Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Rödbetsbourguignon- Recept och egenskaper

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
 
Kom över receptet från boken "Green Ktichen Stories Läckra vegetariska vardagsrecept" som jag lagade med vissa justeringar. Här ser du receptet med mina justeringar. Så himla gott och så nyttigt och näringsrikt. Längre ner kan ni läsa om positiva egenskaper med denna måltid.
 
4 portioner rödbetsbourguignon 
2 msk kallpressad olivolja
1 hackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
2 stora små rödbetor, i små bitar.
2 stora morötter, i små bitar.
3 lagerblad
2 tsk torkad timjan
5 st steklökar
4 msk tomatpuré
1 tsk chilipulver
3 dl rödvin
2 grönsaksbuljongtärningar + 7 dl vatten
2 skivade portabellosvampar
10 skogschampinioner
Salt & peppar
 
Serveras med kokt potatis.
 
*Skala och koka potatisen så att den är klar om 40-50 min.
 
*Hacka upp gullöken, steklök morötter och rödbetor i lagomstora bitar, svamparna i stora delar, steklöken i halvor och skala vitlöken och krossa.
 
*Hetta upp olivoljan i en gryta och stek gul lök och vitlök mjukt. Lägg i rödbetor, morötter, lagerblad, timjan och salt, peppar och stek några minuter.
 
*Rör ned tomatpuré, vin och grönsaksbuljong, sjud i 20 minuter.
 
*Stek svamp gyllenbruna i olivolja, salt och peppar i en separat stekpanna, blanda sen ner i grytan och låt sjuda ytterligare 10-20 min tills rotfrukterna är mjuka nog för din smak.
 
*Servera och Njut med kokta potatisar.
 
Hur skulle denna måltid kunna påverka hälsa?
 
De ingredienserna som kan vara negativa och skadliga är väl egentligen rödvin, buljong och tomatpurén men de två sistnämnda kan man hitta ekologiska och utan kemiska produkter och onödiga ämnen. Vin kan man köpa ekologiskt vilket kan göra denna måltid ännu bätttre, men vin i för stora mängder kan vara skadligt. Skulle jag laga denna måltid under en detox skulle jag ta bort vinet, byta tomatpurén till tomater och använda fler och mer kryddor istället för buljongen. De skulle göra denna måltid till en detoxmåltid!
 
De mest näringsrika i denna måltid skulle jag säga är rödbetorna och de olika lökarna. Visserligen kan vattenlösliga vitaminer lösas upp från råvarorna, men eftersom man man inte häller av vattnet påverkar det inte mycket. Men sen finns de en del näringsämnen som försvagas och förlorar sin verkan i värme. Men lycopenhalten i tomater stiger istället när de värms upp. De olika lökarna innehåller en hel del svavel som är en viktig beståndsdel för aminosyror och proteiner samt är orsaken till att de har de antibakteriella egenskaperna. De är av den anledningen fantastiskt att äta lökar för att bibehålla hälsosam tarmfloran. Rödbetorna är otroligt rika på antioxidanter, renar lever och tarmar eftersom att den är så otroligt rik på fibrer. Rödbetor är också oerhört rika på folsyra som är viktigt för bland annat bildningen av röda blodkroppar, järn för transporten av syre i blodet och magnesium för enzymproduktion/aktiveringen.
 
Är denna måltid kanske ett mål för dig??
 

Kommentarer

 • KP säger:

  Läser man receptet så låter det ju faktiskt inte helt dumt. :)

  Svar: Inte dumt alls! =)
  Sabine J Ö

  2014-06-01 | 22:19:56
  Bloggadress: http://perssonduvet.blogg.se/

Kommentera inlägget här: