Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Natural News . com

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Älskar denna hemsidan Natural News.com, kollar igenom den ibland dels för att lära mig nya saker, men också för att få inspiration till bloggen.
 
Den senaste artikeln jag läste är denna, som heter "Five steps to a more alkaline diet", det är ganska enkelt råd på att kunna ändra pH värdet mot ett mer basiskt sådant. (Om det behövs då förstås).
 
 

Mormor-, vänner- & Örebrobesök

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej,
 
I helgen åkte jag till min hemstad Örebro för att bland annat hälsa på mormor. Var hemma hos mormor
vid nio tiden och då hade hon kvälsmaten klar. Sen pratade vi hela kvällen om bland annat plantor och hennes coola mobilväska som hon stickat till till mig och flera andra (bland annat röda korset). Jag fick en planta av henne som luktar otroligt gott. Jag tycker den luktar citronmeliss, kärleken tycker den luktar bergamott. Jag har fått en likadan två gånger tidigare, men dom har dött båda gångerna. Men som mormor sa "Övning ger färdighet". Mormor kallar plantan Medicin blomma, men hon vet inte vad den heter, Vet du vad denna planta heter??
 
 
 På lördagen var jag och mormor hos min morbror på pannkakor och kaffe. Sen bestämmde jag träff mer papz under ett träd som jag och min barndomskompis Jane gömde pengar under när vi var små. De stora trädet var nu borta, trist eftersom att de tar fram fina minnen.
 
 
 
Nostalgin till trädet ovan fick mig mer nostalgisk så då tog jag detta foto. Lindhska var där man köpte trisslotter och brevpapper i när vi var små. (För dom pengar vi gömde under trädet).
 
 
Jag och papz gick till ett cafe för kaffe och vin, pratade massa skit.
 
 
Efter det åkte vi båda till min kompis Jane och hennes pojkvän för mer kaffe och en guidad tur i deras nya hus. Som var helt underbart, det låg mitt i stan, men skulle passat bra på en strand vart som helst i världen. Också hade dom en lantlig stil i huset som var helt fantastiskt.
 
På vägen till Jane gick vi så klart förbi slottet för lite fotografering.
 
 
Kvällen höll på länge hos Jane och hennes kärlek med vin, grillat, besök av Janes mamma och så en tabboli som natta-mat innan jag tog bussen hem till mormor. Riktigt mysig kväll. Nästa Örebro trip är bokad för Oktober då det är dax för 30års fest.

Hinner jag med allt?

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
Hej hej,
 
Ibland hamnar jag i peioder där jag tänker efter lite mer, filosofirar och frågar mig själv saker och ting. Oftast handlar det om vad är jag, vad vill jag med mitt liv, vet jag vem jag är, kommer jag att lyckas med mera. Men den senast funderingen handlade om att jag känner mig ganska stressad, stressad över att jag kanske inte kommer att hinna med allt som jag vill göra i livet.
 
Men så pratade jag med kärleken om saken och han fick mig att tänka på ett helt annat sätt. Jag menar, jag är 28 år och har alltså jobbat (på riktigt) i 8år. Och om man ser på framtiden så kommer jag, förhoppningsvis, ha 5st såna cykler/8-års-perioder. Det är nästan 40 år kvar att jobba, så på karriär fronten har jag fortfarande tid. Tänk på allt som jag hunnit gjort dom senaste 8 åren. Jag har bott utomlands, träffat min kärlek, sett underbara platser runt om denna jord och jag har lärt mig enormt mycket under mitt liv som gått. Så jag har tid kvar och behöver inte känna mig stressad på den fronten.

My Addiction: Crisps

Kategori: -Skadligheter

 
Chips, det är den onyttigheten som jag verkligen älskar. Jag älskar hur det knastrar mellan tänderna och den fulla smaken. Men jag vet också att det är onyttigt. Detta inlägg skriver jag framför allt för min egen del, så därför ska jag leta igenom alla mina böcker om vad denna typ av produkt egentligen gör för mig och min hälsa. Och givetvis vill jag dela med mig av kunskapen till er.
 
Det första jag tänker på är att begär av chips kan både vara ett tecken på salt brist, men även på överskott. Man brukar ju säga att man trånar och längtar efter det som kroppen saknar, så då ska man ge kroppen det de vill ha. Men om det är en riktigt stor obalans kan kroppen fått till vana att ha mycket salt, så därför trånar den efter mer. Så man behöver därför också titta på vad man äter och hur balansen mellan kalium och natrium (salt) ser ut. Intaget av kalium bör vara högre än natrium (lär mer om natrium här och kalium här). Hur som helst ska jag inte avvika från ämnet- Chips.
 
Mina favorit sort innehåller per 100gram (en halv påse):
Energi (KJ): 2200
Energi (kcal): 520
Protein: 5g
Kolhydrater: 56g
varav socker: 2.9g
Fett: 33g
varav mättat fett: 3.5g
Fiber: 3.5g
Natrium: 0.65g
motsvarande salt: 1.66
 
För att jämföra med något annat.
Quinoa per 100g.
Energi (KJ): 1500
Energi (kcal): 360
Protein: 12g
Kolhydrater: 60g
varav socker: 4g
Fett: 7g
varav mättat fett: 0.8g
varav enkelomättat fett: 2.5g
varav fleromättat fett: 3.9g
Fiber: 7.8g
Natrium: 5.7mg (=0.0057g)
(Fosfor: 420mg
Järn: 4.7mg
Magnesium: 170mg
Zink: 3mg)
 
 
Det är oljan som chipsen har friteras i som är den ohälsosamma delen av chips, speciellt när olja värms upp tillsammans med stärkelser. Mer om detta senare. Om man använder fleromättadolja under friteringen är det den, i annat fall nyttiga oljan, som ändrar form och funktion. Omättade fetter är nyttiga om dom inte värms upp, dom används bland annat för produktionen av prostaglandiner som är ett hormon-liknande ämne som har flera olika funktioner. Det finns en stor mängd böcker om både hormoner och prostaglandiner, så jag ska inte gå in på det ämnet nu. Men hur som helst så behöver vi omättade och fleromättadeoljor. Det är mättat fett som inte lika enkelt ändrar form vid uppvärmning som gör att oljan inte blir skadlig. Men som jag säger hela tiden, allt beror på mängden.  
 
Tillbaka till stärkelse-delen, en forkare (Henry Bieler) har upptäckt att levern inte kan förena ett perfekt och friskt kolesterol av fett som blivit upphettats tillsammans med stärkelser. Detta "felaktigt uppbyggda" kolesterol kan endast användas som "foder"/skydd på insidan av artärerna, men det gör inte arbetet som ett frisk kolesterol skulle gjort. Vilket kan leda till sjukdomar i denna del av kroppen, så som begränsning av blodets framkomlighet  och koagulering av blodet.
 
Fritering skapar fria radikaler (som behöver neutraliseras av antioxidanter) och  transfetter av olika sorter med olika giftighetsgrader. Det kan också skapa cancerframkallande ämnen. Ett transfett av ett fett har samma molekyler och delar, men alla molekyler är "felplacerade" och kan därför inte användas för viktiga funktioner i kroppen. Istället kan det endast användas som energi. Men som jag nämde tidigare, det finns flera olika typer av transfetter så om det är giftigt eller ej varierar, och till vilken grad.
 
Om man ändå vill fritera sin mat så bör man använda oljor med så få fleromättade fetter som möjligt och stället mättade eller enkelomättade, eftersom att deras struktur inte förändras som fleromättat fett. Kokosolja, palmkärnolja, kakaosmör eller smör är bra alternativ. Den olja som mina chips friterats i är solrosolja, som är rikt på omega-6 och bör därför inte hettas upp, MEN om solrosoljan innehåller oleinsyra kan den användas till fritering. Men detta är en olja som är svårt att få tag på, så jag tvivlar på att chipsföretaget använde just denna olja. Nu är jag ju inte här för att kritisera chips-bolaget så om någon vet att dom använder den "rätta" typen av olja får ni gärna berätta det. (Även om jag inte säger från vilket företag jag handlat.)
 
Rekommenderat intag av salt är 2 gram, och inte mer än 6 gram, men många äter mer än så. Enligt näringsinnehållet av chips ovan innehåller 100 gram chips 0.65g natrium, vilket är ungefär 1,4gram salt. Så om man äter en hel chipspåse så får man i sig mer salt än rekommenderat, men fortfarande under den absoluta maxgränsen som är rekommenderat. Jag ska inte gå in för mycket på natrium här eftersom att det finns ett inlägg här om natrium. Men högt intag av salt kan leda till flera typer av obalanser, så som balansen av elektrolyter och vatten. Det är också viktigt för att bibehålla en balans av pH värdet. 
 
Min slutsatsen är då att chips i höga mängder kan vara farligt, dels pga salt nivån och de farliga fetterna. Men sen beror det också på vilken typ av olja potatisen har friterats i, mättat är ok. Äter man samtidigt en hälsosam kost med mycket antioxidanter, som kan neutralisera de fria radikalerna, så ska det inte kunna skapa så stora problem. Men som sagt, det varierar från kropp till kropp.
 
Så, älskar jag fortfarande chips. Ja, tyvärr. Men jag kan i allafall vara glad att jag inte köper en påse så ofta och när jag gör det så håller den i allafall i tre dagar.
 
Har ni någon typ av onyttighet ni älskar och inte kan hålla er borta ifrån?
 
 

Mineral: Kobolt

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

FUNKTION: Den mest kända uppgiften denna mineral har är som en del av vitamin B12's uppbyggnad. (Läs mer om den här). Jag rekommenderar dig att läsa inlägget om vitamin B12 eftersom att det är den absolut viktigaste funktionen kobolt har. Kobolt används också till formationen av myelinskidan som är det höljet som täcker nerv-slutet, där nervimpilserna korsar från ett nervslut till en annan. Det underlättar skapandet och sammansättningen av DNA. Under forskning har det även visat sig att denna mineral aktiverar olika enzymer så att dom kan starta olika reaktioner, men detta har endast visat sig i laboratoriet så man är inte helt säker på om samma sak skulle ske i kroppen.
 
Några funktioner som B12 har, då alltså också kobolt:
Uppbyggnaden av friska röda blodkroppar.
Hjälper kroppen med att nyttja kolhydrater, protein och fett som energikälla.
Friska nervvävnad.
Ökar energinivån.
 
KÄLLA: Den största källan av kobolt är i dom produkter som innehåller mycket B12, eftersom utan kobolt blir det ingen B12 vitamin. Den rikast typen av föda är inälvsmat, ostron, muslor och mjölk. Grönsaker har små mängder kobolt, men vitlök har mycket. Vegetarianer riskerar brist på kobolt (även B12) eftersom att källorna av kobolt och B12 är som högst i animalisk föda.
 
BRIST/ÖVERSKOTT: Brist på kobolt visar sig som humörsvängningar, anemie, trötthet, nervskador och mental långsamhet och så dom symptomen som visar sig vid B12 brist.
Överskott av kobolt kan vara överproduktion av röda blodkroppar, struma, hypothyoidism (underaktiv sköldkörtel) och förtjockat blod.
 

Hur stoppar man Spam?

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej hej,
 
Nu har jag haft ett tiotal kommentarer på ett enda inlägg om aminosyror som jag skrev i februari, alla på engelska. Jag undrar hur man vet om något är ett spam meddelande och hur man stoppar det? Jag rapporterar alla som spam så att dom inte kan återkomma. Men jag tycker bara att de är så konstigt att dom alla skriver på samma inlägg, dom måste ju ha någon typ av sökfunktion på nätet.
 
Någon som vet hur man ska handskas med dessa, hur man stoppar dom och hur man vet om det är spam??
 
Tack på förhand.
 
Kram kram från Välbefinnaren
 
PS. När vi ändå pratar engelska här, =) någon som hur man får in Google translate på bloggen, så att mina besökare kan välja språk?

Zen fundering: Who are you?

Kategori: -Österländsk filosofi

 
 
Den senaste kortet jag drog bland Zen korten är "Who are you?" Ett citat ur boken gällande detta kort som sätter det mitt i prick, "Haven't you gone deeper into yourself then repeating your namn?". Den handlar om att leva i nuet, för nu är du inte samma person som du var igår, leva spontant och uttrycka dina känslor som dom är just nu. Alltså inte hålla sig kvar vid negativa event och känslor som påverkat dig tidgare, gå vidare.
 
Vem är jag? Idag (nu) är jag en själ som det lyser om. Jag är en glad prick, som älskar att prata med människor om livet och känslor-filosoferar (den personen var jag inte igår). Öppnar mig om mina egna känslor, samtidigt som jag är medveten om dom. (Den personen var jag inte heller igår). Jag har tidigare idag varit stressad på jobbet, där jag andas snabbare och gör mitt arbete snabbare, men den personen är jag inte nu.
 
Jag vet inte om detta representerar Zen-kortet, men tror det, det är i allafall den person som jag är just nu. Vad tror du dom kortet och dess mening?
 

Tomat-plantorna växer

Kategori: -Mina tankar & känslor

Igår planterade jag om mina tomatplantor från små krukor till en enorm blomlåda, så nu hoppas jag att dom får mer näring, är mer stabila och snart får små tomater. Jag skulle behöva flytta ut den stora lådan på balkongen, men det är inte speciellt varmt nu. Någon som kanske vet om en UV-lampa gör susen, eller om det kanske inte är så hälsosamt? Dessutom fick jag lära mig av svärfar (och en vän) att man behöver använda en pensel på blommorna för att sprida pollen (?) utåt på blombladen för att dom ska kunna utvecklas till tomater. Så, nu hoppas vi att det gör susen.
 
I början av maj såg fröna ut såhär. 
 
 
Såhär ser dom ut idag.
 
 

Ketoner-Vad är det?

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Jag har funderat på det här med ketoser som många LCHFare vill ha så höga som möjligt, om jag har förstått det hela rätt. Så nu vill jag klargöra vad ketoner egentligen är.
 
Man kan bland annat få höga nivåer av ketoner i kroppen om man ha diabetes type 1, jag hade det  innan jag fick diagnosen diabetes melitus och innan jag påbörjade insulin medicineringen. Ketoner är syror som skapas i kroppen när fett bryts ner som energikälla, i höga mängder blir det giftigt för kroppen. Syrorna påverkar pH värdet negativt eftersom att det sänker pH värdet så att de blir mer surt i kroppen. Läs mer om pH värdet här, här och här. Eftersom att kroppen inte ha socker att använda som energi, så använder den fett istället och därför går man ner i vikt. Den kan också bränna protein, men det ger en annan typ av slutprodukt av bränt material.
 
Produktionen av ketoner sker i levern av fett som behöver bli nedbrytna eftersom att energi saknas i kroppen. Fettsyror bryts ner till acetyl-CoA (kolhydrater bryts också ner till detta ämne), och detta används i sin tur till energiproduktionen, men detta ska jag inte gå in på nu. OM nivån av acetyl-CoA är för hög efter fettmetabolism så omvandlas dom till ketoner, eftersom att kroppen inte hinner handskas med mängden acetyl-CoA. Acetyl-CoA väljer alltså en annan "väg" än den stigen mot att skapa energi. Detta sker tills störst del i levercellernas mitokondria. Det finns tre olika typer av ketonsorter, men det är endast två av dom som kan användas som energi.
 
Ketonerna behöver transporteras från levercellerna till andra celler i kroppen där det kan omvandlas tillbaka till acetyl-CoA. Fyra st acetyl-CoA-molekyer krävs för att bilda en keton-molekyl.
 
Symptom på att man har höga nivåer av ketoner i kroppen är magsmärtor, illamående, kräkninger, fruktig och acetonliknande doft i andedräkten. Livsfarligt höga nivåer kan leda till ändringar till medvetandet, koma och till och med döden.  Om pH värdet understiger 7.35 så kan man hamna i ett tillstånd som heter acidos, acid är syra så det är alltså syraförgiftning. Detta tilstånd kan vara livsfarligtt. Men hur kroppen reagerar på höga nivåer av ketoner varierar givetvis, så två personer som äter exakt samma diet (inga kolhydrater) kan må helt olika, den ena personen kan uppleva symptomen ovan, medans den andra mår helt fantastsikt. Geneerellt säger man att en frisk kropp kan handskas med höga mängder ketoner, men det kan beror på om mängden och den höga nivåen är tillfällig eller ej.
 
 

Helg med födelsedagsfirande

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hela helgen har vi firat V's födelesdag. Vi började fredagen med en afton på kärlekens favorit pasta-ställe i stan Dolce Vita. Ett ställe som jag ofts beställer samma sak, nämligen caprese och carpaccio. Deras pasta är super god, men detta är ännu godare enligt mig och mina smaklökar.
 
 
 
På lördagen gick vi upp tidigt för att städa och baka hallontårta innan gästerna kom kl två. Val av tårta var givetvis V's val och jag som i vanliga fall inte tycker om tårta (bara smörgåstårta) tyckte att den blev riktigt lyckad. kanske tack vare mängden hallon på och i tårtan. Efter gästernas avgång åt vi middag (pizza) innan en annan vän till oss kom över för lite tårta och kaffe.
 
 
Vännen körde sen in oss till Orangeriet som ligger på Kungsholmen, ett ställe med riktig karaktär och massa goda drinkar. Därr träffade vi två andra kompisar för att vara med på firandet. Underbart skoj, skrattade så mycket att jag  nog tränat magen tillräckligt för denna månaden. =)
 

Tips: Grönsaker

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej Hej,
 
Det är många diskussioner kring hur viktigt grönsaker är egentligen, och enligt min uppfattning är det otroligt viktigt. Vissa anser att man inte behöver grönsaker och frukt eftersom att dom alla finns i kött, fisk och fett. Visst, många av vitaminerna och mineralerna finns i kött, fisk och fett också, till viss del kolhydrater också, men det beror helt på hur mycket det blivit processat. Ju mindre processat desto bättre. När jag säger kolhydrater i detta sammanhang syftar jag på den delan som är kolhydratsdelen i tallriksmodellen. (Pasta, ris, potatis, couscous, bulgur).
 
Vad det gäller vitminer och mineraler försvinner dom ofta, till viss del, under tillagning. Värme och ljus kan minska mängden viktiga ämnen i födan. Detta gäller all typ av föda och en sak att high-lighta är att när man kokar grönsaker i vatten så kan dom vattenlösliga vitaminerna och en del mineraler försvinna från grönsaker ut i vattnet. Av den anledningen bör man inte koka sina grönsaker, om man inte tänker använda vattnet som maten kokat i. Detta gäller också kött, fisk och fett.
 
Så dagens tips är egentligen att man ska använda vattnet som dina grönasker har kokat i för att få i sig alla mineraler och vitaminer som var i födan från första början. Efter alla diskssioner kan de också vara rekommenderat att äta fäska grönsaker, inte tillagade, så att man får i sig alla viktiga ämnen och färska så att ämnena inte försvinner från födan vid tillagning.
 
Men sen finns det dom som har problem med att bryta ner färska grönsaker, till exempel morötter, så denna typ av föda är inte ideal för alla. För dessa personer kan ångkokning vara ett bra alternativ.
 
 
 

Grattis på födelsedagen min Älskling!

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag fyller min kära pojkvän år, hela trettiosex år. Frukost på sängen blev serverat så klart med både ljus och paket. Eftersom att vi tycker om att ge bort upplevelser så blev min present till kärleken ett restaurangbesök på en Michelin-betygsatt restaurang i Frankrike under vår road trip-semester, där vi hoppas få uppleva en smakexplosion.

Men osäker på om vi någonsin igen kommer uppleva den explosionen som inträffade i munnen på mig i Dijon där vi åt en ost med… ja Dijon-smak… och drack ett fantastiskt rött vin. Man hör om människor som berättar om såna här upplevelser och jag tyckte & trodde då att dom nog överdriver lite. Men…för två år sen blev jag den personen som har upplevde detta och tror nu alltid på människor när dom säger att det exploderade i munnen av mat. =) Vi hoppas på en liknande upplevelse iår. 

I helgen blir det så klart tårtkalas med kaffe och saft, middagslagning åt kärleken för min del och eventuellt en utgång med vänner.

Kram kram och trevlig helg önskar Välbefinnaren

 

Zen fundering: What is the Buddha?

Kategori: -Österländsk filosofi

Jag köpte för ungefär 7 år sen en bok med ett 30-tal kort om Zen, i Australien när jag var på en backpack tur till Byron Bay ensam. På dessa kort står det en fråga eller ett påstående som man också kan läsa om i boken, meningen är att man sen ska fundera på frågan/påståendet för en resa till din inre värld och för att upptäcka ditt existentiella väsen. Du är inte kroppen, du är inte dina tankar (dom kommer och går och definierar inte dig) och du är inte ett separat objekt i universum. När man förstår detta och lever enligt korten så lever man enligt Zen-filosofin.
 
Det kortet jag drog denna vecka var "What is the Buddha?". Enligt min uppfattning så ser jag det på det sättet att jag är min egen gud. Det är mig själv jag ska tro på, det är mig själv jag ska be till när jag vill ha något, det är jag själv som behöver förändra/göra något om jag vill att något ska ske eller förändras. Jag är den enda som kan göra mig lycklig, ingen annan eller inget annat. =) Det var dom tankarna som dök upp i mitt huvud.
 
Vad tycker ni?

Dill Face wash

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

I vanliga fall brukar jag inte skriva inlägg kring "utseendet", men nu har jag provat en ansikttvätt som rengör & mukgör huden, skyddar mot fria radikaler och bakterier på huden samt tar bort döda hudceller. 
 
Använd en tesked för att få ut en tesked aloe vera ur plantan, blanda med en liten kopp mjölk och finhacka dill så att det blir en tesked dill. Blanda ihop dom tre produktera, massera in i fuktigt ansiktet under två minuter. Skölj sen ansiktet med först varmt vatten och sen kallt vatten.
 
Dill: Underlättar matsmältningen. Denna ört innehåller mangan, magnesium, järn, fibrer och kalcium. De innehåller också flavonoider och monoterpenes och det är dessa ämnen som ger dom positiva hälsoeffekterna. Dom skyddar mot fria radikaler och även mot cancerbildningar,eftersom de har kemoterapi-liknande effekter. Är också antibakteriellt. Ordet dill kommer från dille som betyder "to lulle", troligtvis på grund av den effekt det hade att lugna magen men också eftersom att det motverkade insomnia, i allafall då örten upptäcktes. 
 

Mineraler & Vitaminer för blodsockret

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Idag har jag på min pluggdag läst mer om alla mineraler som finns och givetvis är det alltid något ämne som intresserar mig mer än andra och just denna dag var det dom mineraler som påverkar blodsockret i kroppen. Jag skriver om dom olika vitaminerna och mineralerna en i taget så att det blir lite stuktur i artikeln.
 
Vanadin är en micromineral som har möjligheten att efterlikna insulinet i kroppen. Så vanadin kan alltså kontrollera blodsockret på samma sätt som insulin gör. Tyvärr behövs väldigt höga nivåer av mineralen för att den ska kunna göra stor nytta, högre nivåer än det som kan förvaras i kroppen krävs. Debatter och forskning hålls kring om det skulle vara skadligt om man åt så pass höga nivåer av vanadin, så detta är alltså ingenting som rekommenderas (ännu). Denna effekt har bara setts hos diabetiker och inte hos icke-diabetiker.
 
Krom tillsammans med vitamin B3 (niacin), aminosyrorna glycin, cystein och glutamin skapar något som kallas GTF (Glucose Tolerance Factor), som också är involverat i blodsocker nivån i kroppen.
Dessa ämnen tillsammans är vitala i kolhydrats metabolismen genom att öka och stödja insulinets funktion i kroppen. När sockerarterna väl är i cellen kan ATP-energi skapas. GTF binder sig till receptorerna för insulin vilket gör att insulinet blir mer mottagligt på utsidan av cellen. Man är inte helt säker på om dessa ämnen var för sig förbättrar insulinets funktion, eller om det är blandningen/molekylen av dessa tillsammans som gör arbetet. Men man vet att när dom alla finns i dieten tillsammans så absorberas dom bättre, än om man äter dom var för sig.
 
Niacin är en del av två viktiga enzymer som är betydelsefulla för cirka 50 olika reaktioner i kroppen, men en som påverkar blodsockret är en process som heter glykolys. Det är processen som har med nedbrytningen/delningen av glykos till två pyruvat att göra, vilket skapar/avger energi i kroppen.
 
Glutamin har den effekten på kroppen att det minskar suget av socker och kolhydrater (även alkohol), vilket har en positiv verkan på blodsockret. Glycin ökar förvaringen/lagringen av glykos i form av glykogen i levern, då blodsocker nivån är hög på glykos.
 
Man tror att nickel har förmågan att aktivera enzymer som behövs för nedbrytningen och användningen av glykos/sockerarter. Den mesta forkningen kring nickel är utförd på djur och man är därför osäker på hur ämnet skulle reagera på människan när det gäller nedbrytningen.
 
Vitamin B1's (Thiamin) nyckelroll är vid produktionen av energy i cellerna, huvudsakligen med kolhydrater (inte så mycket protein och fett). Det hjälper också till med omvandlingen av glykos till fett för att det ska kunna lagras i kroppen för senare tillfälle när energi behövs. Glykos kan också förvaras i levern i form av glykogen, men denna process är vitamin B1 inte involverad i.
 
Vitamin B2 (Riboflavin) är byggstenar av två viktiga enzymer som behövs för att transportera väte till cellerna, där det behövs för att cellerna ska kunna skapa ATP-molekyler (energy).
 
Forskare tror att biotin minskar blodsocker halterna i diabetiker, men mer forskning krävs.
 
Vitamin D kontrollerar blodsocker nivån i blodet, tillsammans med fosfor, genom att transportera det till levern där det kan lagras i form av glykogen, för senare bruk. Om vitamin D saknas kan fosfor inte själv transportera glykosen till levern och blodsocker nivån kan stiga. Man tror också att denna vitamin stödjer insulinet så att det kan utföra sin uppgift så effektivt som möjligt.
 
En studie kring vitamin E har visat att höga doser minskar blodsocker nivån, troligtvis genom öka aktiviteten av insulin.
 
 
PS: Du kan läsa mer om mineralerna, vitaminerna och aminosyrorna under kategorierna "Mineraler", "Vitaminer" och "Protein & Aminosyror".
 
 

Rena livet på toxiner

Kategori: -Skadligheter

Vill du vara fri från gifter? Önskar du att du inte utsatte din kropp för toxiner som finns runt omkring dig? Hur mycket skulle du kunna förändra ditt liv för att bli kvitt dom?
 
Jag läste en intressant artikel i en tidning för några veckor sen som gifter som man utsätter sig för varje dag, överallt. Och jag blev inspirerad att själv skriva ett inlägg om det hela.
 
Definitionen av gifter varierar i olika människors ögon, men enligt det jag skriver i detta inlägget så är det ämnen som skadar kroppen.
 
Dagligen inhalerar vi luften i storstäderna (om du bor i en sån) där flera olika ämnen som kan skada kroppen, avgaser från bilar, koldioxid (om luften är riktigt dålig), ozon, ftalater (används till bla plast, leksaker och glidmedel), VOC & SVOC som påverkar immunförsvaret och fortplantningssystemet.
 
I kranvattnet vi dricker finns det fruktansvärt många olika ämnen, flera av dom är hälsosamma, så som magnesium, kalcium och zink. Men det finns också en hel del skadliga ämnen i kranvatten, det varierar från land till land och från kran till kran. Läs mer om kranvattnet i Stockholm här. Några av dom skadliga ämnen som kan finnas i kranvattnet är bly, anilin, arsenik och asbest (MEN, vill poängtera att det varierar från vatten till vatten.)
 
Det finns skadliga ämnen i tvättmedel, smink, schampoo, balsam, bodylotion och kläder. Visste du att många kläder besprutas med ämnen som gör att dom inte blir skrynkliga när dom fraktas till en butik nära dig, även flamskyddsmedel så att dom inte ska fatta eld. Om kläderna fattar eld leder det till frlorad inkomst.  Burkmat förvaras i aluminium burkar som givetvis förs över till maten. Grönsaker besprutas med bekämpningmedel, insektsmedel och växtnäring (som vi oftast inte vet varifrån det kommer eller innehåller) med mera.
 
Alla dessa ämnen påverkar kroppen på många olika sett, bland annat hormonbalansen (framför allt hos kvinnor), hjärtrytmen blir oregelbunden, fortplantningen försämras, immunförsvaret försvagas, ökar hyperaktiviteten i barn och luktförmågan kan försämras. Andningsförmågan kan försämras på grund av luften vi andas, men detta påverkar hela kroppen eftersom att syre som kommer in i lungorna transporteras runt hela kroppen, till alla celler där det är livsviktigt. Allergier skapas på grund av att immunförsvaret försvagas då för många gifter finns i kroppen och det är för många och för mycket gifter för försvaret att ta hand om.
 
Hur mycket tid, pengar och ansträngning skulle du kunna tänka dig att lägga på att få ett liv utan giftiga kemikalier? Själv lägger jag bara min tid, pengar och ansträngning på maten, att inte skräpa ner i naturen och att ha plantor hemma så att luften blir renare.
 
 

Gurkmeja & rabarber juice

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Igår när jag hade mina älskade vänner på besök fick vi tillfället i akt att få göra en juice i min juicemaster och då fick jag också använda min fäska gurkmeja som jag handlade i en asiatisk butik.
 
I juicen använde vi tre rötter gurkmeja, en lime, en helv liten ananas, två apelsiner, fyra pären, två äpplen och fyra stjälkar rabarber.  Rabarber rekommenderar jag inte att använda i juicecentrifugen eftersom att det var alldelse för mycket fibrer så att det fastnade i maskinen. Det kan också ha att göra med att min maskin börjar bli lite gammal och svag!
 
Rabarber: är egentligen en grönsak och inte en frukt som jag trodde tidigare. Den innehåller små mängder av vitaminer och mineraler vilket inte gör den speciellt nyttig. Den innehåller folat, selen, magnesoim, kalium, vitamin E, niacin, järn och karoten som omvandlas till vitamin A. Men denna frukt innehåller också oxalsyra som kan vara skadligt för kroppen i höga nivåer, men i detta fall så sitter den mesta oxalsyran i bladen som man vanligtvis inte använder så ofta. Läs mer om oxalsyra under inlägget om spenat som också innehåller detta- Spenat-Heaven.
 
Äpple: Vitamin A, B1, B2, B6, C, järn, kalcium, kalium, magnessium, sulfur mm. Bra för: anti-cancar stödjare.
 
Ananas: är en aning vätskedrivande, är mjukgörande för huden, antiinflammatoriskt och innehåller tryptofan som behövs för produktionen av serotonin, ett må-bra hormon. Det innehåller också en hel del kolhydrater som påverkar blodsockret mycket, ven fibrer och C-vitamin finns i ananas.
 
Päron: innehåller vitaminerna B6 och C samt mineralerna koppar och kalium. Päron innehåller också en typ av fruktsocker som tolereras lättare hos diabetiker, detta ämne heter levulos. Eftersom att päron innehåller så mycket bra fibrer hjälper det även till vid rening av kroppen (detoxification). 
 
Lime: C vitamin, kalcium, magnessium, kalium mm. Bra för rening av systemet på gifter. Neutraliserar skadliga bakterier.

Apelsin: Vitamin A, B6, C, järn, zink mm. Bra för att förstöra fria radikaler, spolar rent kroppen.
 
Smaken var krämig, mycket smak av gurkmeja och päron. Mycket smakrik.
 
 
 
 
 
 
 

Bokrecension: Veronika decides to die

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Är jag galen? Om jag befann mig i Veronikas situation, vad skulle jag sakna mest? Gör jag det jag drömmer om? Är jag mig själv och tar jag användnig av all den potential/möjligheter/förmåga jag har inom mig?
 
Efter en veckas läsning innan jag somnar och till & från jobbet har jag äntligen fått läsa sista sidan av Paulo Coelhes bok "Veronika decides to die". Ni som läst Paulo Coelhes böcker tidigare vet säkert att flera av hans böcker verkligen får en att tänka efter och fundera vad man egentligen vill göra med sitt liv. Denna bok fick mig att tänka och filosofera lika mycket, nog mer än någon av hans tidigare bäcker jag läst.
 
Boken handlar om Veronika som bestämmer sig för att ta livet av sig, men misslyckas. Istället vaknar hon upp på ett mentalsjukhus där hon får reda på att hennes hjärta är så pass skadat att hon bara har några dagar kvar att leva. Det handlar om hur hon till en början bara vill dö så snart som möjligt, men det utvecklar sig till flera olika tankar om hennes liv, om hur han önskade att hon hade varit, saker hon ville göra om hon fick leva lite längre, tankar, funderingar och diskussioner med andra personer på mentalsjukhuset. Hennes livsglöd kom tillbaka.

Det jag har tänkt på är dom frågor jag började detta inlägg med. Galen är bra (om du läser boken så förstår du vad jag menar), galen som jag ser det innebär att man inte gör eller beter sig så som andra människor vill och tycker att man bör vara, vilket ofta kan göra andra människor ser en som galen. Jag hoppas att jag är galen, men jag utnyttjar inte all den potential jag har. Men ska se till att göra ändringar på den fronten, jag vill alltid uppleva den glöden som Veronika kände.
 
Rekommenderar jag boken, JA, Absolut! Den finns på film också men har själv inte sett den, någon som själv sett filmen?
 
 

Brudar på besök

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

I helgen har jag haft två av mina bästa vänner på besök och hela helgen har varit fullspäckad och här kommer lite foton från helgen.
 
Torsdagen började med middag hemma hos mig med vin och massa skratt & prat.
Köttfärs & champinjonfylld paprika med zuccinisallas och en sås med lime och senap. Blev riktigt gott!!
 
 
På fredag jobbade jag men lyckades gå tidigare, så då mötte jag upp tjejerna på Josefinas på Djurgården. Där vi började aftonen med vin och en förrätt så att man inte hungrade ihjäl innan middagen. Sen gick vi till Akkurat för en öl där vi träffade upp en vän till Mill. Sen blev den fantastisk middag på mitt absoluta favoritställe i Stockholm, vegitariska Herman på Fjällgatan med utsikt över hela Stockholm stad. Undrabart ställe! (Min kärlek som älskar kött följde med mig en gång dit, det var på min födelsedag.)
 
 
 
På Lördagen åkte vi till Fjäderholmarna för sol och picknick på klipporna, innan vi gick till Rökeriet för rökt makrill och vin. Hört så himla bra om den lilla ön och den var verkligen super mysig. Lugnt och skönt med inte så mycket annat att göra än sola, bada, strosa och äta, fantastiskt!
 
 
På lördagkväll åkte vi in till stan för livemusik, men den kön var alldeles för lång för våran smak så vi gick till en engelsk pub på Götgatan. Så här såg jag ut då!
 
 
Hela söndagen satt vi på Thaibåten där vi åt supergod mat, drack mumsiga chilidrinkar och lyssnade på live-reggae (Clifftones). Känslan av sommar och semester bara svämmade över mig, även om det regnade!
 
 
 
 
 
 
 

Veckans tips: För låg temperatur

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej hej,
 
Är du en person med låg kroppstemperatur som behöver då upp temperaturen en aning. Det finns flera olika typer av föda som ökar blodcirkulationen och då också temperaturen, några av dom är ingefära och chili. Så om du ökar intaget av dessa ökar cirkulationen. Ett annat knep är att ta Hot-&-Cold-Showers, det innebär att man först duschar i en varm dusch, så varm som det är möjligt men utan att du bränner dig och lider, i några minuter. Sen ändrar du temperaturen till kallt vatten, här igen så kallt du kan men inte så att du lider. (Dom första gångerna du provar detta kommer du troligtvis inte att kunna ha så jätte kallt, men det gör inget, för varje gång du provar kommer du klara kallare och kallare). Som sagt, du ska inte lida, bara tycka att det är rätt så skönt! PS BLÖTT EJ HUVUDET. Du ska ändra från varmt till kallt tre gånger, och sen avsluta med en kall dusch. L¨åt helst kroppen lufttorka.
 
Denna teknik gör att blodet flödar in mot organen för att skydda mot värmen, medans det flödar mot utsidan och huden när du dushar i kallt för att värma upp kroppen utifrån. Detta gör att cirkulationen ökar. Har du problem med hjärtat kan detta vara skadligt, eller om ökad blodcirkulation kan vara skadligt kan detta behöva undervikas. Konsultera din läkare om hur ökat blodflöde skulle reagera på din kropp.
 
Kram kram från Valbefinnaren

Wood element

Kategori: -Österländsk filosofi

 Ett träd kan bäst representera detta element, det är rotad/fastvuxen, växer neråt, sträcker sig uppåt mot solen, inåt och utåt. Det är flexibelt, men samtidigt stabilt och starkt. En frö planteras eller faller till marken och sen grönskas det till ett träd eller annan växt, det följer alla regler för att kunna utvecklas till denna skapelse. Sen ser den också till att sprida sina frön för att fler av samma sort ska utvecklas, samtidigt som det går igenom säsongerna. Det bevarar all historik om dess utveckling genom årens lopp. Det är förenat med marken/jorden samtidigt som det sträcker sig upp mot himlen, man ser detta som kopplingen mellan "body and mind".
 
Beskrivningen ovan förklarar hur det ser ut hos en människa med balans i trä elementet, men om en person inte är i balans är den troligtvis inte rotad och kan enkelt bli omkull puttad, känner sig inte ansluten till jorden/jordnära (mentalt oftast), saknar förmågan att bli jordnära samt förvirring. Om vi inte kan växa tillsammans med naturen och dess säsonger eller om kroppn inte får näring och solljus, så kan problem skapas med kroppsdelar som ske ger stabilitet. Ledinflammtioner, försvagade leder och muskler, smärtor i magen, flexibiliteten försämras och mardrömmar om att vara fångad och att sakna förmågan att kunna vara fri kan upplevas. Livslust, vitalitet och styrka kan komma att saknas i ett obalanserat trä element eftersom att energin inte kan flöda som den ska.
 
Här nedan ser ni en kopia av mina anteckningar i ett excel dokument för att jag ska kunna gå tillbaka till i framtiden när det behövs. Det är viktigt att förstå att en överdriven "dragning" mot någon av nedan ämnen visar att man måste kolla till motsatsen för att förstå helheten.
 
Dom olika ämnena representerar trä elementet i det hela. En dragning eller ett avsky till grönt visar att det kan vara en obalans i elementet, men det beror givetvis helt på om det är flera överdrivna känslor eller avsky. Jag menar absolut inte att bara för att man hatar grönt, våren eller sur smak att det är obalans, man behöver kolla på samtliga element för att förstå vart obalansen ligger och på vilken nivå.
 
Här kommer några förklaringar till kopplingarna nedan, mer om dom olika förklaras allt eftersom jag går igenom dom andra elementen.
 
Säsong: Vår. Dom tre månaderna på våren representerar början, pånyttfödelse och utvecklingen av träden och kroppen. Det är då energin börjar flöda försiktigt igen efter en tid i mörker. Utan denna del känner personen ingen livsglädje och saknar gnista.
 
Organ: Lever och gallblåsan. Vad det gäller organen som är förknippae med elementen så anses det i kinesisk medicin att organen har en funktion på hela kroppens body&mind. Det är alltså inte bara det som man kan läsa om i anatomi-böckerna om dom olika organen. Levern står för planeringen medans gallblåsan står för beslutsfattandet som är nära relaterat till planering. Kejsarsnitt vid födseln kan påverka trä elementet eftersom att fostret inte hade planerat att föddas på detta sätt, man kan säga att det påverkar Ch'i energin. Problem med att ta beslut kan vara tecken på obalans i trä elementet, detta gäller även beslut i kroppen som vi inte kan påverka. Tiden nedan är då dessa organ arbetar som hårdast.
 
Känsla: Arg. Om det är en obalans i detta element kan det antingen visa sig som överdriven ilska eller ingen ilska alls, någonsin. Den överdrivna ilskan kan synas i att personen alltid vill bråka, en känsla av att vara fast utan att kunna göra något eller arg på sig själv för ingen anledning.
 
I nästa inlägg kring kinesisk medicin kommer jag att berätta mer om eld. Så håll utkik här!!
 
Color Green
Season Spring
Other Chicken, peach, wheat
Time of day Midday, Midnight
Direction East
Taste Sour
Orifice Eyes
Sense organ Eyes
Emotion Anger
Sound Shouting
Parts of the body Muscles & Sineus 
External physical Nails, Hands & feet
Power Capacity to control
Smell Rancid
Climate Wind
Life aspect Spiritual facalties
Organs Liver(01-03) 
  Gallbladder(23-01)

Du är mer bakterie än människan

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Läste en intressant artikel i DN, söndagen den 17 juni sida 24, om hur mycket bakterier vi har i kroppen egentligen. Tänkte berätta lite om det som stod i tidningen.
 
De kryllar av bakterier på huden, i tarmen, på tänderna, på tungan, på slemhinnorna i näsa och slidan, men vet vi egentligen hur många dom är dessa små varelser?! Alla dessa är nödvändiga för en fungerande kropp, jag har tidigare gjort ett inlägg om tarmfloran och dom bakterier som ansvarar för denna flora. Det har också visat sig att två helt friska människor kan ha olika bakterier som dominerar tarmen.
 
Flera tusen olika typer av bakterier har hittats hos friska försökskaniner under forskning, några av dessa trodde man tidigare endast var sjukdomsframkallande, men dom behövs också i kroppen. Personligen tror jag att vissa är sjukdomsframkallande om det inte är en balans av dom alla bakterierna eller om det är för mycket av just den bakterien, för just den kroppen. Som jag alltid säger, alla är olika och reagerar därför olika på saker och ting, bakterier i detta fall. Det finns minst 10 gånger fler bakterier i kroppen än det finns celler, så då kan du förstå hur viktiga dom är. Enligt DN är dom mycket mindre än cellernas storlek och av den anledningen utgör dom bara ungefär 2 kg hos en vuxen människa. Men ändå, 2 kg bakterier är inte lite.
 
Det finns fler bakterier än celler vilket gör oss mer bakterie än människa, men bakterier bidrar också med 8 miljoner gener i kroppen medans celler endast bidrar ed 22 000 gener. Vilket också gör oss till mer bakterie än människa.
 
 Hälften av din avföring är rester av bakteria och den andra halvan är osmält föda så som fibrer. I slidan dominerar mjölksyrebakterierna som trivs bäst i en sur miljö (lågt pH) och denna bakteria bidrar också till detta pH värde.
 
Du kanske minns från mina tidigare inlägg om vitamin-B gruppen att dessa bakterier också kan skapa vitaminer om det behövs. I munnen och tarmen hjälper dom till med nedbrytningen av protein, fett och proteiner. På huden, i näsborrarna och slidan skyddar det mot farliga ämnen.
 
Vi behöver bahandla våra små "invånare" väl, att använda antibiotika till exempel gör inte det. Det påverkar bakterierna drastiskt, så att dom "onda" bakteriern kan ta över kroppen. En annan sak att lägga på minnet är att inte använda antibakteriella medel när vi tvättat oss (alco-gel) så att bakterierna tas bort och dör på huden, när dom egentligen är där för att skydda oss.

Koppar

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Koppar är både giftig och essentiel för hälsan, beroende på om det påverkar kroppen på ett postivt eller negativs sätt beror helt på mängde. Det är nämligen giftigt i höga mängder men essentiell i den rätta mängden.
 
Jag har nämt tidigare att alla mineraler har en annan mineral som den samarbetar och tävlar mot i kroppen, och för koppar är detta zink. Dessas två tävlar i magsäcken och tarmarna om upptagningsområdet (dom delar ställe), så om kopparnivån är mycket hög jämfört med zink är det koppar som blir "vinnaren" och tas upp i kroppen. Detta även om zink nivån är hög, men inte tillräckligt hög. Det är en balans av dessa som har betydelse och inte mängden av dom båda separat. Väl inne i kroppen samarbetar dom båda mineralerna för att uppnå olika metabolismiska reaktioner.
 
FUNKTION: Koppar är en viktig coenzym som behövs för flera olika enzymes aktivering. Bland annat enzymer viktiga för formationen av melanin som används för pigmenten av hud och hår. Den behövs också för aktivering av enzymer som behövs för collagen som behövs för elastin formation som bland annat blodkärm är uppbyggda av. Andra enzymer koppar är nödvändiga för är dom som transporterar syre och nervimpulser i i hjärnan. Nervimpulser eftersom att koppar, som andra metaler, är en ledare/konduktor av elektrisitet vilket är otroligt betydelsefullt för att fungerande nervsystem.
 
Koppar hjälper också kroppen med att ta upp järn och sen också så att järnen sammansätts med hemoglobinet för att skapa blod. Järnet är den delen i hemoglobin som förflyttar syre runt kroppen i blodet till samtliga celler i kroppen.
 
Koppar tillsammans med zink är viktigt för sköldkörtelns funktion eftersom dom båda mineralerna hjälper till vid omvandlingen från T3 till T4, två hormoner i körteln.
 
Används mot:
Anemi
Vitiligo (hudsjukdom som påverkar pigmentet)
Trötthet
Allergi
Magsår
Ledproblem
 
 
BRIST/ÖVERSKOTT: Brist på coppar är inte vanligt eftersom att det finns mycket av denna mineral i vattnet vi dricker om det transporterats via koppar-rör. Men om man får kopparbrist är symptomen vattenuppsamling, svagt skelett, prigmentförändringer/problem, låga nivåer av vita blodkroppar och försenad & efterbliven tillväxt. Några av dom ämnen som sänker kopparnivån är vitamin C, zink och mangan.

Dom som lider av schizofren, epilepsi, höga kolesterolvärden och kroniska inflammationer av leder har oftast höga nivåer av koppar. Koncentrationssvårigheter, dåligt minne, stamning, hypokondri, PSM mm är andra symptom på för mycket koppar i kroppen.  Högt intag av protein och färska grönsaker ökar upptaget av koppar i födan. Dom som har höga nivåer av denna mineral skulle kunna kolla om deras vatten levereras i kopparrör och i så fall minska intaget av kranvatten och istället köpa vatten. Samtidigt öka intaget av zink eftersom att det minskar upptaget av koppar.
 
KÄLLA: Denna mineral finns rikt i skaldjur speciellt ostron, oliver, hasselnötter och lever. Men framför allt finns det rikt i vatten som transporterats i koppar vattenledningar. Mjukt vatten kan bättre transportera koppar än hårt vatten.
 
 

Soldag/Pluggdag

Kategori: -Pluggdagar

Idag började jag min pluggdag med frukost, en kopp linfröte, en kopp kaffe, ett glas jordgubb och rabarber juice, 2 ägg, avokade, andra grönsaker och ett päron.
 
 
Sen gick jag ut i parken och läste min nya bok om rådgivning. Måste säga att boken är väldigt svårläst, boken innehåller många halvsvåra ord men sen är meningarna så otroligt långa att det blir svårt att följa med. Än så länge har dom pratat om olika typer av patienter, varför människor är som dom är och varför dom reagerar som dom gör. Intressant. 
 
 
Efter två timmar i solen med boken blev det dax att gå in och läsa om mineraler. Idag har jag läst om koppar (inlägg på det imorgon), mangan, selen och jod. (Dom kan ni läsa mer om under "Mineral" kategorin).
Lunchen blev en soppa med morötter, broccoli, lök, chili, peppar och färsk gurkmeja. Färsk gurkmeja köpte jag efter inlägget från förra veckan om just denna växt och krydda. Till soppan blev det också knapperstekt bacon, som lyfte hela smaken. Blev riktigt mumsigt.
 

Stolt ägarinna till ny konst

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

2 år har gått sen jag såg denna tavla som en av mina bästa vänner målade för en utställning på Vara Konsthus med tema "Vatten", och nu äntligen har jag beslutat mig för att köpa den, mot min kärleks vilja som inte tycker den passar i något av våra rum. =) (Vi har ett turkost kök, blått och orange vardagsrum, mörklilla sovrum och ett gröns arbetsrum där inget får plats). Tavlan är ganska stor, 1x1m.
 
Rekommender starkt att ni besöker hennes sida med massor av målningar som hon skapat.
Hennes sida hittar ni här--> (XX)


Tjoho, äntligen!
 

Steroider och icke-steroid

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,
 
Det senaste jag läst om i kursen är hormoner, deras uppbyggnad och funktioner. Dom kan bli klassificerade antingen efter funktionen eller efter strukturen och dess uppbyggnad. Dom som identificeras efter funktion är sex hormoner, där målet är fortplantningsvävnad, tropiska hormoner, som används vid tillväxt och utsöndras av endokrinsystemet och sist men inte minst är anabola hormoner som bygger upp nya molekyler av atomer, till exempel protein av aminosyror.
 
Ett annat sätt att särskilja hormoner är steroid hormoner och icke-steroid hormoner, på detta sätt skiljer sig strukturen av hormonet istället för som ovan av funktionen. Detta är det vanligast sättet att skilja på hormoner.
 
Steroid hormoner har en kärnan med kolesterol och andra ämnen runt omkring, dessa hormoner är fettlösliga, vilket är ett sätt att transporteras över cellmembranet. Eftersom att membranet är uppbyggd av fett gör det att denna transport kan ske utan svårigheter. Kan skulle kunna tro att det har svårt att transporteras i blodet till cellerna eftersom att det är mestedels vatten, men dessa hormoner krokar sig fast på "bärare"/"transportmedel" som är en molekyl av protein. När homonet är nära cellen den behövs i och vill in i, släpper den taget om "bäraren", korsar membranet, rör sig in i kärnan av cellen där det binder sig till receptorer som kan acceptera dessa hormoner. Hormonet och receptoren kan sen tillsammans som en ny enhet binda sig till DNA, kopiera det kodade meddelandet som behövs för att skapa nya proteiner. Man kan säga att steroid hormoner controllerar produktionen av nya proteiner och enzymer av aminosyror. Om man äter för lite eller inget fett kan det leda till att kolesterol saknas i kroppen, vilket leder till att inte tillräckligt med steroid hormoner kan skapas i kroppen.  
 
Icke-steroid hormoner är uppbyggda av aminosyror istället för kolesterol som steroid hormoner är, och istället för fettlösliga är dom vattenlösliga. Insulin är ett exempel av denna typ av hormon. Storleken på dessa kan variera i storlek eftersom att antalet aminosyror kan variera väldigt mycket, ett hormon med få aminosyror kallas peptid hormon. Icke-steroid hormonet binder sig till receptorer i cellmembranet, utan att transporteras in i cellen, där det skapar en reaktion inuti cellen. Men forskning har visat sig att vissa icke-steroid hormoner kan ta sig in i cellerna precis som steroid hormoner, precis som allt annat så finns undantag gällande icke-steroid hormoner precis som hos andra ämnen. Denna reaktion i cellen gör att G protein och GTP binder sig till varandra inuti cellen, denna reaktion skapar ett enzym som heter adenyl cyclase (eng). Detta enzym leter reda på en ATP molekyl i cellen (energi) där den tar bort två fosfat molekyler vilket skapar energi. Adenyl cyclase omvandlas då till cAMP som behövs för att aktivera protein kinas, dessa kinaser skapar den slutreaktionen som icke-steroid hormonet från första början ville skulle ske. Givetvis kan andra ämnen skapas och aktiveras i cellerna eftersom att alla hormoner har olika uppdrag.
 
 
 
 

Magnesium- Skelett och ATP

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Magnesium är den viktigaste delen/atomen av klorofnyl molekylen som behövs för att omvandla koldioxid till kolhydrater i plantor, så att plantor får enegi. Den enda skillnaden mellan uppbyggnaden av klorofyll och hemoglobin är att den sist nämde innehåller järn och klorofyll magnesium, men dom är lika viktiga. 60% av kroppens magnesium finns i skelettet och ungefär 0,07% av kroppsvikten är magnesium, dessa form av magnesiumsammansättning kallas magnesiumhydroxid eller magnesiumfosfater.
 
Mellan 30 och 65% av Mg i vår föda absorberas i tunntarmen, men en punkt att ha i minnet vid intag av Mg är att om kalcium nivån är för hög försämras upptagningsförmågan av magnesium eftersom att dessa två elektrolyter "tävlar" om plats vid upptagsområdet. Hormoner aldosteron kontrollerar balansen av Mg, natrium och kalium i kroppen och minskar utsöndringen då intaget minskar. Mg behöver en sur miljö i magen för att bäst bli absorberat.
 
FUNKTION: Mgnesium är betydelsefullt för skelettets styrka, tillsammans med kalcium, och för att bevara en jonisk balans i cellerna/elektriska vågor över cellmembranet (mellan insidan och utsidan av cellerna).
I muskler och blodkärl, till motsats till kalcium som sammandrar, så slappnar kroppen av av magnesium (Mg). Mg motverkar alltså kramp och spasm i kroppen, då till exempel i hjärtat. Spasma i hjärtat och blodkärlen kan leda till syrebrist eller otillräckligt med syre runt om i kroppen.
 
Magnesium är en betydelsefull katalysator av enzymer, men de allra viktigaste är dom enzymer som katalyserar reaktioner som involverar och kräver ATP-energi. Några uppgifter som involverar ATP-energi är bland annat nedbrytning av kolhydrater, fett och protein i mat, samt uppbyggnaden av olika komponenter av cellens olika delar. Mg är inte bara med som del av enzymer som kräver ATP-energi, Mg behövs också för skapandet av själva energi-molekylen som sker i cellernas mitokondrie.
 
Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, balansen av magnesium, kalcium, kalium och natrium är otroligt viktigt för kroppen, och då bland annat för pH värdet i kroppen. Magnesium är basiskt i kroppen och har uppgiften att behålla en balans mellan surhetsgraden och den basiska delen.
 
Används bland annat mot:
PMS besvär
Menstruations problem så som kramp, smärtor och irritation
Trötthet (eftersom att magnesium indirekt är involverad i energiproduktionen)
Motverkar bakfylla
Hyperaktivitet
Njursten
Sänker blodtrycket
Astma attack
 
 
BRIST/ÖVERSKOTT: Eftersom att magnesium är viktigt för att få kroppen att slappna av, så om Mg saknas kan symptom så som kramper, hyperaktivitet och förvirring ses. Också spänningar i muskler, nerver och magen är andra tecken på brist. Njursten, anorexia, insomnia och högt blodtryck, är andra bristsymptom. Brist på Mg kan man få om mängden kalcium är för hög, man dricker mycket kaffe eller alkohol eller vid intag av mycket socker.
Eftersom att Mg enkelt kan elimineras ur kroppen med urin eller avföring är överskott inte vanligt, men om kalcium nivån är mycket låg kan symptom ses. Nåra av dessa är depression, sömnig, muskelsvaghet och diarre. 
 
KÄLLA: Den typ av föda som har höga nivåer av Mg är gröna grönsaker speciellt salladsblad av olika slag, nötter, frön och baljväxter. Tyvärr är det så att många av dessa produkter innehåller oxalsyra eller fytinsyra som binder till Mg och hindrar upptaget. (Läs här om spenat och oxalsyra (X)). Jorden där dessa växter avgör hur rika dom är på Mg, detta gäller även andra typer av mineraler, så om grönsakerna växer i näringsfattig jord blir också födan näringsfattig. Uppvärmning och raffinering är två andra processer som försämrar, reducera och skader Mg molekylerna. Fisk, avokado och torkade aprikoser har ganska höga nivåer av Mg, men inte lika mycket som i salladsblad.
 
 

Cherry

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Så här ser det ut hos mig på jobbet ibland. På väggen till kontoret köper jag frukten på marknaden som jag sen sitter och knaprar på tillsammans med mina kära kollegor. (Gör mig riktigt poppis ibland) =)
 
Körsbär innehåller mycket A-vitamin, som är bra för ögonen, C-vitamin, som innehåller mycket antioxidanter. Dom är även rika på kalium som är bra för tänder och skelett. Är också antiinflammatoriskt, används mot hudsjukdomar, gikt och tandlossning.
 
Hos råttor har körsbärspulver visat sig leda till viktminskning och minskat risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Någonting sånt har inte bevisats i människokroppen än.
 
En annan dag på jobbet såg ut såhär med körsbär och rädisor.
 
 
 

Jag har hoppat

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej,
 
Äntligen blev det gjort, efter avbokningen igår på grund av det dåliga vädret. Jag och kärleken hoppade idag fallskärm utanför Västerås, min mamma och bror var också med för att titta på oss. 
 
När vi väl kom dit så började nervositeten kännas som mest, speciellt när man fick börja klä på sig overallen och selen som man ska ha på sig som krokas fast i instruktören. Vi fick en kort instruktion om hur vi ska sitta på kanten av flygplanet, bara luta ut och sen forma sig som en banan. =) Gick på dass tre gånger innan hoppet... vill ju inte riskera att kissa ner mig i luften.... och så käkade jag massa druvsockertabletter eftersom att jag inte ville sätta mitt blodsocker på spel i luften. =)
 
Sen var ett regn moln på väg in över fältet så det blev plötsligt en snabb promenad till flygplanet för Take-Off, flygturen som gick 4000 meter över havet tog ungefär 15 minuter, men det kändes som om det gick på en sekund. Väl däruppe spändes jag fast ordentligt vid instruktören, tog på mig en hatt och brillorna och sen sa min Ny Zeeländare till instruktör "Are you ready" "Yes" med darrande röst "Good Luck". Sen lyftes jag fram till kanten, böjde benen under flyplanet och vips så föll vi väldans snabbt.... 200km/h. Det enda vi såg till en början var moln, moln och mera moln och fotografen då förstås som jag så klart ville ha med. Vill ju bevara minnen och se mina ansiktsuttryck. =) Som inte var vackra!! Sen kände man regnet piska mot ansiktet och händerna när vi föll frittfall, vilket inte var den skönaste känslan. Om det hade varit bättre väder hade man sluppit den känslan. Det fria fallet var helt fantastiskt, det gick super snabbt, man kände hur man passerade vinden (och regnet), det kändes verkligen super häftigt med den farten. Efter att vi fallit genom molnet i några sekunder dök jorden upp under oss och man kunde se hur man närmade sig marken, helt otroligt! Väl där uppe var jag inte nervös, bara glad att jag vågade! =) 
 
Efter att vi fällt ut skärmen, vid 1500 meters höjd (tror jag) alltså fallit 2500m på 60 sek, så svävade man bara, väldigt sakta neråt, satte sig bekvämt med selen runt bena som på en stol och spanade på utsikten över flygfält, ängar och Mälaren. Eftersom att jag och instruktören var så lätta så var det svårt att landa på den angivna platsen (enl honom) så vi landade på rumporna på en äng en 10 minuters promenad från Take-Off och Landing området. Vi gick genom högt gräs, gick över flygfält och hoppade över stängsel. Sen dök en bil upp som just skulle åka och hämta oss. Kärleken kom och mötte mig och vi gick till brorsan och mamma, mamma som för övrigt trodde jag vrikat foten, gjort två hopp eller fått lågt blodsocker. =))) 
 
Känslan är obeskrivlig, med en riktig adrenalin-kick!!!
 
Här kommer några foton från tillställningen. =)
 
 
Meter från fast mark, eller iallafall flygplans golv.
 
 
Frittfall, instruktören håller händerna framför ansiktet för att skydda mot regn-piskorna!
 
 
Mer frittfall-Bevis av mitt mod (om jag får säga det själv) ;-)
 
 
Ännu mer frittfall genom molnet.
 
 
Nu är jag nästan proffs!
 
 
Bevis för frittfall med vacker utsikt.
 
 
Skärmen vecklas ut supersnabbt!
 
 
 Vår mjuka landning långt där borta!!