Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

En kryssningskväll med massor av rock

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej,

Då vaknaden man upp kl 11 idag av att min vän pratade på, som bara hon kan göra. =) Men som tur var kunde vi alla somna om igen efter det. Vi började med en middag på "Grill House" där dom hade den bästa förrättsbuffen du kan tänka dig. Rökt lax, pestomozarella, fetaost, sill av olika slag, rödlök, mer lax, chorizo, potatis, svampröra, grillad kyckling, rostbiff, oliver, sallad, melonsallad och mycket mycket mer. Till maten delade vi en flaska vin. Sen lyssnade vi på Rock hela kvällen, drack drinkar och pratade om livet.

Tina blev jätteglad för vår födelsedagspresent. Ett PROVA-PÅ-DYK när hon och jag är i Indien. Ska bli så kul att få dyka med henne.

Min vän Tina stylade mig så att jag blev lite rockig, så att jag passar in med alla rockers!! Tyckte att jag blev rätt cool! Här kommer fotobevis!! 

En kanonkväll med firandet av en av bästa vännen och med människor vi älskar.

(Fler foton finns på Tinas Blogg här---> X )Persilje och spenat juice

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Idag gjorde jag juice igen. Jag använde dom frukter och grönsaker som fanns i kylen, eftersom att vi ska åka bort imorgon och jag har en känsla av att dom skulle bli för gamla snart.

I grönsaksjuicen använde jag morot, äpple (enda frukt som man får blanda med grönsaker), ingefära, selleri, spenat, babyspenat och persilja. Ni kan se i dom tidigare inläggen under kategorin "Juicer & smoothie" vad dom olika frukterna och grönsakerna är bra för. Jag har gjort ett eget inlägg om Spenat under kategorin "Kost/De vi stoppar i oss". Men den jag inte berättat om tidigare är persilja. 

Persilja är en av våra superörter, den stimulerar bland annat matsmältningssytemet och förbättrar andedräkten, speciellt om man ätit vitlök. Morotsjuice har en renande effekt på kroppen, och tillsammans med persilja förbättras denna egenskap. Persilja hjälper till att rena levern, njurar och blodet. Persilja är väldigt högt på vitamin C, vitamin K, järn, klorofyll och betakaroten som omvandlas till vitamin A i kroppen. Personer som är gravida eller har njurproblem ska undervika persiljejuice.

Doften av grönsaksjuicen är starkare än smaken, den smak som är starkast är ingefäran. Mycket enkel att dricka.  

Dessutom gjorde jag en fruktjuice med äpple, apelsin, citron, mandarin och en rosa grapefrukt.Den blev syrlig och mumsig!!


Sweden Rock Kryssning 29 mars

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag åker jag på Sweden Rock kryssning med min Rock-kompis, som fyller 30 år imorgon, hennes pojkvän och min kärlek. Klockan 19.15 avgår Tallink Silja med band så som Sodom, Heat, Marduk och Blind Guardian. Måste erkänna att jag inte alls vet vilka dessa är, kanske eftersom att jag inte lyssnar på så "hård" musik. Men vem vet, jag kanske hittar en ny favorit bland musik-heaven. De ska bli kul att vara lite rockig för en gång skull, min vän har lovat att styla mig så att jag passar in bland alla andra. HiHi. Jag har idag fixat med hennes pressent, hoppas hon blir glad "Take it, or leave it". ;-)

Idag blir det inga fler inlägg, men imorgon kommer bilder från äventyret.

Kram så länge.

A i betyg!

Kategori: -Pluggdagar

Idag har jag fått tillbaka två av betygen från session 12, och jag gick A- på transportsystemet och A på uppsatsen om cellen. Jag väntar fortfarande på betyget om dom två "Case History" som jag tagit. En på min kärlek och en på min mormor. Jag har skrivit klart session 13, nu behöver jag bara scanna in en ritning jag gjort på Matsmältningssystemet innan jag vill skicka in denna del. Det är lite roligt att jag dom senaste månaderna alltid har fått tillbaka betygen på en onsdag, min pluggdag!

Så idag har jag börjat med sesson 14, jag har kollat igenom alla häften som jag fått, tittat på DVDn och fått mig en liten översikt om vad mina närmaste månader kommer att handla om. De blir mer om olika tekniker jag kommer att använda för att förändra situationen i en sjuk/skadad kropp, mer om vitaminer (ser framemot att få lära mig om B-vitaminer), om hjärt- och kärl systemet, lympsystemet och mer om blodet. De området jag inte kan mycket om är lympsystemet och jag tycker de ska bli så spännande eftersom att denna del är viktig för reningen/detoxifieringen av gifter och andra farliga ämnen i kroppen!!

En vän sa till mig "Jag vet ingen som är så glad som du är i att plugga". Statusuppdateringarna är på onsdagar oftast "Tjoho Pluggeri-dax". Men men, vad ska man göra när man brinner för något, det finns ju sååå himla mycket att lära sig om kroppen och själen. Det är så mycket att jag troligtvis inte ens kommer att hinna lära mig en liten del innan de blir dax att lämna detta liv. Man lär så länge man lever.... men varför inte lära sig ännu mer.

Till lunch blev det en gryta/soppa med tomat, savoykål, paprika, morot, röda linser, hirs, lök, chili och massor av kryddor, till det blev de knäckebröd med ost.

Fria radikaler

Kategori: -Skadligheter

Jag har skrivit en hel del om fria radikaler, men vad är egentligen fria radikaler?!

Fria radikaler är en naturlig process som skapas i kroppen när ämnen bryts ner. Det finns även goda och nödvändiga fria radikaler, men det ämnen ska jag inte gå in på just nu.

Molekyler är uppbyggda av atomer, och i dessa finns dom små elektronerna. Fria radikaler är en atom som saknar en elektron, och innehåller därför fria elektroner, som inte är i ett par med en annan elektron. Elektroner strävar alltid efter en "partner", därför kan en fri radikal "ta"/sno en elektron från ett annat ämne som behöver denna elektron. Detta för att elektoner trivs i par. Om man tar en elektron från en molekyl kan molekylen skadas. Graden av skadan beror på vilken typ av molekyl det rör sig om. Om en DNA molekyl skadas till exempel kan det leda till cellförändringar som i sin tur kan leda till cancer.

Denna metabolism sker vanligtvis genom enzymernas process, och en av dessa är fettnedbrytningen. Fria radikaler skapas också när kroppens celler skapar energi, och detta sker varje sekund i kroppen. En kedje reaktion av fria radikaler som tar en elektron från en annan vilket leder till en ny fri radikal, detta kan ske i 30 000 led och detta bryts inte förrän en antioxidant fångar upp denna fria radikal, så att kedje reaktionen inte ska fortsätta ske. Antioxidanter ser till att den fria elektronen kan bli parad med en annan fri elektron. Forskare tror att om fria radikaler inte hade skapats i kroppen så hade vi inte åldrats. Men som jag sa tidigare så finns det också goda fria radikaler. Fria radikaler är väldigt starkt laddade och kan därför ha en positiv effekt på kroppen. Men som med allt annat så måste det vara med måttlighet.   
 
Radikaler är ju egentligen en slutprodukt av flera olika processer i kroppen. Dom bildas också i levern vid detoxifiering, men dom bildas också av giftmetaller och rökning. Ljus, värme och syre skadar olja/fettet som vi använder i vår matlagning och dessa ändrar uppbyggnaden av fettmolekylen, och detta är sen något som vi äter. Läs mer om fett under kategorin "Fett/Lipid" för att veta mer, och om hur fett kan skadas.  

Några av dom antioxidanter som finns är:
C-vitaminer som skyddar kroppen mot att dom fria radikalerna ska skada kroppens celler och vävnaden.
Selen samarbetar med vitamin E för att skydda cellerna mot oxidativ stress/skador.
Vitamin E skyddar dom viktiga fleromättade fetterna (omega-3 och omega-6), så att dom fria radikalerna som kan skapas inte förstör cellmembranet/skalet.
Bioflavonoider skyddar de områden sm ligger utanför organen, dom skyddande områden, mot skador av fria radikaler.

När antioxidanten har bundit sig till den fria radikalen är den använd och kan inte användas igen, så det är därför viktigt att vi intar antioxidanter dagligen. Och av den anledningen bör vi äta frukt och grönt varje dag.

  


Blueberries

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Jag älskar blåbär, att äta till muslin på morgonen, lägga i gröten, äta tillsammans med sojamjölk eller göra en av miljoner olika smoothies. Och nyttigt är det också, men nyttigast är dom då dom är färska.

Blåbär är rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler och tillför därför många viktiga ämnen till kroppen. Den antioxidant som det finns mest av i blåbär heter antocyaniner det är också detta ämne som är e-nummer 163. Så om du köper en produkt med detta E-nummer är det alltså ett naturligt ämne. Antocyaniner skyddar mot fria radikaler och andra gifter som skapas i kroppen eller kommer in i kroppen via födan.

Blåbär innehåller också betakaroten, som också finns i morötter. Detta ämne omvandlas i kroppen till vitamin A och lagras sen i hudcellerna där det stimulerar kroppens färgämne pigment, samtidigt som det skyddar huden. Många kosmetika företag använder detta ä,ne, som finns aturligt i kroppen, med att skapa en solbränna. Detta eftersom att huden blir mer mottaglig för solen och därför redo attt bli solbränd. Överskott av betakaroten elimineras från kroppen genom njurarna och sen ut med urinet.

Det finns även en hel del kalcium, järn, kalium, B vitamin och  lägre halter  A vitamin och C vitamin. Antioxidanten ellagsyra syra finns också i blåbär, lika så fibrer.

Blåbär sägs vara bra för:
Hud
Mot grön starr
Sänker det "onda" LDL kolesterolet
Bra mot diarre
Förbättrar synen och mörkerseendet 
Bra mot urinvägsinflammation genom att förhindra bakterier att fästa sig vid urinblåsan
Är antiinflammatoriskt

Det var lite information om blåbär, så gör som jag, gå och gr dig en mumsig blåbärs smoothie.

Kram kram

Brunch söndag med promenad

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Idag kände man verkligen att sommaren är på väg hitåt. Vi var och åt årets första brunch idag på Clarion Sign i Stockholm och för mig är brunch ett tecken på att våren är här. Då vill jag gå ut, känna värmen i luften, people-watching och använa tiden så mycket som det bara går. Efter brunchen åkte vi till Hagakyrkogård för en promenad. Ja vet... låter kanske ovanligt med en promenad på en kyrkogård men denna skulle vara underbart vacker. Den var vacker och jag kan tänka mig att den är ännu vackrare på sommaren med löv på träden, blommor i rabatter. Som jag skrev i inlägget om Uppsala från förra söndagen så blir man så lugn och respektfull av att gå i kyrkor.... och samma sak gäller på kyrkogårdar. Detta var årets första vår-promenad.

Nu längtar jag till att jag spontant kan dela en flaska rött vin med min kärlek på balkongen. Kanske med räkor och vitlöksbröd. Nu blev det genast mindre spontant, men det är ett tecken på sommar, som är ett tecken på att man njuter som bara den av värmen. Sommaren är min favorit säsong, tror det har med att göra att jag föredrar värme framför kyla och för att man inte behöver lika mycket kläder på sig.  

På tala om sommar, har ni några trevliga semestrar som ni har börjat planera??

Svärmorsmiddag LCHF

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Hej hej,

I helgen har svärmor varit på besök och eftersom att hon lever efter LCHF dieten lagade jag och kärleken en LCHF middag i fredags. Vi lagade ungsbakad fläaskfile inlindad i bacon, en svampsås, tabbouli och blomkåls kroketter.

Jag hade sen tidigare hört talas om blomkålskroketter, men mindes inte hela receptet, så jag gjorde så som jag tror att jag mindes det. Men jag började i allafall med att koka ett blomkålshuvud tills dom var mjuka. Hällde bort allt vatten, och lät det stå och droppa.Medans vattnet fick rinna bort från blomkålen blandade jag en dl philadelphiaost, ett ägg, en liten näve persilja, tre små vitlöksklyftor, chilipulver, salt och peppar. Sen mixade jag denna blandning tillsammans med blomkålen så att det blev till konsistensen som potatismos.Moset la jag sen i en liten påsa, klippte ett litet hål i botten och spritsade ut små högar på bakplåtspapper.La en liten skiva ost ovanpå. Sen in i ugnen på 200 grader i ungefär 10 minuterSlutresultatet. Mums filli bubblan!! Dom smakade blomkål men också vitlök och persilja. Dom var över förväntan!!Slutresultatet av hela middagen.

Things to do before I die

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag och kärleken kollade i onsdags på en film som heter ”Nu eller aldrig” (The bucket list) som handlande om två män i femtiårsåldern som träffades när dom delade rum på ett sjukhus. Dom var båda döende och den rika mannan (Jack Nicholson ) lyckades övertyga den andra (Morgan Freeman) om att dom borde uppleva dom saker dom alltid velat göra innan dom dör. Fallskärmshopp, skaffa sig en tatuering, kyssa den vackraste kvinnan på denna jord var några av dom saker som fanns på deras lista. Givetvis började jag och kärleken att rabbla upp saker vi absolut måste göra innan vi dör.

Några av dom saker jag vill göra innan jag dör är:
Hoppa fallskärm
Dyka vid Galapagosöarna
Volontär jobba i Afrika
Vandra upp till Machu picchu
Åka till Sydafrika, och dyka med hajar
Se pyramiderna
Se valar, helst dyka tillsammans med dom
Min största, men ganska omöjliga dröm är att ha en stor fest med alla människor som jag någonsin träffat och tyckt om. På en och samma gång.

Kram kram och trevlig helg

PS. Idag kommer svärmor på besök för helgen, Mys!! Så det kommer inte bli något mer inlägg förrän på söndag. Bara så att ni vet! =)

Citat om välbefinnande & hälsa

Kategori: -Mina tankar & känslor

"Vision utan handling är en dröm. Handling utan vision är ett tidsfördriv" 
Johan Dahl, föreläsare om försäljning och personlig utveckling

”Den största hemligheten är att livet inte är en upptäcktsprocess, utan en skapelseprocess. Du upptäcker inte dig själv, utan du skapar dig själv på nytt. Därför ska du inte försöka utröna vem du är, utan bestämma dig för vem du vill vara”
Walsh, 1997

"Och steg ett är att börja njuta av livet. Fantastiska saker händer människor som njuter"
Terence Trent d´arby

Vi längtar inte tillbaka till bestämda saker, utan efter de känslor som de utlöser hos oss"
Sigmund Graff

"Den som inte har tid med fysisk aktivitet, måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom." 
Edward Stanley

"Doktorn har lärt sig att inte vara intresserad i hälsa men i sjukdom. Vad folket lärt sig är att hälsa är botemedlet för sjukdom."
Ashley Montagu

"Den som har hälsa har hopp, och den som har hopp har allting"
A.J Reb Materi (tror jag)

"Många människor gör av med sin hälsa för att vinna rikedom, och sedan måste de använda sina rikedomar för att återfå sin hälsa"
A.J Reb Materi

Reskompis lyckoinlägg

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Ägg är mumsigt

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej hej,

Jag har inte alltid älskat ägg, men för tre år sen när jag var och hälsade på en vän bjöd hon på äggröra och jag blev fast. Nu äter jag det en till två gånger per vecka, ibland mer. 

Det innehåller mycket kolesterol, som för tio år sen hade dåligt rykte, men läs mer om kolesterol under fliken "Fett/Lipid" för att läsa mer. Du måste, enligt forskning, äta 2-3 ägg om dagen för att de ska ha någon negativ påverkan på din hälsa. Men detta beror givetvis helt på din egen generella hälsa, har du till exempel redan högt kolesterol så borde du vara mer försiktig med äggintaket.

Ett ägg består innehåller 7 gram protein, och merparten finns i vitan. Kolin är ett ämne so finns i ägg, äggula är den rikaste källan av kolin som man känner till. Det är en aminosyra som studier har visat förbättra minnet och reaktionsförmågan.

Det finns även antioxidanter i form av vitamin E och selen i ägg, som skyddar mot fria radikaler. Vitamin B12, vitamin B6, vitamin A, riboflavin, järn, zink och niacin är alla höga i ägg, man kan alltså kalla det en "näringsbomb". Ett ägg inehåller mer antioxidanter än en morot!! Men det betyder inte att du ska ta bort grönsaker från din diet och bara äta ägg, en varierande kost är det absolut bästa för hälsan! Ägg innhåller omega-3 och omega-6, som är dom bästa typerna av fett, men dom inehåller också mättat fett men inte lika stor del.

Eftersom att ägg innehåller protein är det bra att äta till frukost, detta då det stabiliserar blodsockret och upptaget av maten under dagen. Av den anledning tror foskare att ägg till frukosten kan leda till viktminskning. Så om du gillar ägg, varför inte äta en äggröra med lite champinjoner, tomat, spenat, chili och lök. Mums!

Ägg kan ätas i alla dess former, men mest näring finns kvar i äggen när dom fortfarande är råa. Men om du ska äta råa ägg rekommenderar jag att du köper dom från en lokal handlare där du vet hur hönsen är uppföda. 

Kram Pluggdag med läsning och renskrivning

Kategori: -Pluggdagar

Hej,

Jag skulle nog kunna säga att mina fyra uppsatser nu är klara och renskrivna. Problemet är bara att jag inte fått tillbaka betygen från uppsatserna jag skrev under session 12, och det var ändå fem veckor sen jag skickade in dom. Men man kan inte göra annat än att vänta. Jag har i slutet av pluggandes läst igenom två kapitel i "bibeln" om matsmältningssystemet. Tyckte att jag kunde det meste, men de svårast är att komma ihåg namnen på alla delar, enzymer och vad alla syror är uppbyggda av. Men jag tycker och känner att det är någonting man kan läsa sig allt eftersom. Nästa modul (14) är större och med fler uppgifter än del 13. Så då ska jag läsa om olika tekniker för att uppnå hälsa, om alla vitaminer, andningsystemet, hjärt- och kärlsystemet och blodet då så klart. De ska bli lika spännande och jag ser fram emot att gå vidare i mina studier. Dessutom känner jag att jag faktist ser slutet av kursen snart, även om det är sex delar kvar. Men de ger ändå lyckokänslor! =)

Kram kram  

Matkoma/post-lunch-dip med kollegor

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej hej,
Efter en dag med diskussion om "matkoma/paltkoma" har jag lovat mina kolleger att jag ska göra ett inlägg om just detta. Vet att jag har läst om detta någonstans i någon av alla mina böcker, så denna kväll går ut på att gräva fram allt jag läst och kolla runt lite på nätet. 

Matkoma är någonting helt naturligt, det är vår kropp som är så avslappnad efter en måltid att vi blir slöa, dåsiga och tröga, vi hamnar i ett viloläge, på grund av nervsystemet.

Matkoma har med det parasympatiska och sympatiska nervsystemet att göra, tillsammans kallade autonoma nervsystemet. Dessa två arbetar mot varandra, det sympatiska nervsystemet styr energikrävande handlingar medans parasympatiska styr energisparande handlingar, men inom samma område. Till exempel så ökar pulsen av det sympatiska, medans det parasympatiska sänker pulsen. Dom båda måste fungera för att hålla en balans i kroppen. Men tillbaka till matkoman, det är det parasympatiska som aktiveras när vi äter, för att  lägga all fokus (och mer blod) på matsmältningen, så blodet dras alltså mot mag-och tarm kanalen.  

När vi utsätter oss för stress (alla typer av stress) så ökar pulsen och andningen, pupilerna utvidgas och hörseln blir bättre, bara för att du ska kunna ta dig ur den stressfyllda miljön. Så när vi är stressade så aktiveras det sympatiska nervsystemet och därför sänks aktiviteten av matsmältningen, eftersom att kroppen endast fokuserar på att överleva stressen och pressen. Men när vi är avslappnade, i lugn och ro kan blodet istället hjälpa till med matsmältningen. Antal nerver kring matsmältningssystemet har mäts upp till 100 miljoner, så du kan bara tänka dig hur viktig denna del av kroppens system är för hälsan. 

Jag kan tänka mig att om man inte hamnar i matkoma beror det på att vi är styrda av det sympatiska nervsystemet. Om du stressar när du äter är det sympatiska nervsystemet aktivt och då kan man istället uppleva illamående, kramp och utmattning eftersom att kroppen inte kan fokusera på matsmältningen av födan. (Läs mer om stress på detta tidigare inlägg (x). ) Utmattning kan upplevas som en typ av matkoma.

Vad det gäller valet av maten skulle jag rekommendera en varierad kost med mycket grönsaker, men att inte äta protein och kolhydrater i samma måltid. Människor på LCHF dieten säger ofta att dom inte längre upplever någon "matkoma", alltså genom att begränsa intaget av kolhydrater. Men samtidigt upplever andra människor matkoma när dom äter fet mat eller mat med mycket proteiner, så jag tror att man får känna efter själv. Du får lyssna på din egen kropp och känna efter hur du mår.

(Jag och mina kollegor pratade också om olika typer av mat som hjälper oss när vi känner oss riktigt mätta, så som en snaps eller en citron sorbet. Men detta ska jag kolla upp vid ett senare tillfälle, för de vet jag absolut inget om förutom mina egna erfarenheter.)

Vet du någonting mer om matkoma så får du gärna dela med dig!?


Kram från Välbefinnaren

Indien bokningar

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Idag blir det inget fakta-inlägg, men lycko-inlägg blir det istället. Jag och min vän (x) har idag letat runt efter billiga flyg till Indien. Vi hittade super billiga biljetter till Delhi, så dom är nu bokade! Tjoho!! Så i december bär det av!!! Nu behöver vi bara hitta en billig biljett från Goa tillbaka till Sverige, men det tittar vi på nästa vecka. Sen måste vi boka några inrikesflyg i Indien också, till olika delar runt Indien efter den arrangerade resan.

Jag älskar att planera, det är ju upptrappningen av lyckan som gör en del av resan. Så jag har börjat på en "Att-Ta-Med-Lista" och en "To-Do-Lista". Förhoppningsvis blir listorna inte allt för långa. =)

Kram kram

Spenat Heaven

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

En av mina läsare frågade om jag kunde lägga upp ett inlägg om spenat, så det vill jag göra nu.

Spenat innehåller enormt mycket järn, men det innehåller också något som heter oxalsyra som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet i spenat, även kalciumupptaget försvåras. Om man däremot äter spenaten tillsammans med en frukt eller grönsak som är rik på C-vitamin hjälper denna vitaminen till med upptaget av järn. Citrusfrukter är det som är allra rikast på vitamin C. Så det finns mycket järn i spenat, men det kan inte tas upp om vi inte äter C vitamin till. Så varför inte prova en spenat och apelsin sallad!! Ovanligt, men spännande.

Detta leder till något annat som ni troligtvis läst om, och det är om man ska värma upp spenat. Spenat kan värmas upp efter att det har tillagats en gång, men det bör inte stå för länge i kylen efter att de blivit tillagat. Dessutom bör du kyla den lagade spenaten snabbt  om du inte ska äta den direkt, och anledningen till det är för att sporer av bakterier i spenat inte dör vid upphetning. Dom sporer som finns kan alltså växas till nya bakterier, och bakterierna växer som bäst i en temperatur mellan 20 och 60 grader. Och detta vill vi givetvis undervika. Dessa bakterier (och även bakterier i munnen och tarmen) kan omvandla nitrat (NO3 kväve och syre) i spenat till nitrit. Nitrit oxiderar järnet i vårt blod (hemoglobin), vilket gör att syre inte kan tas upp och transporteras lika bra som det behövs. Detta är generellt inget problem för vuxna människor, men barn är extra känsliga mot detta ämne och vissa vuxna. Nitrater kan i vissa länder finnas i kranvattnet och bbarn bör därför dricka flaskvatten istället. Men nitrat är inte dåligt i sig, det är ett ämne som är viktigt för att plantor ska kunna växa och av den anledningen används bland annat för gödningsmedel. Det är när bakterierna får växa och  nitriter kan bildas, som det börjar bli skadligt för hälsa. Och av den anledningen rekommenderar jag att du äter upp all spenat du lagat, och inte spara för senare tillfälle.   

Nitrat användes för i tiden som krut och nu för tiden används det för att bevara kött (salami och korv tex).

Spenat är också rikt på bra fiber, vitamin A, folsyra (som är en B vitamin), lite vitamin C och E. Kalium, magnessium, kalcium finns det mycket av, och lite zink och koppar. Mängder av klorofyll finns också i denna bladsallad. (Det får bli ett senare inlägg om klorofyll)

Själv använder jag spenat i mina sallader, äggröror, smoothies och annat spännande, ibland med vitamin C och ibland utan.

Hur äter du din spenat??

Weekend i Uppsala med vänner

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

I går, lördag, åkte jag och kärleken till Uppsala för att hälsa på vänner, och eftersom att man inte sett så mycket av Uppsala tidigare så bestämde vi oss för att vara turister också.

Efter en fika på Kafé Linne gick vi en promenad till Domkyrkan, och då gick vi över denna bro med hänglås. Kärlekslås, som det kallas för, är en tradition som ursprungligen kommer från Kina, där man skriver sina initialer på ett lås som sätts fast på en bro, nyckeln slänger man i vattnet och detta ska ge evig kärlek mellan dom två. Romantiskt!!Domkyrkan som ligger mitt i centrumet besökte vi efter rekommendationer från min kära mor.Vackra ting. Vi pratade om att man blir så lugn, försiktig och respekterande så fort man går in i en kyrka, men även när man besöker andra gamla byggnader och monument. Så vackert, och sån fascinerande byggnad. 

Sofie lagade fantastisk mat, till förrätt blev de räkor i olja och vitlök som fick grillas i ungnen, och med massa ost dom sista minuterna. Till varmrätt blev det mumsig potatisgratäng, pepparkött, BA och ananans sallad. Lyxigt!Jag och kärleken tog med oss en flaska vin som vi köpte i Italien (montalcino) i sommras efter att vi druckit en sådan på en restaurang i Volterra. Flaskan sparade vi till fint tillfälle, och detta tillfälle passade fantastiskt.Mjölkchoklads mousse!! Brukar undervika desserter i vanliga fall eftersom att jag inte är så förtjust i sötsaker, men detta slog alla desserter på mycket länge!

Nr 1 Fisksoppa

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Igår kväll lagade jag en fantastisk fisk och skaldjurssoppa.

Jag började md att skära upp alla grönsaker. Lök, vitlök, två tomater, en röd paprika, två morötter, ett fänkåls huvud och ett knippe dill. Alla dessa (utom dillen) kokade jag i vatten, grädde, en halv tsk ättika, två fiskbuljonger och en grönsaksbuljong. Detta lät jag koka i 30 minuter tillsammans med kungskrabban.

Efter 30 minuter la jag ner torsken och kräftorna som fick koka i 5 min, och efter fem minuter la jag ner musslorna som fick ligga i ångan i fem minuter tillsammans med dillen. Pilgrensmusslorna kokades bara någon minut.

I grytan/soppan använde vi pilgrimsmusslor, "arm"/ben av kungskrabba och en bit västkusttorsk


Dessutom hade vi två havskräftor och tre nävar blåmusslor.SlutresultatetTillbehör stekt bröd med vitlöks aioli (Majonäs och vitlök)

Mumsiga kokosen (och oljan)

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Kokosolja är mest ett mättat fett från Steric acid familjen, detta fett har 18 st kol atomer. Mättat innebär att det inte finns någon ledig plats för några fler väte atomer i molekylen, till skillnad från omättat och fleromättat fett (omega). Fettet är stabilt och reagerar långsamt till andra ämnen. Eftersom att molekylen innehåller så många kol atomer (18 st) är det väldigt stabilt och förändras inte enkelt vid uppvärmning, och av den anledningen bör man använda denna typ av fett när man lagar mat. Längden på fettet avgör om man använder det som energi eller inte, och detta fett använder man till viss del som energi. Men mest används det för att bygga upp ett hälsosamt membran/skal runt cellerna. Men kokosolja innehåller inte enbart mättat fett utan också omega 6 (fleromättat) och omättat fett, men dessa delar av fettet förstörs vid uppvärmning eftersom att fett förstörs och blir giftigt av värme, ljus och syre. Av den anledningen bör du förvara din kokosolja i kylen, i en mörk flaska som är lufttät. 

Vill poängtera att all olja (och nötter/frön) skadas när det värms upp, utsätts för syra och ljus, därför är det viktigt att man vet hur den oljan man äter skapades. Men det är omättat och fleromättat fett som snabbast och enklast förändrar sin uppbyggnad, medan mättat inte förändras. Om den är förstörd är den skadlig för dig och din hälsa, bland annat ökar det kolesterol nivån och dom fria radicalerna i kroppen. Men oljan i sig, oprocessad, ökar inte kolesterol nivån eftersom att kroppen kan omvandla steric acid till oleinsyra som är ett omättat fett. Oljan är bäst om man äter kokosnötten precis som den är, utan att dra ur fettet från nötten. Men kolla på flaskan och/eller fråga i butiken hur oljan är framställd.

Kokosolja innehåller också vitamin E, carotin och många  andra bra ämnen. Oljan är också anti-inflammatoriskt samt förebygger candida (svamp) och virus.  När mättade fett molekyler används som energi bryts bindningarna i fettet ner så att energi skapas. Jag tänker inte skriva något mer om hur denna energi skapas, men kolla på inlägget (X) om hur energi skapas av kolhydrater, för att få ett "hum" om hur det fungerar.

Kram från Välbefinnaren

Hallon Smoothie och hallon-fakta

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Idag gjorde jag en super god smoothie. Den smakar mest hallon och kokos, med en syrlig smak.

Jag använde:
En mandarin
Ett äpple
2 dl frusna björnbär
3 dl frusna hallon
En msk kokosfett

Hallon innehåller mycket antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler som skadar kroppen, det är också dom fria radikalerna som gör att man åldras. Hallon innehåller också mycket mangan, c-vitamin och B2 vitamin. Precis som i många andra bär, frukter och grönsaker förstörs dom nyttiga ämnena under uppvärmning, men som tur är äter man oftast hallon färska och okokta, om man inte gör sylt då förstås. Men som med allt annat som kan ätas, bör vissa människor undervika detta bär. I detta fall beror det på att ett ämne som heter oxalater finns
i hallon, detta ämne kan ge uppskov till njursten. En annan produkt rik på oxalater är spenat.
Några enzymer-Matsmältningen

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Hej Hej,

Idag har jag haft min studie dag, som vanligtvis brukar vara på onsdagar men igår behövde jag vara inne på jobbet för ett möte. Idag har jag finjusterat min uppsats om matsmältningssystemet och då läst extra mycket om enzymer som utsöndras. Och har kommer lite info om några av dom.

Saliv innehåller vatten, slem, amylas och natriumbicarbonat, amylas används för nedbrytandet av kolhydrater och natriumbikarbonat ökar pH värdet så att det blir mer basiskt i munnen. Detta ökar funktionsmöjighteterna för amylas. Vatten och slem fuktar maten och ser till att det är enkelt att svälja, så att maten inte fastnar på vägen ner till magsäcken. Samtliga safter jag beskriver nedan innehåller vatten och slem för ovan funktion.

Magen utsöndrar magsaft som består av pepsin, enzymet som behövs för nedbrytningen av protein,
salt syra siom sänker pH värdet. Det har alltså motsatt effekt jmfört med natriumbikarbonat, och förbättrar och optimerar pepsin funktionen. I magsaften finns också ett ämne som binder sig till vitamin B12 så att denna vitamin inte förstörs av den starka syran. B12 används för att bilda nya röda blodkroppar.

Bukstottkörtels utsöndrar en saft som innehåller protease som använda för nedbrytningen av proteiner och polypeptider (aminosyror i kedjor). Det inehåller också lipas och colipase (eng) som hjälper till vid nedbrytandet av fett. Amylas är det enzym som bryter ner kolhydrater och som också finns i saften från bukspottkörteln. Natriumkarbonat finns också för att  åter igen höja pH värdet till ett med basiskt. Denna saft utsöndras i tolvfingertarmen, även galla utsöndras i denna del av tunntarmen. Galla innehåller kolesterol, lecitin, natriumbikarbonat och bilirubin (döda röda blodkroppar som färgar avföringen brunn).

I tunntarmen finns sen tre andra enzymer som bryter ner suckaros, maltos och laktas, och dessa heter enkelt suckras, laktas och maltas (osäker på stavningen). Röran (av mat och andra ämnen) måste komma i fysik kontak för att dessa enzym ska kunna bryta ner dessa sackarider.

Det finns många under kategorier för några av dessa enzymer, och många fler, men nu ville jag bara gå igenom några av dom som jag läst om i denna del av kursen. Jag är nu helt klar med skrivandet av denna uppsats, jag behöver också bli klar med ritningen av matsmältningssystemet. Hittade också en spännande sida på nätet om vikten av kolesterol som jag ska kolla igenom, vem vet... jag kanske får några andra ideér till uppsatsen om kolesterolets (tidigare) dåliga rykte.

Kram

En tankeställare-Paleolithic diet

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hej Hej,

Detta är inget inlägg om något som jag vet någonting om. Det är mer en fundering på stenålderskosten! Det är mycket prat om stenålderskost just nu, där kött var den viktigaste födan, men också frukt, bär och grönsaker  konsumerades. Denna diet kallas också paleo dieten (paleolithic), men det finns dom som lever under denna diet men då också äter mejeriprodukter och säd.

Min första fundering är, OM stenålderskost/paleo verkligen är så bra, hur kan då medellivslängden då bara ha varit 33 år. (En ålder man givetvis inte är helt säker på). Jag förstår att det var "hårdare tider" då med begränsningar av skydd (hem) och mat. Medans medellivslängden nu är mer än dubbelt så hög, även om vi inte lever på stenåldersdieten.  

Jag kan tycka att denna diet/kost är OK, med med en viss justering. Om jag skulle få specificera hur en bra kost skulle se ut skulle det vara mer fisk än kött, mycket grönsaker & bär, en del frukt, baljväxter, ägg och nötter och inga mejeriprodukter. (Men ALLA är annorlunda och alla ska därför inte följa min påhittade diet!! Lyssna på din kropp och se vad som passar dig!) Hur som helst leder detta till en annan fundering. Som jag skrev ovan säger många att stenålderskosten innehåller säd och mejriproduker också, men om så är fallet skulle jag inte kalla det en stenålderskost. Stenålderskosten/jägare-diet/grottmänniskornas-dieter handlar om att man jagade och samlade in sin föda och inte att man gror sina egna sädeslag eller mjölkade sina kor eller får. 

Vad tycker ni om denna diet? Och vad äter man enligt dig i stenåldersdieten?

Kram
 

Svavel-Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Denna mineral kallades tidigare för oviktig på grund av att brist på den inte visar några synliga fel. Men att den är oviktig är inte sant. Svavel finns i alla celler i kroppen, och är även en beståndsdel i fyra olika aminosyror. Dessa är metionin, cystin, cystein och taurin. Det är dessa aminosyrorna som man anses var mest kopplade till svavel. Cystin och cystein kan skapas av metionin, så därför är dessa två inte essentiella. Ungefär 0.25% av kroppsvikten är svavel.

Svavel tas upp i tunntarmen vanligtvis när det är kopplat till någon av dom fyra aminosyrorna som innehåller svavel. Det finns även i frukt och grönsaker. Det förvaras i naglar, hud och hår och elimineras från kroppen genom urinet vid överskott.

Denna mineral är viktigt för hälsosamt hud eftersom att det stödjer huden att förbli ungdomlig. Det är ämnet keratin som innehåller denna mineral, och keratin hjälper naglar, hud och hår att bibehålla struktur, styrka och hårdhet. När hår brinner är det cystine,  innehållande svavel, som avger doften som uppstår.

Eftersom att svavel behövs i amino syrorna metionin och cystin, är det indirekt också viktigt för skapandet av insulin i bukspottkörteln. Medans aminosyran taurin, som också måste innehålla svavel, är vital för fungerande galla från levern och gallblåsan. Detta gör också att gifter och andra farliga ämnen kan elimineras från kroppen, eftersom att dessa ämnen lämnar kroppen med gallan.

Svavel behövs även i cellerna, för att cellerna ska kunna använda syre som behövs för att kunna skapa energi av kolhydrater, protein och fett. Denna energi behövs i varje cell, för att cellerna ska kunna utföra sina jobb. Du och jag behöver energi och på samma sätt behöver varje cell energi. Detta gäller även levern som behöver kunna arbeta för att detoxa/rena kroppen på slaggprodukter.  

Svavel finns rikt i äggula, kött, fisk, baljväxter, lök, vitlök och broccoli. Men som vanligt minskas innehållet av svavel i  födan när den blir uppvärmd och tillagad, detta gäller framför allt i frukt och grönt. Det är svavel i löken som får dig att fälla tårar.

Gästbloggar hos Lavali

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Idag har jag gästbloggat hos lavali.blogg.se klicka här ---> (x) Och jag tycker det är så spännande att få synas hos henne. Gör ett besök hos Lavali (Melissa) du också, för att se mitt inlägg och hennes!

(Nu fungerar också min sök funktion, så sök och se om jag skrivit om det ni önskar hitta information om. )

Kram kram

Det är inte hälsosamt, men jag dricker det ändå... ja, alkohol : - )

Kategori: -Skadligheter

Jag drack några glas vin mellan städningen, tvätten, garderobsrensnigen och sen blev det ett par till under kvällen i fredags. Ett glas rött vin är min favorit. Men vi vet också att alkohol kan vara skadligt, om man intar för stora mängder och för ofta, och därför vill jag berätta om varför alkohol är skadligt.

Människor har njutigt av ett glas alkoholhaltig dryck i tusentals år (nej, inte samma glas), vi vet att det kan vara skadligt, men vi fortsätter i alla fall att dricka. 

Alla är, som sagt, olika och därför påverkas vi också olika av nivån på intaget av alkolhol. Därör kan en människa skadas snabbare och enklare än en annan, med samma typ av alkohol "livsstil"/intag. Denna drog påverkar och lugnar vårt centrala nervsystem, gör hjärnan långsammare, påverkar koordinationen och irriterar både matsmältningssystemet och levern.  Långvarigt bruk av höga mängder av alkohol kan leda till övervikt, emotionella problem, leverskador, funktionsrubbningar i nerver och hjärna, samt brist på viktiga mineraler, vitaminer och försämra immunförsvaret.  

Alkohol är "koncentrerade kolhydrater" (samma beståndsdelar som den minsta byggstenen i socker, monosackarid eller disackarid) och har därför stor effekt på blodsockernivån, eftersom det tas upp snabbt i kroppen, som det görs med vanligt vitt socker. Och detta påverkar givetvis glukosintoleransen i kroppen, som kan leda till hypoglykemi (lågt blodsocker) och diabetes. Skadad glukosmetabolism kan också leda till humörsvängningar, depression och oro. Alkohol förvandlas ofts till fett i kroppen och det kan därför leda till bland annat övervikt. Detta eftersom att alkoholen måste metaboliseras i levern och detta leder till att fettmetabolismen också försämras.

Levern jobbar för att detoxifiera/avgifta kroppen, och om levern inte fungerar optimalt kan den inte rena kroppen som den ska. Vilket slutar med att gifter (alkohol) blir kvar i kroppen. Så när levern måste fokusera på att bryta ner alkoholen försämras nedbrytningen av fett, vilket leder till att fettnivån byggs upp i levercellerna. Leverceller blir fettceller som inte kan utföra det arbete som levern har, så detoxifieringen kan alltså inte ske lika enkelt. Det är denna ansamlig av fett som leder till en sjukdom som heter skrumplever.
Man kan leva med två tredjedelar av sin lever, som tur är, men det betyder inte att man inte ska oroa sig för leverskador. Alkohol försämrar också upptaget av dom fettlösliga vitaminerna som vi ätit.

Alkoholupptaget minskas om man äter fett och/eller protein innan du börjar dricka alkohol. Om man inte äter någonting alls innan man dricker, så tas alkoholen upp mycket snabbare och direkt, så därför bör man äta innan och/eller under drickandet, så att du inte blir för berusad och baksmälla motverkas också. Dom mineraler och vitaminer som är viktiga i en kropp med stort intag av alkohol är vitamin B1, B2, B3, B12, folsyra, zink, magnessium och vitamin C. Upptaget av dessa ämnen försämras när man dricker alkohol så av den anledningen måste man öka intaget av dessa. Proteinet glutaminsyra tros minska suget av alkohol, det kan därför användas vid alkoholism/alkoholproblem för att bli av med/dämpa sitt beroende.

Några av dom positiva effekterna som finns (för det finns), är att det stimulerar aptiten, minskar stress och det förbättrar också blodcirkulatonen. Det bra kolesterolet (HDL) höjs även vid måttligt intag. Och vi har alla hört det förrut, "ett glas (rött) vin om dagen är bra för hjärtat", vilket bevisats i åtskilliga undersökningar. Men högre mängder än 1-2 glas/dag hävdas inte vara bra för hjärtat eller hälsan. Mer forskning måste dock utföras för att vi ska vara säkra på att detta verkligen är fallet och vad det är som faktiskt ger de positiva effekterna.

Så njut av ett glas vin, om du vill! Men drick måttliga mängder och lyssna på din kropp, det kan vara så att varningssignalerna är där men dom ignoreras.

Kram från Välbefinnaren

Dom olika alkoholhaltiga dryckerna och deras kaloriinnehåll

Kategori: -Skadligheter

Här kommer lite information om antalet kalorier som finns i alkohol. Information har hittats på hemsidan som står längst ner i detta inlägg om ni vill veta mer om alkohol och kalorier. Fanns mycket bra och rolig info på denna sidan.

Folköl 33 cl 130kcal
Cider 33cl 135-185kcal
Vin 15cl 84-118kcal
En flaska vin 75cl 480-730kcal
Starksprit 4cl 80-160kcal
Starköl 50cl 250kcal

Det tar 40 minuter att springa bort en flaska vin, eller 1 timma och 45 minuter sex.

http://www.mobilisering.nu/default.aspx?id=18828

Lasagne a la Bine

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Igår var det melodifestivalen (som säkert inte undangått dig) =) så då bjöd jag hem en vän på middag och vin. Det blev en lasagne, jag tror till och med att detta var första gången jag lagade det.

I lasagnen använde jag fem champinjoner, tre tomater, en röd paprika, grädde, mjölk, osten som står i kylen, några centimeter chilli, vitlök, en gul lök, blandfärs, en pasta-ört-blandning vi köpte i italien förra sommaren.   Några av ingrediensernaTomat, champinjoner, paprikaSalladen innehåller en näve spenat, en halv gurka, två tomater, en mango, en halv grön paprika, linfröolja, olivolja, salt och peppar.Och såhär såg slutresultatet ut. Det blev riktigt gott!! Bra lasagn för att vara den första!!

Sista lunchen vid St Eriksplan

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Vårat jobb flyttar i helgen över vårat kontor till en annan sida av stan, så idag var det dax för sista lunchen vid St Eriksplan, sista gången man gick vägen mellen jobbet och tunnelbanan, sista gången man drack kaffe i de köket och sista gången man såg den utsikten genom fönstrena. Är lite nostalgisk!! Jag gick på lunch, på "Cliffan", med min vän Pam och givetvis firade vi denna lunch med ett varsitt glas rött vin. Riktigt mysig lunch!! 
Fredagsköttet, pepparsås med pommes eller med GI-alternativ. Mums mums!!

Hur du sänker kolesterolet... om de behövs

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Igår berättade jag om kolesterol och jag tänkte fortsätta på den tråden idag. Här kommer några tips!

För att sänka det dåliga (LDL),  och öka det bra (HDL), kolesterolet i kroppen bör du

  • Minska mättat fett och kolesterol rika produkter, och istället öka fleromättat fett.
  • Genom ökningen av fiber intaget kommer kolesterolnivån att sjunka.  Låt mig förklara: galla är uppbyggt av bland annat kolesterol och kroppen utsöndrar detta ämne till tolvfingertarmen för att bryta ner fett. Och när gallan (kolesterol), och fett i maten, är i tarmen förs det ut med fibrerna och minskar alltså risken för upptag av kolesterolet.
  • Minska intaget av socker, och ät istället produkter av stora socker molekyler, detta eftersom att dom tas upp i kroppen mer långsamt och därför inte stressar kroppen. Stress kan påverka kolesterolet i kroppen. Minskat intag av socker minskar också förvaringen av socker i form av fett i kroppen. Rent socker tas upp av kroppen för snabbt och kroppen hinner inte använda energin, därför omvandlas det till fett för förvaring.  
  • Minska kaffe intaget.
  • Sluta röka.
  • Minska i vikt om du är överviktig.
  • Träna.
  • Ämnen så som: fleromättade fetter, vitlök, niacin,vitamin B3, B6, B12, vitamin C, folat och proteinbyggnationen karnitin.
PS. Jag har uppdaterat tidigare inlägg om kolesterol pga felformuleringar och felstavningar. Det blir enkelt så när man skriver som man talar.

Kram kram

Kolesterol, vad är det?

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Igår läste jag om kolesterol och skrev klart min uppsats gällande ryktet kring denna typ av fett. Uppsatsen kommer troligtvis upp efter att jag fått betyg på den, så nu vill jag berätta lite om kolesterol.

Kolesterol finns i till exempel äggula, mjölk, fett kött samt i lever och annan inälvsmat, men finns inte i växtriket. Det finns i nästan alla celler i kroppen och dessa celler skapar sitt egen kolesterol när det behövs. Om vi är uttorkade skapar cellerna kolesterol för att skydda cellerna mot ytterligare uttorkning och behåller på så sätt vattnet i cellerna. Så om din doktor säger att du har högt kolesterol, kan det bero på att du är uttorkad och inte att du äter för mycket fett.

Kolesterol används bland annat till membranet/skalet runt varje cell som skydd och för stabilitet. Det behövs även för skapandet av D-vitamin, kortisol, könshormoner och galla. Kolesterol finns även i huden som ett skydd, precis som i andra cell membran.  

Det pratas om LDL- och HDL-kolesterol. LDL är bärare, som tar kolesterol från levern till cellerna runt i kroppen, medans HDL-bäraren tar kolesterolet från celler och vävnaden tillbaka till levern. Och av denna anledningen kallas LDL för de dåliga kolesterolet och HDL för det bra. Men HDL är egentligen inte bra, om inte elimineringen av kolesterol kan ske som den ska. Så länge kolesterolmetabolismen fungerar perfekt ska det inte vara något problem med fettintaget, men givetvis finns gränser och dessutom är många inte helt friska. Vi tar in kolesterol via maten, men kroppen skapar det mesta kolesterolet själv.  

Imorgon kommer ett inlägg kring hur du sänker kolesterolet, om det behövs. Det kan nämligen vara så att man har ett alldeles för lågt värde och det är också skadligt. Precis som allt annat, måste det vara balans på allt i kroppen och då också kolesterolet.

Titta in imorgon om du vill veta mer!

Skrynkliga fingrar och fötter efter bad- Här har du förklaringen

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,

Jag berättade för ett tag sen att min kärlek hade köpt en tidningen Illustrerad Vetenskap med fokus på människan till mig. Den är verkligen jätte bra. Ibland läser jag något och tänker "Ja men de där har ju jag just lärt mig" eller "Jaså, är det såå de fungera". Och nu tänka jag dela med mig av min aha-upplevelse som jag läste om.

Dina fötter och händer blir skrynkliga i sötvatten om du badar för länge på grund av att vattnet tränger in i hud cellerna. Denna process kallas diffusion och sker för att kroppen vill skapa en mer balanserad koncentration mellan vattnet du badar i och dina celler. (Detta är en process som sker i kroppen hela tiden). Vattnet som tränger in i cellerna gör så att cellern sväller och detta syns bäst på händer och fötter eftersom att huden är tjockare och de finns skåror på dessa delar. Vattnet avdustas efter att du kommit upp ut vattnet.

En till sak som var en aha-upplevelse var att detta INTE sker i saltvatten.Pluggdag med Indien planer

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,

Har väntat på ett svar från Gadventures som arrangerar vår resa till Indien och äntligen fick jag svar från dom idag. Så nu på eftermiddagen har jag spenderat en timma med att lista ut hur man betalar tt företag i Kanada, läst terms & conditions och mejlat Tina som jag ska åka mer. Kul att planera!!

Men givetvis har jag fått pluggande gjort. Jag är klar med uppsatsen kring kolesteerol och dess rykte och arbetet  om hur prostaglandiner skapas utan omega 3 och omega 6 är också klart. Men de känns lite kort, men huvudsaken är väl att allt är med. Arbetet om matsmältnigssystemet är inte klart, vill lägga till lite mer om hur dom olika delarna är uppdbyggda, men jag har börjat med att måla upp mitt egna digestive system. (Jag har inte mycket talang för konst och skapande med en penna.) Behöver lära mig alla enzymer och hormoner som hälper till vid nedbrytningen av maten. Jag kan redan några... men det är så många fler. Om tre veckor skulle jag tro att jag är klar! 

Nästa vecka är jag ledig på torsdagen istället för min vanliga onsdag. Jobb-grejer som måste göras. Älskar mina onsdagar som blivit till en vana, kommer bli ovanligt att jobba en torsdag. 1 mars har jag jobbat 80% i ett år, då ska jag fira med nå mysigt och trevligt.

Nu dax för bio.

Kram kram

"We need to talk about Kevin!

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej hej,

Jag läste en bok som heter "We need to talk about Kevin" för flera år sedan efter rekommendationer från en av bästa vännerna. Det är en bok jag har rekommenderat till alla och den har skapade många diskussioner och tankar. När jag var i England i Oktober gick den på bio där, och nu går den i Sverige. Så äntligen ska jag och kärleken gå och se filmen på bio ikväll. Jag hoppas jag kommer att älska filmen lika mycket som jag älskar boken.

Sockerartikel

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Jag och min kollega pratade idag om alla dessa sockerprodukter och sötningsmedel som finns. Hon frågade mig vad jag tycker om alla sötningsmedel som finns och vilken som är bäst. Det finns inte egentligen något bra svar på detta eftersom att inget sötningsmedel egentligen är bäst. De som påverkar blodsockret minst är oftast bäst, men det är oftast de mest onaturliga och processade sorten. Så om man istället vill äta naturliga produkter har dom oftast ett högre GI och påverkar därför blodsocker nivån snabbare. Så det är egentligen bara att välja om man vill äta onaturliga och processade produkter, eller äta något som påverkar blodsockret mer. Jag rekommeenderar naturliga sötningsmedel, så som naturlig honung.


Vi hittade denna artikel på expressen.se (
http://www.expressen.se/halsa/sa-bra-ar-sotningsprodukterna/ ) för dig som vill läsa lite mer. Här står information om honung, vit socker, råsocker, kokossocker, olika typer av sirap, aspartam mm. De står hur om deras GI värde, om det är raffinerat, eventuella hälsorisker och vilka som innehåller vitaminer och mineraler.  


Kram kram från Välbefinnaren

Natrium- Mineral

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

Det pratas mycket om natrium och speciellt om natriumkloridens ohälsosamma effekter på kroppen och dess förmågor. Natriumklorid är alltså det som du saltar maten med för att få mer smak, eller för att du är beroende av de. Bordssaltet vi har innehåller också andra typer av salter. Ett salt är ett ämne som innehåller ett positivt ämne och ett negativt som har kristalliserats.

Natrium är ett positivt laddad ämne som finns i hela kroppen, men mer utanför cellerna än i cellerna. Ungefär 90 gram natrium finns i kroppen. Denna mineralar ser till att vätske balansen i kroppen är stabilt, det sägs "Dit natrium går, går också vatten". Den mesta av natriumen som finns i kroppen finns i kombination med klorid, då det blir natriumklorid. Mineralen tas utan problem upp ur tunntrmen, nästan 100%, och transporteras till njurarna. Där bestämmer njurarn om natrium måste elimineras från kroppen, förvaras eller om de behöv just då, på detta sett behåller kroppen en sund natrium nivå.

Nu äter vi ungefär 6-12 gram salt om dagen, medans vi när vi äter en naturlig diet bara ligger på 1 gram natrium per dag. Och detta överskott leder till högt blodtryck och PMS problem. Kalium är ett ämne som kan förbättra blodtrycket eftersom att kalium och natrium jobbar tillsammans. Balansen mellan dessa måste vara perfekt, alltså max 5 gram natrium per dag. Kalium är ett ämne som indirekt sänker blodtrycket eftersom att de sänker natrium nivån i kroppen.  (Jag har en hel bok om detta, så vid senare tillfälle kanskejag berättar mer.)

Man kan även få brist på natrium, men detta är inte lika vanligt eftersom att de finna i nästan all snabbmat som finns i dagens samhälla. Men om man svettas extremt mycket, har diarre eller lider av kräkningar så kan man snabbt få brist av natrium. Symptomen för detta kan kramp, lägre blodtryck, minskad blodvolym, dåligt minne och dålig koncentration. Man kan tro att det är salt eller vatten man saknar i kroppen, men det är en kombination av båda. Om vi enbart skulle dricka vatten skulle vätskan kunna flytta runt i kroppen och in i cellerna utan kontroll. Symptom så som svaghet, huvudvärk, dåligt minne och man kan förlorar aptiten.  

Produkter att undervika, med höga halter av salt:
Rökta köttprodukter
Mjukost
Kinamat (pga sojan)
Såser på tub, så som ketchup, kaviar, majonnäs, dressingar, senap.
Konserverade soppor (men också många andra konsrverade produkter)
Snacks (Chips, saltade nötter mm)
Produkter som förvaras i saltvatten (oliver, gurkor)
Produkter från havet innehåller naturligt natrium så det är alltså inte tillsatt.

Istället bör du äta en diet rik på frukt och grönsaker för att få i dig kalium för att kunna balansera dom båda två. 


 

Våren är snart här!

Kategori: -Mina tankar & känslor

Måndag och jag känner att våren sakta komma fram. Solen sken som bara den när jag gick till jobbet idag, men det var fortfarande lite kyligt. Men förhoppningsvis kan man snart börja dra fram kjolar, klänningar och sommarskorna, och sen börja jobba på den där snygga solbrännan. Våren och sommaren är verkligen min favorit tid  på året. Då fryser man inte om fötterna, man är varm för de mesta, behöver inte ha så mycket kläder på sig och man bara njuter! Det känns som om det nya året börjar när våren tittar fram. Det är nu jag börjar planera vårens alla äventyr, funderar på hur man ska spendera sommarens semesterdagar (vi ska på roadtrip i Frankrike) och hur man ska hinna med allt. Man kan helt enkelt säga att jag nu kommit ur mitt ide!

Kram kram

Indien planer

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Hej Hej,

Äntligen har jag och Tina gjort en plan inför våran resa till Indien.

Vi tänkte börja med  3-4 dagar i Varanasi, för att sen påbörjade den 21 dagar långa arrangerade resan med ett företag som heter Gadvetures. Då börjar vi i Delhi och åker genom Agri, Jaipur, Pushkar, Udaipur, Ranakpur, Mumbai, Goa, Kochi, Alleppey, Tiger reservat och sist men inte minst Varkala. I Varkala tänkte vi sen stanna en exra vacka eller två. Kolla in fotot nedan där i har markerat några v dom ställen vi ska till.

Nu kommer jag och min vän längta i 10 månader innan vi åker i december. =)

Kram kram


greendreams.se

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Hej hej,


Äntligen har Jenny, min vän från skolan som gått samma kurs, hittat lokal i Stockholm där hon kommer ha sin massage studio, hon kommer att ha mottagning för Djupgående massage, Thai-Yoga massage och kostrådgivning. Hon finns sedan tidigare i Örebro. Jag har bokat in en behandling i mars som jag kommer berätta allt om, Jenny är ju en typ av Mentor så jag tror hon är en grym... så mina förväntningar är höga! ;-) Och gissa om jag blev glad när jag kollade igenom hennes nya hemsida och såg detta:Helgens planer

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Imorgon åker jag till Vara, utanför Skara, för att träffa några av mina bästa vänner. Vi ska träffa Isla's bebis Sofia, jag och Tina ska planera våran resa till Indien som ni troligtvis kommer att få höra mycket om här på bloggen! Kvällen börjar med mys hemma hos Mill, med något mumsigt att äta!

Önskar er alla en skoj och mysig helg!

Kram

Nya böcker från rean och present

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Idag var jag på bokrean och hittade dessa två öcker för under 150 kronor, har inte börjat någon av dom ännu, men berättar mer vid senare tillfälle om vad jag tyckte. Just nu läser jag Eldvittne, som är bra... men bara bra! Kan ha att gör med att kapitlen är så korta. Föredrar hans böcker på ljudbok måste jag säga. Men det är ändå väldigt spännande!!

Efter shoppandet träffade jag min morbror som varit på Teneriffa, och hade köpt mig en present. Aloe Vera Juice!! Blev jätte glad!! (Så blir det när man har en av världens bästa morbror.)