Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Järn-Macromineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej,

Jag fortsätter att läsa och lära mig om mineraler och vitaminer, och idag tänkte jag berätta lite om järn (Fe) och vad jag vet. Har ni några frågor är det bara att fråga, och vet jag inte svaret på rak arm så ska jag ta reda på svaret.

Järn är viktigt för produktionen av hemoglobin, och om hemoglobin saknas levereras inte tillräckligt med syre till vår vävnad. Fe transporteras till benmärgen tillsammans med protein där de bildar hemoglobin med hjälp av koppar, järn är mittpunkten av hemoglobin molekylen. Järnets uppgift är att ändra form mellan ferrous och ferric, fram och tillbaka, och på så sätt greppa och frigöra syre molekylerna när de behövs. De är ett stort jobb!
Häpnadsväckande va?!

Kroppen förvarar Fe i levern, benmärgen och mjälten, därifrån de kan tas då nivån är låg. Låga nivåre av järn kan leda till anemi. Precis som med alla andra mineraler behöver de inte vara så att din diet har järnbrist, utan de kan vara så att upptagningsförmågan är bristfällig. Fe från kött och lever-mat är bäst absorberat, medan de från grönsaker inte tas upp lika enkelt, detta på grund av den form som denna typ av järn har; icke heme järn, heme järn tas upp enklare och finns i kött. C vitamin förbättrar upptaget av järn, då den ändrar formen av järnet. Även koppal, kobolt och mangan förbättrar upptaget av Fe.

Låg magsyra, syrebindande läkemedel, koffein i svart te & kaffe och snabb matsmältning kan alla minska upptaget av Fe.

Rikt på järn: kott, brunt ris, havre, soya bönor, kidney bönor, russin, linser mm.

xxx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: