Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Negativa egenskaper med soja.

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Tidigare inlägg låter kanske som en dans på rosor, men så är det aldrig med några produkter man äter. Allt kan, enligt min mening, blir skadligt i fel mängd. Men här kommer nackdelarna med soja och dess produkter. 
 
Till att börja med är det väldigt viktigt att man kollar upp varifrån sojabönorna kommer, hur dom behandlats och med vilken metod slutprodukten skapats. Man kan göra sojasås, tofu, miso, soja protein isolat, sojamjölk/yogurt m fl av sojabönor.  Man behöver framför allt se till att man inte äter/dricker sojaprodukter från bönor som är genetiskt modifierade (GMO) eftersom att detta förändrar strukturen och arvsmassan av bönan. Tyvärr är det inte så enkelt att veta hur produkterna i butiken har behandlats, men ett sätt att minska risken för att utsätta sig mot GMO är att köpa ekologiska bönor som inte är besprutade och kemiskt behandlad. Enligt min mening är GMO behandlade produkter mer farligt än om man bara tittar till dom skadliga ämnena som jag diskuterar nedan.
Enligt forskning bör människor med sköldkörtelproblem undvika sojaprodukter, men samtidigt har annan forskning visat att intaget av jod minskar risken för utveckling av problem med dessa körtlar.
 
Som jag nämde i tidigare inlägg om dom positiva egenskaperna av soja mjölk är ofermenterade sojaprodukter skadliga för kroppen, det gäller egentligen alla typer av bönor. Så därför behöver man se till att man äter produkter av soja som blivit fermenterade.
 
Skadliga ämnen med förklaring
 
Dessutom innehåller soja, precis som dom flesta andra produkter, även några farliga ämnen som kan skada kroppen. Dom skadar kroppen på olika sätt, här kommer en kort förklaring om samtliga:
 
Apigenin (eng): stoppar aktiviteterna av visa enzymer som bryter ner farmaceutiska mediciner i kroppen. Så om man äter mycket mediciner kan kroppen förlora sin förmåga att bryta ner dom. Detta ämne kan också vara giftigt för röda blodkroppar. 
 
Ferulasyra: absorberas inte i tunntarmen eftersom att detta ämne binder sig så pass hård vid fibrer som man äter, men när det väl når tjocktarmen så släpps det fritt, om fibrer finns i kosten. Väl i tjocktarmen ger det istället höga nivåer av ämnet som man tror är skadligt.  Detta ämne finns även i vetekli, havre och blåbär.
 
Isoflavoner: är östrogen liknande ämnen som kan påverka östrogennivån i kroppen, genom att höja den. Detta kan vara skadligt om nivåerna för höga, men samtidigt bra om man har brist på östrogen. Hos män med hög konsumption av sojaprodukter finns risk för utvecklingen av bröst och försämring av sperma som kan leda till infertilitet (ofrivillig barnlöshet). Så därför kan män behöva sänka intaget av sojaprodukter.  Men precis som allt annat så finns det forskning som säger att dessa östrogen-liknande ämnena inte bara skadar kroppen utan även har en positiv och hälsosam effekt på kroppen. Kvinnor i klimakteriet kan bland annat må bättre av soja produkter, eftersom att det är bristen på östrogen som ger symptomen. Isoflavoner är bland annat en antioxidant som skyddar kroppen från syntetiskt framställande östrogener. Detta ämne finns också i linfrön, alfalfa, nötter, frön, vitlök, baljväxter mm. 

Fytinsyra: är ett ämne som finns i sojabönor som minskar kroppens förmåga att ta upp mineralerna kalcium, zink, järn och magnesium. Men detta sker endast i väldigt höga mängder soja. Men precis som allt annat så har fytinsyra även positiva egenskaper, bland annat att minska risken för njursten av kalcium.
 
Lektiner: är ett ämne som många växter har för att skydda sig från insekter och parasiter så att det inte förstörs. Det är helt enkelt ett gift som finns i sojaböor, men också potatis, jordnötter, frön mm. Giftet tros också minska nedbrytningen och upptaget av kolhydrater och stärkelser. Detta ämne avaktiveras vid kokning.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Slutsatsen
 
  • Men min slutsats är att ekologisk fermenterad soja produkter (miso & tofu) är OK för dom flesta. Så länge din kropp kan hantera dom. Blötläggning av bönorna gör att nedbrytning kan ske.
  • Det är väldigt viktigt att tänka på att all hälsosam mat inte är hälsosam för alla kroppstyper. Här behöver vi lyssna på kroppen för att förstå om sojaprodukter är något för dig eller inte.
  • Om man tex har höga nivåer av östrogen i kroppen kan denna person behöva undvika soja produkter på grund av ämnet isoflavoner, medan en perso i klimakteriet istället kan må bra av sojaprodukter. Jod, i form av sjögräs, tros balansera denna ökning av östrogen. Därav friska japaner.
  • Men jag kan inte säga om soja bör undvikas eller ej, du behöver helt enkelt dra slutsatser efter din egen kropp.
  • Balans är också viktigt så att man inte äter för mycket sojaprodukter. Precis som kolhydrater, fett, protein kan vara skadligt om man äter för mycket av någon av dessa produkter, i min mening.
  • Jag rekommenderar dig att du går igenom samtliga ämnen som har positiva eller negativa påverkan på kroppen för att se om du har problem med någon av förklaringarna och fundera sen på om du kan behöva undvika sojaprodukter.
  • PS. Något som jag absolut inte hade någon aning om var att sojamjölk inte ska användas i matlagning och värmas upp, så då kanska jag ska tänka om kring soja-grädden jag börjat använda.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Några intressanta länkar:
 
http://www.veganhealth.org/articles/soy_wth
 
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/phytoreport0503

Kommentarer

  • Linn säger:

    Tack för en jättebra soja-serie. Min slutsats är nog att jag fortsätter som tidigare. Äter sojabönor i mat då och då, tofu ett par-tre gånger om året. Ibland blir det sojabiffar och liknande. På det hela taget känns det som att det är så sällan att det förhoppningsvis inte är skadligt. Kram!

    Ps. upptäckte ett fel i texten, du har skrivit att det kan orsaka fertilitet men menar nog infertilitet :-)

    Svar: Ohh tack för att du berättade om mitt misstag. Nu är det fixat.
    Jag fortsätter också som vanligt. Möjligtvis kanske prova mer havremjölk eller rismjölk och ta bort lite soja. Dricker ju sojamjölk varje dag till kaffet, muslin eller soja"grädde" till matlagningen. Men äter inte tofu så ofta, precis som dig 2-3 ggr per år... och då när jag är på restaurang.

    Kram kram
    Sabine J Ö

    2012-10-28 | 10:10:04
    Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/
  • Anneli säger:

    Hej Sabine!! Fin och intressant blogg du har!!
    Att man inte ska koka sojamjölk kan jag inte förstå, efter som att man i tillverkningen faktiskt kokar sojamjölken i 7 minuter innan den blir drickbar! Jag har själv gjort sojamjölk för rätt länge sen.

    Svar: Hej Hej, Ska man koka sojan eller bara låta det sjuda lite?? Det kan vara skillnaden.... men jag ska kolla upp det där lite djupare.
    Tack för dig, glad att du gillar min blogg.
    Sabine J Ö

    2012-10-30 | 22:31:43
    Bloggadress: http://anneli-in-da-house.blogspot.com
  • Sabine-Välbefinnaren säger:

    ANNELI: Tack för DET, menar jag så klart. =)

    2012-10-30 | 22:52:44
    Bloggadress: http://www.valbefinnaren.blogg.se

Kommentera inlägget här: