan för mer support under flygningen.

En av de viktigaste rutinerna att tänka på när man reser är att fortsätta dricka tillräckligt med vatten. I vardagen har man skapat sina rutiner för intag av vätska och man behöver följa dessa rutiner, eller skapa nya, även när man är bortrest. Vid uttorkning kan man bland annat uppleva utmattning, förstoppning, yrsel, svaghet och huvudvärk, och det är inget vi vill uppleva på semestern.
 
Att få motion och röra på sig under semestern är lika viktigt som när man är hemma i vardagen. Jag tror att den vanligaste motionen under semestern är att promenera. Min favorit under semestern är att promenera hela dagarna ibland med mål, ibland utan. Om man tycker om att använda hotellets gym eller springa i närmaste park så ska man göra det. 
 
Det vi även behöver under semestern är att ge oss tid att slappna av och relaxing. Läsa ett kapitel i en bok, träna, meditera till ljuvlig musik, ta ett lugnande bad, basta på hotellet eller njuta av en härlig massage. En kopp kamomill te ska vara rogivande och lugnande så däför kan det också ge en ljuvlig sömn. Sömn är givetvis också jätteviktigt när man reser.
 
Ska man resa till länder där maten och vattnet kan innehålla bakterier som våra magar inte är vana vid kan det vara en god idé att inta probiotika innan och under resan. Detta var något som vi gjorde när vi var i Indien och vi råkade inte ut för några magproblem under de sex veckorna vi var där. Vi hörde flera gånger att personer inte hade hört om någon som inte fick magproblem i Indien. Så... jag är ett levande bevis på att probiotika kan hjälpa.
 
En kost rik på näring, mycket grönsaker, mycket fisk, proteiner, bra fetter och lite kolhydrater och frukt om just din kropp kan hantera kolhydrater. Undvika överdriven konsumption av fet, friterad mat och även socker som är en snabb kick av energi men som kan vara skadligt. Även om socker och fet kan vara delar av semester-treats behöver man hitta en gräns för när det är ett treat och när konsumtionen blir en ny rutin eller går till överdrift. Man behöver fundera på om det är värt att äta doughnuts dagligen bara för att man är på semester när man vet att man mår sämre om man äter onyttigheter.

Vad det gäller näringsämnen att ha i åtankarna under semestern är det bland annat en multitablett av B-vitaminerna, eftersom att de är essentiella vid stress som lätt kan uppkomma vid resa. Antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler som kan uppkomma vid stress eller ohälsosam kost är också viktigt. Antioxidanter så som C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, selen och zink finns rikt i apelsiner. broccoli, avokado, nötter, frön, brunt ris, ägg, fisk och kött. Varierande kost alltså. Pantotensyra (vitamin B5 som finns rikt i inälvsmat, ägg och fisk) och C-vitamin (melon, citrus frukt) är två vitaminer som stödjer och hjälper binjurarna vid stress. Magnessium kan också vara bra eftersom att det har en lugnande effekt.
 
Trevlig resa nästa gång det bär av för dig.
 
Kram från Välbefinnaren.
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: