Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Stressad

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Hej,
 
Jag har varit lite stressad den senaste tiden, på grund av mycket att göra helt enkelt. "Mycket att göra" gör mig stressad när jag inte tänker efter eller känner efter hur jag upplever de hela. Men nu börjar det kännas bättre, men funderar ändå på om man kanske skulle anställa någon terapheut-liknande person för att prata med. Kan tänka mig att det är lika bra (effektivt) som att skriva dagbok (jag tycker det är effektivt och bra)och dessutom får man ett respons från en annan varelse. =) Vi får se hur det blir!
 
I dag hittade jag ett citat som nästan passar in på min nuvarande livssituation
 
 
 
Om du är deprimerad, lever du i det förflutna.
Om du är orolig, lever du i framtiden.
Om du är harmonisk, lever du i nuet.
~ Lao Zi

Veckans Tips: Att koka bönor

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Har din kropp svårt för att bryta ner bönor? Får du gaser, kramper eller känner dig uppblåst efter att du ätit bönor? I så fall finns det ett knep som kan hjälpa just dig och det är att koka bönorna i vatten med lite citron. Genom att hälla i några msk citronsaft i vattnet förbereder du bönorna för nedbrytning.
 

Diving brings wellness

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
Hej Hej,
 
Jag och kärleken är två personer som även kallas dykare, vi dyker när vi åker utomlands och ibland åker vi även på dyk-semester för att bara göra detta. Och igår när vi fick vår Dyktidning från PADI, The Undersea Journal, så började jag genast läsa igenom den och fastnade för en artikel som hette"Scuba Wellness".
 
Dom har under fyra års tid forskat kring hur dykning påverkar vårt välbefinnande och det är gett positiva resultat. Det visade sig förbättra den psykofysiska balansen i kroppen, lugnar sinnet och reparerar kroppen. Stress och ångest/oro minskar medan positiva tankar ökar. I artikeln förklarar dom också att det finns flera olika typer av ångest/oro; det som uppkommer vid hot (tillfällig) och det som finns hos människor med de personlighetsdraget (mer permanent). Båda typer av ångest/oro kan förbättras, men hos kvinnor är det framför allt den oron som finns som drag i personligheten som förbättras. Hos kvinnor har dykning också visat sig öka förmågan att förstå och kunna uttrycka sina känslor och tankar. Det har också visat sig förbättra balansen av känslor, så som ilska.
 
Mer forskning ska göras eftersom att man tror att dykning kan hjälpa vissa psykiskt problem  Människor som är ledsna, oroliga, har mycket ilska inom sig eller svårt att relatera till andra människor skulle kunna må bättre av dykning. Och som dykare skulle jag absolut säga att detta stämmer. Jag menar, när man dyker så lever man i "här & nuet", man tänker på andningen, man njuter av allt vackert man ser, trivs & njuter med tystnaden och man uppskattar att man har möjligheten att se detta vackra i denna värld inte alla kan eller har sett.Man kan verkligen inte vara någon annanstans i tankarna, för man vill bara vara där. Möjligtvis skulle man kunna börja fungera på miljö-frågan och på hur mycket skräp vi slänger i naturen. Precis som om det inte skulle skada när vi inte ser skiten längre-idiotiska tankar. 
 
Ett tillfälle med meditation under vattnet hade varit fantastisk tror jag, det skulle jag absolut prova om det erbjöds.  Tänk att ensam få sväva runt i ingenting och bara tänka på andningen. Nästan som dukning, fast med mer stillsamhet och med slutna ögon. Underbart!
 
Är du dykare?

Första maten efter fastan

Kategori: -Detox/Rening

I torsdags morse ställde jag klockan lite tidigare så jag skulle kunna njuta av fast föda efter juice-fastan. Och åhh så ljuvligt! Det blev en smörgås med fullkornsbröd, massa smör och så avokado med salt & peppar. Det var härligt att känna maten dunsta ner i magen. Men samtidigt hade hungerkänslan gått över från tidigare dag, så jag skulle kunna kört en dag till. Men bara om jag varit hemma från jobbet, vilket jag inte var. Jag var jätte pigg och mådde kanon bra hela dagen. Underbart!

 

 

 

Juice fasta dag 4/4

Kategori: -Detox/Rening

 
 
Idag började jag morgonen med att göra tre olika juicer. En med citron, apelsin och lime, en annan med päron, äpplen och vindruvor och den sista med rödbeta, morot, selleri och fänkål. Alla juicer blandades med vatten, för att spä ut dom lite,så att kroppen inte får en chock av dom intensiva smakerna och näringsämnena. Favoriten var den super sura citrusjuicen. Och äpplena som jag plockat ute på fältet/ängen gav verkligen supergod saft, så söt och smakrikt. Mycket bättre än dom man köper i butiken, men tyvärr vet jag inte vad just denna typ heter.
 
Hungern började krypa på vid 5 tiden, men jag fyller på med vatten och juicer allt efter som varandra. Snart kommer kärleken hem också och då blir det mer juicer att göras, denna gång ska jag använda ingefäran och spenaten som jag glömde imorse.
 
Hmm.. hur känner jag mig.... förutom lite hungrig?! Jag mår ganska bra, hjärnan har fungerat bra idag! Jag har haft min pluggdag, blev klar med session 15 och har nu skickat in dom för betyg. Så ni som varit mina försökskaniner för denna gång får inom kort ta del av arbetet jag skrivit om varje person. =) Istället för lunch blev det ett glas juice på soffan i en timma inklusive vila.Satt och funderade på vad jag ska äta till frukost imorgon och skulle vilja ha stekt ägg med bacon... men man behöver börja äta normalt igen långsamt, så att man inte slänger i sig en pizza dagen efter en detox-period och förstör för kroppen. Men kokt ägg med något mumsigt till skulle kunna vara en vinnare! Eller sojayogurt med massor av bär och nötter är ju också gott. (Har du inte provat alpro soja yogurt så borde du göra det.) Jag har ett begär av mat och är samtidigt glad att jag kan och får äta det jag vill. Jag menar, tänk på dom som inte får något annat på bordet än ris. En detox/fasta gör kanske att man blir mer glad för det som man har, både på bordet och i själen.
 
En aning svag känner jag mig också, men det är ju förståeligt. Kommer bli en tidig kväll idag, så att jag får vila ut ordentligt och kroppen får handskas med alla toxiner. WIN-WIN situation för kropp och själ! =)
 
 

Uppdaterad detox begär dag 3.

Kategori: -Detox/Rening

 
Efter middagen idag började kärleken göra varm choklad med gamla After Eight bitar som vi hade kvar och jag sa till honom... "Nää... gör inte det.... Vänta tills i helgen så jag kan vara med och dricka", sen skrattade vi och han gjorde sig en kopp.
 
Sen kom jag på att jag och mina kollegor har pratat mycket mat idag och jag kom fram till att mina smaklökar saknar och begär olika smaker. Dom produkter som jag saknar är ost och lakris. men grejen är att jag brukar inte köpa godis, men om mina kollegor bjuder på lakris så äter jag det gärna, så det känns konstigt att sakna något som jag inte brukar äta. Man kan ju köpa lakrisrot som är super bra vid en detox, eftersom att det är laxativ och bevarar en biokemisk balans i kroppen. Så det kan ju vara så att kroppen skriker efter det som den behöver. Ost i alla dess former älskar jag däremot, och det saknar jag otroligt mycket.
 
Sen har jag funderat på om det är några vanor, när det gäller kosten, som jag vill bryta och svaret blev MJÖLKPRODUKTER. Jag borde verkligen sluta helt med mjölkprodukter. Jag dricker egentligen bara mjök i kaffet, men sen är det grädden i matlagning som jag är van/fast vid. Men idag köpte jag två olika grädd-alternativ, den ena var från ris och den andra soja, så vi får se om jag kan fastna för en av dessa. Dessutom gillar jag turkisk yogurt! Vi får se hur det blir!

Inför dag 4/4, Juice-fasta

Kategori: -Detox/Rening

 
Imorgon onsdag är det dax för juice-fastan och då ska min juicecentrifug gå på högvarv. Man kan även genomgå en detox genom att juicefasta under några dagar, eller i vissa fall en längre tid. Det låter kroppen fokusera på att eliminera gifter, istället för att handskas med dom nya toxinerna som kommer in i kroppen. Samtidigt som det ger dig massor av vitaminer, mineraler och andra viktiga ämnen.
 
Jag kommer göra en grönsaksjuice och en fruktjuice. När du gör dina juicer ska du inte blanda fruktjuice tillsammans med grönsaksjuice eftersom att grönsak är renande och frukt är näringsgivande. (Äpple är den enda frukten som får blandas med grönsaksjuicer). Det kommer eventuellt bli två olika grönsaksjucer för att variera mig lite! Jag kommer att dricka en typ av juice i taget, och sen vänta i alla fall en timma innan jag dricker den andra. Man ska alltid försöka göra juicen precis innan man dricker den, så att alla näringsämnen inte hinner försvinna. Men jag kommer troligtvis att göra två olika juicer direkt på morgonen, och sen göra resten under eftermiddagen. Två sista tips: Drick långsamt och drick massor av vatten.
 
 
Jag kommer använda följande grönsaker och frukter, och vilka organ dom stödjer mest och sjukdomar dom kan vara hjälpsamma mot:

Selleri-Njurar, diabetes, benskörhet.
Rödbeta- Blod, lever, menstruella problem, ledinflammation.
Gurka- vattensvullnad, benskörhet.
Morot- Ögon, ledinflammation, benskörhet.
Ingefära- Läs mer om ingefära här--> X
Spenat- Anemi, eksem.
 
Apelsin- Hjärt- & kärl sjukdomar, övervikt, hemorrojder, åderbråck.
Äpple- Lever, tunntarmarna.
Citron- Lever, gallblåsa, allergi, astma, förkylningar och som apelsin.
Lime- Hjärt- & kärl sjukdomar, övervikt, hemorrojder, åderbråck.
Päron- gallblåsan.
 
 

Detox dag 2 & 3/4.

Kategori: -Detox/Rening

Hej Hej,
 
På dag nr två av detoxen så hade jag värdens huvudvärk och var super trött. Men jag fortsatte att hålla mig till "schemat". Till frukost tog jag med mig en fruktsallad till jobbet med kiwi, apelsin, vindruvor, nötter, kokoskross och hemmagjord mandelmjölk. Till lunch blev det söndagenslunch; kokt fisk, salsa och zucchini sallad. Verkligen super gott! Till mellis innan yogan blev det äppelmos (egen-gjord) och en bönsallad med persilja. Men innan yogan gick jag för en power-nap i vilorummet på jobbet. Efter det var huvudvärken borta, men tröttheten satt i. Efter yogan däremot, då var tröttheten också som bortblåst. Vatten och yoga tar bort min huvudvärk och trötthet.
På kvällen blev det bovetegröt med äppelmos och blåbär. Som jag nämnde tidigare skulle jag försöka undvika alla kolhydrater under min detox, men skulle äta boveteflingor om jag känner att det behövs. Efter mitt yogapasset var det kolhydrater min kropp behövde. Jag viill ju inte riskeera ett stort blodsockerfall under natten. Bovete är glutenfritt och kan därför enklare hanteras av kroppen.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Tredje dagen av detoxen åt jag bovetegröt till frukost, och på lunchen åt jag på företags-restaurangen. Det blev kokt fisk och massor av sallad från salladsbaren inklusive två olika bönsröror. Till middag gjorde jag en fisksoppa för mig och kärleken. Till en början var smaken inte så rik, men sen när jag la i fänkålen blev det super gott och mer smakrikt. Idag har jag mått mycket bättre om man jämför med igår. Ingen trötthet, ingen hunger men däremot lite huvudvärk som jag fått bort med mer vatten.
 
Ingredienser för fisksoppan:
Vit fisk
Lax
Tomater
Purjolök
Gullök
Champinjoner
Röd paprika
Vitlök
Chili
Salt & peppar, timjan, kummin och fänkålfrön.
 
Kvällen kommer senare att avslutas med en skål hemmagjord äppelmos, men bara äpplen, inget socker.
 

"35 örter som rensar ut"

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,
 
Surfade runt lite på detox idag och hittade denna sida (http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=571&print=1) med olika örter som rensar kroppen. Det finns även en mening eller två om varför dom är bra också! Därför rekommenderar jag er "detoxare" att kolla in listan.
 
Kram kram

Den första detox-dagen

Kategori: -Detox/Rening

Först dagen av mina detox dagar har gått bra, eftersom att det är så pass lite fett man äter så har jag ätit mer för att bli mätt, men det känns bra än så länge ändå. Inge symptom av reningen ännu, men symptom jag stött på tidigare vid en detox är trötthet, huvudvärk, okoncentration och humörsvängningar!
 
Till frukosten blev det en smoothie med grönsaker och äpplen. Det blev mer krämigt och godare än jag trodde, men ändå inte super gott. Till smoothien blev det en halv avokado och ett halv äpple.
 
Grönsaks smoothie:
En näve spenat
Några bitar kokt broccoli
1 tsk spirulina
1 halv avokado
1 1/2 äpple
 
 
Till lunch blev det hemmagjord salsa, zucchini sallad och kokt fisk. Till efterrätt var det hemmegjord och nygjord äppelmos med mandelmjölk. Detta kommer det att bli till lunch imorgon också!
 
 
 Under dagen har det blivit en hel del vatten, linfröte, frukt och nötter. Till kvällsmat gjordejag en soppa med bönor. Den ser inte så god ut, men det var super god. Det blev 3 portioner, så nu har jag till middag imorgon efter yogan.
 
1 cm ingefära
2 cm chili
4 cm purjolök
1/2 huvud blomkål
1/3 broccoli
1/4 rödkål
Gurkmeja, salt och peppar
 
 
 

Veckans Tips: Andas rätt/meditation

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,
 
Nu har jag och kärleken börjat på Yoga-lektioner några gånger och det som man fokuseerar på mest är andningen. Rätt andningen kan göra att man hamnar  ett meditativt tillstånd och dessutom lever i nuet eftersom att man fokusera så andningen hela tiden. Fokuserar på det som är här och nu!! Rätt andning minskar stress-nivån, gör oss avslappnade, förbättrar energinivån och ökar koncentrationen. Genom att andas rätt ger man kroppen rätt mängd syre, samtidigt som man låter ha kroppen kvar rätt mängd koldioxid. Koldioxid behövs också i kroppen.
 
Kolla in denna hemsida för flera olika andningstips. (http://www.halsosidorna.se/Andningsovningar.htm)
 
I väldigt korta drag är rätt andning att andas med buken, bröstet och nyckelbenet, och alltså inte bara använda en av dessa delar. Och luften ska passera genom näsan.

Matförslag för detox-dagarna

Kategori: -Detox/Rening

Ungefär såhär kommer matan se ut under mina och Tinas Detox vecka.

 

Söndagsfrukost

Grönsakssmoothie med spenat, kokt broccoli, spirulina pulver, avokado, valfria nötter, mandelmjölk och/eller vatten. Efter smoothien, blir det en halv avokado med hackade nötter över.

Söndagslunch

Guacamole (avokado, tomat, lök, vitlök, citron- el limesalt, salt) eller salsa (tomat, vitlök, chili, lök, citronsalf, kummin, salt), med lax och en blandsallad med bland annat bladsallad. Ju grönare och ju mer variation, desto bättre!

Söndagsmiddag

Soppa med lök, morot, selleri, vitlök, svamp, zucchini, spenat, vitkål, cayenne peppar, gröna ärtor, fänkål, ingefära och massor av vatten. Du kan även dricka detta vatten, utan grönsakerna, som en "buljong" till kvällsmat eftersom att det är väldigt rikt på näring. Efter att du tagit ut en del av buljongen blandar du ner linser eller bönor.

Förslag på mellanmål

Morot-, gurka- och selleristavar med salsa eller guacamole.

Nötter

Grapefrukt

Rädisor.

En kopp varmt vatten med ingefära och citron (gärna vitlök också).

Örtte under dagen.

Nässelte

Äppelmos (två äpplen i en kastrull med några msk vatten på medelvärme, rör om då och då, häll på mer vatten om för torrt, klart på 10-15 min)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Måndagsfrukost

Fruktsmoothie med bär, mandelmjölk, apelsin, citron, äpple och nötter. En halv grapefrukt och en näve nötter, efter smoothien.

Måndagslunch

Sallad på någon restaurang nära jobbet med fisk, linser eller brunt ris, utan olja men med citronjuice och kryddor. Om jag mot all förmodan inte skulle klara mig utan olja så skulle jag använda linfröolja. Om det inte blir något restaurangbesök bli det en portion av söndagens lunch eller middag.

Måndagsmiddag

Broccoli sallad (kokt), persilja, citronsaft, tomat, paprika, sesamfrön med brunt ris eller linser och sesamfrön.

Förslag på mellanmål

Morot-, gurka- och selleristavar med gårdagens salsa eller guacamole.

Nötter

Avokado

Grapefrukt

Örtte under dagen.

Nässelte

En kopp varmt vatten med ingefära och citron (gärna vitlök också).

Äppelmos (två äpplen i en kastrull med några msk vatten på medelvärme, rör om då och då, häll på mer vatten om för torrt, klart på 10-15 min)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tisdagsfrukost

Fruktsallad med nötter och valfri nötmjölk.  

Tisdagslunch

Gårdagens middag eller en restaurang sallad med fisk, ris eller bönor.

Tisdagsmiddag

Soppa med rödkål, morot selleri, linser, spenat, lök, vitlök, ingefära, gurkmeja, vatten och strö över sesamfrön. Med antingen fisk, linser eller bönor.

Förslag på mellanmål

Morot-, gurka- och selleristavar med salsa eller guacamole.

Nötter

Grapefrukt

Rädisor.

En kopp varmt vatten med ingefära och citron (gärna vitlök också).

Örtte under dagen.

Nässelte

Äppelmos (två äpplen i en kastrull med några msk vatten på medelvärme, rör om då och då, häll på mer vatten om för torrt, klart på 10-15 min)

Nässelte

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Som jag nämde i tidigare inlägg så kan jag inte undvika alla typer av kolhydrater pga min diabetes, så därför kommer jag eventuellt att äta bovetagröt till frukost. Men det beror på blodsockernivå och känslan. Jag har valt bovete eftersom att det är glutenfritt och en typ av kolhydrat som är enklare att bryta ner.

På onsdagen ska vi dricka en blandning av juicer. Men det kommer ett inlägg om dessa vid senare tillfälle. Så håll ut!

Gemensamma-Detox-dagar

Kategori: -Detox/Rening

Min vän, Tina (klicka här för att komma till hennes blog--->X), frågade efter mitt senaste "Veckans Tips", kring Detox, om vi inte skulle göra det gemensamt och den idén föll jag för direkt så klart! Hon bad mig att skapa ett upplägg, med olika typer av mat till frukost, lunch, middag och snacks under dessa dagar.
 
Vill här påpeka att en detox inte bör utföras vid mens, graviditet, sjukdom, under ammningsperiod eller om man är undernärd. Om du skulle vilja vara med mig och min vän i detta, så måste du lyssna på din kropp och genast avbryta dieten om du börjar må dåligt eller känner av andra negativa effekter. Vattenintaget kan behöva ökas eftersom vatten späder ut gifterna, så att de lättare transporteras ut ur kroppen.
 
Vi kommer att börja detoxen på söndag, den 23 september, och den kommer att pågå till och med onsdag. "Autumn Equinox" är ett ganska känt begrepp och en företeelse som inträffar någon gång 11 sep-2 okt, varje år. Det är under denna tid som en rening/detox av kroppen är som bäst, eftersom "energierna" då anses vara som starkast. Vi har alltså lyckats välja en extra bra period för vår aktivitet! Den sista dagen, på onsdag, tänker vi bara dricka juicer. Eftersom jag är diabetiker vill jag helst inte undvika kolhydrater eller mat helt och hållet, då det kan förstöra mina blodsockernivåer, så det blir bara en dags juicefasta.
 
Det vi ska undvika helt eller minimera under dessa fem dagar är kött, kolhydrater (förutom brunt ris, boveteflingor och hirs), kaffe, mjölkprodukter, socker, samt friterad och stekt mat.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Vi kommer att äta organiska färska grönsaker, frukter, bönor, brunt ris, hirs, boveteflingor, kokt fisk och en liten mängd olja (linfröolja). Det finns flera bra örter och växter som rekommenderas, men jag tänker bara nämna dom vanligaste och som jag har hemma. Tänk på att alla är olika, så om du tex har låga nivåer av fett i kroppen kan behöva undvika vitlök. Tänk efter före!
 
Spirulina, alger-minskar upptaget av galla och dessutom skapar det en basisk miljö i kroppen, istället för en sur miljö.
Ingefära- Bland annat för optimal tarmfunktion, vilket är viktigt för en detox. Och ökar dessutom blodcirkulationen. Läs mer om ingefära här--->X
Cayeene peppar- Blodrenande och ökar elimineringen av vätska.
Vitlök- Antiinflammatoriskt, antibiotiskt, blodrenande, sänker blodfetter. Läs mer om vitlök här--->X
Persilja- Urindrivande och renar därför njurarna. Finns ett helt inlägg om det här--->X
Pepparmint- Stödjer rening genom huden i form av svett.
Gurkmeja- ökar galla utsöndringen. Läs även mer om den här--->X
Nässlor- Urindrivande.
Psyllium husk- är ett fiber som behövs vid rening av kroppen, eftersom att det inte absorberas utan istället tar med sig gifterna ut ur kroppen. Ett tips är att blanda husk med olivolja eftersom att dessa tillsammans minskar upptaget av fett och samtidigt tar med sig gifter ut ur kroppen. Fibrer är väldigt viktigt vid en detox så jag skulle inte rekommendera en detox utan fiber.
 
Aminosyror i ärtor, bönor och linser tillsammans med sesamfrön stödjer levern vid en detox, eftersom att levern är det viktigaste organet vid en detox måste man stödja detta organ.
 
Läs gärna mer under kategorin "Detox/Rening" för att lära dig mer, eller fråga gärna så hjälper jag dig.  Förslag på meny kommer imorgon eller övermorgon.
 
Har du fastat eller gjort en detox tidigare? Är din kropp stark nog för en detox och du vill följa mig och min vän Tina i vår rening eller rent av vara med? Dela isåfall gärna med dig av dina upplevelser, känslor och vad du äter!
 
Kram
 
 
 

Zen fundering: What is the essence of this mind?

Kategori: -Österländsk filosofi

Jag fortsätter läsa, fundera och lära med mina Zen kort, och det senaste jag drog var "What is the essence of this mind?".  Den tillhörande texten handlarr om en Mästare som skriver brev till en person som är på väg att dö. Brevet ser ut såhär:
"The essence of your mine is not born, so it will never die. It is not an existence which is perishable. It is not an emptiness which is mere void. It has neither colour nor form. It enjoys no pleasures and suffers no pain. I know you are very ill. Lika a good Zen-student, you are facingthat sickness squarely. You may not know exacly who is suffering, but question yourself: What is the essence of this mind?  Think only of this. You will need no more. Covet nothing. Your end, which is endless, is as a smowflake dissolving in the pure air"

Jag tycker detta verkligen är ett intressant ämne och lite läsigt, läskigt eftersom att man inte vet vad som händer efter döden. Men många, inte alla, har en åsikt eller tro om vad dom tror kommer att hända efter man dör. Men detta gör detta Zen kort ännu intressantare eftersom att det Mästaren jämför den döende med en snöfling, den sista meningen som får brevet att falla på plats. En snöflinga som i atomernas form finns kvar, men ändrar uppbyggnad, snöflingan blir ren luft! 
 Samtidigt som brevet berättar för den döende att han aldrig blivit född eller komma dö, eftersom att han alltid har varit här, och då alltså bara ändrats form i sitt levande. Du är ett vittne av det som händer den kropp du nu har, medans din innersta natur (funderingar, upplevelser och känslor skulle jag tro) existerar i sig själv, utan kroppen. Fråga dig själv "Vad är kärnan i detta sinne?" så är men längre inte rädd för att dö för att man förstår att man inte lider utan istället är ett vittne av det som kroppen lider av. Endast DU kan veta vad som finns i DITT sinne, ingen annan.
 
Samtidigt har många säkert sett människor som börjar leva mer EFTER att dom fått reda på att dom lider av en dödlig sjukdom och kommer kanske dö tidigare än snittet, beroende på sjukdom så klart. När jag fick diabetes började jag leva ännu mer till exempel, kanske dåligt exempel eftersom att jag inte är döende, bara möjligtvis får fler hälsoproblem under livet. Men det fick mig ändå att leva mer, viljan att leva mer ökade! Undrar varför det är så, någon som har en fundering? har du själv upplevt något liknande?
 
 

Effektivitet på en pluggdag

Kategori: -Pluggdagar

 
Hej hej,
 
Idag har jag haft en underbar pluggdag. Jag har hunnit med så mycket att jag funderar på om jag glömt något eller gjort något fel. Men det bara är en sån dag! Jag har påbörjat Case History nr två för del 15, och jag är nästan klar. Ska skriva dom sista sidorna nästa vecka och dessutom har jag skickat en del uppföljningsfrågor till personen i frågan. Jag har sagt det förr men säger det igen, jag tycker det är så himla kul och intressant när man kan se i fallet vad som har inträffat i hälso-hitoriken och samtidigt kan se hur det utvecklat till det ena eller det andra.
 
Meningen är att min tjänstledighet (på onsdagar) tar slut sista februari 2013, men jag känner inte att jag kommer hinna med det och dessutom gör tanken mig en aning stressad. Så nu har jag ansökt om förlängning på jobbet och hoppas på det bästa. jag håller på med del 15 nu, och det är totalt 20 sessioner. I varje del ska jag skriva två Case History med frivilliga personer som vill lära sig förstå sin kropp, hur sjukdom uppstår och utvecklas, och vad dom kan göra för livsstil förändringar för att blir friskare! (Jag letar "försökskaniner" för framtida delar i studierna så säg till om du är intresserad eller har några frågor om hur vi skulle gå tillväga).
 
Nu ska jag påbörja ett dokument till min reskompis till Indien där jag förklarar lite om diabetes och hur hon ska handskas med mig om blod socker nivån blir för låg någon gång under vår resa och jag tappar förmågan att ta hand om mig själv. =) Har till och med tagit fina bilder på "utrustningen"!

Eliminering

Kategori: -Detox/Rening

Kroppen handskas med gifter och toxiner genom att neutralisera, förändra och/eller eliminera dom.
 
Detta gör kroppen med flera olika organ och funktioner, den viktigaste är levern, sen har vi gallblåsan, tarmarna, njurarna, urinblåsan, lungorna, lymfsystemet, svettkörtlar med flera som också är viktiga vid rening av kroppen. Kroppen kan handskas med och eliminera det mesta som vi stoppar i oss, men några typer av föda kan vara extra svårt för kroppen och blir det för mycket av dessa kan kroppen till slut inte hantera allt och sjukdom skapas. Längst ner ser ni en lista på olika typer av mat och hur dom påverkar kroppen och cellerna.
 
Levern kan förändra ett toxin till ett ofarligt ämne, som sen transporteras antingen till njurarna för att bli eliminerade med urinet eller så kan dom nu ofarliga gifterna elimineras med gallan som skapas i levern. Lungorna är ett annat organ som eliminerar toxiner, i detta fall är det koldioxid som varje cell i kroppen behöver bli av med efter att dom använt syret.
 
Många olika ämnen, vitaminer och mineraler är viktiga för detox, vissa är bra vid olika delar av processen medans andra är bra för att minska problem som kan skapa vid detox. Till exempel kan många fria radikaler skapas på en gång som snabbt måste neutraliseras, av samma anledning är det viktigt att man går sakta och mjukt fram vid en detox eftersom att det annars kan bli för mycket för kroppen att hantera.
 
Här kommer några molekyler och ämnen som är viktiga i denna process.
 
Svavel är en av dom viktigaste ämnena som används vid detox, detta eftersom att det neutraliserar många miljögifter så som bekämpningmedel. Därför rekommenderar man att öka dessa vid detox. Svavel är en viktig byggsten i vissa aminosyror; taurin, metionin och cystein, vitamin B1 och biotin innehåller också svavel.
Metyl molekyler (Metyl donerare) är också viktiga att öka intaget av vid en detox eftersom att dom "stänger av" den giftiga substansen i gifter så att det inte kan skada kroppen. Vid detox stänger dom av, men dom kan också "slå på" andra funktioner. Denna process heter metylering. Bly, kvicksilver och arsenik är några toxiner som behöver bli neutraliserade/ av-aktiverade för att sen kunna bli eliminerade från kroppen. Denna molekyl har många andra viktiga  funktioner i kroppen, men här ville jag bara ta upp effekten den har vid detox. Metyl-molekyler som donerar metyl är egentligen den viktiga delen. Dessa finns rikt i folinsyra, kolin, metionin, betain, sarkosin,  och eventuellt vitamin B6 och B12.
 
Antioxidanter är ett annat ämne som jag ofta tar upp i mina artiklar. Dessa neutraliserar fria radikaler (okontrollerade) i kroppen så att dom inte förstör andra molekyler genom att ta en elektron. Några antioxidanter är vitamin C, selen, mangan, polyfenoler, E vitamin och klorofyll.
 
Några typer av föda som rekommenderas vid detox är gurkmeja och maskros eftersom att dom ökar utsöndringen av galla, galla är ett sätt för kroppen att gå ut toxinerna i tarmen. En viktig punkt är att öka intaget av fibrer när galla utsöndringen ökar eftersom att fiber hjälper kroppen eliminera gallan, vars andra uppgift är att "omfamna" fetter som sen absorberas från tarmen. (Galla har alltså uppgifterna att eliminera gifter och sen ta upp fetter från tarmen till kroppen). Alltså bör fett intaget minska vid detox.
 Lakrisrot stödjer och skyddar levern, som är det viktigaste organet vid rening av kroppen. Samtidigt skyddar det tarmen från bakteria och inflammationer som kan skadas vid detox. Mariatistel är en annan ört som skyddar levern mot skador som kan uppstå av alla de gifter som passerar genom levern. Nässlor är urindrivande och är därför en bra växt för att rena urinblåsan och njurarna.
 
Dessa är några örter och växter som kan behövas vid en detox eftersom att dom alla stödjer processen på ett eller annat sätt. Sen är det också viktigt att man avstår från onyttig föda som inte stödjer kroppen vid rening. En detox behöver alltså inte innebära en vatten-fasta eller juice-fasta.
 
 
Mest blockerande Minst blockerande-Detoxifierande
Droger & medicin Vatten
Allergiframkallande mat Grön sallad
Inälvsmat Frukt
Fett Grönsaker
Friterad mat Rotfrukter
Vitmjöl Potatis
Kött Hirs
Sötsaker Ris
Mjölk Vete
  Havre
  Frön
  Nötter

Blogs I love

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
 
Hej Hej,
 
Jag fick en fantastisk utmärkelse från en av mina favorit bloggare som jag följer, diskuterar med och tittar in hos för att bli lugn. Utmärkelsen fick jag av Linn med sin underbara blogg- lyckoland.blogg.se. (Kika in genom att klicka här)
 
Utmaningen är att berätta om fem av sina favorit blogger som man läser och följer, så förutom Linn's blogg är fem av dom följande:
 
Har en underbar blogg med underbar konst, (jag stolt är ägarinna av två av hennes tavlor än så länge). Hon har även en blogg om mode och mer personliga inlägg om hennes äventyr i livet.  
 
Denna blogg hittade jag till för några månader sen efter att jag surfade på nätet efter indisk matlagning och är glad att jag hamnade hos Amy. Hon har så många spännande och ovanliga recept, både Indiskt och annat. En mycket bra blogg för den som vill hitta ett nytt recept till alla dagens måltider.
 
På Angelicas blogg hittar du mängder av bra tips och trix för att göra vardagen lite mer ekologisk, enkla och nödvändiga tips för alla smaker. Psst... och hon blev nyligen Borås Miljöhjälte 2012.
 
En blogg om hälsa med barn i centrum, om produkter till barn, mat till barn, graviditeten, en del om förlossningar och om onaturliga och farliga ämnen som vi och våra barn utsätts för. Man lär sig alltid något nytt hos Angelica.
 
Snarare en hemsida än en blogg, men den uppdateras ofta och där finns mycket bra info kring detox, sjukdomar, kostprogram, olika mineraler & vitaminer och många andra ämnen. Bra sida med tips!
 
 
Reglerna för utmärkelsen är
  1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
  2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
  3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg

Yogakurs

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Nu har jag och min kärlek börjat med Yoga för nybörjare varje måndag. Förra veckan var första gången där instruktören förklarade mycket om vad vi ska göra, hur vi arbetar och vilka våra mål är genom kursens gång. Han sa att han inte tänker visa några övningar, visst finns undantag, eftersom att han tror att man blir stressad av att försöka se vad som ska göras, utan istället ska man då lyssna på hand röst för vägledning. Detta uppfattade jag som väldigt positivt. Efter varje lektion får man också en eller två uppgifter/läxor som han tycker att man ska prova hemma, så dessa har jag och kärleken tränat på under den senaste veckan (andningsövningar).

Vi gjorde förra veckan en hel del övningar som jag aldrig sett eller hört talas om, så nu ser jag verkligen fram emot mer nya övningar som vi kommer lära oss varje vecka. Kärleken tyckte det var riktigt kul och skönt också, dessutom var det extra bra (enligt min uppfattning) att det var en andra kille som var med också, så att kärleken inte behövde känna sig utanför bland alla tjejer. Så måndagarna framöver kommer jag vara på Yoga, för inre frid, avslappning, bli starkare och mer smidighet.

Veckans Tips: Detox

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Vi har alla hört talas om detox av kroppen och detta är något som jag tycker alla bör genomgå iallafall en gång om året (undantag finns). En detox, eller rengöring som man också kan kalla det, är till för att rena kroppen på skadliga kemiska molekyler, halvt nedbrytna produkter, slutprodukter som kroppen har svårt för att eliminera, droger, avgaser och andra miljöavfall. Ibland behöver kroppen hjälp med att göra sig av med dessa olika ämnen, vissa som till och med skapas i våra egna kroppar, eftersom att det är dessa som vid senare tillfälle kan leda till stagnation, sjukdom och andra svårigheter i livet. Jag har den uppfattningen att utan detox kan vi inte blir friska och fria från våra sjukdomar. Den finns flera "hjälpmedel" att använda vid en detox, det finns ämnen som ökar produktionen av galla, andra ämnen stödjer levern, en tredje neutraliserar gifterna och flera finns.
 
Läs gärna mer under kategorin "Detox/rening" om detox, dessutom kommer fler inlägg om detta viktiga ämne inom några dagar.

Valet av vaccin

Kategori: -Skadligheter

Nu när jag ska åka till Indien får man fråga om man ska vaccinera sig, "så att man inte blir sjuk"(!). Och varje gång dyker samma funderingar, tankar och tankesätt upp.
 
Jag tror inte på vaccinationer, man hör om människor som går baklänges av den ena vaccinet och dör av det andra samtidigt som det har visat sig att det inte alltid "skyddar" mot sjukdomen som man "ska" vara skyddad mot. Ur en helhets-synpunk så anser jag att vaccin utsätter kroppen för otroligt mycket stress, som är otroligt skadligt för kroppen.
 
Vet vi vad som egentligen finns i vaccin, delar företaget som äger vaccinet ut information om dom skadliga delarna eller döljer dom det så mycket som det bara går? Jagvet att det i vissa vaccin finns kvicksilver, som är oerhört skadligt för kroppen, tänk då på alla dom ämnen som jag inte vet om. Frågan är då varför dessa blandningar användas om man vet att dom är skadliga? Troligtvis för att företagen och samhällat vill "skrämmer oss" och få många att vilja skydda sig, så att dom tjänar mycket pengar. Pengarna är, enligt mig, den största anledningen, men också för att folk är felinformerade. Hittade denna artikel på naturalnews.com (klicka här), som handlar om vaccinets historia.
 
Men å andra sidan så tänker jag, men... hur kan man någonsin vara säker på något (?), det kan man ju inte! Hur kommer det sig att så många människor tror på vaccin, borde det då inte göra någon nytta för vissa människor, eller är dom bara manipulerade (troligtvis enligt min mening) pga att företagen vill tjänar pengar. Ju mer pengar ett företag har, dessto mer makt har dom, tyvärr!
 
Jag ringde till ett företag som ger vaccin för att kolla vad dom egentliger rekommenderarför en resa till Indien och det var hepatit A & B, kolera och någon typ av feber som började på T. Jag har valt att inte ta några sprutor, men var ändå intresserad av att veta vad som rekommenderades. Detta får mig att tänka ännu mer på dessa företag, att det ens finns företag som bara får inkomst från människor som ska ut att resa. Det måste ju vara en hel del människor som tar vaccin för att dessa företag ens ska gå runt. (Nu vet ju jag inte exakt hur såna företag fungerar, dom kanske tjänar pengar på andra saker också etc föreläsningar.) Jag tycker att det är synd att så många människor faller offer för dessa skrämsel-metoder och injicerar dessa skadliga ämnen i kroppen, men på samma gång kan jag förstå dom. Man vill ju inte bli sjuk och läkarer säger att det ska skydda. (Detta är min åsikt)
 
Hittade denna artikel på naturalnews.com (Här) om hur apor som man har testat standard barnvaccin på och som senare har utvecklat autism. Är detta något som du vill att dina barn ska lida av, man vill ju skydda dom, men gör man det om man ger dom dessa vaccin?! Lite längre ner på sidan finns fler artiklar om vaccin och autism om du är intresserad.
 
Kolla även in hemsidan http://naturligbebis.se som har skrivit en hel del kring vaccin. Riktigt bra artiklar och hemsida.
 
 

Natural News . com-nyhet

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Vet faktist inte om jag ska skratta (är det ett skämt?) eller gråta (Förjävligt), men hittade denna nyhet på naturalnews.com om läkare och assistenter som gick på lunchbreak mitt under en operation, patienten blev hjärndöd och dog sen några veckor senare. Detta hände i Lidkoping.
 
Läs hela artikeln här--->Här
 
Jag skäms ju nästan för att vara svensk!

Kantarell sallad

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Jag har letat recept på nätet med kantareller, för inspiration, och jag hittade en hel del. Så idag gjorde jag ett egen försök på kantarellsallad. Gillar man stekta kantareller rekommenderar jag denna sallad eller något liknande. Salladen var fantastiskt god!
 
Jag visste inte så mycket om innehållet av kantareller så jag var tvungen att söka runt lite på nätet och i mina böcker. So here we go: Kantareller innehåller en hel del D-vitamin, kostfiber och flera olika vitaminer. Trattkantareller är speciellt höga i betakaroten, som omvanlad till A-vitamin. Vad det gäller D-vitaminen är det D2 som finns i kantareller, som måste omvanlas till sin aktiva form D3. Vitamin B2 och B3 är också rik i kantareller. Järn, zink, kalium och selen finns också oftast i svamp, men mängden varierar eftersom att det beror på jorden som växer i. Dom innehåller protein, men mest finns i asiatiska svampar och rekommenderas därför för vegetarianer.
MEN, många människor kan behöva undervika svamp eftersom att det innehåller sockerarter som kan förvärra en svamp  infektion i tarmkanalen, om man lider av det.
 
Rätten är baserad på kolhydrater och innehåller inget protein. Som jag nämt tidigare ska man inte blanda kolehyrater och protein i samma rätt pga att olika pH värdet krävs vid nedbrytning. Kantareller innehåller kolhydrater, men en sort som inte kan tas upp i kroppen, bröd innehåller kolhydrater och bönor kan blandas med antingen kolhyrater eller protein.
 
Ingredienser i min rätt för två portioner.
 Så mycket kantareller du vill ha, jag hade 4 dl stekta.
En stor näve blad persilja
En liten näve ruccola
3 dl kokta svarta bönor
1/2 tomat
3 st kronärtskockhjärtan
1/2 röd lök
Soyabönor
1 brödskiva
 
Dressing:
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Några droppar habanero eller färsk chili
Salt efter smak. (1/2 tsk flingsalt använde jag)
 
Stek vitlöken och kantarellerna i smör, rosta brödet i brödrosten eller i ugnen (med olja på). Koka sojabönorna i några minuter, så dom fortfarande är knappriga, kyl i kallt vatten. Hacka ruccola, persilja, tomat, lök och kronärtskocka (på burk). Jag använde färdig-kokta bönor så jag sköljde bara dessa och blandade ihop med sallade, blanda också i sojabönorna. Häll alla produkter som är i dressingen över salladen och blanda. Lägg salladen på två tallrikar, lägg över kantarellerna och skär små bitar av brödet och lägg över.
 

To-Do before my trip to India

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Idagär det exakt tre månader kvar till jag och Tina landar i Indien. Och jag har börjat göra To-do lista och To-Bring-lista, som jag älskar att göra.
 
- Försöka få kontakt med tullen för att få reda på om jag får ta med mig dextrosol och munchbar (nötter och choklad) för tillfällen då blodsockret är lågt. (Påbörjat, Mejl skickat)
-Skriva en beskrivning om hur min reskompis ska göra om blodsockret blir lågt, hur jag beter mig och hur man tar en emergency-socker-struta.
- Växla pengar till dollar.
-Kolla upp om man får ta med sig dyra elektronikprylar (verkar som man behöver betala avgift för att ta in dyra kameror och laptops).
-Köpa PS flakes och förbereda magen på eventuella dumm bakterier.
-Skaffa visum. (Påbörjat)
 
Hoppas ni också har något underbart att se fram emot, precis som jag?!
 
Kram

Persilja

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


 
Eftersom som att en av mina absoluta favoriträtter innehåller persilja kommer nu ett inlägg om just denna växt.

Ju grönare en bladig grönsallad är desto rikare på vitaminer och mineraler är födan, och persilja är en av dessa. 
 
Bladen innehåller extremt mycket järn, men också en hel del kalcium (80mg for 42.5g persilja), koppar, fosfor, betakaroten (som omvandlas till vitamin A) och C-vitamin. Persilja innehåller antioxiderande flavonoider och C-vitamin. Roten och blommorna innehåller också en del olika eteriska oljor som kan lindra menstruationsproblem. Persiljan används också vid besvär med njurarna, urinblåsan eftersom att det är urindrivande. Urindrivande föda kan vara speciellt bra vid urinvägsinfektioner, persilja renar också njurarna på toxiner. Persilja används också för att minska gaser i magen bland annat genom att stödja matsmältningen i kroppen.
 

Som vanligt kan all typ av föda även vara skadligt för kroppen, bland annat tror man att oljorna i persilja kan orsaka missfall, så därför kan gravida behöva undvika denna ört. Precis som spenat finns också oxalater i persilja, men i små mängder. Oxalat/oxalsyra är ett ämne som försämrar upptaget av kalcium i salladsbladen. Kalcium oxalat skapas när födan tillagas eller i magensäcken, vilket försvårar upptaget av det kalcium som finns i maten. Man kan däremot hjälpa kroppen med upptaget av kalcium genom att samtidigt äta D-vitamin och C-vitamin. För mycket oxalsyra kan skapa njursten eftersom att stenarna är uppbyggda av bland annat detta ämne. Så lider du av detta kan du behöva undervika dom mörkgröna blad salladerna som finns.

 

(Andra vitaminer och mineraler som är viktiga för järnupptaget är vitamin B6, B12, folinsyra, zink, mangan och koppar.)

Bokrecension: Person-Centred Counselling in Action

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
by Dave Mearns och Brian Thorne.

Nu har jag äntligen läst klart denna svårlästa bok, men det betyder inte att jag inte gillade den. Det användes många svåra engelska ord som blev ännu svårare på grund av domotroligt långa meningarna. Det var det enda negativa med boken, och att jag behövde läsa om flera gånger för att förstå och hänga med.

 

Boken är för framtida rådgivare och terapeuter, fast ändå samtidigt för "vanliga" människor som är intresserade av att prata med andra människor och/eller vill lära känna sig själva. En väldigt positiv uppbyggnad av boken var dom olika exempel som fanns efter varje nytt ämne som diskuterats, där man kunde följa ett samtal mellan rådgivaren och klienten för att få bättre förståelse för vad dom menade. (Bra eftersom att min förståelse inte alltid låg på topp.) Det finns ett tiotal böcker av samma författare som handlar om andra typer av rådgivning, men även böcker med uppföljning till denna bok om man så vill. Den som jag tycker låter mest lockande just nu är ”Cognitive-Behavioural Counselling in Action”.

 

Dom första 150 sidorna handlade framför allt om hur människan funkerar, vad man ska tänka på och en del tips & trix. Men peron-centred handlar om att alla är olika och att det egentligen inte finns direkta riktlinjer som ska/kan följas under ett möte med klienten, så givetvis kan alla råd inte följas på samtliga klienter.

Tänkte nämna några punkter i boken som jag tycker är viktiga, men jag går inte in på djupet eftersom att jag tycker att du själv ska läsa boken. För det första är det viktigt att veta vad klienten räknar med av att prata med dig som rådgivare, förstår dom att dom själva behöver anstränga sig eller vill dom få svar svart på vit?! Den enda som är expert på sitt eget liv är faktist personen själv, svaren måste bara hittas, dras ut från personen och belysas, då tillsammans med rådgivaren. Man behöver också förstå hur klienten ser på sig själv. Accepterar personen sina egan tankar och känslor som sina egna, eller litar den på vad andra känner och ser dessa känslor som sina egna. Det är viktigt att förstå personen/klienten för att man ska kunna fokusera på ”Person-centred counselling”. Om personen lever för att få bekräftelse från andra och samtidigt underviker misstag pga andra, behövs en förädring ske, en människa ska leva upp till sina egna förväntningar och inte någon annans och inte heller med någon annans regler. Klienten är också värd att leva som dom vill, och det behöver vissa klienter förstå och samtidigt förstå att dom själva kan ta egna beslut och lita på sina egna beslut. Det är viktigt att skapa möjligheten att utvecklas och att därför uppnå bästa möjligheterna för personen, alltså lita på sina egna känslor och beslut, och samtidigt veta att han/hon är en underbar människa och är värd det bästa (vad andra än säger).

Vad rådgivaren ska göra är inte att framstå som expert och framstå/tro att hon/han är bättre än klienten, rådgivaren ska inte heller ta beslut i klientens liv eftersom att det är något klienten ska komma fram till själv, men tillsammans med rådgivaren om klienten vill. Rådgivaren är också en person och kan om behövligt säga vad hon/han känner, om tiden är rätt. Hon/han behöver skapa en positiv relation mellan henne/honom och klienten så att klienten känner att han liter på rådgivaren, och därför vill berätta om sitt liv. Rådgivaren bestämmer inte hur länge en rådgivning ska hålla på och hur många gånger dom ska träffas, det gör klienten, men tillsammans med rådgivaren om klienten vill. Rådgivaren ska acceptera dom känslor, tankar och åsikter som klienten har, och inte döma. Många fler exempel på hur en rådgivare ska bete sig finns i boken, men detta var bara några exempel.

Dom sista hundra sidorna handlade om början, mitten och slutet av ett samtal med en klient, hur det kan gå tillväga, vilka hinder som kan dyka upp och vad man ska tänka på.

 

Det finns så mycket mer att säga och berätta om denna bok, men jag ska inte dra hela här och nu utan jag rekommenderar istället boken. Det är verkligen en jätte intressant bok, om man är intresserad av ämnet då förstås.

 

Trevlig läsning!

 

 

Kiwi-smoothie

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
 
 
Denna onsdag blev det en kiwi smoothie efter en dag av plugg och en klippning på mig själv. Smoothin blev super god och smakrik med massor av kiwismak.
 
4 st kiwi
1 st nektarin
2 dl hemmagjord mandelmjölk
1 tsk spirulina
 
Kiwi: innehåller höga nivåer av vitamin A, vitamin C, betakaroten (som omvandlas till vitamin A), kalcium, magnesium, fosfor, kalium och natrium. Den bästa egenskap, enligt mig, är förmågan frukten har att rena kroppen (detox) och samtidigt ge energi. Visste du att om man tvättar kiwin ordentligt så kan man äta även skalet, jag skulle rekommendera ekologisk kiwi om du ska äta skalet så att man vet att frukten inte är besprutad.
 
Nektariner: är rika på en hel del B vitaminer, framför allt B1, B2, B3, B5 och B6 (läs om alla vitaminer under vitamin.kategorin), det är även rikt på vitamin C, betakaroten och folinsyra. Dom mineraler som finns i nektariner är zink, kalcium, magnesium, järn, fosfor, kalium och koppar. Forskning kring nektariner har visat sig minska risken för cancer. Frukten är även energigivande.
 
 

Plugg dag: Step by step for an impulse

Kategori: -Pluggdagar

Hej hej,
 
Idag har jag fortsatt läsa om nervsystemet, förra veckan var viljan och orken inte på högra nivå, men det kan jag lova att den var idag. Vilket känns skönt.
 
Det är verkligen intressant hur en nervcell, neuron, signalerar och skickar meddelanden vidare genom en elektrisk laddning längs cellens membran (skalet som är runt cellen för skydd). Det finns från en cell till en annan skickas signalen antingen med elektisitet eller med kemikalier, neurotransmitter. Kroppen kan inte skapa nya nervceller genom celldelning, så om en sådan cell dör kan den inte skapa en ny. Men dom kan i många fall reparera sig själva, bland annat med hjälp av gliaceller som stödjer nervcellerna/neuron.
 
En sak som är viktigt att förstå när det gäller celler är att det är laddningen som skapas mellan insidan av cellen och utsidan (laddningen rakt över membranet)  som är den viktigaste delen, utan denna laddning kan inte cellen leva. Som ett bilbatteri inte fungerar utan dom båda polerna, utan en negativ pol finns ingen positiv pol. Insidan trivs bäst negativt, medan utsidan positiv och det är skillnaden mellan dessa som bestämmer vilken volt spänningen har.
 
Step by step längs membranet:
 
 
Hur en impuls transporteras från en neuron till en annan över en synaps
 
 
Jag har fotograferat dokumentet ovan från denna bok som innehåller allt du kan tänka dig om hela kroppen. Innehållsrik och lättläst!  Ett tusen två hundra tjugo åtta sidor, om du är intresserad. Jag kommer förhoppningsvis ha läst klart hela boken när kursen är klar, men nu läser jag två-tre kapitel per del i kursen.
 

Kunde inte sagt det bättre själv...

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

...om citron vatten på morgonen.
 
Läs artikeln om mirakel-kuren på "What should I eat for breakfast today", här.
 
Kram

Fenylalanin, en aminosyra

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Fenylalanin är en essentiell aminosyra som inte kan skapas i kroppen utan behöver intas via maten, men många ämnen kan skapas av denna aminosyra. Bland annat kan det skapa tyrosin.
Tyrosin är också en aminosyra som behövs för att skapa noradrenalin, vilket är en viktig neurotransmitta. Neurotransmitter är hjärnans viktiga budbärare/signalsubstanser som transporterar meddelanden över synapserna från en cell till en annan. Denna neurotransmitta är viktig för minnet, inlärningsförmåga och vakenhet. Det används som del av av många kemiska substanser i kroppen och det använda också i en del droger som cirkulerar samhället.
Fenylalanin används bland annat vid behandling av depressioner, bipolöra sjukdomar och brist på positiv attityd av livet. Men alla aminosyror kan vara böjda i sin molekyl, så dom är antingen L-formade (vänster) eller D-formade (höger), och olika böjningar är bra till olika tillstånd. Aminosyran används också vid smärtor som skapas vid olika muskeltillstånd.
För metabolismen av fenylalanin krävs vitamin B6, B3, C, niacin, koppar, järn med flera ämnen, så det är viktigt att man har dessa ämnen i kroppen så att aminosyran kan användas i kroppen. 
 
Man vet att fenylalanin är essentiellt för en fungerande kropp men samtidigt är denna aminosyra en del av sötningsmedlet aspartam, den andradelen är asparaginsyra. Detta sötningsmedel är mn inte 100% säker på hur hälsosamt eller skadligt det verkligen är för kroppen. Viss forkning visar att cancer utvecklingen ökar och att toxiner ökar i magsäcken av aspartam. Men allt beror på person och person, det finns till exempel dom som inte kan bryta ner fenylalanin.
Denna aminosyra finns rikt i den mesta protein rika födan, speciellt rikt i kött och mjölkprodukter.
 
 
 

Veckans Tips: Ät frukost

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

En av dom vanligaste tipsen för hälsan är att äta frukost varje morgon. Frukosten ansvarar för hela dagens energinivå och energikurva, och utan denna måltid kommer energin vara ostabil hela dagen som resulterar i trötthet.
 
Efter nattens fasta är kroppen nu redo för ny dag och ny mat att arbeta med så att alla celler får dom mineraler, vitaminer och energi som behövs. Anledningen till att det är frukosten som är viktigast har att göra med att magsäcken jobbar som hårdast mellan klockan 7 och 9 på morgonen. Enligt Kinesisk medicin är det jord-elementet som är aktivt under dessa timmar.  Genom att låta magen börja sitt arbete under dessa timmar kommer sen magen att arbeta jämt under hela dagen, man startar ämnesomsättningen helt enkelt.
 
Det sägs också att en bra frukost minskar sötsuget under dagen, framför allt om du börjar dagen med en protein-baserad måltid. Ägg och/eller bacon och grönsaker, med bär till efterrätt är ett bra alternativ.
 
 

Indien inspirerad måltid

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Jag fick inspiration från "Amy's piece of cake" till söndagens lunch, en underbar hemsida med massor av recept på indisk mat. Eftersom att jag åker till Indien om 3 månader och 3 dagar så är den indiska maten mycket lockande, dessutom vill jag veta vad allt, eller mycket i alla fall, heter innan jag kommer dit och vad jag bara måste prova när jag är där.
 
Så idag värmde jag vårrullar i ugnen (kanske inte så indiskt) och till det en grönsaksröra med grädde och vatten. Kryddorna är det som gör maten indisk tycker jag och jag använde alla jag kunde tänka mig vara indiska, och hej dundran vad gott det blev. Men vet samtidigt att det kan bli ännu godare, så jag ska nästa gång följa ett recept från början till slut. Dom kryddor jag använde var: kanel, chili, vitlök (färsk), kummin frön (bruna i färgen), spiskummin, krossade nejlikor, fänkål och oregano. Längtar så till jag får leva i en miljö med alla dessa kryddor.
 
Såhär såg rätten ut.
 
PS. Rekommenderar dig att beöka hemsidan, även om du inte gillar indisk mat för där finns allt. =)
 
 
 

Ingrediens: Massor av äpplen

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
 
Idag gick jag ut och pallade äpplen av kommunen och gjorde sen äppelmos inför höstens begär. Jag tycker det är så himla mysigt att plocka ut en portion från frysen när hösten är här, som en del i frukosten, som mellis under dagen eller som efterrätt på kvällen. Både gott och mysigt!
 
Super enkelt är det också att göra. Plocka så många äpplen du vill, hacka i tärningar och skivor, du kan skala dom innan om du vill, men det är något som jag inte tycker att man behöver, om man inte ogillar det förstås. Mest näring sitter i skalet, därför skalar jag inte potatis heller! =) Lägg allt i en stor kastrull med några dl vatten i botten, sätt på plattan på ganska hög värme till en början, rör om mycket och ofta. Jag hällde över några fler dl vatten när moset blev för torrt för min smak (3 dl). La i en msk honung och en msk socker för sötman. Man kan ha mer socker i, men jag vill inte ha söt äppelmos, utan bara få bort surheten. Till slut är moset klart och du kan servera det direkt. Gör som jag, häll över lite sojamjölk!
 
Hur gör du din äppelmos?
 
 
 

Varför Tabbouli med fyllda biffar

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Tabbouli är en av mina favorit sallader och något jag äter ofta hemma hos oss, eller när jag är på Food-courts och det alternativet finns. Ja, hur är denna rätt/måltid nyttig och givande för kropp och själ egentligen?!

För det första innehåller tabboulin en stor mängd järn, tack vare persiljan som är bas ingrediensen. Och för att järn ska upptas på bästa sätt bör C-vitamin också finnas med i rätten, och som tur är så är citron rik på just denna vitamin. Så genom att äta persiljan (järn) tillsammans med citron (C-vitamin) förbättras upptaget av järnet. Detta kan allså vara en bra måltid för dom personer med till exempel anemi, eftersom att järn är viktigt för produktionen av nytt blod.
 
Dessutom så rekommenderas det att man bör äta antingen en kolhydrat-baserad eller protein-baserad måltid, alltså inte båda typerna i samma mål. Denna metod används eftersom att dom olika typerna av föda behöver olika typer av pH miljö för att bryta ner. Och om man äter båda produkterna ger man dubbla budskap i kroppen. MEN, detta behöver inte gälla alla människor eftersom att många kroppar kan handskas med detta. Men har du problem med matsmältningen kan du kanske prova denna metod och det kan ge resultat. Man får helt enkelt prova sig fram.
 
Tabbouli
 
Massor av bladpersilja
1 st tomat
1 st röd paprika
1st charlottenlök
1 bit chili eller chilipulver
1 st citron
3-4 msk linfröolja
Salt, peppar, chilipulver och kanel
Hacka allt, utom citronen, i småbitar. Pressa ut citronsaften över salladen, häll över oljan och kryddorna. Ganska mycket av samtliga kryddor, men smaka av. Voila, min favorit på din tallrik!
 
Fyllda biffar
 
Köttfärs
1 st lök
Lite skorpmjöl
En skvätt grädde.
Salt och peppar och massa olika kryddor beroende på smaken.
 
Fyllning
Cantadou vitlök
 
Gör riktigt platta pannkakor av köttfärsblandningen, lägg en klick cantadou mitt i pannkakan, vik över kanterna och skapa en köttfärsbiff. Stek i smör.
 
Såsen brukar min kärlek röra ihop med grädde, buljong och massa kryddor i skyn som blev över efter att köttet var stekt.
 
 

Metionin-Aminosyra

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Metionin är en aminosyra som är essentiell och kan endast komma till nytta genom maten, det kan alltså inte skapas i kroppen. Även om det inte kan skapas i kroppen kan den brytas ner och ihop med många andra molekyler och bli helt nya, nödvändiga ämnen för hälsan. 
 
Den maten som denna aminosyra finns är det endast låga mängder. Metionin finns som mest i sesamfrön, paranöt, ägg, fisk och kött. Nivån är låg i baljväxter och sädesslag.m
 
Metionin är en av dom aminosyror som är uppbyggda av svavel, vilket är bland annat en viktig mineral så att cellerna kan använda syre för att skapa energi avkolhydrater, protein och fett. Svavel finns alltså i samtliga celler i kroppen. Det förhindrar också uppsamlingen av fetter i levern samtidigt som den agerar som en antioxidant genom att neutralisera och avaktivera fria radikaler.
Det minskar också utsöndringen av histaminer vilket är bra vid allergier. Det är histaminer som framkallar svullnad, klåda och rodnad vid allergier. Så för allergiker kan denna aminosyra vara hjälpsam för att få bort symptomen. MEN bara för att symptomen försvinner så försvinner inte roten till problemet, så därför bör man hitta roten först.
Man tror även att metionin kan sänka koppar nivån i kroppen, vilket kan vara något att tänka på om koppar nivån är för hög.
 
 

Citat

Kategori: -Mina tankar & känslor

Everytime you eat or drink,
you are either feeding disease or fighting it.

Nervsystemet på en pluggdag

Kategori: -Pluggdagar

 
Hej Hej,
 
Idag har jag påbörjat del 16 i kursen som involverar nervsystemet och alla dess delar. Jag påbörjade läsningen av tre kapitel i min enorma anatomi-bok, tre kapitel är ungefär 100 sidor med fakta. Men kan berätta att allt gått väldigt segt och trögt idag, ingen glöd bara trötthet. Så jag gick och la mig i sängen med en novel för att vila.
 
Nedan ser du några delar av systemet, men sen ska man förstå dom olika delarna, veta vad dom är uppbyggda av, vilken typ av celler, hur många lager och hur impulser skickas från en cell till en annan. Nervsystemet är verkligen ett fascinerande system, och utan alla dessa impulser och meddelande som transporteras fram och tillbaka skulle inte vi kunna fungera och leva.
 
 
 
   
Central Nervous system (CNS)-  
Spinal cord & bran  
and  
peripheral nervous system (PNS)-  
Nerve tissue outside the CNS  
  Efferent
Autonomic nervous system (ANS)---> Sympathetic division-
involuntary survival mechanism in fight & flight
and and
Somatic nervous system Parasympathetic division- 
voluntary calming to return back to normal.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Garlic- Svampdödande, Anti-virus, Anti-bakteriell, Anti-cancer

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 

Vitlök har länge varit känt för sina positiva egenskaper för att bibehålla hälsa och motverka sjukdom, men det är också känt för den fräna doften den har och skapar i andedräkten. Den är två ämnen som är de mest kraftfulla i vitlöken och dessa är allicin och diallyl sulphides (eng). Varken diallyl sulphides eller allicin finns egentligen i vitlök utan skapas när man hackar vitlöken smått, och förstörs sen lika snabbt med tiden. Mängden svavel är också rik i vitlök, vänligen läs mer om svavel här.

Den mest kända egenskapen vitlök har är att behandla förkylningar, men det upprätthåller också balanserade nivåer av kolesterol och blodrycket. Framför att genom att sänka höga nivåer av trycket och fetthalten. Diallyl sulphides är det ämnet som sänker det onda kolesterolet, därför tror man att det är hälsosamt och viktigt för hjärt- och kärlsystemet och blodet.

Vitlök använda också som en naturlig antibiotika, men istället för att attackera utvalda områden har det en effekt på hela kroppen samtidigt. Diallyl sulphides stärker också immunförsvaret och vissa typer av vitlök innehåller höga nivåer av antioxidanter (bland annat selen och C-vitamin), speciellt svart vitlök och något som kallas ”aged garlic”, tror att det innebär att vitöken blivit lagrad. Diallyl sulphides stöd mot immunförsvaret hjälper  då också kroppen att kämpa mot olika sjukdomar.

Allicin är det starkaste ämnen, som har svampdödande egenskaper, fotsvamp är det vanligast tillstånd det används mot. Vitlök har i vissa studier visat sig vara lika effektiva som pencillin, så det kanske skulle vara något du ska prova innan du tar en pencillinkur.

Forskning görs kring vitlök och cancer, vilket ser ljust ut. Än så länge har man kommit fram till att vitlök hjälper till att neutraliserar syre-radikaler i vävnaden. Det svavel som finns i löken eliminerar gifter från kroppen och stimulerar levern och tjocktarmen att rena kroppen.

Vitlök har nu också börja användas för att stabilisera blodsockret och därför energinivån/balansen. Det finns ämnen i kroppen som kan avaktivera insulinet i kroppen genom att kroka sig fast insulin molekyen. Eftersom att vissa komponenter i vitlök påminner om insulin molekylen krokas dessa ämnen istället på dessa för insulin molekylen. På så sätt kan mer insulin användas av det som utsöndras, vilket stabiliserar energinivån. Andra ämnen i vitlök ökar också utsöndringen av insulin från bukspottkörteln.

Precis som med alla nyttigheter finns dåliga egenskaper också. Botulism är en livsfarlig bakteria som orsakar matförgiftning, som kan skapa i vitlökens svavelmiljö, framför allt om vitlöken lagras i olja i rumstemperatur.- Därför bör man undvika att äta vitlök som lagrats i rumstempererad olja. Vill också påpeka att de bra egenskaperna i vitlöken försvagas och/eller försvinner vid uppvärmning.

Låter som om vi alla borde äta mer vitlök, då helst färsk. Tyvärr (tycker jag) så gillar jag inte den andedräkten som man får. Men jag har hört ett litet tips, efter att man ätit vitlök ska man tugga på färsk persilja, eftersom att det neutraliserar doften.

1a helgen i Enköping

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

I fredags åkte jag och kärleken till Enköping för ett besök hos mamma och brorsan. På fredagkvällen tog vi det lugnt framför TVn med film och mys. På lördagen åkte vi alla ut i skogen för att leta efter svamp och plocka blåbär. Vi hittade lite bland svamp och lite blåbär som vi åt där och då. På lördagkvällen gick jag, kärleken och brorsan ut på stan för att lära känna den och se om det fanns några framtida vänner till brorsan. Vi gick till tre olika ställen med helt olika stilar, vi dansade och pratade med främlingar.
Väldigt kul och lyckad kväll!
 
 
 

Veckans Tips: För att sänka natrium mängden i kroppe

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Detta är egentligen ett tips till dom som har höga nivåer av natrium i kroppen. Många människor med högt blodtryck, vattan som binder sig i kroppen och man "svullnar" upp och har ett stark sug av salt mat.
 
För många, inte alla, krävs det mer än att bara dra ner på saltintaget för att minska mängden i kroppen. Kroppen gör nämligen vad som helst, i dessa människor, för att inte eliminera de natrium som finns i kroppen, så att bara minska mängden på nytt natrium hjälper inte alltid helt.
 
Den mineral som natrium behöver vara i balans med är kalium och det är vanligt att kalium nivån är låg om natrium nivån är hög. Så genom att öka intaget av kalium trycks natriumet ut ur cellen och in i blodomloppet. Sen är det viktigt att stödja kroppens funktioner att eliminera saltet. (Eliminerings områden är hud, urin och avföring). Det är ett helt annat kapitel. OBS: Människor med njurskador behöver ta det lugnt med kalium intaget, så därför är det viktigt att alltid konsultera en läkare innan du gör en ändring i din kost, och det gäller även dig utan sjukdomar på njurarna. Kom också ihåg att vi behöver natrium för att leva också, så det ska inte uteslutas helt från kosten.
 
Att äta vattendrivande föda (nässlor) skulle bara driva ut vattenlösliga vitaminer och visa mineraler (kalium), alltså inte salt så detta skulle inte hjälpa.
 
Grönsaker och frön är mycket rikt på kalium, komjölk har högre mängd kalium än natrium, men när man gjort ost av det så förändras det till mer natrium än kalium.