Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Kort om ATP molekyler (energi)

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej hej Välbefinnare,

När jag åkte hem från örebro igår kväll pluggade jag och läste om cell respiration. Vilket är dom reaktioner som hjälper till vid konverteringen av näringämnen till energi molekylen adenosine triphosphate (förkortat ATP).
ATP molekylen är uppbyggd av en molekyl adenosine samt tre (tri) phosphate/fosfat molekyler. Och ATP energin skapas när man bryter bandet mellan två fosfat molekyler, det är i banden som energin sitter. Bryts ett band blir en ATP molekyl isäallet en ADP molekyl (D=Di/2)
Hela processen börjar med att vi äter kolhydrater som bryts ner i magen till glukos, efter att kolhydraterna har bryts ner flera gånger. Glukosen transporteras till cellerna där de antingen används för att bygga upp andra ämnen, eller så bryts de ner ännu mer för att kunna skapa dom energifyllda molekylerna. När glukos molekylen kommit in i cellen omvandlas den till pyruvic acid/pyrodruvsyra med hjälp av flera olika enzymer, och utan syre.

Detta leder till nästa steg som innebär att OM syre finns kan pyrodruvsyran transporteras in i mitockondrien, och här ändras syran till ett annat ämne som heter Co-enzym A (CoA). CaA bryts ner ännu mer och bilda nya molekyler. När dessa molekylerna bryts ner frigörs elektroner (negativt laddade) och protoner (postivt laddade). Dessa elektroner dras sen mot utsidan av mitokondrien och dom drar med sig protonerna. Men dessa protoner vill gärna befinna sig innanför mitokondrie membranet, pga att balansen inte stämmer. När protonerna sen kämpar för att ta sig tllbaka, genom kanaler gjorda av protein, skapas denna ATP molekyl.

Energi kan alltså skapas i alla processer i denna respirations del, men det är den sista delen som ger mest energi. En glukos molekyl ger 36 ATP molekyler. Mitokondrien är även kallad "Energi-fabriken", av just denna anledning. Detta är denna ATP molekyl som är livs viktigt för människans överlevnad.

xxx

Kommentarer

 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Haha ja - precis så så jag ut när vi pratade=)

  2011-12-20 | 20:21:06
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Snygg som vanligt! =)

  2011-12-20 | 20:51:45
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/
 • Yoannah säger:

  Ja de blev lite udda. Men det är då roligare att se på för särskilt goda var de inte ;)

  2011-12-20 | 21:16:41
  Bloggadress: http://yoannahh.blogg.se/

Kommentera inlägget här: