Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mer celler

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej,

Idag har jag läst om alla cellens funktioner, namn på alla organeller och vad dom har för jobb i cellen. Och de är verkligen mycket att lära sig. Titta på bilden nedan, så ser du några av organellerna. (Organ=tool/organ, nelle=small). De finns så många olika celler att man inte kan gå igenom dom alla, så jag har idag studerat en typisk cell som har dom viktigaste karaktärerna. Då detta är en kurs på engelska kommer jag inte att översatta alla medicinska ord, men många av dom liknar dom på svenska.

Några av dom celler som finns är:
Nervceller: sänder nerv impulser.
Muskel celler: sammandrar för att tillåta rörelse av organ och ämnen i kroppen.
Röda blodkropp celler: transporterar syre i kroppen.
Körtel celler: Frigör hormoner, svett, enzymer och slem.
Immun celler: Känner igen och förstör ämnen som kroppen inte använder, tex bakterier.

Membranet: är de som skyddar cellen från omvärden, alltså de som är utanför cellen, så att inte vad som helst kan komma in eller ut ur cellen. Detta membran är uppbyggt på fett och fosfor, och har också kanaler som är uppbyggda på proteiner, som släpper in ämnen som behövs i cellen. De finns säkert även andra ämnen som hjälper till vid intaget av molekyler också.

Nucleus: ligger i centret av cellen och innehåller DNA molekyler. DNA molekylen är den del som vet hur man tillverkar enzymer, RNA och andra proteiner åt cellen. På detta sett ser denna molekyl till att funktionerna och strukturen av cellerna är i sitt bästa tillstånd. DNA molekylen är "Herren av koderna" i kroppen och är därför så viktig. Dessa koder har du ärvt från dina föräldrar och deras föräldrar. 

Mitochondria: ger kroppen ATP/ energi, genom oxidation. (wikipedia oxidation: är en kemisk reaktion vid vilken ett ämne avger en eller flera elektroner, Oxidation sker när en atom lämnar ifrån sig elektroner och övergår till en positiv jon) Varje enskild cell kan ha mer än 1000 mitochondria organeller, pga att så mycket energi behövs i verje cell.

Golgi Apparaten: är en del av kroppens exportering av proteiner, denna organell är därför viktig i transporterings systemet. Nucleus, endoplasmic reticulum och ribosomer är också en viktig del av exporteringen av proteiner.


Pust.... måste läsa mer så att all information fastnar. Men måste också komma ihåg att man inte kan förstå allt här på jorden och att man måste förstå helheten för att förstå alla detaljer.

Mitt i allt pluggande blev de givetvis en go lunch: hemlagad tabbouli.
En sallad med massor av persilja, en gul lök, 2 tomater, en röd chili och sen kryddat med citronsaft, olivolja, kanel salt och peppar.xxx

En cell, bilden fotograferad från boken "Anatomy & Physiology" av Thibodeau & Patton. Sixth Edition.
Min goa Tabbouli-Lunch!!!


Kommentarer

 • Art By Tina - Tävla om en lucka i illis-kalendern! säger:

  Receptet på Tabbouli tack!

  2011-12-05 | 22:22:12
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/
 • Sabine-Välbefinnaren säger:

  Massor med blad persilja, 1 paprika, en tomat, en lok, tva citroner och bulgar (om du vill), olja. Krydda sen med salt och peppar. Jag lagger i kanel ocksa... bara sa att de blir en touch av de! Prova dig fram! Kram kram och lycka till. PS. Allt ska hackas smatt!

  2011-12-06 | 08:52:43
  Bloggadress: http://valbefinnaren.blogg.se/

Kommentera inlägget här: