Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Min syn på diabetes

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Mina funderingar och tankar kring diabetes är givetvis många. Vill börja med att säga att de inte är synd om mig, nålar och sprutor gör inte ont (bara om man stoppar in nålen i en muskel) och man får inte sjukdomen av att äta för mycket godis. Eller nu ljuger jag lite, diabetes typ två kan man få om man äter mer socker än vad kroppen kan ta hand om och då gäller de också godis. Det där med synd-om så trivs jag inte i situationer när folk tycker synd om mig, och jag tror att de kan vara anledningen till att jag inte vill höra något sånt.

Jag menar, varför skulle det vara synd om mig. Givetvis förändrade det mitt liv, nu måste jag räkna kolhydraterna i varje måltid och ta sprutor utefter de (1enhet/10g kolhydrater ungefär, lite mindre kolhydrater/enhet). Efter en kväll med vin eller drinkar går jag aldrig och lägger mig utan att äta, eftersom att alkohol drar ner blodsockret i botten när de går ut kroppen av någon anledning. Jag har ALLTID med mig min väska med sockertabletter och en muslibar ifall att blodsockret faller för fort, men ochså alltid test-kitet för att ha möjligheten att kolla blodsockret när som helst. Och då också sprutor för att jag ska kunna äta när jag vill, eller ta en lite shot om nivån är för hög. Som diabetiker bör jag inte äta för mycket socker eftersom att sockerhöjningen/kurvan blir alldeles för stor, istället för lite "vågigt" som när man äter fullkorn. Givetvis är socker något som alla bör begränsa i sin vardag och sina måltider!!! Det finns andra människor man ska/kan tycka synd om, till exempel dom som är olyckliga!! (Jag är också olycklig ibland, men det har inget med min diabetes att göra. Länge sen jag grät på grund av min diabetes)

Diabetes har fått mig att söka mig till människor som har samma sjukdom, när jag bodde i Brighton såg jag en dag en liten broschyr om ett gäng unga diabetiker som träffades. Självklart ringde jag upp killen Alex som var "ledaren", Alex blev en av mina bästa vänner. Alex, jag och många andra diabetiker träffades, delade erfarenheter, frågade varandra om råd, utbyte tankar och skämtade om saker som icke-diabetiker inte förstår. Detta hjälpte mig otroligt mycket, hjälpte mig att förstå!!!

Ja må ha en sjukdom (eller ett tillstånd) där man behöver se till att blodsocker nivåer är inom rimliga gränser, så att man underviker komplikationer i framtiden så som njurproblem, synfel (till och med blindhet) och amputation om man verkligen inte tar hand om din hälsa.  

Ibland när man går till doktorn och få reda på att blodsocker nivår är högre än vad den borde vara så kan man få lite ångest och må dåligt. Man mår dåligt för att man känner sig misslyckad och inte klarar av att ha balanserade värden, för de tycker ju doktorn att man ska ha! Men så pratar med någon annan med diabetes, eller mamma, så inser man att man inte är ensam och att det är många som har samma problem som mig.

De som är de svåraste med att leva med diabetes är att räkna ut hur mycket insulin jag ska ta för varje måltid. Ett litet äpple tar jag en enhet för, ett stort tar jag två enheter för. Men att ha en tallrik med spagetti och köttfärssås och sen gissa hur många gram kolhydrater det är på tallriken är det svåra. Och oftast får man det fel! Tar jag för lite insulin blir sockernivån i kroppen för hög, om jag istället tog för mycket så får jag en insulinkänning/hypo (eng slang). Båda tillstånden får mig att må dåligt!!


Krm kram

Ny laptop= inte mycket studier gjorda

Kategori: -Pluggdagar

Idag kl 15 knackade det på dörren och min kärlek sprand dit snabbt. In i vardagsrummet kommer han med min fina laptop. Hoppade upp & ner, klappandes och tjött av glädje!! =) Så jag kan informera om att jag inte fick mycket pluggandes gjort efter klockan tre. För sen dess har jag flyttat foton, musik och skol-arbeten från den ena datorn till den andra. Och samtidigt försökt förstå upplägget av min nya dell dator.

Men jag har i allafall idag påbörjat uppsatsen om varför kolesterol har sånt dåligt rykte i samhället (eller hade tidigare). Kom fram till att jag troligtvis kommer att lägga upp den uppsatsen på bloggen, när den är färdigskriven och rättad (så de tar nog någon månad till). Trodde att jag inte skulle komma på så många ideer... men till sist flödade ideerna!! Fantastiskt!!

Nu dax att kolla ljudet på min nya laptop men sången Candy med Paolo Nutini!!! =)

Kram kram


Indien, Franska västkusten & Edinburgh rekommendationer, tack!

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategoriernaHej hej Alla resare!!

På fredag ska jag åka till en av mina vänner (Här) för att planera en av årets resor, till Indien. Så nu är jag ute efter rekommendationer av ställen att besöka, upplevelser som måste upplevas och maträtter som måste ätas.

Dessutom ska jag och min kärlek till Edinburgh i maj och även till denna resa är rekommendationer såå välkomna. Man vill ju inte missa något speciellt.

När jag ändå håller på kanske du också har förslag på byar jag och kärleken inte får missa i västra frankrike, längst kusten.

Tackar på förhand.
Kram

Diabetes Mellitus-att passera genom, honung/söt

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Vad är då diabetes?!

Det finns två typer av diabetes, typ 1 och typ 2. Typ 1 diabetiker kan inte producera något insulin alls i bukspottkörteln så att injektioner behövs, medans typ 2 diabetiker inte producerar tillräckligt. Antingen är kroppen för stor för den lilla mängd insulin som produceras, eller så är personen insulin resistent vilket betyder att kroppen inte kan utnyttja insulinet så effektivt som kroppen skulle behöva. Jag ska inte prata så mycket om typ två eftersom att det inte är denna typ jag har och dessutom kan jag inte så mycket om denna typ.

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom som skapas när kroppen egna immunförsvar attackerar betacellerna i bukspottkörteln som arbetar för att skapa insulin. Insulin är ett hormon gjort av proteiner, det är detta som meddelar kroppens celler att öppna sig för att ta in glukos (socker) så att de kan användas för att skapa energi. Diabetiker måste alltså ta sprutor för att kompensera för insulinet som saknas i kroppen. Utan insulin kommer sockret du ätit endast att transporteras runt i kroppens blodcirkulation utan att kunna användas. Det är dessa höga nivåer som för eller senare visar sig i olika former av symptom, och också komplikationer.

Det leder vidare till några av dom symptom som visade sig i mig. Dom första var då törsten (polydipsi) som lede till ökad urinmängd (polyuri). Törsten jag upplevde var "osläckbar", man drack allt som var flytande och hoppades släcka denna törst, vilket inte fungerade alls. Jag vet inte den exakta orsaken till att man dricker mer men jag är ganska säker på att de har med att kroppen vill få ut överskottet av socker vilket leder till att urinmängden ökar. Det som kommer ut, måste ersättas med nytt helt enkelt och därför dricker man mer. Någon som kanske har ett mer vetenskapligt svar på detta?

Svamp/Candida älskar en miljö full av socker. Svampinfektioner skapas alltså enklare på/i en kropp som innehåller mer socker än vanligt. Svamp lever på socker! Man skulle kunna säga att det är bra med svampinfektioner (en kort period) eftersom att svampen äter sockret som finns och minskar därför sockerhalten i kroppen. Men givetvis är inte detta något man ska sträva efter. Ett sidetrack: Om man har svampinfektioner så får man oftast stort socker begär, just för att svampen vill ha mer socker att äta av och för att kunna föröka sig. Så har du svampinfektioner borde du undvika socker i dieten, också höga halter av kolhydrater.

Om man skulle ta för mycket insulin när man äter sin mat skulle blodsockret bli för lågt så att man hamnar i ett tillstånd som heter insulinkänning eller hypoglykemi. När jag får en insulinkänning blir jag darrig, sluddrar i språket, hungrig, förvirrad, retlig, reaktionsförmågan försämras och de kan ofta förväxlas med berusning. Det har hänt flera gånger att jag inte vaknat på morgonen och min pojkvän ha behövt mata mig med sockertabletter eller juicer för att mitt blosocker är för lågt (för lite socker i blodet). Detta är inte en trevlig upplevelse varken för mig eller pojkvännen, om man inte får i sig mat sjunker blodsockret ännu mer allt eftersom. Till slut reagerar man inte alls och då behöver man få en speciell spruta med rent socker och i värsta scenariot hamnar man i koma och måste till sjukhuset omgående.

Så... det var lite om diabeetes. Om du har några frågor är det bara att fråga!! =)

Kram kram

Diabetes måndag

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Började dagen med ett läkarbesök på sjukhuset där jag träffade min nya doktor, blodsockret har inte förändrats en endaste liten punkt på ett helt år. Visserligen är de bra att blodsockret är stabilt, men det är en aninge högt så vi har bestämt att jag ska höja min ena dos som jag tar på morgonen (långtidsverkande).

När jag kom hem från jobbet idag hade jag fått tidningen "Leva med diabetes" som jag prenumererar på sen månadsskiftet.

xxx


Mina första år som diabetiker

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Diagnosen diabetes fick jag för 6 år sen och lite till, 11 augusti 2005. Då bodde och jobbade jag på hotell i England. Symptomen började i januari 2005, men törst som är obeskrivlig och svampinfektioner för att vara privat. Jag drack så mycket vatten att jag behövde kissa var 20minut, och då överdriver jag inte. Dessutom hade jag små hål på bröstkorgen därifrån var kom ur. Ja... då har jag varit ärlig kring den frågan!

Tjugoett år och kan ingenting om diabetes så tror man givetvis att man kommer dö. Var man än tittade fanns det information om diabetes, man googlade natt som dag, pratade man vänner, fick råd av kollegor som man oftast aldrig annars pratade med som också hade diabetes. Det var då en svår period, man fick inte äta kinamat, skulle ta de lugnt med fettet, fick inte äta vitt bröd, mycket grönsaker, digestive kex var OK.... trodde jag. Allt var som en enda stor röra, vem ska man lyssna på, doktorn säger en sak, diabetes kollegan säger en annan!!

Jag låg på sjukhuset i en vecka, super trist! Men hade vännen Berit på besök varje dag, eftersom att hon hade semester. Kul semester på sjukhuset! För alltid tacksam!

I september bestämde jag mig för att flytta närmare Sverige och den svenska sjukvården eftersom att jag tänkte/trodde den skulle vara bättre. Nu i efterhand vet jag att sjukvården egentligen inte har allt för stor betydelse, det är insatsningen som man själv gör som verkligen har betydelse. Hur som helst flyttade jag till Norge, nära Svenska gränsen, där ag bodde med en av mina vänner och jobbade på att annat hotell.

Efter en tid i Norge sa jag till mig själv att min sjukdom har tagit över mitt liv. Som mamma brukar säga "Du ska styra din diabetes, diabetesen ska inte styra ditt liv", och det stämmer så väl, man ska leva livet som man vill och inte låta någonting annat styra de, ibland måste man inse det själv bara. Så då tog jag min lön och köpte mig en resa till Australien på ett tre månaders turistvisum. Skulle bo med en vän som jag jobbade med på hotellet i England, dessutom fick jag i samma veva reda på att min mormors syster bor där. Så givetvis ringde jag henne och hennes tre barn med familjer.

Med insulin, sprutor, nålar, testmaskin och teststickor för tre månader och lite till så landade jag sen i Australien och Mackay på Valentines Day 2006. Kan glatt berätta att kroppen och behovet av insulin minskar drastiskt (i min kropp), så det var enklare att sköta diabetesen under min tid i Australien. Efter Australien flyttade jag ihop med några vänner, också från hotellet, i Brighton.

En vacker dag i Brighton kände jag för att gå till ett nytt fik, ta mig en kopp kaffe och läsa en gratis tidning. Sittandes i fönstret fick jag syn på en artikel om ett seminarium om blodsocker och hur de påverkar ens personlighet och beetende. WOW... blodsockret.... klart jag vill veta varför jag blir påverkad av de! Oturligt nog så hade skolan inga platser kvar, men vid detta laget hade jag redan fallit för skolan och deras kurser. Så det är alltså den kursen som jag studerar idag.

Ja.... så började mitt liv som diabetiker, och studerande!

Kram Kram från Välbefinnaren


Dagens Mellis-Mango och knäckis

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Hej,

Dagens mellis blev knäckebröd med gräddost och en smoothie.

Ingredienser i smoothien var

En stor näve spenat
1 och en halv mango
1 passionsfrukt
Några skvättar sojamjölk (en dl ungefär)

Knäckebröd mellis är en besatthet som går i perioder, och den har återkommit till mitt liv. Så himla gott!!!
Smoothien blev förvånansvärt go!

PS. Imorgon börjar Tema Diabetes veckan, så kolla in imorgon för att få veta mer.


Mat bra för blodsockret, inte bara för diabetiker

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Mat för bra blodsocker är inte bara bra för diabetiker utan också för icke diabetiker som har problem med svajande blodsockret och energi nivån. Det sägs i och för sig att ALL bör äta som en diabetiker bör äta.

Vad ska man då äta för ett jämnare blodsocker och energinivå

 • Frön och nötter X
 • Frukt med fiber, men inte mer än en gång per dag.
 • Baljväxter X
 • Produkter med Vitamin C, Vitamin E, zink, magnessium, mangan, krom
 • Olika diskussioner finns gällande intag av proteiner och jag skulle rekommendera 20-30% från djurriket per dag, skulle du däremot äta mycket baljväxter kan det höjas.X
 • Precis som för protein diskuteras det om intaget av fett och hur mycket som bör ätas, jag rekommenderar fisk och mer omättade oljor än mättadeX
 • Hela korn och gryn eftersom att dom har ett lägre GI X
 • Rekommenderar att äta små portioner och äta fler gånger under dagen
Undervik
 • Produkter med socker X (ibland)
 • Produkter av vetemjöl, har ett högt GI nr och innehåller inte alla dom bra ämnena som en gång satt på utsidan av kornet.
 • Vit ris, av samma anledning som ovan
 • Mjölkprodukter, vissa klarar av att äta mjölkprodukter utan problem, men jag rekommenderar inte mjölk överhuvudtaget.
 • Söt frukt med lågt innehåll av fiber, så som melon
 • Undervik rotfrukter, eller i allafall var försiktig med att äta för mycket.
 • Att äta för mycket X

Enligt egna åsikter tror jag också att fett stabiliserar blodsocker nivån i kroppen, så som sockret tas upp långsammare om du äter det tillsammans med fett. Så därför rekommenderar jag fleromättade fetter, men också lite mättat fett. (Fett bör ätas tillsammans med protein som är rikt på svavel eftersom att det hjälper till med upptaget.)

Stress påverkar också blodsockernivån eftersom att adrenalin skapas, adrenalin gör så att levern utsöndrar glukogen så att kroppen kan använda det som energi. Kroppen känner att energi behövs för att kunna handskas med stressen. Socker skapar en kropp med surt pH, vilket också är skadligt.

När jag fick diabetes för sju år sen fick jag en lååång list på saker som jag absolut inte fick äta och vad jag skulle äta. Jag har letat bland alla min a papper i lägenheten, men hittar dom inte. Men jag minns några delar. Jag fick inte äta något fett alls, kina mat var absolut förbjudet, vit ris skulle jag vara försiktig med, absolut ingen dressing på maten. Om jag inte minns fel skulle jag hålla mig borta från fett för att diabetiker har större chans/risk för hjärt- kärl sjukdomar. Digestive kex fick jag äta (för att de inte innehöll socker), men då förstod jag inte vad måttliga mängder av kexen betydde så blodsockret var alltid högt. Frukt fick jag också äta, för det är ju från växt riket. Jag tycker att frukt är gott och nyttigt, men som diabetiker eller någon med svajande energi tycker jag att man ska ta de lugnt med frukt.
Jag kan ju säga att jag inte följer alla dessa regler, jag har satt ett X ovan för dom jag följer så får du en förståelse för hur min diet ser ut.

Kram kram


Kokosplättar, med justeringar

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Har sett flera recept på nätet den senaste tiden på kokosplättar som jag givetvis ville prova. Här kommer receptet, som jag gjorde några justeringar på eftersom att jag inte hade alla produkter. Såhär såg min frukost ut imorse!

2 dl kokosflingor
2 dl filmjölk (jag använde 2 dl vanilj yogurt)
3 msh vetemjöl (jag använde bovetemjöl)
2 st ägg
1 lime skal (riven) och saften (jag använde citron saft)
smör att steka i

Mixa kokosflingorna i en mixer till mjöl, blanda i resten av ingredienserna. Stek sen i smör!

Som tillbehör tog ag blåbär, björnbär, hallon och en klick vanilj fil.

Mumsfillibubblan!!!

Ett tips är ett inte steka på för hög värme eftersom att dom annars blir brända ganska snabbt utan att bli tillagade inuti.


Köttbullstillagning med bilder

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Igår gjorde jag och kärleken köttbullar, potatismos med morötter och svampsås. Köttbullarna blev saftiga, moset välkryddat och såsen perfekt.

Ur diabetes perspektiv skulle jag säga att detta inte är den bästa måltid för en diabetiker, eller egentligen rent generallt. Lite fler grönsaker skulle man lagt till för att måltiden skulle bli nyttigare, och man måste vara försiktig med hur mycket potatismos man äter. Potatismos har ett väldigt högt GI, hela rotfruktfamiljen har mycket kolhydrater i sig, vilket gör att man inte bör äta det för ofta.

(Som men alla diabetes inlägg ber jag dig att rådfråga din doktor innan du gör några justeringar i kost eller insulin-shotar)


Persilja, ägg, hjortfärs, blandfärs och massor av kryddor.Inte världens vackraste bild, men jag har inte alltid en talang för att fånga smak på bild. =) 


Turkiskt Hamam

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Imorgon lördag ska jag och min kärlek åka ut till Lidingö och gå på Turkiskt bad på Blue Hamam, vi börjar med ett varmt bad och en stund i ångbastun för att värma upp huden så att porerna öppnar sig. Sen blir vi skrubbade över hela kroppen….. så himla skönt. Sist jag var där avslutade dom med att skvätta en stor skål med iskallt vatten över kroppen. Efter det blir det en helkroppsmassage på 50 minuter och dagen avslutas med en meze tallrik. Under dagen blir det mys och relax med te, nötter, frukt och massa vatten och eventuellt ett dopp i bubbelpoolen som står utanför, eller varför inte basta lite nere vid vattnet. Lyx Lyx Lyx! Tycker absolut att alla förtjänar sig en behandling ibland. Om inte på SPA så kan man alltid ha SPA hemma med sin kärlek där man själv får ge och ta emot massagen.

Önskar dig en fantastisk helg.

Kram kram

Aloe Vera

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Jag låg ute och solade en gång, för flera år sen, i England när jag somnade då solen stod som högst på himlen. Vaknade upp en timme eller två (minns inte) med blåsor på ryggen pga den starka solen. (Och folk säger att de bara regnar i England). Jag skulle jobba och kunna knappt ha på mig min jobbuniform på grund av smärtan, det var rent ut sagt förjävligt! Men en kollega till mig sa att hon hade en aloe vera planta hemma, så hon sprang hem och hämtade en bit. Min rumskompis fick sen på kvällen smörja in min rygg med gelen från plantan. Två dagar senare satt samma kompis och drog bort döda hudceller från ryggen som om de var tapeter. Det var första gången jag upplevde aloe veran som någonting magiskt! Min mormors syster i Australien har en aloe vera planta högre än henne själv, som hon gör te på för magen, som hon dricker varje morgon.

Aloe vera är en av dom växter som har flest hälso förmåner,

Aloe vera används mot:
 • Brännskador.
 • Har effekter som liknar antibiotika.
 • Mot infektioner i hela matsmältningssystemet (mun, magsäck, tarmar).
 • Det är svampdödande, Candida.
 • Skyddar slemhinnorna och bevarar tarmfloran i bästa skick.
 • Skyddar mot sur mage (pH).
 • Förbättrar huden.

Forkning kring AIDS och aloe vera håller på just nu, eftersom att aloe vera hjälper mot andra sjukdomar som liknar AIDS.

Min aleo vra planta som står i arbetsrummet (kan behöva dammas)
AW movie

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag blir det inget längre inlägg på bloggen. Vi ska ha myskväll på jobbet, med catering (jag valde chorizo gryta), popcorn, vin och en film. Tror den hette ”Ironlady” eller nå liknande. Ska bli riktigt mysigt med relax!

Hoppas ni också får en underbar kväll!

Kram

PS. Igår köpte jag en ny laptop (Dell), så nu kommer jag snart kunna skriva åäö utan minsta problem. På min engelska dator jag har nu får jag kopiera och lägga in varje gång en av bokstäverna behövs. Pain in the ass!

Du måste ändra dina vanor

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Hej,

Folk pratar om att dom ska göra förändringar för att må bättre, gå ner i vikt eller sluta röka. Men inte under för lång tid eftersom att dom då tycker de blir för mycket ansträngning för att uppnå målet dom vill nå. Så då börjat till exempel  man med två månader träning och svält för att sen återgå till sin vanliga diet. Bara för att bli förvånad när kilona kommer på igen.

Det är därför viktigt att man vet vad man vill uppnå, hur du ska kunna göra de, och att vara realistisk. Om du nu har en diet av kolhydrater, kött, gräddiga såser och inga grönsaker, då är det allra bästa (enligt mig) att man tar små steg. Börja med att läsa böcker, surfa på nätet och diskutera med kollegor eller vänner. Berätta för nära och kära vad du ska göra, att du ska göra förändringar och behöver deras stöd, på så sätt får du både stöd, dom frågar hur de går och du känner dig mer engagerad (vanligtvis för att du vill visa att du kan). Ta små steg för att du ska bryta dina vanor, det är det som är det svåraste sägs det. Att ta för stora steg eller ändra för mycket på en gång kan blir svårt att leva upp till, det blir en för stor "chock" både psykiskt och fysiskt.

Motivation är något som verkligen behövs för att kunna göra (för)ändringar i ens liv, och de måste vara du själv som vill att du ska ändra dig. De måste vara du själv som är missnöjd med det du har för tillfället. Annars kommer du inte göra några förändringar i ditt liv, bara för att någon annan vill hjälper inte dig. Du är ansvarig för ditt liv. Det är också viktigt att man strävar efter förändringar som går att hålla. Att springa varje morgon och kväll kan vara svårt för vissa, för andra inte. Att bara äta proteiner till frukost kan funka för någon men för andra inte. Att göra egen juice varje morgon kan några göra, andra inte. Alla dessa beror helt på vilken typ av livsstil du har. Så gör inte "som-alla-andra", utan gör det du vill och det som passar dig. Visst kan de kännas farligt, men sanningen är den att det är utanför din komfort-zone så då kan vad som helst blir oroande. Men give-it-a-go, om du trivs riktigt bra med dina nya rutiner och vanor kommr du inte vilja gå tillbaka till de gamla alls och du kommer vara vrålnöjd.

kram

PS. Jag håller fortfarande på att sluta röka, att bli en icke-rökare eller fd rökare. För mig tycker jag att de går ganska bra. Har rökt 6 ggr under detta år. Framför allt när jag varit på middagar med vänner och vin varit inblandat. Jag tror inte riktigt på mig själv till 100% när det gäller just dessa sitautioner. Men jag vet att den dagen kommer att komma den också. På jobbet och under andra dagar har jag inget sug efter cigaretter, så det är jag glad för. =) One step at a time!!
Matsmältningen

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Matsmältningen är inget enkelt arbete, inget som går på en timme.

I munnen utsöndras saliv som används för att fukta maten vilket gör det enklare att svälja, salivet påbörjar också nedbrytningen av kolhydrater redan i munnen. För protein börjar nedbrytningen i magen och för fett börjar de efter magsäcken, i tolvfingertarmen där gallan utsöndras. I munnen börjar också nedbrytningen genom att vi tuggar maten vi äter. Ett tips: om du har problem med magen och nedbrytningen kan de bero på att du inte tuggar din mat tillräckligt, så tugga mer och längre. När den tuggade och nerdränkta maten sen når magsäcken behandlas den där i två till sex timmar.

I magsäcken bryts kolhydraterna ner ytterligare och även proteinet bryts ner här. Bakterier och andra inkräktare blir neutraliserade här... så gott det går. För dom som överlever här hjälper sen levern till med att döda inkräktarna så att kroppen inte tar skada. Magsäcken ser till att lite i taget av röran (av mat, vätska och enzymer) rör sig vidare, in i tolvfingertarmen.

I tolvfingertarmen (12 cm lång ungefär) utsöndras gallan, enzymer från bukspottkörteln, levern och enzymer från tarmväggen. Det tar ungefär 5 timmar för maten att passera genom tunntarmen, som kommer efter tolvfingertarmen. Maten bryts ner i matsmältningssystemet genom en process som kallas hydrolysera, vilket innebär att bindningen bryts för att vatten läggs till. Oerhört många enzymer katalyserar denna process, påbörjar den. Varje enzym har sitt jobb och gör endast de, ett enzym som hjälper till vid nedbrytningen av fett kan inte bryta ner protein. Den mesta av upptaget som sker är i tunntarmen, det enda som tas upp i tjocktarmen är egentligen bara natrium, kalium, vatten och syror. 

Saker du möjligen inte visste:
 • Vitaminer, salter och vatten behöver inte brytas ner innan dom tas upp i kroppen, det behöver endast fett, protein och kolhydrater göra.
 • Vi kan inte bryta ner cellulosa/fiber för att vi saknar enzymet som behövs för hydrolysering.
 • Glukos, nedbryten kolhydrat, kan inte absorberas ensam utan måste transporteras tillsammans med en bärare av natrium. Aminosyror transporteras också på detta sätt. (Det finns andra sätt för glukos och aminosyror att transporteras).
 • Ett enzym är bara aktivt i ett visst pH, så om pH värdet är felaktigt fungerar inte alla enzymer som dom ska. Alla enzymer kräver olika pH värden.
 • Varje cell i tunntarmen, in mot maten, har vanligtvis mellan 2000 och 3000 microhår som absorberar näringen.
En dag i plugget

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej Välbefinnare,

Då är klockan halv två, jag har börjat med maten (fryst gryta sen tidigare) och jag har redan skrivit en och en halv sida av min senaste uppsats. Jag är inte klar med den uppsatsen jag började på förra onsdagen, om matsmältningssystemet. Men kände att jag vill fokusera på något annat nu. Så jag hoppade på nästa uppsats. Så idag skriver jag om dom olika verktygen vi ska använda för att ändra situationen i kroppen, ta bort stagnationen, ändra från uttorkad till hydratiserad. Jag skriver om dom olika stegen som man får gå igenom, förklarar varför dom ska användas och vad som händer i kroppen i dom olika stegen. Super intressant! Bara längtar till jag själv får använda metoden, prova på mig själv och förhoppningsvis se förändringarna.  

Pip Pip Pip.... maten är klar!


Frukt, Frukt Frukt!

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Det är mycket prata om frukt nu när det pratas mycket om dieten LCHF eftersom att många som lever med den dieten inte äter fruktsocker heller. Men de pratas även om frukt och hur mycket man egentligen bör äta, är det fem om dagen egentligen?!

Frukt innehåller mycket vatten, många minarelar & vitmininer så som vitamin A och C, vitamin E finns oftast i kärnan eller fröna i frukten. Frukt är också hälsosamma och naturliga, förutsatt att dom får växa i naturlig jord utan kemiska tillsatser. Dom har låga nivåer av fett och protein, men höga värden i fiber, som behövs för en frisk och sund mage.  Också höga halter av socker, fruksocker, finns i frukt, som är ett naturligt ämne, men som är betydligt nyttigare och sundare än godis när sötsuget dyker upp. Eftersom att fruktos halten är hög bör man inte äta mer än en frukt i taget eftersom att höga nivåer av socker i kroppen kan vara stressigt för kroppen i längden

Alla dessa egenskaper varierar beroende på vilken typ av frukt det gäller, tropiska har oftast mer fruktsocker än äpplen, det finns mer fiber i äpplen än i melon, banan har mer kalium än dom flesta andra frukterna och avokado är egentligen den enda frukten som innehåller fett.

Man kan också göra goda juicer av frukter hemma om man har en egen juicecentrifug för att nyttja vitaminerna och mineralerna men utan fibrerna. Kolla under "Juicer & Smoothies" för mer info vad dom olika frukterna innehåller.

Jag, personligen, anser att man bör äta fem portions av frukt och grönt om dagen, du bör alltså äta sallad med alla dina måltider och sen två frukter mellan dagens måltider.


Diabetes Tema

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Hej hej,

Diabetiker som jag är tänkte jag ha några diabetes dagar (5 dagar), där jag berättar om mitt liv som diabetiker, hur mina måltider ser ut, hur dom borde se ut som diabetiker =), hur jag tänker kring min diabetes och mycket mer. Dom inplanerade dagarna är måndagen den 27 februari till och med fredagen den 2 mars.
Vi har inte pratar så mycket om diabetes i sig på kursen, men en del knep om sockerstabiliserande har jag däremot. Den mesta kunskapen jag har kring diabetes har jag fått genom böcker, internet, min diabetes sjuksköterska, doktorer och diskussioner med likasinnade (eller lika-diagnotiserade).

Men tänkte givetvis att mina läsare hade några önskemål till vad jag ska ta upp eller frågor. Så fråga, fråga, fråga, om allt du vill veta om diabetes, och förhoppningsvis kan jag svaret.

Kram kram

Mineral Zink

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Hej Hej Välbefinnare,

Fick en önskan av en läsare, och vän, att berätta lite om zink, som hon har hört är bra för håret, hud och naglar. Och givetvis ska jag berätta allt jag vet.

Zink behövs i över 100 olika enzymer och används i flera funktioner än någon av våra andra mineraler, vilket gör zink otroligt viktig för vår hälsa och välbefinnande. Zink är vattenlösliga, och delar av det försvinner från jorden vid regn precis som zinken i din mat försvinner ut i vattnet när det kokas. Alla vattenlösliga mineraler fungerar på detta vis, och av den anledningen bör man använda vattnet som grönsakerna kokas i för att ta nytta av ämnena.

Det är väldigt vanligt med zinkbrist på grund av att de saknas i jorden som våra frukter och grönsaker växer i. Dom ämnen som "tävlar" mot zink om upptagningen är kalcium, koppar, järn, fosfor m.fl. Mjölk och ägg försämrar upptaget av zink. Zink i kött absorberas enklare än det i grönsaker.

Zink finns som mest i kött, men allra högst är i ostron. Oftast beror den höga nivån av zink i kött på att djuren har matats med foder berikat med extra zink för att öka tillväxten och att dom ska växa snabbare. Finns också i havre, råg och andra säd, men zinken sitter i höljet/skalet av produkterna så om grynen/sädet mals ner eller raffineras försvinner den mesta zinken. Rekommenderat intag är 15mg. 

Så, vad har zink för funktioner? Zink används vid skapandet av många enzymer, enzymer är en katalysator, något som påskyndar och påtrycker för att en kemisk reaktion ska inträffa. Ett enzym som innehåller zink är ett som heter carboxyypeptidase som används vid nedbrytningen av protein. Zink är också en kofaktor för enzymet
alkalisk fosfatas, som används för att bidra fosfor till skelettet. 

Några punkter på zinkens funktioner i kroppen:
 • Zink agerar som en antioxidant som skyddar cellerna mot fria radicaler.
 • Behövs för föreningen av nukleinsyror som finns i både DNA och RNA, och zink behövs också för att DNA förvandlas till RNA.
 • Stödjer immunförsvaret genom att producera och förbättra anitkropparnas reaktionsförmåga vid inkräktare i kroppen och genom att hjälpa, stödja och förbättra dom vita blodkropparna.
 • Stärker skelett och tänder.

Tecken på överskott och för mycket zink i kroppen kan vara svindel, immunförsvars försvagning/försämring, kräkning, snabba hjärtslag, alkohol intolerans mm. Det är större chans att man får brist på zink i kroppen och som symptom som skulle visa sig är minskad sexlust, åldrande (grå och rynkor), risken för infektioner är större, utmattning, trötthet mm. 

Zinken förvaras i skelettet och skelettmuskler, men också i hår, hud och naglar. Och till svaret på min läsares fråga så hjälper zink till med läkning av sår genom att hjälpa till att skapa kollagen som är bra för huden. Zink ser också till att nivån av vitamin A i kroppen är i balans, det hjälper också till vid användandet av vitaminen. Och vitamin A är viktigt för hälsosam hy. Zink hjälper också mot akne eftersom att den stödjer skinn-körtlarna.Från Medeltid till nutid

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej Söndags-människor!
Bilder från medeltiden efter mys med vänner Pam.

Outfit med medeltidsinspiration är ett måste.Givetvis måste man prova dricka mjöd om man är på medeltidsrestaurang, och jag kan berätta att de var riktigt gott, men en söt smak. Och det säger en som inte tycker om öl annars!Vi delade på en bland-tallrik med smakrika ostar, fantastiskt bröd, oliver, kött (skinka), senaps-sill, super mumsiga mini-korvar med mera.MedeltidsinspirationVarmrätten (som vi kunde ha delat på) var super god, älgfärsbullar med kantarellsås och rotmos. Och lingonen var dom bästa jag ätit.Mer medeltid"Ursäkta, vart ligger dasset" servitören pekar, och jag möts av denna vägg. =)Efter Sjätte Tunnan i Gamla Stan/Stockholm åkte vi till 1900 för drinkar och vänner. Mer mys och mer skratt!!

När jag kom hem hade min älskling köpt mig en tidning som han tänkte att jag ville läsa. Han tänkte helt rätt! =)

Aminosyra: Cystin

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Denna aminosyra finns framför allt i höns, broccoli, yougurt och havre. De finns också mycket i dom produkter som innehåller svavel. Aminosyran kan också skapas från en annan aminosyran som heter metionin, denna process är lång och kräver många enzymatiska steg och flera olika vitaminer. 

Cystin ä nödvändigt för formationen av glutation, vilket är en tripeptid, ett typ av protein. Glutations funktioner i kroppen är:
 • kommunikation som sin huvudsakliga funktion i kroppen.
 • glutation är en väldigt stark antioxidant, som skyddar kroppen mot fria radikaler och skyddar därför kroppen mot cellförändringar (cancer).
 • används ofta i anti-aging produkter.
 • detoxifierar njurarna från produkter miljöbetingade gifter så som bekämpningsmedel, svampbekämpningsmedel, lösningsmedel, rengöringsmedel, insektsmedel. Glutationen "griper tag i" gifterna, som en klo, och för på så sätt ur som ur kroppen.
 • används för föreningen och reparation av DNA.
 • nervfunktionen, immunförsvaret och cellfunktionerna påverkas starkt och positivt till glutation.

Om glutation saknas beror de oftast på att cystin saknas. Cystin nivån påverkar glutations nivån i kroppen så dom egenskaper glutation har är också dom som cystin har (indirekt). Men cystin har också sina egna viktiga funktioner i kroppen. Tex hjälper det till vid upptaget av näring från tarmen eftersom att den ser till att magen har en hälsosam slemhinna. Barn och äldre behöver ibland tillskott av denna aminosyra pga försämrad magslemhinna. (Rådfråga din läkare innan du börjar med några tillskott.)


Pop Pop Pop Popcorn Tips

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Igår kväll behövde jag lite snack när jag kollade på filmen "The Forgotten". Så jag gjorde ett av mina favorit snack. Popcorn med smält smör och kryddor. Mums filli bubblan säger jag bara.

PS. Du behöver prova detta!


Lugnet

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Hej hej,

Idag har jag haft en stressig dag på jobbet, så idag åkte jag hem från jobbet så fort jag slutade. Planen var att jag skulle gått på en afterwork med kärleeken och vänner, men avbokade de! Men det gör inget för imorgon ska jag och en vän gå ut för att äta på medeltidsrestaurangen Sjätte Tunnan i Stockholm. Där brukar dom ha live-musik, underhållning med trollkarlar och annat skoj, men kan inte hitta någon information om de skulle vara något speciellt event imorgon. Vi får se vad de kan bli för spännande och ovanlig på min tallrik imorgon. Kanske en rödbeta & ägg soppa, bävergryta, vilt pate, älgfile eller vildsvin. Hur som helst kommer du absolut få bilder på söndag.

En bild på kvällens middag, äggröra med champinjoner, savoykål, paprika och chili.
Blir nog lite popcorn snart!


Aminosyra: Arginin

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Had tidigare skrivit ett inlägg om lysin som dämpar och hämmar herpes utbrotten, då skrev jag att den aminosyrar som gör motsatsen är Arginin, så jag tänkte berätta mer om denna nu.

Argininbrist kan enkelt inträffa i kroppen om protein efterfrågan är hög, så som vid stress, tillväxt, skada, trauma eller vid höga nivåer av lysin intag. Symptom som kan visa sig är att du tappar hår, förstoppning och leverskador. Ett överskott av arginin tycks leda till tumörer, enligt studier och herpes utbrott.


De påverkar hormon produktionen, eftersom att protein är en byggsten i hormon, vilket ökar förbränningen av fett. Och detta kan leda till viktminskningen och fastare muskelmassa (vid träning). De hormon vi pratar om här skapas i hypofysen och stödjer tillväxten. Tillskott av arginin används ofta av bodybuilder, tillsammans med andra aminosyror.  Detta tillväxt hormon ökar utsöndringen av glukagon. Man kan säga att glukagon är socker som skapas i bukspottkörteln eller levern för att öka blodsocker nivån. Och av den anledningen bör diabetiker vara försiktiga med arginin tillskott. Det påverkar blodsockret, och mer insulin injektioner måste eventuellt tas. (Prata med dig doktor om du planerar att ta tillskott av denna.)

Egenskaperna är många och här kommer några till:

 • ökar aktiviteten i bräss/thymuskörtlarna, vilket till störst del arbetar för kroppens imminförsvar.
 • är viktigt för att få ut ammoniak ur kroppen som skapas under nedbrytningen av protein.
 • hjälper till att rena levern från gifter.
 • förbättrar lång-tids minnet, eftersom att de stimulerar produktionen av kväveoxid, som är en neurotransmitta (signalsubstans) som lagrar långtidsminnen.
Dom flesta protein produkterna innhåller arginin, alltså kött, ägg, nötter, frön och linser. Men det är låga mängder i mjölkprodukter.

Uppskattning

Kategori: -Mina tankar & känslor

Har du upplevt att du känner att du gör allt och lite till på jobbet, visar all kärlek som finns i ditt förhållandet, men du känner inte att du  blir uppskattad. Du hör inte någon säga "Tack så mycket", "Bra jobbat" eller hör aldrig något beröm eller komplimanger.
Men sen finns det andra sidan på myntet. Någon måste vara den som uppskattar. Och denna någon är du själv som ibland måste vara den som ger beröm, komplimanger och säger "Tack". Alla människor uppskattar överaskningar ibland, stora som små. 

Du m
åste stanna en sekund, titta runt, upptäcka vackar ting runt omkring och sen uppskatta och njuta. Tänk dig vad mycket, och vad, du kan missa om du inte tar dig tid att se alla vackra ting. Mysiga människor, roliga stunder, ljuv musik, vackra blommor, härliga dofter och underbara solnedgångar, är bara några av de tillfällen vi kan missa.

Imorgon... vill jag att du berömmer någon eller varför inte sitta på en bänk, tittar runt omkring dig och de vad du upptäcker.


Fotot är från en sommarkväll när jag och kärleken hade ätit middag i stan, och på vägen hem följde vi efter dennaa luftballong i 30 minuter. De var vackert, och en kul grej!!!

Gastrointestinal tract på min Onsdag.

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,

Idag har jag läst super mycket om matsmältningssystemet och jag har som vanligt lärt mig jätte mycket. Matsmältningssystemet börjar i munnen och slutar vid anuset. I en av uppgifterna ska jag skriva om alla dom organ och delar som är med i matsmältningssystemet, vad dom har för funktioner, hur dom är uppbyggda och vilka processer detta inkluderar. Jag har börjat på uppsatsen och det gick bra idag, men man ska också måla upp en bild av hela systemet. Eftersom att min cell sist inte blev så snygg som jag hade tänkt när jag målade upp den med powerpoint, kanske jag ska fundera på om jag inte ska skissa up en bild med gammal herderlig penna och papper.
Till denna uppsats måste jag också lägga till ett avsnitt om levern, mjälten, bukspottkörteln och gallblåsan. Som ni säkert sett i tidigare inlägg kan jag redan ganska mycket om gallblåsan. =)


Nä... nu är det dax för lite middag, en soppa kanske. 
Kram kram på er

Tankeställare

Kategori: -Mina tankar & känslor

Om socker är det enda som kan tränga in och förstöra vår oerhört starka tandemalj, vad tror du då kan hända i kroppen med allt socker vi äter?!Ovanlig juice på kärlekens dag

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie
Idag gjorde jag och kärleken lite juice till maten. En fruktjuice med apelsin och citron, min absoluta favorit. Till grönsaksjuicen blev det morot, persilja, selleri, gurka och ingefära. De grönsaker jag inte provat sen tidigare är persilja och ingefära. Grönsaksjuicen smakade inte så mycket, troligtvis på grund av gurkan, var mest ett sting av ingefära. =)

Ingefära är rikt på c vitamin, B3, B6, Magnesium och kalium. Innehåller många antioxidanter och tros sänka det onda LDL-kolesterolet.

Persilja är rikt på järn, fosfor, magnessium, zink, kalium, kalcium, A vitamin, C vitamin och massor av antioxidanter. Anses vara urindrivande och är bra för immunförsvaret.

Till Alla Hjärtans Dag middag önskade jag mig fiskpinnar med potatis och stuvad spenat. Hörde någon prata i hissen i morse om fiskpinnar och blev så sugen på de. =) 

Kramar från VälbefinnarenJuicen som har delat på sig, persiljan tycks vara lättare än som andra ingredienserna. Läckert!Galla, gallblåsan, gallsten och lite LCHF

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Följer kostdoktorn.se ganska fanatiskt för att där finns mycket information, men allra mest finns diskussioner. Den senaste diskussionen som jag var med i var gällande Cissi Wallin som hamnade på sjukhuset med gallsten, efter att hon för två månader sen avslutade sin LCHF diet. Om detta beror på LCHF eller ej det vet inte jag men detta är de som pratas om hos Kostdoktorn. I ena kommentaren står det att gallsten skapas pga brist på fett i dieten, medans de står på nästa kommentar att det beror på fett rik kost. Givetvis gör detta mig väldigt fundersam och man vill ju inte annat än att förstå och veta vad som egentligen stämmer. Så nu har jag skrivit ner allt jag vet, sökt i samtliga böcker vi läst i skolan och kollat på skolans forum där många skolkamrater har diskuterat både det ena och de andra. Men om någon skulle anse att de jag skriver är fel får du, som vanligt, säga till om du inte håller med eller tycker att jag har fel.

Galla är alltså något som skapas i levern men förvaras i gallblåsan som är placerad i en grop i levern. Gallan är gjort av bland annat vatten, gallsyra, gallsalter, bilirubin, kolesterol, lecitin mm. Skapandet av gallan skapas i levern av kolesterol.

Det är dessa salter som behövs för nedbrytningen av fett i kroppen. Utsöndringen av galla släpps ut direkt i tolvfingertarmen, efter att gallblåsan fått meddelande om att mat kommit in i magen. Det finns flera olika typer av stimuli som kan skicka de meddelandet eller den informationen. Nedbrytningen sker genom att gallan späder ut fetterna och bryter fettkedjorna, detta leder till att fett kan blandas med vatten. Något som normalt inte kan blandas eftersom ytspänningen är väldigt hårt i fett. Nedbrytningen sker i flera steg så det är fler enzymer med i processen, t.ex. D-&-D, men detta ska jag inte gå in på nu. Men kolla under kategori ”Fett/Lipid” för mer info om fett. Enzymet lipaser fångar sen upp dessa nedbrutna fett molekyler och tar upp det från tunntarmen.

Om man opererar bort gallblåsan producerar levern galla som vanligt, men det finns ingen plats att förvara gallan för framtida bruk. Så vi skulle alltså kunna leva ett normalt liv utan denna. Koncentrationen av gallan blir däremot starkara om den får förvaras i gallblåsan.

Dom som har störst risk för gallsten är:

 • överviktiga
 • dom som har det i släkten
 • dom som äter en diet på fett mat.

Man kan också drabbas av gallsten:
 • om det är någon rubbning i någon av dom ämnen som gallan är gjort av, t.ex. bilirubin.
 • om ändringar av pH värdet av gallan förändras kan stenar bildas.
 • gallsten får du av kolesterol som har kristalliserat sig, oftast på grund av uttorkning.
 • pga infektioner i gallväggarna.
 • om man har höga nivåer av kolesterol.
Klorofyll minskar upptaget av gallan från tarmen efter att den har hjälpt till att bryta ner fettet och det ökar också produktionen av galla. På detta sätt absorberas inte använd galla om och om igen. Fibrer hjälper också till så att gallan inte absorberas, detta eftersom att kolesterolet i gallan binder sig till fibrerna som inte kan tas upp av kroppen. Gallan absorberas vanligtvis igen (80%) och användas om och om igen, så levern skapar ny och fräsch galla hela tiden. Jag tror att bättre alternativ hade varit om man inte absorberar för mycket, eftersom att galla också är ett sätt för kroppen att eliminera gifter från kroppen.

Som du förstår är gallen en oerhört viktig del av matsmältningen eftersom att de brytas ner fetter. Om maten vi äter inte bryts ner leder det till osmält mat, som kan ruttna i tarmen. Vilket sen kan leda till flera och andra problem, en sak leder till en annan helt enkelt.

 

Balans och variation av protein

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Vi förstår att vi behöver flera olika av produkter för att vi inte ska få obalans, överskott eller brist av något ämne i kroppen.
Och vad det gäller proteiner från djurriket, så som kött, ägg och mjölk, så är dom oftast kompletta, vilket betyder att dom har samtliga essentiella aminosyror i sig. Vi behöver alla aminosyror. Alltså behöver man inte oroa sig för att man saknar någon/några aminosyror. Men om man däremot vore vegan eller vegetarian och äter proteiner från majs, bönor och ris så kommer man sakna en eller två aminosyror eftersom att dessa produkter inte har samtliga essentiella aminosyror. Och av denna anledning är det viktigt med en balanserad och varierande kost, så att inget saknas. Nu säger jag absolut inte att alla ska äta massor av kött och dricka massor av mjölk, utan jag menar om du inte äter dessa produkter från djurriket bör du fundera på om du får i dig alla aminosyror. Och med en varierande kost bör detta uppnås.

Några tips: Sojabönor tillsammans med sesamfrön, jordnötter med kokosnötter eller brunt ris och solrosfrön är kompletta med samtliga aminosyror som behövs.

Om man skulle äta alldeles för mycket proteiner, som är syra bildande, och för lite grönsaker, som är basiska, skulle kroppens pH värde bli alldeles för syrligt vilket är skadligt för kroppen i de långa loppet.


Aminosyra Lysin

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

En av dom aminosyror som finns är lysin. Lysin finns i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter, men är inte lika tillgängligt i säd, bönor och grönsaker. Lysin kan inte skapas i kroppen av andra aminosyror och måste därför intas via kosten. Vitamin B2, B3, B6, C, järn och aminosyran glutaminsyra behövs för nedbrytningen av lysin.

Lysin är viktigt för funktioner så som:

 • Hjälper till vid upptaget av kalcium från tunntarmen, vilket leder till förbättrad skelettet hälsa.
 • Stödjer skelettväxten.
 • Skapar kollagen som är ett protein som binds ihop till vävnad, brosk, hud och skelet. Vitamin C behövs för produktionen av kollagen från lysin.
 • Hjälper till vid produktionen av antikroppar, hormoner och enzymer.
 • Lysin förebygger och behandlar herpes utbrott (både mun och genital) då de minskar risken för utbrott och symptomen. Detta på grund av att lysin skapar antikroppar som skyddar kroppen mot virus. Men detta betyder inte att enbart tillskott på lysin minskar herpes utbrotten utan du måste också titta på din stressnivå, immunförsvaret, pH värdet (surhet i kroppen orsakar herpes) samt näringsintaget så att kroppen får alla vitaminer, mineraler och andra byggstenar. Balansen mellan aminosyran arginin och lysin bör ha högre nivåer av lysin, eftersom att arginin kan ge utbrott av herpes.Mer om arginin senare, men höga värden av denna aminosyra finns i nötter och frön.


Byggstenar Aminosyror=Protein

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater


Protein molekyler är uppbyggda av väte, syre, kol och kväve, och är en kombination av dom 22 naturligt förekommande aminosyrorna som finns. Ett protein kan vara uppbyggt av mellan 50 aminosyror och 27 000 aminosyror, så det finns alltså extremt många olika protein byggnationer.

Eftersom att protein är så stora molekyler kan dom inte tas upp som dom är, utan måste brytas ner till enskilda aminosyror eller små peptider (ett fåtal aminosyror bundna till varandra). Ett enzym som heter proteaser bryter bindningarna (peptider) mellan aminosyrorna, genom att en vattenmolekyl läggs till. (Hydrolys) Det finns många olika enzymer som hjälper till vid nedbrytningen, vilket enzym som gör jobbet beror på vilken typ av protein du ätit och hur din kropp arbetar. När aminosyrorna tagit upp ur tunntarmen transporteras dom till levern där dom kontrolleras så att levern vet vilka aminosyror som finns i kroppen och kan bestämma vad som behövs göras. Det är med hjälp av DNAt som kroppen vet hur kroppen skapar dom rätta proteinerna av aminosyrorna.

Protein är byggstenar av kroppen och används för att växa och bibehålla hälsa. 20% av vår vikt är protein och det är muskler, hår, naglar, organ och hud. Andra ämnen som är uppbyggt av protein är antikroppar som skyddar kroppen (del av immunförsvaret), hormoner som reglerar metabolismen och enzymer som katalyserar/startar olika processer i kroppen. Hemoglobin är också gjort av protein och detta skapas konstant i kroppen. Kroppen kan också skapa glykos (socker), från protein, som kroppen använder som energi. Aminosyror som inte används avsöndras från kroppen genom urin.

Det har diskuterats om aminosyrorna är essentiella eller inte. Essentiella betyder att vi måste få i oss aminosyran genom dieten eftersom att kroppen inte kan skapa aminosyran. Men problemet med icke essentiella aminosyror är att kroppen eventuellt inte kan skapa en vis aminosyra pga att en vitamin eller ett enzym saknas, och då blir aminosyran essentiell istället.

Proteinbrist visas oftast i muskler, vävnad, hår, hud, alltså dom områden som protein bygger upp. Så som avmagring, täta infektioner, håravfall mm. En av mina egna slutsatser är ett problem med proteinbrist, nedbrytning och/eller användningen av protein kan leder till problem så som cancer. Cancer är i enkelt språk när cellerns förändras som dom inte borde göra, och proteinet är viktigt för denna struktur.

Protein finns i all typ av kött, inklusive fågel, ägg, mjölk och ost. I dessa typer av produkter finns dom åtta aminosyror som är essentiella, vilket betyder att dom kan skapa dom resterande aminosyrorna förutsatt att dom vitaminer och/eller enzymer finns som krävs. Det  finns också i frön, nötter och säd, men i dessa finns inte alla essentiella aminosyrorna.

Eftersom att aminosyrorna är så många och har olika funktioner kommer jag gå igenom dom en och en, under tidens gång.

Tankar kring kurser

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Hej,

Jag och kärleken var på Introduktionskursen i Yoga igår på Yogayama(.se), och vi har bestämt oss för att börja Intro-kursen på måndagar. Så de ska bli skönt och roligt med lite träning, så att vi blir rörligare, andas bättre & djupare och lever mer i nuet. Yogayama hade dessutom ett urmysig fik på övervåningen där man kan äta en vegetarisk buffe innan man börjar yogan, eller varför inte en smakrik smoothi.

Efter lite surfande på olika kurser har jag bestämmt mig för att gå en kurs, utöver den jag redan pluggar. Har inte riktigt bestämt mig för vilken kurs de skulle vara, men antingen en kurs i anatomi eller en kurs om hälso-/ livs-coaching. Känner att jag skulle vilja gå en sån utbildning för att bli 100% säker på coaching, då de behövs både för att coacha mig själv och andra människor genom livet. 

Skulle också kunna tänka mig en kurs om celler, men många kurser kräver att man gått vissa andra kurser för att få behörighet. Men ska nog kunna hitta något om jag söker lite djupare.

xxx

Linfröolja

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Idag vill jag berätta om linfrö olja som är otroligt rikt på fleromättat fett och även rikt på elektroner (laddade partiklar).

Linfröoljan innehåller samtliga aminosyror, men har låga nivåer av lysin och metionin. Men dessa aminosyror finns rikt i fisk och kyckling.

Oljer som är omättade bör ätas med protein rikt på svavel, eftersom att proteinet hjälper till vid nedbrytningen av fettet och för att oljan ska kunna integrera med våra livsviktiga organ. Visste du att kvinnans ägg är rikt på omättat fett och mannens sperma är rikt på protein och av den anledningen kan dessa utveckla en bebis. Omättat fett attraherar syre som har flera viktiga jobb i kroppen, en av dom är för skapandet av ATP molekyler (energi). 

Efter att ett frö har krossats börjar oljan i den sakta att bli oaktiv och ibland giftig. All olja ska smaka, men om det smakar härsket bör du genast slänga oljan. Linfröolja håller ungefär en månad efter att du har öppnat flaskan. Eftersom att det är så stor del av oljan är omättat och fleromättat bör den inte utsättas för värme, ljus eller syre. Därför bör den bara användas som tex dressing.

Det sägs att linfrön inte bör krossas eftersom att dom då kan frigöra cyanid när det då kan brytas ner. (Står mycket om detta på nätet, men inget tycks vara bevisat.)
Men hela linfrön kan inte brytas ner pga dess yta/skal, innehåller fibrer och är därför väldigt skonsamma och hälsosamma för magen.

Linfröoljan som jag använder har innehållet
Mättat 8g
Omättat 17g
Fleromättat 75g
Omega-3 58%
Omega-6 17%
Omega-9 17%
Filmfredag och Prova-på yoga

Kategori: -Mina tankar & känslor

Igår hade jag och kärleken en myskväll med filmen "Horrible bosses", en film med alla möjliga känslor. Ibland skrattade man och ibland funderade man "hur tänker dom egentligen" eller "dumbommar". Gjorde hemmagord dip med massor av kryddor och vitlök, mums!!!

Vi har en tid funderat på att börja med yoga och efter lite sökandet på helgen har vi hittat en prova-på dag på ett yogacenter här i Stockholm. Så idag tänkte vi gå på en introduktionskurs med lite förklaring om vad yoga är och hur det fungerar. Det innehåller också en del övningar. Jag har gått på yoga tidigare, men inte kärleken och dessutom kan de vara bra för att få reda på vilken typ av yoga vi ska välja. Berättar med senare.

Trevlig lördag alla Välbefinnare.

Olivolja

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Virgen olivoil är det som man ska använda om man ska använda oliv olja. Non-virgin har oftast väldigt dålig kvalite då den är raffinerad och har gått igenom flera olika processer för att ens kunna säljas, då skadade oliver har används. Vid produktionen av virgin olivolja använder man dom bästa oliverna och ingen raffinering sker.

Oljan innehåller inte stora mängder omega-3 och omega-6, men har ändå flera viktiga egenskaper. Omega-3 varierar mellan 0.1 och 0.6%, medans omega-6 varierar mellan 3.5 och 20%. Den största delen av oljan innehåller omättat fett, men mättat fett finns också i oljan.

Virgin oljan rekommenderas för hälsan då den har många positiva fördelar. Några av dessa är:
 • detta fett hjälper till vid skapandet av membranet (skalet) som finns runt varje cell.
 • cell formation
 • den omättade delen i oljan hjälper till med sänkningen av kolesterol gallsten (liknande gallsten), den omättade oljan gynnar också produktionen av galla. Detta hjälper vid eliminering av gifter och andra slagprodukter samt förbättrar nedbrytningen av fett.
 • skydda mot hjärt-och kärlsjukdommar.
Virgin oliv olja innehåller flera olika ämnen som jag tänkte berätta om, en i taget.

Beta-sitosteroler hjälper till att sänka kolesterolet vid höga värden samt minskar upptaget av kolesterol från kosten.
Gallussyra stimulerar galla och hindrar laktisk dehydras aktiviteter i levern, om detta inträffar är det ett tecken på att levern inte fungerar som den sk.
2-phenylethanol (eng) stimulerar produktionen av ett enzym i buksporrkörteln som används för nedbrytningen av fett.
Cycloartenol (eng) förvaras i levern och förhindrar kolesterol från att cirkulera i kroppen samt ökar produktionen av galla. (Galla är skapat av kolesterol).
E-vitamin är en antioxidant som finns i denna olja.
Magnessium-rikt klorofyll hjälper till att öka och dra till sig ljus, stödjer produktionen av röda blodkroppar, bidrar till ett bättre immunförsvar. 

Alla oljor förstörs vid fritering och stekning, men om man verkligen måste steka ska man använda oljor som är raffinerade och innehåller mättat och omättat fett. Mättat fett är mer stabila, skadas inte vid uppvärmning och skapar därför inte giftiga molekyler lika enkelt. Oliveolja kan användas vid uppvärmning men dom oljer man i första hand ska välja är smör, kokosolja (tropiska oljor), jordnötsolja eller sesamolja.   
Nyttigheter och onyttigheter!!

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Härom dagen var jag på LifeLand, en hälsokostbutik vid Odenplan, där jag köpte in månadens behov av det ena och de andra av nyttigheter. Har tänkt ett tag att jag skulle vilja prova på D-vitamin tillskott, känner mest att jag ville prova att se om man uppleva känslan av sol mitt i vintern. Därför köpte jag D-vitamin droppar. Dessutom köpte jag torkad aprikos och gojibär som jag blandar ner i en skål med nötter och bovete för att göra en musli. Dessutom köpte jag en mix av torkad alfalfa, vetegroddar, linfrön, nypon, nässlor, lakrisrot och något som heter inulin, denna produkt kan man använda till musli, sallader, grytor mm. Dessutom köpte jag linfrö olja som är rikt på omega-3.

 

Efter det åkte jag och kärleken till franska fiket ”Saturnus” på östermalm, där vi delade på en mumsig och onyttig chokladkaka. Ja... jag är onyttig ibland! Vill du ha ett fik med karaktär är detta ett ni måste besöka. Goda sallader och smörgåsar har dom också!!!

 

Kram

 

 

 

 

Kolesterol och dess rykte?! (Hjälp, tack)

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej Hej,

Skulle behöva lite hjälp med mina funderingar. Det gäller ämnet kolesterol. Kolesterol är ett ämne som behövs i kroppen, men precis som allt annat måste det vara en balans. Min fråga är, varför har kolesterol fått ett sånt dåligt rykte? Eller är det bara jag som känner och tycker det?!

Tacksam för alla åsikter och tack på förhand.

Kram Sabine

PS. Ska vid senare tillfälle skriva ett inlägg om kolesterol.


Skillnader & likheter mellan fyra olika mjölkalternativ

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hittade en forsknings studies där dom informerar om soja-, havre-, ris- och komjölk och dom olika likheter och skillnader. Länken hittar ni längst ner i detta inlägg om ni vill läsa mer (totalt 27 sidor). Det finns flera listor med näringsinnehållet som jag absolut tycker att ni ska ta er tid att titta på. Men här har jag samlat viss fakta om dom olika mjölkerna.


Soya
Sänker plasma LDL-kolestrolet
Innehåller ej kolesterol
Energin kommer från en jämn fördelning av kolhydrater, protein och fett
Har lågt GI värde
Mer folat och järn än i mjölk
Upptaget av järn, zink och kalcium hämmas av fytinsyra
Bör ej drickas av nöt allergiker

Innehåller lika stor del mättat som omättat, men också trippelt så mycket fleromättade fetter (omega-3 &omega-6)


Mjölk
Innehåller kolesterol
Den mest energin kommer från protein
Mjölkproteinet tas upp lättare än hos andra mjölk produkter
Mer mättat än omättat fett
Mer enkelomättat än risdryck och havredryck.
Innehåller inget omega-3 eller omega-6
Har lägre andel kolhydrater än sojamjölk och rismjölk
Har lågt GI värde, men genererar mest insulin av dom tre mjölktyperna
Innehåller mer kalcium, fosfor, jod, zink, vitamin B2, vitamin B12 och berikat med vitamin D.


Havremjölk
Innehåller ej kolesterol
Energin kommer från en jämn fördelning av kolhydrater, protein och fett
Balanserad nivå ab omega-3 och omega-6
Har lägre andel kolhydrater än sojamjölk och rismjölk
Innhåller fibrer som heter betaglukaner
Har lågt GI värde
Mer järn än mjölk

Innehåller 0.6g fleromättat, 0.8g omättat och 0.2g mättat fett

Ris
Innehåller ej kolesterol
Mest energin kommer från kolhydrater, väldigt lite från protein
Innehåller mer omega 6 än omega 3
Högt GI värde
Mer järn, selen och vitamin E än mjölk

Innehåller 0.6g fleromättat, 0.2g omättat och 0.1g mättat fett

 

 

http://www.svenskmjolk.se/Global/Dokument/Dokumentarkiv/Forskning/Forskningsrapporter/FoR%207079-I%202008-12-18%20N%C3%A4ringsm%C3%A4ssig%20j%C3%A4mf%C3%B6relse%20av%20sojadryck,risdryck,%20havredryck%20och%20mj%C3%B6lk.pdf

Betyg A- på mina första "case"

Kategori: -Pluggdagar

Vill stolt berätta att jag fick A på mina två uppsatser som jag skrivit. Jag skulle göra mina två första "case" där man frågar ut personen som kommit till mig för att se vilka problem personen har och vad roten till problemen kan vara. Detta var session 11, men session 12 är färdigskriven och ska skickas in vilken dag som helst. =)

Kram från tjejen med dom bra betygen.

Dricker du djurmjölk?!?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Sojamjölk, havre mjölk, mandel mjölk, komjölk, opasturiserad mjölk, ja.... vilken typ av mjölk ska man egentligen välja. De första jag tänker är att de varierar beroende på vad du vill ha eller inte ha i din mjölk. Om du till exempel är laktos intolerant föredrar du inte komjölk eftersom att det får dig att må dåligt. Personligen dricker jag mest soyamjölk, iallafall hemma, men på jobbet när jag dricker kaffe blir de vanlig herderlig komjölk.

Stod på ICA häromdagen och såg den senaste tidningen av "Hälsa", och på framsidan stod det om dom olika typerna av mjölk som finns, vad dom innehåller bra osv. Tyckte det var lite roligt att de skrevs om mjölk precis som jag påbörjat ett inlägg om exakt samma sak.

Mjölk är något som en nyfödd bebis bör få från sin mamma, bröst mjölken har antikroppar som skyddar bebisen, hjälper bebisen att får den rätta tarmfloran och förbereder den lilla kroppen för att en dag vara redo för annan föda än bröst mjölken. I bröstmjölken finns också laktas som behövs för att bryta ner mjölken. Av denna anledning borde en nyfödd dricka bröstmjölk en lång period, helst två år. Jag vet att de låter länge, men det är det som krävs för att bebisen ska vara i rätt balans och ha rätt tarmflora. I denna mjölk finns alla dom ämnen som nykommlingen behöver. 

Som jag skrivit om i tidigare inlägg om immunförsvaret kan man vara allergisk mot laktos som finns i mjölken, man saknas enzymet laktas som används för att bryta ner sockret. Läs mer om immunförsvaret HärX, HärX och HärX. Man kan även vara intolerant mot proteinet som finns i mjölk, oftast är det protein moleylerna lactalbumin och/eller kasein som man inte kan hantera. Dessa proteiner finns inte i bröstmjölk.

Nästan hälften av jordens befolkning är laktosintolerant, och jag tycker att bara genom att titta på som siffrorna borde vi förstå att djurmjölk inte är ett alternativ för människor. 10 miloner människor tros vara allergiska mot proteinet i mjölk. Jag skulle prova att utersluta mjölkprodukter i 4-6 veckor och se om du upplever någon förbättring, för att se om du själv är mjölk allergiker.

Soyamjölk         Rice dream (ris)  Mellan mjölk              Havre mjölk
Energi                 39 kcal              47kcal                      45kcal                 45kcal
Kolhydrater         2.5g                  9.4g                         5g                       5g                    
Varav socker       2.5g                  4.0g (0g lactos)         5g                       5g                 
Fett                     1.8g                  1g                           1.5g                    1.5g
varav mättade     0.3                    0.1g                         1g   
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kostfiber              0.5                   0.1g                         0g
Natrium               0.04g                0.03g                       0.04ug
Protein                 3g                    0.1g                         3.4g                    1g
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Calcium                                                                      120mg                120mg
Riboflavin            0.21mg                                             14mcg
Vitamin B12         0.38 mcg
Vitamin D2           0.75mcg                                           0.38mc                0.75mcg

Jod                                                                              14mcg

Om man inte är allergisk har komjölk bra egenskaper också, det innehåller calcium, många av B-vitaminerna, vitamin A, vitamin D och vitamin E. Det innehåller också många av mineralerna, men mest fosfor, natrium och kalium. Och spår av zink, järn mangan, koppar och selen. Eftersom att komjölk innehåller så mycket protein kan det vara skadligt för kroppen. Men med allt annat i världen är allt delat, vissa tycker att mycket protein är bra för kroppen, och andra inte. Forskning sker, men inget svar finns. Om man ska dricka mjölk bör man dricka den opastöriserade varianten. Detta eftersom att uppvärmningen vid pastörisering tar bort många ämnen ur produkten. Och min uppfattning är att allt bör tas i sitt naturliga tillstånd eftersom att alla ämnen då finns för att hjälpa varandra i en produkt. Tar man bort ämnen ur en produkt är det inte längre samma produkt, inte de naturliga ämne!

Sojamjölk innehåller inte proteinmolekylen kasein och innehåller naturligt kalcium. Skillnaden är att människor inte kan bryta ner kalciumet i sojamjölken, för att det är bundet till bönans massa, och av den anledning berikas den oftas med kalcium som vi kan bryta ner. Människor med laktosintolerant kan dricka denna typ av mjölk. Givetvis pratas det om nackdelar med sojamjölk också, men ingenting är bevisat på denna front heller.

Jag har hittat en forskning om skillnaden mellan ko-, soja-, havre- och rismjölk som jag kommer att skriva om i ett annat inlägg som jag påbörat.


Informationen om näringsinnehållen har hämtats från dom tre förpackningar nedan, förutom för havremjölken. Den information tog jag från tidningen "Hälsa".

Rökningsfri

Kategori: -Mina tankar & känslor

Välbefinnare, en liten uppdatering gällande mina rökvanor. Jag kan stolt berätta att jag drack vin i lördags och inte rökte en enda cigarett. Det är just såna tillfällen som jag varit orolig för. Jag har alltid tänk att alkohol och cigaretter hör ihop.
Under min rökfria månad (sen 1 jan) har jag rökt vid två tillfällen, en födelsedagsfest och en afterwork med kollegorna. Ett steg i taget säger jag bara.

kram kram


Omega fetter och dess nedbrytning

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Just nu är det mycket prat om fett, fett som är mättat, omättat och fleromättat, detta mest på grund av LCHF dieten. Alla typer av fett är viktiga men dom allra viktigaste är fleromättade fetter (tycker jag), och då syftar jag på omega 3 och omega 6. Omega 3 bryts ner för att bli hormon-liknande prostaglandiner, PG3, medans omega 6 blir PG1 och PG2. Prostaglandin2 är inte bra att ha för mycket av i kroppen, och det är en anledning till att det är viktigt med en balans mellan omega 3 och omega 6.

Nedbrytningen av omättade fetter sker i flera steg och kräver flera olika enzymer, även vitaminer och mineraler, så som vitamin C, zink, magnessium, vitamin B6, niacin mm. Dessa ämnen hjälper till med att antingen förlänga fett molekylen med en till kolatom eller så hjälper dom till med att ta bort en väteatom vilket skapar en dubbelbindning i molekylen. Ju fler dubbelbindningar, dessto mer omättat är fettet. Slutprodukten av denna nedbrytning är prostaglandinerna. Dom olika ämnena som skapas vid nedbrytningens alla steg är viktiga i kroppen.

Exempel av nedbrytning.
Omega-3
LNA---> SDA 18:4w3---> ETA 20:4w3---> EPA 20:5w3---> PG3

Om någon av enzymerna, mineralerna eller vitaminerna saknas kan inte detta process ske och vi kan inte utnyttja fettets förmågor i kroppen. Om det saknas omega 3 i dieten väljer nedbrytningen av omega 6 att leda till PG2 istället för PG1, PG1 är det positiva och hälsosamma alternativet.

PG1 och PG3 förbättrar blodcirkulationer, sänker blodtrycket, minskar reaktionen vid inflammatoriska tillfällen och det ökar också produktiviteten av T-celler. Det är dom som förstör främmande molekyler och celler i kroppen. 

PG2 ökar risken för allergiska och inflammatoriska reaktioner. Så som ökar blodets egenskap att klumpa sig, ökar blodtrycket och ge utslag. Om du råkar ut för en skada är detta givetvis bra, men annars inte. Förhindrar också produktionen av antikroppar som är en del av immunförsvaret.

Man bör äta dubbelt så mycket omega 6 än omega 3 (2:1) för att det ska kunna vara en balans mellan fetterna. Essentiella fetter ökar ämnesomsättningen, attraherar syre och öker elektronerna som ökar rörelserna i kroppen. Det ökar också hastigheten som kroppen oxiderar, alltå hur snabbt kroppen bränner fett och glykos för energi. Omega 3 sänker triglyceride halten, medans omega 6 sänker kolestrol halten. Generellt kommer omega 3 från nötter och fisk och omega 6 från oljor och nötter.

Så länge det finns antioxidanter i kroppen skyddas kroppen mot fria radikaler som skapas vid nedbrytningen av bland annat fett. Antoixodanter skyddar också fettet från att skadas när det utsätts för ljus och luft. Om fett bryts ner utan enzymer skapas härsknat fett som är skadligt för kroppen.

Som du kan se ovan är det viktigt med en balans av omega-3 och omega-6 och hur viktigt det är att ha en balanserad kost av dom båda fetterna. Jag kommer vid senare tillfälla att berätta mer om dom olika oljerna som finns.

Mys

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Hej Hej,

I torsdags gjorde jag och kärleken middag och hemmagjord juice, hade myskväll eftersom att han är borta i helgen. De blev lyx pyttipanna med potatis och oxfile, lagad av kärleken. Se nedan för foton. Igår fredag hade jag myskväll med min favvo mys-mat. Ungsbakad bröd med getost och till de en salladsröra med tomat, paprika, lök, ola, salt, peppar och balsam vinäger. Super gott!!

Idag blir de second-hand shopping och sen Schlager-kväll med en vän.


"Why are thin people not fat" BBC

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Kollade på en dokumentär från BBC om varför vissa människor inte blir tjocka, gå upp i vikt eller har svårt för att gå upp i vikt. Om du har funderingar kring detta ämne måste du kolla in dokumentären och teorierna som diskuteras.
Dom pratar om hur fett celler fungerar, att dom som är tjocka oftast inte lyssnar på sin mättnadskänsla.

Den är uppdelat i sju delar på youtube där varje del är ungefär nio minuter lång.

Del 1 (XXX)
Del 2 (XXX)
Del 3 (XXX)
Del 4 (XXX)
Del 5 (XXX)
Del 6 (XXX)
Del 7 (XXX)


Kram kram

Svar från frågestunden

Kategori: -Mina tankar & känslor

Vill börja med att tacka för alla frågor, det har varit kul och intressant att gräva bland mina tankar och funderingar. Enjoy!!!

Om du fick hålla en föreläsning om vad som helst för vem som helst, vad skulle de vara och för vilka?

Detta var en riktigt svår fråga måste jag säga. Frågade några på jobbet och fick några svar. Men om vi låtsas att jag kan allt om detta så skulle jag vilja föreläsa om något som får människor att tänka, fundera och eventuellt vara redo att göra förändringar i livet om det behövs. Jag vill få människor att säga "Wow, är de så", "vilken Aha-upplevelse" och annat sånt. Och så gärna om hälsa, jag vet att det är ett stort ämne, men jag skulle villa föreläsa om hur viktigt mat är, vilka förändringar man kan göra, att man själv ansvarar för sitt liv och att ingen annan kan hjälpa dig än du själv. =) Skulle vilja föreläsa för dom som behöver det! Ja..... de är nog mitt svar! =)


Hur många länder - och vilka har du besökt?
Bott i England, Norge och Australien. I Europa har jag besökt Finland, Danmark, Polen, Tyskland, Spanien, Frankrika, Italien, (är Sicilien ett land?), Malta, Nederländerna, Belgien, Ungerna, Österrike, Schweiz och Tjeckien. Wow... inte tänkt på det själv, men det var ju nästan hela Europa. Utanför Europa har jag varit på Bali, i Egypten och USA, också Australien då.

Vilket är favorit resemålet?
Hmm... favorit resemål.... älskade Italien, kanske för att vi såg så mycket när vi körde runt och körde vilse med flit. Mysiga byar! Och Rom ska men inte tala om, med sina antika delar av byggnader som sticker upp från jorden lite här och där. Kommer aldrig att sluta älska Brighton i England där jag bodde i 4 år, och ditt kommer jag alltid att åka. Dykresan runt Bali var också något mycket speciellt och enastående som jag rekommenderar alla dykare att göra.

BaliInterlakenFlorens
Och vart drömmer du om att åka?
Just nu ser jag fram emot min resa till Indien med min vän Tina (Här finns hon X), men skulle också vilja besöka Irland och Maldiverna för mer dykning. Att få simma bland färgglada fiskar och vackra koraller i Maldiverna hade verkligen varit fantastiskt underbart. =)

Vart ifrån har du fått ditt intresse för hälsa?
Bra fråga. Några är efter att jag fick diagnosen diabetes läste jag en dag en liten annons i tidningen om en föreläsning om hur blodsockret påverkar personligheten och ens beteende. När det visade sig att föreläsningen var fullbokad bestämde jag mig för att ta kursen som skolan hade, och det är den jag går nu. Intresset fanns där redan då, men passionen har sen vuxit mer och mer. Har alltid varit intresserad av andra och deras välbefinnande, gett råd, forskat om bättre råd och så vidare. Har läst böcker om välbefinnande och hur man ska uppnå lycka och har alltid tyckte att de varit trollbindande! =)

Hur träffades du och pojkvännen?
Jag och min kärlek jobbade för samma finansbolag, men jag satt på kontoret i England och han jobbade i Sverige och Stockholm. Vi var kollegor i tre år innan vi träffades In Real Life. Vi träffades då jag skulle hälsa på min morbror i Stockholm och Viktor kom för att hämtade mig på flygplatsen. Terminal 2 Arlanda, vid det lilla fiket träffades vi för första gången den 14 mars 2008. =) De var kärlek vid första ögonkastet.

Denna bild är tagen i Hyde Park London, det är andra gången vi träffas och vi firar med Champange ur en "London" kopp som vi nu brukar dricker te och kaffe ur!Italien, Volterra


Om du fick tre önskningar, vad skulle du önska dig?

Hmmm en svår en... 1. Jag önskar att jag efter kursen gång kommer att ha passion, kunskap och självförtroende att kunna starta eget! Massor av dom tre vill jag ha! Vet inte om de kan klassas som en dröm eftersom att de är något jag själv får se till att det händer, men det är det jag hoppas på i allafall. I det ligger nog också att våga ta steget till att vara den man är helt.  2. Att jag alltid kommer ha kvar min familj och dom vänner som jag älskar (Viktor är under familj). 3. Onskar också att alla människor skulle bry sig om varandra mer, bry sig om dom fattiga, stölja dom med problem, inte prata bakom ryggen, ha förståelse och att folk inte är så egoistiska.


Vad är ditt absoluta drömyrke?
Jag vill jobba med hälsa, hjälpa människor att må bättre och ändra sina livsstilar om de behövs. Har ingen titel på de ännu!

Vatten eller mjölk?
Vatten, vatten, vatten! Dricker faktist inte mycket mjölk, förutom till kaffe latten på jobbet. Håller faktist på att skriva ett inlägg om mjölk nu, men är inte riktigt klar ännu. Där kommer ni få mer information om vad jag tycker om mjölk. 

Vilken teori har du till varför är det så lite fokus på retreats, friskvård, välmående, välbefinnande och själavård under sommarhalvåret, i Sverige?


Ja du, det är en bra fråga! Min första tanke som dyker upp är att de beror på att folk generallt redan mår så himla bra när det är sommar och solen skinner, så då känner man inte att man kan eller behöver göra något mer. Jag vet inte om informationen är en teori eller bevisat, men jag kan tänka mig att de stämmer!

Tack för alla intressanta frågor som ni ställde. =)


Kram kram

"The top five regrets of the dying"

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,

Läste en artikel på nätet igår (stv.se) om vilka fem saker som man ångrar mest vid dödsbädden. Artikeln berättade om en bok (”The top five regrets of the dying") skriven av Bronnie Ware som jobbade inom palliativ vård, där sjuka människor väntar på sin död. På jobbet möte hon många sjuka och fick höra många historier om vad patienterna ångrade mest i livet.

1. De folk ångrar mest på dödbädden är att dom inte levt sina egna liv som dom själv velat, utan istället levt livet som man tror att andra förväntar sig att man ska. Många drömmar som man hade blev aldrig nådda för att man gjorde det valet.

2. Nummer två på listan är att många ångrar att dom jobbat så mycket och så hårt, detta gäller framför allt män.

3. Som nummer tre på listan är att man ångrar att man inte uttryckte sina känslor som dom var, utan istället tryckte man undan dom för att bli accepterad och för att inte ”störa”/vara i vägen/ta för stor plats och för att inte ska problem. Av denna anledning trodde dom inte att dom utvecklats så som dom kunde ha gjort, i relationer, jobb, drömmar mm. Man  förstår inte att om man uttrycker sina känslor, även om det sårar, att de faktiskt kan hjälpa i livet. Eftersom att de antingen höjer relationen och vänskapsnivå eller sållar bort sådana som du kallar vänner men inte är så bra vänner.

4. På denna plats i listan är att man ångrar att man inte hållit kontakten med sina vänner, vänner som man släppt för ”viktigare” saker och för att man blev upptagen med sitt eget liv. Allt handlar om kärlek och relationer i slutändan.

5. Den sista punkten förvånade Ware under sin tid på jobbet, och det är att många ångrar att dom inte lät sig själv vara lyckliga. Detta är ju faktiskt ett val man har här i livet, men många väljer komfort och vanor istället och med rädslan av att förändras (om de behövs).


Kram och trevlig helg.

Ilskan inombord

Kategori: -Mina tankar & känslor

Igår var jag på sånt fruktansvärt humör, i alla fall efter att jag hade pluggat klart som för övrigt gick riktigt bra. Jag kände ilska för sånt som kan hända, fantasier som skapas och sånt som jag inte sa när den där människan sårade mig.

Igår blev jag arg på min pojkvän sa att jag kände skuld för att jag inte fixat disken.  Det är ju inget fel i de, inget fel att man känner skuld för att man inte fixade disken, men jag blev arg för en sån sak. Blev arg för att pojkvännen sa att jag kände skuld och visade känslor.

Jag tror att denna ilska skulle kunna komma från tidigare arbeten och nuvarande arbete en del. Man kan säga att jag nu sitter i en kundtjänst, där jag snabbt insåg att alla människor inte är lyckliga och glada när dom ringer om sina fakturafrågor. Folk som suckar, svär, skriker, säger att man är värdelös och hot om både det ena och de andra. Mitt problem är att jag ibland, inte alltid, inte kan släppa dessa arga människor och den arga känslan den ger mig. Jag grubblar och tänker på vad jag skulle kunna sagt för att jag skulle få dom på plats och jag funderar på hur folk kan vara så….... kalla, arga och okänsliga! Det kan vara detta som får och gör mig på sånt dåligt humör ibland. (Efter att jag började denna typ av jobb ringer jag inga samtal när jag är arg, för jag vet att man kommer längre om man är trevlig).

Kan berätta att idag har jag handskas med allt utan problem. I am the queen of the world! =)

Givetvis dök jag in i internetet och letade efter vad orsaken till att man känner sån ilska och hur ilska fungerar.

 • Det kan vara så att man varit med om ett trauma tidigare i livet, eller annat stressfult event, som man länge har tryckt ner utan att låta känslorna släppas ut.
 • Oftast känner man sig inte förstådd, men samtidigt förstår man inte andra människor heller, man måste bli medveten till sitt beteende.
 • Man måste försöka släppa ut sina känslor, kanske mot en boxningssäck
 • Eller skriv ner dina känslor och funderingar kan vara bra för att släppa känslorna lösa och för att förstå dom
 • Försöka förstå sambanden mellan "utbrotten"
 • Fundera på varför du blev arg just denna gång
 • Fundera på när kontrollen saknas som mest

Jag vet själv att min pojkvän frågat mig frågor som ska leda mig genom ilskan för att jag ska förstå mig själv. Men det är inte lätt att fundera och tänka logiskt alla gånger. Och så är det inte bara med ilska.

Kram

Vad förväntar du dig, Placebo?!

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,
De här med placebo är ju verkligen super häftigt. Tänk var man kan göra med sin tro och sina förväntning. Håller på att läser boken "Salvekvick och Kvacksalveri" Se här(X) och i den diskuteras olika typer av alternativ medicin former och just läser jag om placebo.

Under 1800-talet utörde Henry Beecher operationer på soldater utan morfin för att det hade tagit slut, men detta berättade han inte för soldaterna. Han använde istället saltvattenlösningar och soldaterna slappnade av och kände ingen smärta. Efter att läkaren upplevde detta startade han ett forskningsteam för att forska kring placebo effekten. Tänkte skriva "på människor", men detta har visat sig stämma på djur också. Möss som blev kliade på och sen injicerades med allergiframhävande ämnen fick allergiska reaktioner även om dom bara blev kliade på. Fascinerande, eller hur!?
Ett annat exempel handlar om människor med trånga blodkärl i hjärtat, där hälften av en grupp människor genom gick operationer för att förbättra flödet av blodet. Medan den andra gruppen endast fick bröstet öppnat, för att de skulle bildas ett ärr och patienten skulle tro att dom genomgått operation. Båda grupperna mådde mycket bättre, alltså skulle man lika bra ha kunnat strunta i operationen

Bara för att man förväntar sig att bli bättre och tror på att tabletten, massagen, kosttillskottet eller akupunkturen ska hjälpa, så kan de leda till förbättring bara på grund av tankens kraft. Jag har alltid förespråkat ett liv utan piller, men om man ser på tabletter med placebo i baktanken skulle lika bra kemiska tabletter, rökning, alkohol och dålig motion rädda en, om man bara tror på det tillräckligt mycket! Men nu är de ju så också att även att placebo kan vara farligt eftersom att man kanske ignorerar riktiga problem som finns. Till exempel som i exemplet ovan med trånga blodkärl, det fysiska problemet kanske kvarstår.

I den forskning som sker idag har man oftast alltid en placebogrupp, för att kunna beräkna hur bra ett nytt läkemedel egentligen fungerar. Om man har två grupper som ska prova tabletter som ska ta bort sötsuget, den ena gruppet får ett läkemedel och den andra gruppen/kontroll gruppen får overkningsbara tabletter. Om båda grupperna reagerar likadant och lika mycket så säger man att produkten inte fungerar eftersom att lika många kan ha fallit för/tror på läkemedlet genom placebo.

Vad tror du om placebo??

Vill också påminna om "Frågestunden" i tidigare inlägg, ställ en fråga om hälsa eller mig! =) Här--> X

Kram