Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Linfröolja

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Idag vill jag berätta om linfrö olja som är otroligt rikt på fleromättat fett och även rikt på elektroner (laddade partiklar).

Linfröoljan innehåller samtliga aminosyror, men har låga nivåer av lysin och metionin. Men dessa aminosyror finns rikt i fisk och kyckling.

Oljer som är omättade bör ätas med protein rikt på svavel, eftersom att proteinet hjälper till vid nedbrytningen av fettet och för att oljan ska kunna integrera med våra livsviktiga organ. Visste du att kvinnans ägg är rikt på omättat fett och mannens sperma är rikt på protein och av den anledningen kan dessa utveckla en bebis. Omättat fett attraherar syre som har flera viktiga jobb i kroppen, en av dom är för skapandet av ATP molekyler (energi). 

Efter att ett frö har krossats börjar oljan i den sakta att bli oaktiv och ibland giftig. All olja ska smaka, men om det smakar härsket bör du genast slänga oljan. Linfröolja håller ungefär en månad efter att du har öppnat flaskan. Eftersom att det är så stor del av oljan är omättat och fleromättat bör den inte utsättas för värme, ljus eller syre. Därför bör den bara användas som tex dressing.

Det sägs att linfrön inte bör krossas eftersom att dom då kan frigöra cyanid när det då kan brytas ner. (Står mycket om detta på nätet, men inget tycks vara bevisat.)
Men hela linfrön kan inte brytas ner pga dess yta/skal, innehåller fibrer och är därför väldigt skonsamma och hälsosamma för magen.

Linfröoljan som jag använder har innehållet
Mättat 8g
Omättat 17g
Fleromättat 75g
Omega-3 58%
Omega-6 17%
Omega-9 17%
Kommentarer


Kommentera inlägget här: