Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Helgplaner

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej alla Välbefinnare!
 
Imorgon åker jag och kärleken för att hälsa på mamma och lillebror i deras nya lägenhet i Enköping. Mamma har fyllt år i veckan, så vi ska fira att hon blir äldre, vi planerar att plocka svamp och/eller blåbär beroende på vad vi hittar och så ska jag, kärleken och lillebror gå ut på pub eller klubb beroende på, även där, vad vi hittar! Fullspäckade planer alltså!!
 
Önskar er alla en trevlig helg.
 
Kramar från Välbefinnaren

Linsgryta-Varför

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Igår lagade jag till lunch en linssoppa med grönsaker som är riktigt nyttig. När man tillagar och kokar grönsaker är det alltid bäst att behålla vattnet som grönsakern tillagas i, eftersom att mycket av nyttigheterna hamnar i vattnet, så därför är denna typ av rätt ett bra alternativ.
 
Jag försökte göra en portion eftersom att man aldrig ska värma upp spenat när den väl ha blivit tillagad och kyld. (De blevtvp portioner). Detta eftersom att det finns bakterier i spenat som förökas snabbt i grader mellan 20-60 grader och inte dör vid nästa uppvärmning. För att kunna ta upp järnet i spenaten i soppar rekommenderar jag ett glas med citronvatten 30 min innan måltiden. C-vitamin hjälper nämligen till för upptaget från tarm  till kropp.
 
Om man ska få i sig alla aminosyror utan att äta kött rekommenderas baljväxter (linser) tillsammans med sesamfrön, på så sätt får man i sig samtliga aminosyror som är essentiella. Nu hade jag inte sesamfrön, men pumpafröna i min måltid representerar sesamfröna. Fröna hällde jag över måltiden efter att den var klar, eftersom att nötter kan bli giftiga vid uppvärmning.
 
 
Ingredienser på ett ungefär: 
Några cm purjolök
1 st tomat
4 st ganska små morötter
En stor näve spenat (inte babyspenat)
2 klyftor vitlök
1 lök
En bit ingefära
2 cm färsk gurkmeja
1 dl linser
1/2 broccoli huvud
2 msk pumpafrön
1 msk kokosflingor
1 msk tomatpure (kan uteslutas)
Vatten som täcker alla ingredienser.
Kryddor: Salt, peppar, kummin, cayeenpeppar, chili, koriander, mer gurkmeja,
 
Hackade allt ganska litet, koka sen allt i vatten i ungefär 10 min (inte fröna). Lägg sen i linserna och låt koka i ytterligare 10 min. Koktiden av linserna an variera så läs på förpackningen. Servera!!
 
 
 
 
 
 

Pluggdag och bloggfixande

Kategori: -Pluggdagar

Hej,
 
Idag har jag skrivit klart ett Case History och skrivit klart excel dokumenten om alla mineraler. Trodde att jag var klar med mineralerna redan för några veckor sen, men så insåg jag att jag glömt fylla i information on natrium och kalium, så nu är det också gjort. Ni väntar jag bara på att få tillbaka frågor och svar från mina andra försökskaniner så att jag kan påbörja nästa, skriv klart det och sen skicka in dom båda till skolan för betyg. Men det jag skrev klart idag är jag riktigt nöjd över. Skickade i och för sig ett mejl till min lärare och frågade om jag gick in för mycket på detalj och vad som egentligen ska vara med på denna del av kursen. Men kan man få IG av att skriva för mycket?!
 
Sen har jag idag suttit och fixat lite på bloggen efter rekommendationer på förbättringar jag fått, så det ska jag göra resten av kvällen också.
 
Trevlig kväll på er.
 
 
 
 

Mumsigt innan bäst-före-datumet

Kategori: -Himmelriket med Juicer & SmoothieIdag gjorde jag en mumsig smoothie av lite frukter som låg i frukssklen och höll på att bli gamla. En fläckig banan, en apelsin för att det är gott, en citron för att det fanns så många i skålen, två skrynkliga äpplen och två-tre deceliter vatten. Blev riktigt god smoothie full av äppelsmak med en touch av citronsmaken, till och med min kärlek drack den även om det var bitar och äppelskal i. Han är svår att belåta! =)
 
 
 
 
 
 
 

Den kraftfulla ingefäran

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


 
Ingefäran har varit känd länge för sina goda egenskaper och sina healande effekt på kroppen. Vad är det då denna ört är bra för och vilka åkommer hjälper den mot?
 
Ingefära är verksam som en anti-inflammatorisk rot, eftersom att den försvagar inflammationen som finns i kroppen. Man tror också att ingefära minskar antalet molekyler som utöser inflammation från första början. Ingefära skyddar också mot dom skador som kan uppkomma efter att en inflammation skadat vävnaden. Den inflammation som ingefära skyddar bäst mot är reumatism och osteoartrit (inflammation i benvävnad). Bara genom att titta på inflammations-delen ser man hur viktig och kraftfull roten är.
 
Örten ökar också värme och blodcirkulationen i kroppen, så om man dricker en alldeles för stark kopp te med ingefära kan det leda till svettningar. Samtidigt som det ökar blodcirkulationen minskar det också blodets förmåga att koagulera. Vilket kan vara nödvändigt i visa fall, så som vid hög risk av stroke och vid åderförkalkning. Men samtidigt finns det dom som äter blodförtunnande mediciner och dom bör vara försiktiga med intaget av ingefära eftersom att vi inte vill tunna ut blodet för mycket.
 
Detox/avgiftning är en annan effekt som ingefära har på kroppen, detta genom att det ökar tarmens funktioner. Det ökar bland annat utsöndringen av galla vilket behövs för nedbrytningen av fett. Optimal tarmfunktion är viktigt för att tarmen inte ska samla på gifter, slagprodukter eller halvt nedbruten materia, och samtidigt kunna eliminera det som inte kan absorberas. Utan optimal tarmfunktion kan gammal mat fastna i tarmen vilket kan leda till bland annat förändrad tarmflora och pH värde. Dom antibiotiska egenskaperna i örten skyddar därför kroppen mot tarmsjukdomar.
 
 Äter du ingefära och hur använder du den i så fall?
 
 
 
 

Förbättringar av bloggen

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej Hej,
 
Jag sitter här och funderar på om det är några förändringar som jag behöver, vill eller borde göra på min blogg. En sak till exempel är uppbyggnaden av mina inlägg som jag tror skulle behöva en liten uppdatering. Så nu undrar jag om ni har några förslag till mig? Vilka förändringar skulle ni vilja se i bloggen? Längre/kortare inlägg, fler bilder, bättre meningsuppbyggnad, svårläst text pga textsnittet... ja allt ni kan tänka er vill jag veta. Om ni har förslag på innehåll av inlägg är sådana också varmt välkomna. Om du är nöjd med bloggen precis som den är får du gärna berätta det också!!
 
Med varma kramar från Välbefinnaren-Må Väl.

pH Chart

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej Hej,
 
Vill dela med mig av detta dokument jag hittade på hemsidan (http://www.sun-gazing.com/), Det är en kort lista på olika produkter och deras slutprodukt efter nedbrytning. Som du ser ligger citron och lime högt på listen, men om man mäter pH värdet på citrusfrukter är pH värdet egentligen mycket surt, men när frukten brutits ner i kroppen är det istället mycket basiskt.
 
 
Här är länken för just denna post på hemsidan.
http://sun-gazing.com/archives/4219
 

Veckans Tips: Drink för tarmrening

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej hej,
 
Läste en artikel på denna hemsida om en drink som är renande för tarmen och kroppen. Dom flesta ingredienserna har du nog hemma i skafferiet så det är en anledning till att jag rekommenderar drinken. Tyvärr är inte allt nyttigt gott, men den bör provas under en 7-dagars period.
 
Blanda saften från en halv citron med en msk honung i ett stort glas, häll sen på 1 msk riven ingefära, en pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk mald kryddnejlika, 1/2 tsk gurkmeja, 1/2 tsk kanel, 1/4 cayennepeppar, 1 msk nyponskalmjöl, och 3 dl vatten. Låt blandningen stå täckt i kylen över natten och nästa morgon rekommenderas att röra ner 1 msk linfrön eller psylliumfrön, men enligt min uppfattning bör linfröna läggas i blandningen kvällen innan eftersom att det är det slem som skapas runt frön som är den nyttiga delen. Men du får helt enkelt prova dig fram.
 
Läs gärna hela artikeln på hemsidan.
 
PS. Receptet är lite otydligt, men det kan vara så att det ska vara pepparrot i också.
 
 
 
 
 

Water Element

Kategori: -Österländsk filosofi

Vatten elementet representerar bland annat flödet i kroppen, och allt runt omkring oss, och är därför ett av de viktigaste ämnet för överlevnad. Vatten kan vara rent eller smutsigt, varmt eller kallt, det ser till att allt inom oss flödar med sin kraft och det ger oss möjlighet att växa.
 
En växt kan inte utvecklas och växa utan vatten. Vatten elementet representerar det flödet, och den energin, som vi har i kroppen. Blodsystemet, hormoner som utsöndras från dom olika endokrina körtlarna, libiska systemet, lymfatiska systemet, urin som avsöndras är alla delar av flödet i kroppen. Om enttträd faller över en flod eller bäck påverkas flödet och hela floden/bäcken, precis som svårigheter i någon av ovan nämda kroppsdelar orsakar skador i resten av kroppen också.
 
När vatten elementet är i obalans ser man det genom problem med organ som är involverade med vätska, egentligen alla organ eftersom att vätska behövs för hela kroppens funktion. Men uttorkade slemhinnor och tårkanaler, diarre och förstoppning är båda kopplade till uttorkning, törst, ovanliga rutiner av urinering, brist på hormoner och höga kolesterolvärden är några av symptomen som kan dyka upp om vatten elementet är i obalans, och när vi är uttorkade.
 
Här nedan ser ni en kopia av mina anteckningar i ett excel dokument för att jag ska kunna gå tillbaka till i framtiden när det behövs. Det är viktigt att förstå att en överdriven "dragning" mot någon av nedan ämnen visar att man måste kolla till motsatsen för att förstå helheten.
 
Dom olika ämnena representerar vatten elementet i det hela. En dragning eller ett avsky till  till exempel salt smak visar att det kan vara en obalans i elementet, men det beror givetvis helt på om det är flera överdrivna känslor eller avsky. Jag menar absolut inte att bara för att man hatar/älskar salt mat, vintern eller färgen blå att det är obalans, man behöver kolla på samtliga element för att förstå vart obalansen ligger och på vilken nivå.
 
Här kommer några förklaringar till kopplingarna nedan, mer om dom olika förklaras allt eftersom jag går igenom dom andra elementen.
 
Organ: Njurarna och urinblåsan är dom organ som representerar vatten elementet. Njurarna är viktiga för att bibehålla flödet av vätska och blod i kroppen, detta organ arbetar som hårdast mellan 17 och 19. Ungefär 60 liter blod transporteras genom njurarna varje timme, så det är väldigt mycket blod som ska renas och många näringsämnen som ska brytas ner för användning. Urinblåsan ansvarar för elimineringen av slaggprodukter och som du förstår så måste detta system fungera för att kroppen ska kunna vara frisk och utan att slaggprodukterna ska kunna transporteras tillbaka till kroppens alla system, även njurarna är viktigt för detta.  
 
Life aspect: Viljekraft och amition är dom drag som syns i en person som har en balans i vatten elementet. Att ha viljakraft och ambition att vilja och kunna göra förändringar i livet och uppnå ens drömmar kommer från detta element.
 
 Känsla: Rädsla är den känslan som upplevs när vatten elementet är i obalans. Rädsla handlar ofta om att hålla sig fast vid beteenden och känslor, istället för att släppa saker och ting. Det är inget flöde i livet. Vi behöver gå vidare i livet ibland och släppa saker och inte känna rädsla. Alla typer av fobier är också kopplat till rädsla.
 
Element Water
Color Blue
Season Winter
Other Dates, leek, fish, beans
Time of day  
Direction North
Taste Salty
Orifice genitals, urethra and anus
Sense organ Ears
Emotion Fear
Sound Groaning
Parts of the body Bones & Bone marrow
External physical Head hair
Power Capacity to create trembling
Smell Putrid
Climate  Cold
Life aspect Willpower & Ambition
Organs Bladder(15-17)
  Kidney(17-19)
   
Fluids Saliva

Aminosyra: Tryptofan

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Idag vill jag berätta lite om aminosyran triptofan, berättade i ett tidigare inlägg att jag hade legat sömnlös en halv natt och efter lite forskande stötte jag på denna aminosyra. (Kolla under katagori "Psykiskt välmående" och inlägg "Sömnen och kroppen") Den är nämnligen kopplad till serotonin produktionen då neurotransmitten är skapat av denna aminosyra. Serotonin behövs i hjärnan för att förorsaka och upprätthålla sömn under natten och när solen inte syns. Serotonin påverkar också humöret. Dom flesta hormon och enzymer är skapade av aminosyror. Aminosyror=byggstenar.

Magnessium, Vitamin B6, vitamin C och folsyra behövs för nedbrytningen och användningen av denna aminosyra. Tryptofan konkurrerar om upptaget med aminosyrorna tyrosine och fenylalanin, och av den anledningen måste dessa aminosyror ibland tas som tillskott. Brist kan leda till otillräcklig vitamin B3 eftersom att B3 följer tryptofan i kroppen och under upptaget. Man kan bli rekommenderad att ta denna aminosyra som tillskott, men det bör i så fall göras tillsammans med kalcium och magnessium. Människor med astma eller SLE (reumatisk sjukdom) bör inte ta tillskott av tryptofan.

Denna amonosyra finns i väldigt låga mängder i dom flesta proteiner, men dom som har mest är produkter från djurriket, så som kött, ägg och mjölkprodukter. 

Herpes Simplex

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Får du såna där jobbiga munsår ibland eller den genitala herpesen som ger obeskrivlig smärta?! Då bör du läsa detta. När man har herpes har man råkat ut för sjukdomsframkallande mikroorganismer som kommit in i kroppen, och när viruset väl finns i kroppen sätter det sig oftast i nervänden i kroppen och bryter ut igen när kroppen tillåter det. Kroppen "tillåter det" genom att få ett försvagat immunförsvar.

Det finns mycket forskning kring detta tillstånd som kan hjälpa för att undvika utbrytning och förkorta sjukdomstiden när det väl har brutit ut. Den största och mest kända anledningen till utbrutet är stress, detta eftersom att stress försvagar immunförsvaret och därför tillåter herpes utbrott. Även dålig kost, sömnbrist och överarbetad kan leda till utbrott, eftersom att dessa orsakar ett stress-tillstånd i kroppen.

Immunförsvaret kan bland annat försvagas av märkbart låga nivåer av kalcium, därför är det viktigt med extra intag av kalcium rik mat. Samtidigt kan extremt höga nivåer av vitamin C orsaka utsöndring/eliminering av kalcium (och många andra ämnen) i form av njursten. Medan låga nivåer av vitamin C kan göra att man saknar antioxidanter som stödjer immunförsvaret genom att neutralisera fria radikaler samtidigt som det också kontrollerar herpes viruset. Så en balans är ytterst viktigt!

Det finns två aminosyror, lysin och arginin, som har stor vikt i herpes situationen. Lysin är den aminosyra som häver viruset medan arginin stimulerar tillväxten av viruset. Så av den anledningen är det viktigt att personer som har herpes har en högre nivå lysin än arginin. Några av den typ av föda som har mer lysin än arginin är kyckling, mejeriprodukter, avokado, fisk, bönor, ägg och skaldjur. Några av dom produkter som har höga nivåer arginin jämfört med lysin är valnöt, paranöt, mandel, cashewnöt, pecannöt,, linfrön, kokosnöt, kikärtor, brunt ris och russin. Som du ser så är inte nötter hälsosamt för alla typer av människor, men om man ändå äter en diet hög i lysin skulle jag säga att nötter ändå är OK att äta. Men samtidigt beror det helt på hur din kropp reagerar, om du skulle få herpes utslag var och varannan vecka som du behandlar med krämer och/eller tabletter så skulle det troligtvis vara värt att utesluta nötter från kosten. Mejeriprodukter som är rikt på lysin är också rikt på kalcium och denna aminosyra ökar också upptaget av kalcium från tarmkanelen samtidigt som en låg nivå av lysin försvagar immunförsvaret och ökar elimineringen av kalcium. Vill också belysa att dessa aminosyror inte häver utbrott som redan flammat upp utan det förhindrar utbrott att ske.

När du tittar på din herpes situation är det viktigt att du tar samtliga områden ovan i beaktande. Man behöver minska sin stressnivå, få tillräckligt med sömn och förbättra kosten om det behövs. Inte för höga eller låga nivåer av kalcium eller C-vitamin är viktigt, men samtidigt bör man öka intaget av kalcium och vitamin C när man lider av en herpes attak. Samtidigt behöver lysin nivån vara högre än arginin, alla som har herpes viruset i kroppen rekommenderas undvika föda som är mycket rikt på arginin.

Några andra ämnen och örter som kan hjälpa:

Röd solhatt ökar kraften i T-celler (immunförsvaret) som förintar infekterade celler, en mycket kraftfull ört.
Lakrisrot avaktiverar viruset och dess DNA & RNA.
Kyolic, en typ av vitlök (men inte den man köper i butiken), är lik som röd solhatt, stödjer T-cellerna.

Några andra vitaminer och mineraler som kan hjälpa genom att öka immunförsvarets funktioner är: Zink, A-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer (framför allt B6).
Hoppas detta är en artikel du sparar för framtida attacker och att det gör livet enklare.

 
 
 

Reclaim our lifes- A slap in the face

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Vill du att staten och bankerna kontrollerar ditt liv? Vill du att du själv ska få välja om du vill äta ekologisk mat eller ej? Vill du att du har valen att äta vad du vill, bo hur du vill och ha valet att själv bestämma vilka dina åsikter är? Ska man få vara bonde för att få odla frukter och grönsaker eller föda upp valfritt djur, utan att behöva betala extra avgifter eller bli hotade av statten? Ska det vara möjligt för ett helt land att stoppa uppfinnare att utveckla sina energikällor genom hot och mord, för gratis energi?
 
Igår när jag och min pojkvän kollade på denna dokumentär på 2 timmar och 15 minuter så var jag arg, ilsken och besviken på samhället, samtidigt som jag ville gråta. Filmen hade ett mycket bra uppbygg som hela tiden utvecklades, i början av filmen pratade dom mycket om energier kring jorden och dess flöde. Vilket jag tycker är intressant, medan mångga kan uppfatta det som ointressant New Age-drabbel (kopplingen mellan andevärlden och den fysiska världen). Jag säger så här för att filmen handlar inte bara om detta utan det utvecklas vidare till forskare och uppfinnare som har utvecklat produkter som skapar mer energi än vad den använder. Och samtliga av dessa har råkat illa ut, hotade, mördade/dött eller deras forkningscenter har brunnit ner. Frågan igenom hela filmen är "Vem skulle vilja göra si eller så, och varför?". Allt handlar om pengar och makt hos länder, banker och regeringen, speciellt i USA. Kontrollerar dom undervisningen, pengarna, födan, energikälla och sjukvården (Glad min passion är i alternativa metoder), så kontrollerar dom folket. Jag skulle säga att vi till viss del är kontrollerade, men det kanske inte är statens "fel" utan samhället vi lever i. Om alla följer den "instruktion" som finns för vad en norm är, så är vi kontrollerade eftersom vi följer dom regler som finns. Vi går inte mot strömmen, vi pratar inte i mobilen i hissen, vi pratar inte med främlingar, vi äter det som serveras utan att kräva föda med bättre kvalitét. Vi lånar pengar från banken som egentligen bara är några 1or och 0or för företagen, eftersom att dom inte behöver äga alla pengar som lånas ut, som dom sen tjänar pengar på från oss. Vem har bestämt att bara staten får trycka nya pengar (leder till låg konjuktur) när dom behöver låna ut mer pengar och få mer makt?
 
När jag och min kärlek flyttar till hus ska vi kolla runt efter en alternativ energikälla (vind, vatten, sol), vi ska  börja köpa vårt bröd mer lokalt och köpa frukten och grönsakerna alltid ekologiskt och lokalt och jag ska inte köpa mat från dom stora företgaen. Vi behöver istället stödja dom lokala handlarna, som gör att just vårat område växer. Jag ska ändra mig för alltid, för att jag vill! Jag vill att mina framtida barn och barnbarn ska få leva i frihet och ha valmöjligheter i livet.
 
Jag ber dig från djupet av mitt hjärta (någon jag aldrig gör annars) att kolla på filmen (kanske istället för kvällens komedi) och sen sprida den vidare. Alla behöver får detta "Slap in the face" fler gånger, precis som jag fått uppleva. Även om du inte orkar se filmen eftersom att du "har det bra ändå", så ber jag dig att ändå sprida den vidare, på uppdrag av mig. =) Här finns filmen!
 
PS. Du kan göra en donation, om du vill och du kan också lämna din e-mejl adress, om du vill, men detta är ingenting du behöver göra.
 
http://www.thrivemovement.com/the_movie

Det här med atomer

Kategori: -Pluggdagar

Ännu en pluggdag har passerat och jag tycker alltid att det är lika trist att sluta när dagen tar slut, men jag  erkänner att jag har svårt med att komma igång. Jag har fortsatt jobba på en av mina "Försökskaniners" Case History, än så länge har jag kommit upp i nio sidor (4 är renskrivning och översättning av klientens svar), så jag hoppas att försökskaninen blir nöjd med mitt resultat. Är bara lite osäker på hur jag ska få till bästa möjliga upplägg av arbetet och historian, men tror jag fått till det nu men annars får jag respond från läraren som betygsätter arbetet.
 
Jag har läst igenom flera av mina uppsatser idag igen, för att påminna mig om vad jag läst eftersom att allt tyvärr inte fastnar i huvudet. Ibland blir man förvånad hur bra man skriver. =) Ett ämne som oavbrutet dyker upp är det här med atomer, så klart. Jag tycker det är så fascinerande hur ALLT i kroppen (och på vår planet) är uppbyggda av dessa elektroner, neutroner och protoner som skapar atomer. Det är dessa små små energirika atomer som skapar oss, det är dess laddning som göra att vi finns här och att vi kan leva här. Atomerna skapar organeller, som finns i cellerna, som beter sig som organ. Utan laddningen skulle atomen vara död, cellen skulle vara död, vi skulle vara döda. Movement is life, stagnation is death!
Det går givetvis vidare, alla typer av celler i kroppen (finns många olika) bygger upp olika organ och deras olika delar som har olika arbeten och funktioner i kroppen. Blodet (celler av atomer) förser kroppen med näring samtidigt som den transporterar toxiner och andra ovälkomnade partiklar från vävnaden, vävnaden är "byggmaterial" som också är uppbyggda av celler och atomer, hormoner som utsöndras av olika körtlar utföra tusentals olika arbeten i kroppen där både körteln och hormonet är uppbyggd av atomer. Receptorer i cellernas membran har olika funktioner och är också sammansatt av atomer.
 
Och det som gör att denna kropp ens kan funktionera som den ska är näringen vi äter och vattnet vi dricker. H2O är två väte atomer och en syre atom, och utan denna sammansättning och intaget av detta skulle vi inte kunna leva. Aminosyror, som protein är sammansatt med, innehåller atomerna kol, kväve, svavel, väte och syre, kolhydrater är uppbyggd av kol, väte och syre medan fett är sammansatt av kol, syre, kväve och väte. Dom vitaminer vi äter innehåller kol, syre, kväve och/eller väte, men i olika mängder och ibland även andra atomer beroende på vilken vitamin det är. I vitamin B12 till exempel finns mineralen kobolt.
 
Visst är det otroligt, och för att spåna vidare på ämnet, om vi har uppbyggda av dessa mini-ultra-små atomer, då borde väl hela universum också vara uppgjort av dessa.  Det påminner mig om ett youtube-klipp som jag såg för flera år sen och bara älskar att titta på. Den är visserligen av det äldre slaget, men musiken gör det mer dramatiskt och poängen kommer fram. Här hittar du den.
 
 

John Lennon

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

"When I was 5 years old my mother always told me that happiness was the key to life. When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down "Happy". They told me I didn't understand the assignment, and I told them they didn't understand life." John Lennon

Egengjord mandelmjölk

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Idag har gjort egen hemmagjord mandelmjölk, super gott!! Det är ett alternativ till mjölk, för dig som är laktosintolerant, vill dra ner på mjölkintaget eller bara vill prova något nytt. Jag använder mjölken till morgon muslin, ett glass till maten och ibland innan jag går för att lägger mig, och de passar mig perfekt!!!

Mandelmjölk gjord på ekologiska mandlar  är rikt på många vitaminer och mineraler, bland annat kalium, kalcium, selen, magnesium, mangan, zink, järn och vitamin E (antioxidant som skyddar mot fria radikaler). Mandel är rikt på nyttiga proteiner och fetter, samtidigt som det inte innehåller mättat fett eller kolesterol, och är dessutom mer basiskt än andra nötter. (Basiskt är bra).

Receptet:

Blötlägg en koppar mandlar i två koppar vatten över natten, nästa dag sköljer du mandlarna innan du häller dom i en mixer. Häll på 2 koppar  vatten till att börja med, mer eller mindre går också bra, det beroende på konsistensen du är ute efter. Ju mindre vatten du använder desto grynigare och rikare smak blir det. Mixa mandlarna och vatten i mixern i ungefär 5 minuter. Sen tar du fram en nytvättad kökshandduk, som ej är tvättad med tvättmedel eller sköljmedel, som du ska använda för att "sila bort" massan från mjölken. Jag brukar lägga handduken över en skål och sen hälla lite av blandningen i handduken och sen vrida ur vätskan från blandningen. Släng dom torra mandel-flisorna och häll i mer vatten efter smak. Voila, du har nu den smak- och näringsrika nöt-mjölken.

Smaklig mjölk!!

Höst Yoga

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
Eftersom att jag och en av mina bästa vänner ska åka till Indien på bland annat Yoga retreat har jag nu bokat in mig och min kärlek på en kurs i yoga under hösten. Jag har varit på yoga flera gånger, men skulle inte kalla mig proffs, men nu ska jag bli bättre än vad jag är per dagens datum. Under yoga veckan i Indien vill jag kunna få ut så mycket som möjligt och känner att jag behöver jobba lite på balansen och andningen innan jag kommer dit. Så under måndagen den 10 september och 10 måndagar framöver har vi yoga planer.
 
 
PS: Fotot ovan är på min reskompis, fotot är lånat av henne också och du kan hitta hennes blogg här.
 
 
 

Veckans Tips: Gör någon glad

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
En sak som jag tänker på ofta är att göra människor i min omgivning glada och att inte leva i en isolerad bubbla. Jag läste en artikel i Situation Stockholm om stockholmare som är otrevligare än människor i andra städer, men efter att ha läst igenom hela artikeln så har det att göra med att stockholmare har fler sinnesintryck att handskas med och därför "stänger ner", vilket kan uppfattas som otrevligt.
 
Efter att ha läst artikeln på tunnelbanan till jobbet en morgon, så ville jag inte göra annat än att prata med en främling i hissen, så det var det jag gjorde. Detta är något jag ofta försöker göra, och ibland struntar jag helt i det.... för att jag inte känner för saken just då. Men jag tycker att det är viktigt att prata med våra medmänniskor för jag tror att vi människor behöver det. En morgon när jag satt på tunnelbanan var det en kvinna som började prata med en annan kvinna vilket är ovanligt att se, sen visade det sig att personen som började diskussionen var i stan på semester. Det bevisar bara att folk i Stockholm nog stänger in sig, kanske ointresserade att prata med andra människor. Kanske för att "det är så det ska vara". Men... prata med en främling, jag tror att det gör andra människor glada, det gör mig glad.
 
 
En annan sak jag gör är att ge komplimanger till vänner, familj, kollegor och andra människor i min omgivning för att jag vet hur skönt det känns att själv få komplimanger. Om jag tycker att killen på tunnelbanan har en snygg väska eller kollegan har satt upp håret extrasnyggt den dagen, så säger jag det istället för att hålla det inom mig. Jag vet att det gör människor glada och sen kanske personen själv ger en komplimang till en annan människa och komplimangerna sprider sig som elden. Underbart. Leenden har samma effekt!
 
Så, prata med främlingar, le och ge komplimanger!!

Zen fundering: There is a jewel in the sky....

Kategori: -Österländsk filosofi

På detta Zen-kort står det "There is a jewel in the sky; how can we get hold of it". Sidan inleds även med ett citat enligt följande: 
 "On another occasion a monk said to Nansen""There is a jewel in the sky;
how can we get hold of it?"
Nansen said, "Cut down the bamboos and make a ladder, put it up in the sky and get hold of it!"
The monk said "How can the ladder be put up in the sky?"
Nansen said,"How can you doubt your getting hold of the jewel?"
 
Denna tanke handlar om att se vad som är möjligt i livet, och inte det som är omöjligt. Istället för att tänka "Jag kan aldrig gå ner i vikt/sluta röka" och fokusera på det omöjliga, ska man tänka "Vad kan jag gör för att uppfylla mitt mål".  Man ska fokusera på det som uppenbarar sig, svaret på lösningen, istället för det som inte visar sig, att tänka negativt och tvivla på en lösning. 
 
När man gör detta ser man att "juvelen" inte finns i himlen utan djupt inom dig. Jag tror att genom att se på det som syns och dom möjligheter som finns istället för motsatsen så vänder man sig inåt, mot sitt inre för att få svar. Juvelen är svaret, lyckan och universum som finns inom dig.
 
Hur är jag då, jag skulle nog säga att jag ofta är ganska lat (och glad ändå) så jag tänker varken på det ena eller det andra, utan låter allt bara löpa på. Min kärlek är en person som inspirerar mig att tänka på möjligheter till olika förändringar (karriär, resor, vänner, boende), så därför är han min "Nansen" som i citatet ovan. Men inget är konstant så jag är också en person som ser möjligheterna och ibland omöjligheterna, det negativa och det positiva i livet. Jag försöker oftast hitta lösningar istället för att tvivla på att en lösning finns.
 
 
 
 
 
 

Sour Lemon

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Hej Hej,

Idag började vi helgen med en super sur och nyttig smoothie med en stark smak av ingefära, älskar du citron och ingefära är detta en drink för dig.
 
 Jag använde:
1 st Apelsin
1st Citron
En enorm näve spenat
1 cm ingefära
 
Apelsin är rikt på vitamin A, B6, C, järn, zink mm. Bra för att förstöra fria radikaler, spolar rent kroppen.
 
Citron innehåller C-, betakaroten, kalcium, magnessium, kalium mm. Är en antioxidant och är därför bra för rening av systemet på gifter, speciellt levern. Neutraliserar även skadliga bakterier.
 
Spenat är rikt på vitamin A, folsyra (en B vitamin), järn, magnessium, kalcium och lite zink, koppar, vitamin C och vitamin E. Spenat är också extremt rikt på klorofyll.
 
Ingefära är rikt på C vitamin, B3, B6, koppar, zink, magnesium och kalium. Innehåller många antioxidanter och tros sänka det onda LDL-kolesterolet. En naturligt "antibiotika", skapar värme i kroppen
 
 
 
 
 
 

Följ mig även på Hälsa.se

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Nu har jar också börjat blogga för Tidningen Hälsa på deras hemsida www.halsa.se, så nu kan ni följa mig där också. Jag kommer att fortsätta blogga här också, men fortsättningsvis kommer jag lägga upp de flesta inläggen hos Hälsa också. Detta eftersom att jag tror att många likasinnade kommer att kunna hitta mig där och finna mina inlägg intressanta.
 
Tack för dina besök och fina kommentarer som du lämnar till mig.
 
Kramar från Välbefinnaren

Urinvägsinfektion-Fungerar tranbärsjuice?

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Fick en önskan från en vän om att lägga upp ett inlägg kring urinvägsinfektion som personen i frågan lider av ofta. Eftersom att alla individer är olika kan denna text inte hänvisas till alla människor, vilket är något jag ofta påpekar.
 
Det finns olika typer urinvägsinfektion, man kallar dom undre- och övre urinvägsinfektion (UVI), den nedre är den vanligaste och sätter sig oftast i urinrören, medans en övre har spridit sig upp till njurarna. Njurarna är bland annat viktiga för vätskebalansen i kroppen och för utsöndringen av skadliga ämnen från kroppen i urinet. Om man fått en inflammation i urinblåsan kallar man det blåskatarr, men behöver inte bero på en infektion och bakterier.
 
Blodet transporteras igenom njurarna varje dag för att filtreras och renas för att sen kunna eliminera skadliga ämnen från kroppen via urinet. Om njurara har många ogästvänliga partiklar att eliminera och behöver arbeta extra hård kan det leda till problem så som UVI. Detta är mängden bakterier som skapar denna typ av infektion, men partiklar kan även komma utifrån. Om man till exempel torkar sig fel efter att ha bajsat, så att bakterier från avföringen kommer upp i urinpöret, kan det leda till bland annat UVI. För att stödja njurarna är det viktigt med en naturlig och hälsosam kost så att kroppen inte behöver handskas med mer skadliga ämnen än vanligt och än vad njurarna kan hantera.
 
Vad det gäller vilket pH värde som bakterierna i urinvägarna trivs bäst i så är det omtvistande om det är basiskt eller surt. Men jag skulle nog säga båda delarna. Det är nämligen så att smärtan är starkast i en kropp med lågt pH (surt) och i den kroppen kan bakterierna inte spridas lika enkelt. Medans smärtan är svagare i ett högt pH (basiskt) men det löser inte det underliggande problemet utan det kan snarare sprida bakterierna.Dom flesta urinvägsinfektiornerna trivs i basiskt pH, så därför kan det vara så att individens pH värde är alldeles för basiskt. Bakterierna som skapar UVI skapar också ett basiskt pH värde genom att dela urea till ammoniak och andra basiska slutprodukter.
PH värdet varierar från organ till organ och typ av cell till cell, så därför finns det ingen specifik siffra/värde att sträva efter, men man vet att varkenför surt eller för basiskt inte är hälsosamt.
Tranbärsjuice (rent, utan socker eller andra fruktjuicer) skapar ett surare urin, vilkt inte hjälper mot smärtan men det hindrar däremot bakterierna att föröka sig. Som jag skriver ofta, så är alla människor olika så därför fungerar inte alla "kurer" på alla människor. Vi behöver stödja kroppen med en så naturlig och hälsosam kost som möjligt så att pH värdet är i balans och varken för surt eller för basiskt. Läs mer om pH här och här.
 
Vitamin D (solljus) har en enastående påverkan på immunförsvaret som är viktigt för produktionen av antikroppar som bekämpar bakterier. En anti-mikrobiel peptid (aminosyror) som kallas cathelicidin (eng)  finns i urinvägssystemet för att skydda systemet från infektioner, detta eftersom att många olika ämnen och toxiner elimineras genom detta system och måste därför skyddas extra noga. Det har alltså visat sig att mängden peptider ökar  vid ökade nivåer av vitamin D.
 
Vid medicinering med antibiotika så påverkas floran av bakterier i kroppen, både goda och onda bakterier. Dom goda är viktiga för en hälsosam miljö för kroppens alla funktoner, så man ska alltså inte förvärra situationen med antibiotika eftersom att det sätter både dom goda- och ondabakterierna på spel.
 
Eftersom brännässlor är vätskedrivande, ökar avsöndringen och flödet av urin kan det därför vara hjälptsamt vid UVI. Eftersom att det är viktigt att töma blåsan så att avsöndringen ökar igen så att urinet inte är stillastående. Vid uttorkning vill man inte rekommendera vätskedrivande medel eftersom att kroppen redan är låg på vätskor, men vid UVI så behöver man få fart på utsöndringen. Därför är det också viktigt att öka vätskeintaget långsamt, även om det är smärtsamt att urinera och man egentligen inte vill dricka mer.
 
Urinvägsinfektioner kan vara ett tecken på obalans i Vatten elementet i Kinesisk medicin, oftast beror det på att det är ett överskott av energi i det elementet. Det behöver vara en balans i dom fem elementen (trä, metal, vatten, jord och eld) för att energinska flöda jämt. Om UVI uppkommer är det viktigt att man får i gång ”cirkulationen”/flödet av urin igen och bland annat kan man göra detta genom att få igång njurarna. Som nämt tidigare, genom att äta en naturlig, näringsrik och hälsosam kost med små mängder toxiner. Tyvärr har jag inte kommit så långt in i utbildningen kring Kinesisk medicin, så jag kan än så länge egentligen bara ge "diagnos" med elementen, men inte "få igång"/rätta flödet av energierna. Men det bästa alternativet för detta är genom att besöka en akupunktör.
 
 
 
 
 
 

Sädesslag och dess utmaningar

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej Hej,
 
Ett ämne som kommer upp i kursen ofta är hur olika sädesslag påverkar och utmanar kroppen på grund av den energinivå som krävs vid nedbrytningen. Givetvis varierar utmaningen för kroppen helt beroende på individ. En person som är fullt frisk kan till exempel bryta ner vete mycket bättre än en person som inte är lika frisk, man kan säga att en återfuktad kropp inte har några problem med att bryta ner vete om man jämför med en person som är uttorkad. Detta gäller inte bara sädesslag utan allt du stoppar i dig. (Frön och nötter till exempel borde blöttläggas innan man äter de eftersom att kroppen kan ha svårt att bryta ner de.
 
Här är en lista på den ordningen som nedbrytningen blir enklare och enklare ju längre ner på listan du kommer:
Vete
Råg
Havre
Korn
Ris (kort brunt ris) (Gluttenfritt)
Hirs (Glutenfritt)
 
Man kan också se på en produkt hur svår smält det är genom att titta på mängden vatten det tillagas i och hur länge. Ju mer vatten och ju längre tid, dessto bättre och enklare för matsmältningssystemet.
 
Gluten är ett annat ämne (protein) som kan vara svårnedbrytet, vara utmanande för kroppen, uttorkande och därför leder till stress i matsmältningssystemet och resten av kroppen. Därför kommer här en lista på några av dom mjöl-, fling- och grynsorter som inte innehåller gluten:
Majsmjöl
Polenta majsgryn
Cornflakes
Kikärtsmjöl
Ris
Rismjöl
Potatismjöl
Andra hirs produkter
Sojamjöl
Bovete produkter
Quinoa
Mjöl av olika bönor och ärtor.
 

Så, jag rekommenderar att lyssna på kroppen och höra på vad den har att säga. Mår du dåligt av vissa typer av sädesslag eller säd med gluten? Behåll ovan listor i huvudet och fundera på detta om du upplever problem, så som blir trött, utmattad, hungrig, får ett begär av tex socker eller problem med magen så som uppblåsthet, smärtor, förstoppning eller diarre.
 
Äter du alla typer av sädesslag, upplever du några problem med någon av dom specifikt?
 

Case History studier

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag suttit med ett av mina Case History på en av mina försökskaniner. Jag ska inte gå in på några detaljer eftersom att alla uppgifter är konfidentiella och dessutom vill jag behålla några av mina knep hemliga. Generellt är det verkligen super intressant, lärorikt och spännande att titt på en individs historia kring hälsan och sen förstå hur problemen har uppkommit och framförallt varför. Varför leden ett problem till ett annart, gick det djupare eller gick det mot en förbättring och vad är anledningen till detta. Så kul när man förstår och se dessa kopplingar. Jag hoppas verkligen att mina försökskaniner kommer vara nöjda med mitt arbete och kanske till och med rekommendera mig till vänner och bekanta när jag är färdigutbildad.
 
Städat bland mina mappar, dokument, pärmar och på skrivbordet är också gjort idag. Är inget annat än glad och nöjd efter min första pluggdag efter semestern.
 
Kram kram från Välbefinnaren.
 
PS. Så här ser ordning ut för mig!
 

Christopher Coutanceau

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

I La Rochelle besökte vi en Michelin restaurang, efter kärlekens val av restaurang eftersom att det var hans födelsedagspresent från mig. Vi gick till Christopher Coutanceau som ligger precis vid havet. Finfint ställe som man bara besöker en gång vart tredje år. Vi stod mellan valet av avsmakningsmeny av tre eller fyra rätter och det blev tre rätters meny. Men det var bra det, för man fick ju flera amuse bouche i mellan måltiderna. Vi valde helt olika viner eftersom att vi fick olika rätter, jag valde ett lätt rött till min förrätt och sen även ett rött till min huvudrätt, rött är min favorit.

Vår amuse bouche. Rå tonfisk och en liten sallad. Smakrikt!

Till förrätt hade jag musslor med curry blandning. Väldigt krämig, god men jag har ändå ätit smakrikare musslor enligt min smak.

Huvudrätten var fisk med en tomat ratatouille och bakad tomat med en fantastisk blandning i, tyvärr vet jag inte vad det var i tomaten men det var min absoluta favorit-helt magisk smak. Tomatfyllningen lyfte alla smaker som fanns på den tallriken. Fantastiskt!

Där satt vi mätta som bara den och väntade på desserten, och då kom de in med en cheese trolley med ett tretti-tal olika ostar. Även om vi väntade på att explodera kunde vi inte motstå ostarna, så vi delade på fyra små ostar som var fantastiskt goda till våra viner. Ost är verkligen en favorit.

Desserten var tomat & basilika-sorbet med jordgubbskräm med grädde i en bakelse.  Sorben var förvånansvärt mumsig och basilikan passade perfekt till.


Efter deserten kom dom med ännu mer efterrätt, det blev inget kaffe för min del eftersom att det absolut inte fick plats mer i min lilla mage. All mat var fantastisk, den ena måltiden var godare än den andra. Besöket och upplevelsen var värt vart ända öre! Efter tre timmar på restaurangen rullade vi längst havet mot hotellrummet.

 

Vindruvs-planer

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
När vi var i Saint Emilion (vin distriktet) utanför Bordeaux, intog vi en kopp kaffe, provade några fantastiskt viner (jag, kärleken körde) och promenerade runt i staden. Där köpte jag givetvis mig en egen vindruvsplanta/buske. Hur söt som helst.  Men det kommer att ta upp till 4 år innan den ger druvor, men kan vara längre innan den ger ätbara druvor. Så himla kul! Snart behöver jag och kärleken verkligen flytta till hus så att alla mina örter, tomatplanter, vindruvsbuskar ska få plats. Skötseln av plantan är jag inte 100% säker på, mycket näring behöver den, så det blir nog en del nässelvatten, och dessutom ska dom inte stå i direkt solljus. Men jag tycker att de skulle vara konstigt eftersom att när plantorna står på stora fält så står de inte i skuggan.  Någon som har några skötsel tips?

Bonjour, Au revoir, Merci / 517 mil senare!

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Då har vi varit iväg på våran årliga roadtrip till Frankrike under två veckors tid i denna ordningen: 

 Blekinge--> Minden (Tyskland)-->Amiens-->St Malo (Mont St Michel)-->Carnac (utanför Vannes)-->Nantes-->La Rochelle-->Bordeaux--> Paris--> Reims (Champagne distriktet)--> Bremen (Tyskland)--> Blekinge (Släktträff).

Här kommer några bilder så ni kan se vad vi haft för oss.

St Mont Michel är en riktig turistfälla, som jag verkligen rekommenderar eftersom att det är så otroligt vackert. Det är alltså ett slott som ligger på en liten ö som är lika stor som slottet. Spännande historia om denna medeltida by. Vi klättrade upp alla trappsteg och tog oss en måltid med utsikt över det låga tidvattnet. När tidvattnet är lågt kan  man gå ut till ön i botten av havet, annars finns det en uppbyggd väg som vi åkte buss längst.

 

Vi kom in i Vannes och fick jag ingen som helst positiv känsla om staden, men vi åkte bara igenom så det kan bero på det. Men vi åkte ut till havet och en liten bukt istället där vi hittade ett mysigt Best Westerna hotel som vi förhandlade priset på. Sen satte vi oss på deras uteservering, tog en varsin drink och bara njöt av värmen, solen och semestern. Sen åt jag den bästa ”mini-salladen/o-krämiga ratatouillen” någonsin till stekt fisk. Den var gjord av finhackad tomat, mango (tror jag), kapris, citron (inte bara saften), riven ingefära och stekt i massor av smör.

La Rochelle är en av mina favoriter, det är stad som ligger precis vid havet där allt finns. Borgen där ”Fångarna på fortet” spelades in ligger precis utanför (men vi besökte det inte), en mysig marknad med korvar, honung, frukter och grönsaker med alla smaker och former. Underbart mysigt! Det var här som jag och kärleken gick på Michelin restaurarang besök som var födelsedagspresent till kärleken, men mer om detta i senare inlägg.

 

En annan turistfälla som jag också rekommenderar är Dune du Pilat som ligger väster om Bordeaux som är ett berg av sand. Man kunde gå upp på toppen i sanden eller så kunde man gå i trappen, vi valde trappen och hade mjölksyra i benen som heter duga efter den vandringen. Om jag inte minns fel så är sandhögen 3 km lång och 108m hög, det är även Europas största sand dyn. De roligaste av allt var att springa ner längst den branta slutningen, kände mig som ett lyckligt barn som hade fått skratt feber. Efter det stannade vi på fiket nedanför kullen för en kaffe och en svalkande is-drink.

Två andra ställen vi besökte utanför Bordeaux var St Julien (nordväst om) och St Emilion (öster om) som är två områden som producerar kärlekens favoritviner, så givetvis ville vi besöka lite vingårdar, ta foton på vindruvsbuskarna och inhandla några viner. Eftersom att kärleken körde så fick jag smaka på vinerna och jag har hittat några favoriter, om jag behöver välja en av dessa så är min favorit St Emilion.

 

Efter Bordeaux blev det en dag med mycket körning och många köer, meningen var att vi skulle till Reims i Champagne distriktet men pga många köer valde vi istället för att åka till Paris. I Paris träffade vi upp en vän som vi egentligen skulle träffa nästa dag i Reims. Så det blev en middag i Paris, super goda sniglar men super torr tonfisk. Nästa mörgon åkte vi alla tre till Sacre Coeur  i Montmatre där vi hittade ett mysigt fik med underbar frukost, men mycket socker. Enda ”socker-sockriga” frukosten på hela resan!

 

Sista kvällen i Frankrike spenderade vi alla i Reims, Champagne distriktet där vi drack... ja... champagne så klart. Underbar avslutning på resan.