Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Survival Suggestion Part 3

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Från boken "Staying Healthy with Nutrition"  av Elson M Haas.
 
POSITIV CHANGES AT HOME
 
30. Byt inte ut smuts mot kemikalier, undvik kemiska reningsmedel och använd mer naturliga istället. Bakpulver, vinäger och citron är några exempel på produkter man kan använda till olika typer av smuts.
31. Använd naturliga medel för skadedjur.
32. Använd kökspapper och toalett papper utan färgämnen och luktämnen.
33. Rengör avlopp med varmt vatten och vinäger eller bakpulver istället för kemiska ämnen.
34. Tvätta frukt och grönt ordentligt, skrubba om nödvändigt, när du köpt icke-organiska produkter.
35. Återanvänd och kärlsortera "skräp".
 
POSITIVE CHANGE AT WORK
 
36. Se till att du har bra luftkonditionering om möjligt, inhandla en luftrenare.
37. Undvik att resa under rusningstraffiken för att minska risk för inandning av gifter.
38. Drick bra dricksvatten, använd vattenrenare om det behövs.
39. Ta regelbundna raster från din dator, om du sitter vid en sådan, sträck på dig, promenera runt, vila ögonen och drick vatten.

Veckans Tips: Survival Suggestion Part 2

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Från boken "Staying Healthy with Nutrition"  av Elson M Haas.
 
LIFESTYLE
 
22. Rök ej.
23. Undvik eller minska alkoholintaket. Om du dricker välj ekologiska alternativ.
24. Skapa ditt eget träningsprogram.
25. Minska din stressnivå med meditation, vila och andas djupt.
26. Minimera intaget av mediciner. (Ibland kan ett glas vatten ta bort din huvudvärk, istället för en tablett)
27. Använd kosmetika utan kemiska ämnen som kan vara ohälsosamma.
28. Drick mer vatten.
29. Undvik röntgenstrålning.

Går jorden under 21 Dec 2012?!

Kategori: -Mina tankar & känslor

Vi har alla hört talas om den stora förändringen som är förutspådd och kommer ske den 21 december, imorgon. Det är den dagen som maya-kalendern har sin sista dag. Vad är då detta som alla pratar om och som är förutspått?
 
Det handlar inte om att världen kommer att gå under, utan det är energierna som blir starkare och vi människor kommer att tänka på ett helt annat sätt och desstom att prioritera annorlunda.Förändringar kommer ske, många ser förändringar som en typ av kris så det kan bli stressfyllt för många.
 
På himlen kommer man se solen stå i linje med vintergatans centrum. Jorden kommer att gå in i photon belt ("ljuskvantum bälte") Alcyone, som är en enorm ring i universum som är fyllt av ljus. Jorden kommer alltså gå in i denna ring av ljus. Och när detta sker kommen en förändring och ett skifte att ske i vårt medvetande, och enlightenment (upplysning) kommer att ske. Läs gärna mer om Photon belt här för att få mer förståelse. Det kommer ske förändringar i våra kroppar och själar för att den yttre miljön (universum) speglar den inre miljön i kroppen med atomer, och tvärtom. Medvetenhetstillståndet kommer alltså att förändras.
 
Astrologen Tom Lescher säger att tidigare var en tid med separation och åtskilldhet, men nu rör vi oss mot en tid med enighet och sammanhållning istället. Sanningen är den att energierna har blivit starkare sen i oktober iår, men det är nu den kommer vara som starkast. Tom säger att man kommer få mer tillgång till sina egna krafter, om man vill använda dom. Det handlar om hur rädd och öppen man är för dessa förändringar som bestämmer om man är mogen och redo för förändringarna. Många kallar det The Golden Age där frid och harmoni kommer att vara ett faktum.
 
Eftersom att vi är ljus-varelser med massor av vibrationer i kroppens alla atomer, tror jag att detta ljus som vi färdas in i kommer att påverka oss starkt. Detta är förutsatt att vi kan hantera fetter eftersom att det är fetter (nedbrutna omega oljor) som drar in dessa ljus-vibrationer. Vibrationerna i ljuset och de som finns i våra kroppar kan jämföras med en sändare och mottagare som behöver vara inställda på samma radiovåg för att kopplingen emellan ska finnas där. Vi är likadana. Kan vi ta emot ljusvågorna skapas en ännu starkare laddning mellan cellens insida och utsida. Det är denna laddning som behövs för att man ska ha celler som kan användas optimalt och till sin fulla potential.
 
Det hela kan alltså bli en spirituell transformation om din kropp och själ är mottaglig. Är du mottaglig för lite ljus och redo för en omvandling?
 
Här är flera artiklar som ni kan läsa mer om ämnet:
Tidningen Hälsa: http://www.halsa.se/Kategori/Psykologi/2012--varldens-undergang-eller-en-ny-tid/
Om Photon belt: http://digitalseance.wordpress.com/2007/03/24/the-photon-belt-alcyone-saga/
 
 

Veckans Tips: Survival Suggestion Part 1

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
Nu är jag i Indien men har förberett några "Veckans Tips" till er. Eller det är egentligen inte mina utan jag har hittat dom i en av mina böcker. Det är en hel del tips men jag berättar om dom som jag tycker är viktigast. (Fotot på boken ser du på fotot nedan.)
 
FOOD
 
1. Ät i måttliga mängder och gör det regelbundet. Att föräta sig stressar kroppen.
2. Undvik behandlad mat, ät så naturligt som möjligt (som jag alltid säger, klarar en produkt sig en längre tid så kanske det inte är så nyttigt)
3. Minska eller eliminera kemikaler i mat, så som färgämnen, tillsatser och konserveringsmedel.
4. Köp gärna produkter från lokala gårdar och bönder, ju längre bort födan kommer ifrån desto längre har den färdas. Och desto sämre är den för kroppen.
5. Drick rent vatten, gärna filtrerat. Drick källvatten eller flaskvatten om ditt kravatten innehåller farliga ämnen. Men kolla upp om vattnet i källan eller flaskan är hälsosamt.
6. Om du äter rött kött se till att det kommer från gårdar där djuret fått leva fritt, ätit nyttigt och inte matats med kemikalier.
7. Minska intaget av mättat fett (om du äter mycket) och balansera det med omättat och fleromättade fetter. Mer omättade än mättade.
8. Använd kall-pressade oljor och förvara i mörker, i kylen och med lock.
9. Ät ekologiska ägg och kycklingar.
10. Ät fisk från djupa hav och undvik odlad fisk. Var försiktig eftersom att mycket fisk nuförtiden innehåller kvicksilver.
11. Drick hellre getmjölk eller fårmjölk än komjölk, och då organisk. Dricker du komjölk bör du inte göra det regelbunder utan mer som ett treat.
12. Undvik läsk, drick hellre fruktjuice med mineralvatten.
13. Minska intaget av socker och alla produkter som innehåller vit socker.
14. Undvik matlagning i teflon och aluminium, använd istället järn, pyrex, rostfritt stål.
15. Ät mer cruciferous grönsaker så som brusselkål, blomkål, kål och broccoli.
16. Tugga din mat noga.
17. Använd en pulsklocka, kolla pulsen innan maten, ät och sen 10-20 minuter efter. Om pulsen ökar mer än 20% har din kropp reagerat starkt på något i din måltid.
18. Fasta och detoxa regelbundet (en gån gpå hösten och en gång på våren till exempel).
19. Öka intaget av antioxidanter (med mat eller kosttillskott säger jag, men enligt boken rekommenderar dom kosttillskott.)
20. Minska mängden mat som värms i microvågsugnen.
21. Undvik GMO.
 
 

INDIA HERE WE COME

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

 
Väskan är packad, lite pengar är växlat till dollar, humöret är på topp, spänningen stiger och vi tror att vi är förbereda på kultur chocken. (Men troligtvis inte). =) En av mina livs äventyr är på ingång! ÄNTLIGEN BÄR VI AV!
 
Men du behöver inte sakna mina inlägg allt för mycket, eftersom jag gjort ordning Hälso tipsen för fyra av  söndagarna som jag är borta. Den 20 december kommer också ett inlägg om den så kallad "Undergången" om ryktet om att världen ska gå under. Jag förklarar vad som egentligen kommer hända. Intressant läsning om jag får säga det själv!
 
Det blir troligtvis inte så många inlägg på semestern, om någon gör inlägg så är det troligtvis min reskompis Tina. Ni hittar hennes blogg på www.trueborn.blogg.se.
 
Önskar er fantastiska 37 dagar, en underbar Jul och ett gott nytt år!

Packa rätt

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
"Packa rätt" var mitt mål under helgen och slutresultatet blev bra till slut. I fredags tvättade jag massa kläder och kollade igenom alla papper jag skrivit ut (Bara visum kopia och flygbiljetterna kvar att skriva ut, det ska jag fixa imorgon). I söndags valde jag ut alla kläder som jag vill ha med, en skolbok för läsning, badlakan, 2 par skor, sovsäck, mediciner och toalettartiklar. Ja, det är det som fick följa med. Det känns inte som om det blev så mycket plats för shopping, eller i alla fall inte så mycket plats jag ville ha, men några saker ska jag nog kunna köpa och få plats med. Kärleken har hjälpa mig organisera packningen lite bättre ochså. Så till slut blev det toppen. På torsdag bär det av!
 
Någon som har några tips på packning??
 

 
 
 
 
 
 

Lax med ingefära och chili / För- och nackdelar

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


 
 
Ugnsbakad lax
1 st laxbit
1cm chili
1 liten bit ingefära
salt och peppar
 
Grön sallad
7 cm zucchini
1/2 stjälk selleri
En liten näve spenat
En luten näve roccula
1 msk sesamfrön
1 halv dl torkat sjögräs
2-3 msk citronsaft
2 msk linfröolja
 

Innehåller massor av omega 3 som bland annat sänker triglyceride halten i blodet. Det förebygger också skador på cellmembranet så att det på så sätt håller sig friskt, sjuka celler leder till sjukdom. Fettet skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det håller ådror och vener elastiska. Fisk innehåller också mycket protein, vitamin B6, B12, D-vitamin, E-vitamin, selen, jod och magnesium. Vad det gäller omega 3 i fisk bör man tänka på att fisken kan vara låg i detta fett om fisken är odlad och blivit matad med fel mat (inte alger och annan fisk). 

Vild lax är i regel nyttigare än lax som är odlad, men samtidigt sägs det att lax från Medelhavet och Östersjön inte är speciellt nyttig pga orent vatten vilket leder till gifter i fisken. Om man ska äta odlad lax bör man kolla vad fisken blivit matad med för att undvika fisk som äter spannmål, något som inte hör till deras diet enligt min mening. Jag har inget direkt svar vilken lax som är bäst, men KRAV märkt skulle jag nog tro är bäst. Vilken fisk rekommenderar du och vilken åsikt har du gällande odlad/vild fisk?


Läs mer om ingefärans goda krafter här. Och här kan du läsa mer om chilin.

 
 

Frukost inspirerad av julen

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej Hej,
 
Gjorde idag en frukost inspirerad av julen. Säger någon "jul i smaker" tänker jag så stark senap med julskinka, saffran, kanel, nejlikor, mandariner, knäckebröd med gräddost och mammas knäck. Det blev kanel, saffran, gräddost på knäckebröd som går som en röd tråd genom min frukost. OCH smakrikt blev det! Hur ser en julfrukost ut för dig?
 
 
Saffranspannkakor
1/4g saffran
1/2 dl havre (mixas först till mjöl)
1 dl bovetemjöl (glutenfritt)
1 dl mandelmjöl
2 st ägg
1 dl sojamjölk
 
Topping till pannkakorna
1 mandarin
1/2 dl blåbär
1 tsk kanel
 
Mandarin-Smoothie (för två)
5 st mandariner
1/2 dl vatten
1/4 g saffran
 
Knäckebröd med chiliost och smör
1 kopp kaffe med sojamjölk
 
Lite kort om saffran. Höga doser av saffran kan vara dödligt, därför rekommenderar man inte mer än 1.5 gram saffran per dag. Saffran verkar vara bra för blodcirkulationen kring underlivet, minska klimakteriabesvär och PMS symptom, dessutom gynnar det matsmältningen. Men gravida bör undvika saffran eftersom att kryddan kan påbörja förlossning eftersom det tros påverka muskeln i livmoderhalsen.
 
 
 
 
 
 

Julklappstips för Välbefinnande

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

 
Dett är inte ett förslag jag ger för att jag älskar min juicecentrofug, utan för att nya fräscha juicer är fullproppat med vitaminer, mineraler, antioxidanter, enzymer och en mängd andra hälsosamma ämnen utan att nämna dom alla. Juicerna blir dessutom supergoda och smakrika, om man blandar rätt frukter eller grönsaker. (Ibland kan det bli mindre gott.)
 
Man kan alltså göra juicer av nästan alla typer av frukter, undantag är banan, mango och jag rekommenderar inte heller rabarber eftersom att det nästan förstörde min maskin pga dom starka fibrerna. Vad det gäller grönsaker kan man göra jucie på allt från rödbetor till spenat, fänkål till broccoli, gurka till paprika. Tänk vad många olika varianter av juice du kan dricka. Juicer är gott som en del av frukosten eller ett glas som mellanmål under pausen från jobb eller studier.
 
Som du förstår är juicecentrifug en produkt jag hoppas finns på många önskelistor. 
Jag rekommenderar ingen specifik maskin eftersom att jag endast provat den jag har nu (Philips Juice maskin), och inte har någon erfarenhet av några andra maskiner. Men jag tycker i alla fall att min är kanon!

Lyx Pyttipanna / För- och nackdelar

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Lyx pyttipanna
Några överblivna kokta potatisar
Något typ av stek kött
Ägg
 
Sås
Pepparrot
Grädde
Kryddor
 
En av de mest positiva egenskaperna med denna måltid är att potatisen har ett lågt GI. Om man kyler potatisen efter att den är kokt och sen värmer den vid senare tillfälle så har GI värdet sjunkit drastiskt. Detta är något jag lärt mig som diabetiker och det har varit bra att ha i bakhuvudet hela tiden. Men tyvärr kan många människor ha svårt för att bryta ner potatis på grund av ett ämne som heter alkaloids. Men potatis innehåller en stor mängd B1, B3, B5. Vänligen klicka på länken för att läsa mer om potatis.
 
Dessutom innehåller rätten mycket aminosyror som är bra för uppbyggnaden av flera viktiga ämnen i kroppen, så som hormoner, enzymer och muskler. Det används också för att transportera andra viktiga ämnen och för ett fungerande immunförsvar.
 
Samtidigt är en av dom negativa delarna att man inte bör blanda kolhydrater och protein i samma måltid. Grädde kan också vara skadligt för många människor på grund av laktosen eller proteinet i produkten och därför ser jag inte denna produkt som självklart hälsosam.
 
Pepparröt skulle jag säga är en hälsosam rot, förr i tiden använde man roten mot feber och gikt. Det är rikt på järn och C vitamin. Det tros också rena njurarna och öka fettförbränningen.
 
 
 
 

Tarmflorans bakterier, en del av immunförsvaret (För liv)

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Egentligen tillhör bakterierna i tarmkanelen inte kroppens immunförsvar eftersom att dom befinner sig utanför kroppen (ingenting tillhör kroppen förrän det är upptaget och godkänt av levern). Men dom har ändå en viktig process i kroppens försvar mot ovälkomna ämnen.
 
Om tarmfloran är ur balans så märker man oftast det av flera olika symptom och några av dom är; oregelbundna toalettbesök, diarre eller förstoppning, matallergi (gluten eller laktos tex), mycket gaser, IBS, inflammationer, kramper, trötthet eller tröghet. Dom är alltså alla kopplade till matsmältningssystemet, men om tarmfloran är ur balans för länge kan det leda till andra sjukdomar. Om man stödjer tarmfloran stödjer man på det hela taget hela kroppen.
 
Matsmältningssystemets, där dessa bakterier "bor", huvudsakliga uppgift är att bryta ner maten och sen eliminera slaggprodukterna från kroppen. Bakterierna som är vår första "försvarslinje" som hjälper till med nedbrytningen av vissa typer av näring och på så sätt kan märka en skillnad mellan det som verkligen är hälsosamt och inte, och vilket av dessa som ska tas upp.  Bakterierna hjälper också till med att slå PÅ eller AV statusen av immunförsvaret i cellerna av tarmkanelen. Antingen är det på normalt läge eller så aktiveras det med en varningssignal. I människor med matallergier är det ofta så att statusen är på varningssignalen konstant vilket skapar som symptom som visar sig. Detta sker i tunntarmen och efter tunntarmen åker den maten com är onedbrutna vidare till tjocktarmen. Salter, vatten och fibrer är det som finns kvar i denna massa, och det är i tjocktarmen som vatten och salterna kan tas upp. Det finns fler bakterier i tjocktarmen än i tunntarmen och i tjocktarmen börjar bakterierna att bryta ner massan ytterligare. Bakterierna i tjocktarmen kan skapa vissa B-vitaminer och K-vitamin och det är här som dessa absorberas, men skapandet är förutsatt att tarmfloran är hälsosam och i balans.
 
Om miljön i tarmkanalen istället är basisk trivs dom goda bakterierna sämre och dom onda trivs bättre  och dessa kan skapa olika gifter som kroppen sen absorberas, medan mineraler och andra viktiga ämnen inte absorberas. Du kan här förstå att det inte är möjligt att ha en frisk kropp om inte kroppen får i sig dom mineraler och vitaminer som behövs. Energikällor (kolhydrater, protein och fett) har också svårigheter att bli nedbrutna om pH balansen är felaktig. (Mer om detta vid inlägg om magsår)
 
Skillnaden mellan onda och goda bakterier är att goda är laktos fermentering/jäsning och onda är icke-laktos fermenterade. Laktos jäsning skapar mjölksyra, vilket som onda bakterierna inte gillar eftersom att dom trivs bättre i en basisk miljö. Så om tarmkanelen innehåller tillräckligt många goda bakterier kan dessa ta död på dom onda och pH värdet förhindrar dom onda från att öka i antalet. Vilket leder till ett annat ämne jag har läst om, nämligen upptaget av olika mineraler. PH värdet påverkar kroppens förmåga att absorbera mineraler och den miljö dom kan absorberas i är surt. Goda bakterier skapar just en sur miljö. (Jag har nyligen köpt en bok som heter "Why Stomach acid is good for you" och jag kommer skriva mer om detta när boken är färdigläst.)
 
När kroppen fermenterar/jäser kolhydrater och protein skapas en kort kedja med fett syror och dessa fettsyror har en väldigt positiv påverkan på kroppen. Bland annat förser det hjärna, muskler, hjärta och njurar med energi. Samma sak gäller fibrer, som indirekt absorberas, eller i alla fall det ämnet som skapas vid fermenteringen. Men detta är så klart förutsatt att tarmbakterian är i balans.
 
Probiotika är då ett ämne som innehåller miljoner av dom goda och hälsosamma bakterierna som kroppen behöver. Så ett tillskott av probiotika kan hjälpa kroppen att komma i balans igen, efter att varit styrd av dom onda bakterierna.
 
Vad man bör undvika för att få bukt på tarmfloran:
-Alkohol
-Kaffe
-Kemiska ämnen som används för att "skydda" maten; bekämpningsmedel, konserveringsmedel, nitrat mm.
-Socker
-Jäst föda
-Antibiotika (Anti=mot, biotik= liv alltså "mot liv") Medan probiotika står för "för liv"
-Starkt kryddad mat
-Friterad mt
-Fet mat
-Ost
-Lök
-Minska fiber intaget (till en början)
-Överhettat fet
-Mjölk eller glutan (kan vara så att ens kropp kan hantera dessa, men bör undvikas till en början).
 
Vad man samtidigt kan öka för att förbättra tarmfloran:
-Mycket grönsaker
-Mer frukt om du inte äter dessa, men undvik tropiska frukter med mycket socker eftersom det socker försämrar vitamin produktionen och minskar fermentering.
-Öka intaget av grön bladsallad eftersom att det innehåller klorofyl som stödjer levern i rening av blodet from gifter.
-Omega 3, oftast har man redan ett överskott av omega 6, eftersom att fetterna hjälper kroppen kontrollera inflammationer (i tarmarna bland annat) och det håller också cellmembranet friskt.
-Alfalfa och rödbetor är två produkter som stödjer levern.
-Vatten
-Drick en kopp varmt vatten 30 min innan måltid för att få matsmältningssystemet att slappna av.
 

Du kan också läsa ett av mina tidigare inlägg kring tarmfloran här. Jag rekommenderar dig också att söka på "Immunförsvaret"  och "pH" på bloggen för att läsa och lära dig ännu mer om kroppens förmåga att skydda kroppen mot skadliga ämnen och förstå den mer.
 

Snökaos, banan-plättis-omelett och studier

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
jag kan verkligen vara glad idag att jag inte behövde åka in till jobbet. För på grund av detta snökaos skulle det tagit trippelt så lång tid att ta sig till jobbet. Men jag fick däremot ta en liten promenix till vårdcentralen för att plocka bort ett stygn som jag fick förra veckan när dom skar bort en leverfläck. Den promenaden var spännande. När det var tomt på bilar kunde man gå mitt ute  vägen, för trottoaren var inte plogad och kom det en bil fick man hoppa ner i 2 dm snö och snällt vänta. Det är så mycket snö att det blir komiskt. Komiskt, vackert och mysigt!
 
Vad det gäller studierna så började jag dagen med att läsa om hur urin skapas och jag förstod mig inte på mycket. Konstiga ord varannat ord. Men jag läste igenom häftet i alla fall och ska läsa mer om det i Anatomi boken. Men jag gick istället över till ett mer intressant ämne. Tarm floran. =) Speciellt intressant nu när jag ska åka till Indien och är orolig för både den ena tarmbakterien och den andra. Oftast lär man sig mer om en sak om man själv utsätts för just det ämnet vid just den tidpunkten i livet. Ungefär som när jag blev diagnostiserad diabetes; den ända informationen min hjärna fokuserade på var allt som harde med sjukdomen att göra. Men då lär man sig mer så på så sätt har det varit en lyckad dag idag!
 
Jag håller på att skriver på ett längre inlägg kring tarmfloran som jag tror kommer upp imorgon.
 
Just ja, jag lagade banan-plättis-omelett till frukost  idag. 2 st ägg och en stor banan kördes i mixern sen stekte jag små plättar av det hela. Det blev hur gott som helst, men dom höll verkligen inte ihop. Nästa gång ska jag steka dom på lite lägre värme så dom får ligga i stekpannan lite längre. Rekommenderas!! Till det blev det min egna äppelmos från i höstas.
 
Kram från Välbefinnaren
Må Väl

Aminosyra: Alanin

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Alanin är en viktig del av muskelvävnaden och arbetar tillsammans med levern med eliminering av nedbrytna proteiner och aminosyror. När vi tränar använder musklerna till viss del glykos som energi, men även protein används av muskelcellerna. När aminosyror bryts ner skapas kväve (som en av slutprodukterna) och alanin skapas därför också av musklerna så att det kan binda sig till kvävet och transportera det till levern. Som sen eliminerar det från kroppen med urinet. För att musklerna ska kunna skapa alanin behövs ett annat ämne som heter pyruvat, och om detta saknas kan muskelcellerna alltså inte eliminera kvävet som skapas av nedbrutna aminosyror.
 
En annan uppgift som alanin har är att producera vita blodkroppar, lymfocyt, som är nödvändigt för att fungerande immunförsvar.
 
Alanin kan skapas i kroppen av andra aminosyror och det kan avän få i sig genom födan i produkter så som mjölkprodukter, bönor, kött och produkter med fullkorn.

TED-Talk om hur prylars värde förändras hos en person

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

En riktigt intressant föreläsning om hur värdet hos olika prylar kan förändas beroende på vem som ägt dem, om det betyder mycket för dig eller hur gammal prylen är.  Kolla på denna föreläsning om du vill lära dig något nytt om oss som människor.
 
Se filmen här.

Hälsofrämjande blåbär

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 

Blåbär är ett bär som har en mängd hälsofrämjande egenskaper för nästan hela kroppen och den egenskap som blåbär är mest känd för är dess effekt den har med mängden antioxidanter.

Bland annat finns antocyaniner som är antioxidanter. Bäret innehåller mer antocyaniner än något annat livsmedel, andra ämnen är druvor, röttvin och vinbär. Antioxidanter skyddar mor fria radikaler som bildas vid oxidativ stress och gifter. Det är denna antioxidant som ger blåbär deras färg. Garvämnen finns också i bäret och dessa är bland annat bakteriedödande.

Ett annat ämne som finns i blåbär är ellagsyra detta uppträder som en antioxidant och skyddar kroppen mot inflammationer, men också mot skador på huden pga solstrålning. Det minskar också risken att kollagen skadas i huden när solstrålar träffar hudcellerna, vilket leder till fastare hud. Men detta ämne har också en svag förmåga att minska kroppens förmåga att eliminera koldioxid som måste elimineras från kroppen (det är det vi andas ut).

Blåbär är rikt på C vitamin, E vitamin, magnesium, kalium, kalcium, järn och nyttiga fibrer.

Några funktioner blåbär och dess ämnen har är:

-Sänker det "onda" kolesterolet (LDL).

-Bra för blodcirkulationen och renar dessutom blodet.

-Mot inflammationer.

-Bra för ögon, synen och mörkerseende. Det är antioxidanten antocyaniner (som tillhör gruppen flavonoider) som har den positiva påverkan på ögonen.

-Bra vid diabetes, då det reglerar blodsockret.

-Tack vare polyfenoler som är en annan grupp av antioxidant kan det skydda mot inflammationer i tarmen, Speciellt om det äts tillsammans med probiotika och extra fibrer.

Var försiktig med vilka blåbär du äter, så att dom inte blivit besprutade med kemikalier. Men plockar du egna, som är det billigaste och bästa, borde det inte vara några problem. Så länge blåbärsskogen inte ligger brevid en soptipp.

 

 

Min frukost med hos Morning Diaries

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
Jag fick äran att vara med på bloggen Morning Diaries med min frukost som jag åt för ett tag sen. Underbart med att se vad andra människot har för frukotvanor och dessutom får man tips på annat man kan äta. Personligen vill jag variera mig så mycket som möjligt, dels för att det är spännande att äta nya saker och dels för att man vill stimulera smaklökarna med olika smaker. Idag till exempel åt jag en Fry-up som det kallas för i England. Stekt ägg, bacon, svamp och bröd. Inte det nyttigaste, men jag är inte alltid nyttig. Jag avslutade fry-upen med hemmagjord äppelmos med sojamjölk.
 
Ni hittar min frukost och Morning Diaries här.  och ovanför.
 
Jag vill gärna berätta om "hälso-värdet" i frukosten nedan. Den innehåller alltså ett stekt ägg, knäckebröd med ost och ärtskott, havreyogurt med musli och blåbär och till sist kaffe med sojamjölk. Så nyytig eller ej, ja det beror helt på. Blåbär och ärtskott innehåller en hel del näring och är därför hälsosamt i denna mängd. Stekt ägg kan vara skadligt för vissa på grund av fetthalten den innehåller. Inte gå grund av kolesterol som många pratar om, utan för att många inte kan bryta ner fetter så bra. Men annars innehåller ägg en hel del nyttiga ämnen. Läs mer om ägg här.
 
Knäckebröd och musli kan inte alla heller bryta ner på grund av gluten och veta mängden, så det kan vara skadligt för vissa men OK för andra. Sojaprodukter har jag skrivit två långa inlägg om och gällande dessa produkter kan jag inte säga om det är hälsosamt eller inte, men kan säga att det beror på bönan mjölken kommer ifrån och hur mycket man dricker. Läs gärna inläggen här (positiva egenskaper) och här (negativa egenskaper).
 
Vad äter du helst till frukost? Är det någon skillnad på vardagsfrukost och helg-lyx-frukost?
 
 

Julafton är firad

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
 
Eftersom att jag och bästa vännen är i Indien på julafton så har jag och kärleken firat julafton i helgen... och det har varit underbart att öppna julklappar, ätit julskinka, promenerat i snön och samtidigt mysigt med min kärlek.
Jag önskade mig en leksaksförvaringslåda av kärleken, som jag fick. Nu har ju vi inga leksaker, så jag tänkte ställa lådan i badrummet och fylla den med hälsogrejer. Köpte en liknande till dopbarnet för ett tag sen när vi var på dop på västkusten. Gillar verkligen både design och färger, precis mina färger också. Om du vill ha en liknande finns dom på "Boink".
 
Vi gick på julbord på Scandic Hasselbacken som ligger mittemot Gröna lund och bredvid Skansen. Vi promenerade i snön på Djurgårn. Det var så mycket mat på julbordet att man verkligen var noga med att ta bara det man ville. I vanliga fall tar jag lite av varje och hoppas allt får plats. I tre timmar satt vi och åt och drack. Vi drack en tillbringare julmumma som innehåller två sorters öl, whiskey (tror jag det var) och gin. Det var super gott, men lite för mycket bubbler för min smak och kropp. Det enda negatva med bordet var att inga kex serverade med ostarna som man kunde välja. Jag älskar verkligen ostbricka.
 
Efter maten promenerade vi in till stan och förbi biblioteksgaten där julbelysningen var i full gång. Vi promenerade vidare till biografen där vi kollade på sista Twilight filmen. Kärleken tyckte filmen var superbra, medan jag tyckte den bara var OK. Sen åkte vi hem och kollade på en svensk skräckfilm (Babycall) som var super jobbig eftersom att man inte förstod vad dom verkligt och inte.
 
Julen 2013 har varit underbar för min del, det var mysigt att fira jul med bara Viktor och bara fått mysa. =)
 
PS. Julafton den 24 December kommer jag och Tina att fira i Udaipur, ett ställe som också kallas "Lilla Venedig" pga alla sjöar.