Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Vad är Bipollen?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Jag köpte bipollen på harmini mässan jag var på för ett tag sen med mamma och tänkte berätta lite om detta kraftfulla födoämne. Bipollen kommer från honungen, men är egentligen pollenkorn från blommorna som fastnar på biets ben när dom samlar in nektar och sedan fastnat i bikupan.
 
Bipollen är ett födoämne som är otroligt rikt på vitaminer, mineraler och enzymer. Vissa vitaminer är till och med högre i bipollen än i frukt och grönsaker. En viktig mineral är svavel som är en del av uppbyggnaden av aminosyror. Svavel hjälper kroppen att transportera essentiella fettsyror runt i kroppen samt med nedbrytningen av fettet. Av den anledningen kan bipollen vara ett betydelsefullt ämne för vegetarianer och veganer som kan få i sig för låga nivåer av både aminosyror och svavel. Men givetvis är bipollen inte bara bra för dom som inte äter produkter från djurriket, utan det är bra för samtliga som äter fetter i sin kost.
Några andra mineraler som finns stora mängder i bipollen är kalcium, bor, fosfor,  koppar, jod, järn, magnesium, kalium, selen, natrium och zink.
 
Bipollen innehåller 22 av dom (ungefär) 100 aminosyror som finns. 20 st av dessa hundra används för att bygga upp proteiner. Det innehåller också en hel del antioxidanter som är en viktig del i att skydda kroppen mot gifter. Dom vitaminer som finns rikt i produkten är  vitaminerna A, B, C och E, och speciellt rik på B-vitaminer inkl B12-vitaminet.
 
Några exempel på vad bipollen tros hjälpa mot:
 • Stärker immunförsvaret.
 • Ökar koncentrationen.
 • Stimulerar syreupptaget, vilket ökar energinivån.
 • Ökar blodproduktionen.
 • Ökar muskelbildningen.
 • Förhindrar att bakterier kan växa i miljön.
Många tror att man inte kan äta bipollen om man är pollen allergiker, men detta är inte fallet. Det har istället visat sig immunförsvaret förbättras och känsligheten mot pollen minskar. Men du får själv testa och se hur din kropp reagerar på bipollen.
 
Om du lider av högt blodtryck kan man behöva undvika bipollen eftersom att det kan få blodtrycket att öka. Bipollen tillsammans med linfröolja hjälper till att stabilisera blodsockret. 
 
Jag använder bipollen i min smoothie, men har hört att det kan användas på yoghurten och fruktsalladen också. Smaken är lite söt och med en svag smak av lakris enligt min kärlek. Hur får du i dig bipollen?
 
 

Kommentarer

 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Kan man göra te av det?

  Svar: Hmm... Vet inte om det är bra att värma det.... men har ingen aning. Men vi provar när du kommer på besök. Tror det hade blivit mumsigt, smaken är ju god så då borde den vara det varm också! =)
  Sabine J Ö

  2012-11-15 | 08:52:32
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se

Kommentera inlägget här: