Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Minska slem

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Slem behöver vi för att skydda kroppen genom bland annat smörjning av organ och tarminnehållet så att det kan passera utan att skada tarmmembranet, detta slem minskar också transittiden i tarmar för maten. Men när det blir för mycket kan det vara både skadligt och obehagligt. Slem (mucuc) kan man få i lungor, näsa och bihållor när man är sjuk, eller då matsmältningen är ur funktion.
 
När man är sjuk med hosta och snuva skapas slem för att eliminera föroreningar från kroppen, vilket är en positiv egenskap, men man kan ha höga mängder slem kroniskt också. Vilket gör att man hela tiden, varje dag har snuva utan att riktigt förstå varför. Om tarmmembranet skapar för mycket slem som skydd, kan det leda till att glukos, aminosyror, fett syror, vitaminer eller mineraler inte kan tas upp av kroppen vilket kan leda till brister av någon eller flera av dessa. Hur mycket man reagerar på mängden varierar från person till person.
 
Några produkter som skapar extra mycket slem i kroppen är mjölkprodukter och gluten, speciellt om man är allergisk eller känslig mot någon av dessa. Andra produkter som man kan vara allergisk mot kan också leda till överproduktiom av slem, exempel; ägg, nötter, soja, pollen. En annan situation som skapar slem är om man äter en kost som innehåller mer surt formande föda än basiskt formande föda. Ett surt pH ledar nämligen till att mer slem skapas efter som att det används för att binda sig till syror och sen eliminera de från kroppen.
 
Steg att ta för att minska slemnivån:
-Öka intaget av basiskt formande föda så som grönsaker och frukt är viktigt.
-Minskar eller eliminerar produkter man är känslig mot från sin kost.
-Dricka rätt mängd vatten för din kropp.
-Ät vitlök, lök och ingefära.
-Få balans på tarmfloran, med till exempel fermenterad kål.
-Ett annat tips för att minska slemmängden i kroppen är att blanda 1 msk äppelcidervinäger med 2 1/4 dl varmvatten och dricka. Detta är bra eftersom att det alkaliserar kroppen (höger pH värdet), är bra för tarmfloran, renar levern och bryter upp/sönder slem så att de enklare kan elimineras. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: