Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mer om körsbärs smoothie

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
 

Denna smoothie gjorde jag häromdage, en av dagarna då jag la upp foton på alla mina måltider under en dag. Så jag tänkte berätta om ingredienserna och vilken effekt dom kan ha på kroppen. 
 
Ingredienser
Körsbär
Blåbär
Björnbär
Vatten
Bipollen
Lecitin
 
Körsbär: Är rikt på vitaminerna A, B1, B2, B6 och C samt mineralerna kalcium, magnesium, fosfor, kalium, vavel och järn. Körsbär innehåller också en hel del äppelsyra (AHA syra), men inte ligga mycket som i äpplen, som bryts ner i kroppen till energi. Det används också i många produkter för huden eftersom att det främjar en yngre hud. Det innehåller också ellagsyra som är en antioxidant som skyddar kroppens kollagen, vilket är ett fiberprotein som bygger bland annat hud och blodkärlsväggar. Det innehåller också pektin som skapar en "gele" i tarmen som eliminerar toxiner.
 
Blåbär: Är rikt på vitaminerna B1, B2, B6, C och betakaroten och mineralerna järn, kalcium, mangan, järn, fosfor, kalium, natrium och zink. Innehåller också ellagsyra som jag berättar mer om ovan. Blåbär innehåller också antioxidanter som skyddar huden, förstör fria radikaler och håller cellerna friska. 
 
Björnbär: Innehåller ellagsyra som du kan läsa om under "Körsbär" här ovan. Det innehåller en hel del vitamin C, vitamin E och kalium. Det innehåller också omega-3, men som man bara kommer åt om man biter/mixar bären väl eftersom att det sitter djupt in i kärnorna.
 
Lechtin: Du kan läsa ett längre inlägg om lecitin här, men i korta drag används det i kroppen för att få bibehålla friskt cellmembran. Det har också en otroligt viktig funktion i kroppen kring fett-hanteringen.
 
Bipollen: Är också viktig för fetthanteringen i kroppen, då fettnedbrytningen. Det är också otroligt rikt på många vitaminer och mineraler. Jag har skrivit ett längre inlägg kring bipollen också och då kan läsa det här.
 

Ökar vs Minskar upptaget av järn i punktform

Kategori: -Mineraler / Vitaminer

 

Fortsättning från tidgare inlägg

Det som kan öka upptaget av järn

-Koppar och/eller fosfor i tarmen kan öka upptaget av järn, men en balans är viktig. Om kopparnivån i kroppen är låg är oftast också järnnivån låg, eftersom att dessa ofta går hand i hand.

 

-Aminosyror behövs för att kroppen ska kunna ta upp flera olika mineraler, och järn är en av dessa. Så genom att öka intaget av protein så som kött eller baljväxter kan man förbättra upptaget, men givetvis inte så att det går över styr. Dessa produkter innehåller också en hel del järn. Kött stimulerar magsäcken att utsöndra mer magsaft (vilket grönsaker inte gör till samma grad), vilket omvandlar järnet så att det enklare kan absorberas.

 

-Höga nivåer fosfor, koppar, kobalt och mangan ökar upptaget (men inte för mycket eftersom att ett överskott kan förhindra upptaget).

 

-Syror, så som magsyra och citron, ökar upptaget av järn eftersom att det omvandlar formen ferric till en form som är mer mottaglig för att bli absorberas, ferrous.

 

Det som kan minska upptaget av järn

-Höga nivåer mangan minskar upptaget av järn, på samma sätt som höga nivåer av järn hämmar intaget av mangan.

 

-Järn konkurrerar med bly för absorption ställen i tarmarna. Förvara därför aldrig överbliven mat i en burk av bly. Jag har googlat runt lite men hittar ingen specifik produkt som innehåller bly, men däremot finns det en hel del artiklar om just bly i mat.

 

-Kaffe och svart te, som innehåller koffein och garvsyra, minskar också upptaget av mineralen.

 

-Kalcium är ett annat ämne som konkurrerar med järn om absorptionsställen i tarmen. Så om det finns alldeles för mycket kalcium i dieten, tar dessa all "plats" i upptagsreceptorerna.

 

-Höga nivåer av zink förhindrar upptaget.

 

-Ämnen så som fosfor (kött), oxalat (spenat) och fytinsyra (fullkorn) är alla absorptionshämmande efterom att dom binder till järnet och skapar en sammansättning som inte kan absorberas av kroppen.

 

-Låga nivåer av saltsyra i magsäcken minskar upptaget av järn.

 

-Om man har snabb matsmältning, eller att maten går snabbt genom kroppen, minskar upptaget av järn. Detta eftersom att upptaget av järn är en lång process. Det tar mellan 2-4 timmar för kroppen att absorbera järnet i kosten.

 

 

Finns rikt i: Kött, inälvsmat, bladgrönsaker så som spenat, mangoldkruskål och maskros, gryn, mjöl, fullkornsris, torkade bönor, ärtor speciellt lima bönor, sojabönor, kidneybönor och gröna ärtor. Nötter speciellt mandel, brazil nuts och de flesta frön är rika på järn. Broccoli, sparris och äggula innehåller också en hel del järn.

Lördagsmåltider

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag fortsätter med att lägga upp foton på måltider jag äter under dagen för att visa vad Välbefinnaren äter för något. Här kommer foton för lördagens måltider, idag söndag har jag inte fotat min mat alls. Men jag fortsätter imorgon måndag på samma spår.
 
En sen frukost blev hemmagjord äppelmos med kanel och toppat med havremjölk, till det serverades en smoothie med körsbär, blåbär, mjörnbär, vatten, bipollen och lecitin. Kommer skriva om denna smoothie i ett längre inlägg vid ett senare tillfälle.
 
Till lunch blev det fiskburgare som vi lagade för ett tag sen som låg i frysen, en blandsallad, löjrom och en cream fraise-blandning till sås. Läs inlägget kring fiskburgarna här, där finns receptet och där berättar jag också lite kring vilken effekt fisk har på kroppen.
 
På kvällen var vi i Uppsalla på BBQ hos några vänner. Lax, potatis, hallomi, mozarella, tomat, svamp, paprika och chili fylld med ost. Kvällen serverade också en del vin. Under dagen i Uppsala var på också på stan för att äta mjukglass. Mums!

Järn för blodet

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Fick en önskan av en av mina bloggläsare att skriva ett inlägg om järn (brist), som är den främsta orsaken till anemi. Så du kan, om du vill, läsa mer generellt om järn under katergori Mineraler eller klicka här. Detta inlägg fokuserar främst på anemi och järn, men det kan finnas andra orsaker till anemi.

 

Det första jag kan säga om detta tillstånd, eller egentligen dom flesta tillstånden, är att det beror på en obalans i biokemin. Det är en obalans av fler mineraler i kroppen, mineraler är atomer som bygger molekyler, och det är många av dessa jag tänker berätta om nu.

 

Anemi innebär att blodets förmåga att transportera syre är nedsatt, den vanligaste orsaken är att hemoglobin saknas vilket kan bero på att tillräckligt med järn inte finns. Man kan också få anemi av att det är brist på röda blodkroppar eller att storleken på blodkropparna förändrats från det som är normallt i just den kroppen. Storleken kan variera på grund av olika saker. Men i detta inlägg kommer jag endast diskutera anemi pga järnbrist.

 

Hemoglobin är det protein som finns i dom röda blodkropparna som binder sig till syremolekylen i lungorna så att det sen kan transporteras vidare till resten av kroppen. Där de behövs bland annat för energiproduktionen, det är anledningen till att man ofta känner sig trött om man inte har tillräckligt med hemoglobin i blodet. Järnatomen är kärnan av en molekyl som "bygger" hemoglobinmolekylen.

 

Vanligtvis ökar upptaget av järn när det finns en brist av mineralen, absorptionen ökar genom att antalet järn-bärande protein ökar, dessa kallar transferrin.  Syra i magsaften, så som saltsyra, och askorbinsyra (C-vitamin) hjälper omvandla ferri-järn till en mer lättupptaglig järnhaltig form, ferrous. Järn i kött är bundet till ett heme protein och detta får järnet att absorberas lättare, detta kallas heme järn. Järn från andra källor, grönsaker och sädd, är inte bundet till heme protein och kallas därför icke-heme järn. När man äter heme-järn tillsammans med icke-heme järn så ökar upptaget av icke-heme järnet pga proteinet. Endast 8-10% av det icke-heme järnet absorberas, medans procentsatsen är uppemot 30% för heme järn.

 

Brist på koppar, mangan, zink, vitamin B6, folinsyra och vitamin B12 kan också leda till anemi eftersom att dessa också är viktiga för friskt syre-bärande blod. Brist på vitamin B6 eller zink kan ge symptom som påminner om anemi, därför kan man tro att man lider av järnbrist när det egentligen är vitamin B6 eller zink som saknas. Så om man behandlar anemin med järn kan det istället leda till järnförgiftning.

 

Ett annat viktigt ämne är vitamin B12, som är ett viktigt ämne för att kroppen ska kunna absorbera vitaminer och mineraler. Vitamin B12 som innehåller kobalt, arbetar tillsammans med vitamin C, järn, koppar och aminosyror för att sammansätta röda blodkroppar. Så utan någon av dessa ämnen  skapas det inte några friska röda blodkroppar. Intrinsic factor (IF) är ett glykoprotein som skapas i magsäcken och är nödvändiga för upptaget av vitamin B12. B12 binder sig till IF i tunntarmen och kan därefter absorberas. Kött, skaldjur, fet fisk, spirulina och chlorella (alg) innehåller vitamin B12, bakterierna i tarmarna kan också skapa vitamin B12 förutsatt att de rätta ämnena finns och att det är det rätta tarmfloran. 

 

Anemi  är också ett symptom som kan utvecklas då en person lider av hypotyreos, vilket innebär att sköldkörtlarna inte producerar tillräckligt med hormoner som är viktiga för en fungerande ämnesomsättning. Vid hypotyreos påverkar/minskar det ett hormon från njurarna som är viktiga för produktionen av röda blodkroppar. Därför kan en undersökning av sköldkörteln vara en bra idé vid anemi.

 

Fortsättning följer imorgon med två listor på vad som minskar och ökar upptaget av järn. Kolla in imorgon igen.

 

Vinprat på Vinmässan med Vinfolk

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Hej,
 
Jag var ju för några lördag sen på Vin-mässa i Örebro och då hade jag en intressant diskussion med en sommelier om vinets hälsoeffekt på kroppen, och jag ville dela med mig lite av diskussionen.
 
Vi pratade framför allt om antioxidanter som rött vin innehåller i formen av flavonoider, som man tror minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanternas mest generalla egenskap är att skydda kroppen mot fria radikaler genom att neutralisera dom. Flavonoider skyddaar speciellt DNA molekyler mot fria radikaler. När dom röda druvorna hettas upp försämras effekten och minskar antalet. Nu vet jag inte om vin värms upp när det göras, men efter vad jag läst på wikipedia verkar det inte vara högre grader än 34 grader vid jäsningen, och kan inte heller hitta någon högre temperatur som nämns.
 
Vinets pH värde, som jag också intresserar mig av, ligger i snitt runt 3. Citron är ett annat ämne som har ett pH värde på 3. PH värdet i vin varierar beroende på bland annat på i vilket områda druvorna har växt. Intressant tycker jag! Om du vill läsa mer om pH så finns det en hel del inlägg här på bloggen om detta, så gör en sökning på "pH" här till höger. Ett pH på 3 är basiskt formande för kroppen.
 
Jag har tidigare skrivit ett inlägg kring alkohol och hur det påverkar hälsan och jag rekommenderar dig verkligen att läsa igenom det också. Ni hittar det här.
 
Kram kram från Välbefinnaren
 
 
 

Välbefinnarens måltider under fredagen.

Kategori: -Mina tankar & känslor

Här kommer forsättning på tidigare inlägg, där ni kan se vad Välbefinnaren egentligen äter. =) Till mellanmål åt jag banan också, men tog inget foto på den. =)
 
Grapefruktjuice, smörgås med ost och sallad och dubbel espresso med mjölk.
 
I restaurang  jobbet var det dax för fredagsbuffe och denna gång blev det taco. Quorn med en blandning av sallad, passande diper med nachos och tortillabröd.
 
Till middag blev det fiskpinnar, koks potatis, ärtor och remoladsås. Mums! Tänker skriva ett längre inlägg om denna rätt vid ett senare tillfälle.
 
Till kvällsmat gjorde vi varmamackor med sallad som påminner om lunchen jag åt i onsdags. Lite mindre sallad och idag blev det ingen citronsaft på salladen. Super gott! När man inhandlar godsaker som getost och persilja vill man ju använda upp godsakerna så snabbt som möjligt, så att man inte får om miste av dom.
 
 

Behöver du rensa levern?

Kategori: -Detox/Rening

Hej Hej,
 
Planerade att göra ett inlägg om leverrening i samband med att jag påbörjade min detox för ett tag sen. Även om jag bröt detoxen så tänkte jag i alla fall berätta om tekniker som kan användas för att rena levern.
 
Den mest kända leverreningen är med 1,5 msk kallpressad olivolja, saften från en citron och 2 glas vatten. Antingen dricker man denna blandning en gång om dagen eller så dricker man 1/3 av blandningen innan frukost, lunch och middag. Detta kan skapa gallsten i avföringen, vilket är ett mycket gott tecken om man lider av det. Det finns en lite tyngre variant av leverrening av gallsten och då är det även med epsomsalt (magnessium sulfat) som man kan köpa i hälsokostbutik. Detta är laxerande för kroppen om man får i sig för mycket. Googla runt för att hitta beskrivningar på hur man utför denna lite "tyngre" varianten.
 
En grönsak som renar levern är rödbetor, så att göra din egen juice eller äta dom färska är en god ide. Nu när maskrosorna snart börjar komma så kan en sallad av bladen också vara bra eftersom att det stimulerat levern att utsöndra galla, det stimulerar också njurarna. Både njurarna och levern är nödvändiga organ vid detox.
 
Har tidigare rekommenderat Zarahs side för hälsa och jag gör det igen. Klicka här för olika ämnen som renar kroppen (nejlika, timjan, pepparmynta, alfalfa m fl). Om du gillar yoga rekommenderar jag också att kolla på "Detox your liver with yoga" på youtube. Klicka här för filmen
 
 

Mina tre mål under torsdagen.

Kategori: -Mina tankar & känslor

Efter uppföljning av tidigare inlägg "Vad Välbefinnaren äter.... på riktigt" kommer mitt andra inlägg på vad jag egentilgen äter. Läs gärna tidigare inlägg som jag länkat ovan för att få en mer förståelse av varför jag lägger upp foton på all min mat. Till snack under dagen blev det en blandning av nötter. Kan också tillägga att jag igår kväll åt chilicheese som snack.... det är något som jag ock min kille älskar och hittade det på Prisextra. (Men dom var ganska toma på ost).
 
Till frukost blev det dubbel espresso med mjölk samt turkisk yogurt och soja yogurt (krämig blandning) med blåbär, björnbär och lite musli.
 
På lunchen åt jag på företagets restaurang och där åt jag en blandning av grönsaker med svamppasta och knäckebröd. Tog även en rödbetssoppa som jag inte åt upp.
 
Till middag gick vi på ölhacket i området där jag åt lax, potatis med en väldigt lite sallad och guacamole.

Valet & Kvalet av vegetarism

Kategori: -Mina tankar & känslor

Efter lite mer än 4 månader utan kött, men med fisk har jag fortfarande inte bestämt mig för om jag ska fortsätta vara semi-vegetarian eller ej. Jag saknar inte direkt kött, förutom ibland en pasta carbonara, chorizo korv, korvstroganoff och en blodig biff, men bacon och korv är ju inte direkt dom nyttigaste köttprodukterna så därför tänker jag att jag inte ska gå tillbaka till kött-riket för deras skull. Men möjligtvisen för den blodiga biffen, yummy! Men, jag tror att det är enklare att hålla sig borta från all typ av kött istället för att bara undvika några få. Är det någon som gått igenom samma fundering och händelse?
 
Efter att jag blev vegetarian när jag var i Indien efter rädsla att bli magsjuk, så fortsatte jag "projektet" efter att jag kom hem i tron på att jag skulle känna någon fysisk förändring. Till och med en förbättring! Men jag upplevde inte någon förändring alls! När jag var i Brighton sist pratade jag med en vän som var vegetarian i mer än tio år innan hon började äta kött igen. Jag frågade om hon upplevde någon förändring, men det gjorde hon inte. Har någon av er gått från vegetarian till köttätare, eller tvärtom, och kände några förändringar?
 
Samtidigt är väl det egentligen inte ett beslut som man behöver ta, utan jag kan ju fortsätta på samma sätt som nu, tills jag eventuellt en dag vill äta en köttbit.

Vad Välbefinnaren äter... på riktigt

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hej Alla Välbefinnaren,
 
Jag skrev efter att jag bröt min detox att jag skulle lägga upp foton på min mat för att visa att jag inte är annat än mänsklig. Sanningen är ju den att som bloggare lägger man ju oftast inte upp foton eller inlägg om sådant som man inte är stolt över, som man inte gillar, som man inte tror på och många vill kanske framstå som om allt är en dans på rosor här i livet. Nu säger jag absolut inte alla!!! Så som hälsointresserad har jag tidigare skrivit om min last, nämligen chips. Du kan läsa det inlägget här.  
 
Men nu kommer ni under några dagar se all min mat jag äter under dagen, frukost, lunch, middag och mellanmål. Så att ni får en bättre uppfattning om vem Välbefinnaren är. Jag kommer vid ett senare tillfälle berätta mer om middagen i ett eget inlägg.
 
När jag har min pluggdag eller när det är helg lägger jag ner mer tid på frukosten. Så idag blev det en kopp kaffe med sojamjölk och äggröra med:
2 st ägg
2 stora champinjoner
1/2 tomat
3 kvistar bladpersilja
Salt & peppar
 
Smaken blev perfekt eftersom att jag stekte svampen gyllenbruna i smör,  salt och peppar innan jag rörde ner resten av ingredienserna.
 
Rädisor, men jag tror det är för tidigt i säsongen för dom var inte så smakrika som dom brukar vara. Jag föredrar dom smakrika och starka varianten.
 
Nu när jag inhandlat en stor mängd bladpersilja blev det en stor tabboli. Läs här om vad tabbouli har för påverkan på kroppen och där finns även receptet. Till det serverade jag ugnsbakad getost på bröd. Blandningen blev magisk!
 
Pecannötter, bipollen frön (så himla gott) och solrosfrön. Totalt några matskedar.
 

Till middag blev det gårdagens grönsakslasagne med: 
Aaubergine
Champinjoner
Gul lök
Pastaplattor
Röd och grön paprika
Bruschetta Blandning från Oil & Vinegar
Sambal oelek
Grädde
Salt & peppar

Nyfiken på ett friskare liv?

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
Efter att jag nu mottagit betygen för mina senaste två Case Histories/arbeten (Betyg A), så söker jag nu två nya personer som är intresserade av ett friskare liv och vill vara med testperson hos mig. Vänligen klicka på bilden för att läsa mer!
 
 

5 års jubileum med kärleken/Dans Le Noir

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Hej Hej,

Efter en helg i London med kollegorna och fem nätter i Brighton med vänner var det dax för mig och kärleken att röra oss mot London för att fira våra fem år med varandra. Men först blev det en frukost på Love Fit Cafe i Brighton. På fredagen checkade vi in på hotellet innan vi gav oss av till Harrods för att titta runt och sen inta en sen lunch. Sen gick vi tillbaka till hotellet för att dricka champagne och vila, innan indisk middag.
 
Lördagen spenderade vi med att promenera runt stan, shoppa en blus till mig inför kvällens middag. På kvällen gick vi nämligen till Dans le Noir som är en restaurang (+ett event) där man äter middagen, häller upp sitt vatten och dricker sitt vin i totalt mörker. Kolsvart! Den första känslan när man blev led in i rummet av sin synskadade servitör var spänning men samtidigt total förlust av kontrol. "Tänk om jag får panik" var den första tanken. Efter att vi satt oss ner i mörkret förklarade Roberto (servitören) vad som fanns på bordet, sedan ställde han ner en flaska vatten och sa "Have fun, Enjoy" skrattade och gick därifrån. Gud vad vi skrattade! Galet! Innan man gick in i restaurangen fick man välja mellan Fisk, Kött, Vegetariskt eller Överraskning. För mig blev det fisk. Man serverades sin mat och man förde flera gånger gaffeln till munnen utan att det fanns någon mat på den. Skrattretande! Men till slut fick man kläm på det. Eftersom att man inte visste vad som låg på tallriken blev det en gissningslek där både smaklökar och doftsinnet aktiverades betydligt mer än vanligt. Så smakrikt och allt doftade så starkt! Eftersom att jag är diabetiker och ville veta hur många gram kolhydrater det var i varje rätt blev det en annan dessert än den det skulle varit. Så mina smaklökar förväntade sig något sött men det den fick var ost. Surprise! Man fick efter middagen reda på vad man åt, men jag vill inte dela med mig av det eftersom att det inte blir lika kul att gå dit om du tänker göra det. Ostbrickan var inte en del av menyn, så det känner jag att jag kan berätta. Efter middagen hängde vi i baren, där det fanns ljus, med ett annat par som också varit på middag och som vi diskuterade hela eventet med. Jag rekommenderar verkligen dena upplevelse: kolla in på http://www.danslenoir.com/ (Dom har också SPA enligt hemsidan). =)
 
På söndagen träffade vi en vän i Hyde Park på en kaffe i gräset innan vi började röra oss mot flygplaten och hemåt. Jag hoppas att vi får fira våran 10 års dag på samma sätt och lika mysigt!
 
 
Kaffe och svampsoppa med bröd på Harrods (Galvin Demoiselle). En av dom mest smakrika svampsoppor... ever.
 
Dessa 54 små flaskorna hittade vi på vin avdelningen på Harrods där man kunde lukta på vätskan och läsa om dom genom att trycka på knappen. Häftigt för en vin-intresserad.
 
Som den dagen vi blev ett par firade vi kvällen tillsammans med en flaska champagne, mys! Samma hotell och lika mysigt!
 
Efter rekommendationer av Indiska restauranger från hotellet gick vi till Chor Bizarre som hade super god indisk mat. Jag valde en Thali så att jag fick en blandning av olika rätter. Fantastisk mat! Underbar inredning och atmosfär också.

Brighton Calling

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Efter en härlig helg i London med mina kollegor och vänner åkte jag vidare till Brighton för några dagar med gamla vänner. Veckan var fylld av kramar, live jazzmusik & dans på Casablanca, gambling på Greyhound-racing (mest förlust), frukostar på favoritfiken (Breakfast at Tiffanys, Billys och Love Fit Cafe), biokväll (oblivion=ok), filmkväll med pizza, flera middagar och så har vi hittat en ny favorit bar (Bohemia). Uppdateringar av varandras liv, skratt och diskussioner har varit temat för denna resa. Här kommer några foton från Brighton vistelsen.
 
På fredagen bar det av till London för mig och kärleken för att fira våra fem år tillsammans.
 
Breakfast at Tiffany's är obligatoriskt när man är i Brighton.
 
Jag och Berit=snyggingar!
 
Live musik på strand-promenaden är alltid härligt och mysigt!
 
Beutiful Brighton Beach
 
Ibland tycker jag att det är svårt att lämna toaletterna på pubar pga alla åsikter och tankar som står skriva på väggarna. Är jag den enda?!
 
Ian, jag och Berit posar framför kameran på Prince Albert
 
Hundarna visas upp innan loppet.
 
Utsikten från vårt hotelrum. Läckert!
 
 

London Calling

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Förra helgen drog jag och nio av mina kollegor och vänner till den stora staden London för en weekend. Den enda inbokade planen var middag på Jamie Olivers i Angel, utöver den planen var det bara känslorna som fick styra. Vi kom fram sent på fredagkvällen, intog ett varsitt glas och en middag och gick sedan till sängs.
 
På lördagen träffades en del av oss i repat för att gå på frukost klockan 9. Vi gick till ett fantastiskt frukostställe (The breakfast Club), där jag intog stektbröd (doppat i ägg innan) som serverades med kanelstekta äppelskivor och honung. Fantastiskt! Sen shoppade vi en timma eller två, innan vi tog en break med vin. Sen traskade vi på vidare och hamnade på ett ställe som heter Obar ,där vi intog scones,soppa och cocktail och skrattade tills vi veck oss över golvet. På kvällen begav vi oss till Jamie Olivers Angel för mat och dryck. Sen blev det nattklubb för några av oss på TigerTiger med dans och drinkar.
 
På söndag intog vi en lunch på Bill's som jag gillar eftersom att dom har så fräscha produkter och rätter. Riktigt härligt ställe måste jag säga. Det stället vi var på ligger på 36-44 Brewer Street (soho) om ni vill besöka det. Efter lunchen började mina reskamrater att planera sin resa till flygplatsen så då gav jag mig av mot tågstationen och Brighton.
 
Helgen var såå lugn, harmonisk och rolig. Temat har varit mat, dryck och skratt och skulle inte vilja ändra en enda detalj.
 
Givetvis =) blev vi serverade champagne på flyget, eftersom att vi var såna trevliga tjejer!
 
När vi kom ut från frukoststället var det en lååång kö. Väldigt poppis ställe tydligen!
 
Efter shopping behöver man en break, så klart!
 
På Jamie Olivers Angel åt jag Fisk Taco, så himla gott och smakrikt.
 
På söndagen delade vi denna förrätt, tortilla med olika diper på Bill's.
 

ÄventyrsDax

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Idag ska jag åka på semester. Först några dagar i London med kollegorna, sen några dagar i Brighton vid standen med vänner och slutligen firande med kärleken av vår 5 årsdag.
 
Så.... ni får höra mer från mig efter den 21 april både om semestern och hälsa!
 
Må Väl önskar den lyckliga Välbefinnaren

2-in-1-soppa

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Häromdagen gjorde jag en av mina enklaste soppar- tomat soppa. Man grillar/rostar tomaterna i ugnen tillsammans med kryddorna, tills tomaterna har blivit supermjuka och fått lite färg. Denna gång valde jag att ha linser och blomkål i soppar också (extra tillbehören varierar varje gång). Samtidigt som tomaterna stod i ugnen kokade jag linser och blomkål i en kastrull. När allt är klart mixar man allt med stavmixer och serverar. Voila!
 
4 stora tomater
1 scharlottenlök
2 vitlöksklyftor
Rosmarin
Timjan
Några cm chili
Salt & peppar
 
Röda linser
1/4 huvud blomkål
 
 
Dagen efter gjorde jag en ny soppa/gryta och använde då resterna av tomatsoppan istället för till exempel krossade tomater. Tomatsoppan, extra vatten, ditt val av grönsaker (kanske grytkött) och fler kryddor. Kanon gott och ekonomiskt!
 
 
 
 
 

Bok- & Film recension: Cloud Atlas

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Fick boken "Cloud Atlas" av en vän i England, som jag alltid diskuterar böcker med. Hon sa att boken är skitbra och den bara måste jag läsa. Fick boken för några månader sen, men började inte läsa den förrän jag insåg att boken har blivit film och skulle visas i Sverige. Självklart ville jag läsa boken innan jag såg filmen på bio.
 
Så än så länge har jag bara läst boken, men tänkte i samma inlägg skriva om filmen också, men biokväll är inte inbokat ännu. Boken handlar då om flera olika historier som utspelar sig i olika århundranden. Där vissa av historierna på ett eller annat sätt är bundna till varandra. På baksidan av boken står det ""Six interlocking lives- one amazing story", och kan till vis del tycka att detta stämmer, men dom sex liven är inte kopplade till varandra med en specific story.
 
Boken:
Vi har Adam Erving på 1500-talet (?) som är hypokondrisk och hans son skriver en bok om sin faders liv. Denna bok hittas sedan av R.F i ett bibliotek. Biblioteket finns hos den familj där han jobbar och en del intriger inträffar. R.F skriver brev till sin vän Sixsmiths som jobbar med energi/elektricitet och är intresserad av ämnet "miljöförstörning", i korta drag. Sixsmiths träffar en dag Luise Rey i en hiss, hon jobbar för en tidning. Timothy Cavendish  får ett manuskript som han ska läsa som heter "Luise Rey". SONMI-451 är en person i framtiden, som sitter i finkan, som en reporter intervjuvar (utan att säga för mycket). Sen är det en story om en liten pojke, där storyn utspelar sig i framtiden. Osäker på hur denna berättelse är kopplad till resten av historierna. Varje person har en egen liten berättelse som jag inte tänker gå in på detalj kring. Men mitt betyg är att jag antingen skulle behöva läsa boken en gång till (gärna på svenska) eller se filmen för att förstå. Boken var också på engelska och detta var första gången som jag läste en engelsk bok och samtidigt hade svårt att hänga med. Stilen av skrivandet varierade från berättelse till berättelse, och berättelsen om Adam Erwing var verkligen jätte svår att förstå, som Shakespeare på engelska. Jag rekommenderar inte boken på engelska om man inte tycker att man har väldigt lätt för engelska böcker. Men nu ser jag verkligen fram emot att få se filmen. Så att en del frågetecken klarnar.
 
Skickade ett mejl till min kompis Berit och frågade varför hon älskade boken och hon svarade "Its very philosophical about humanity and materialism. The vanity and greed above moral through centuries." Vi får se om jag håller med, efter att jag förhoppningsvis förstår mer av handlingen efter att ha sett filmen.
 
ps: Boken är verkligen superliten, som du ser på fotot och jämför med ett kort ur en kortlek. Gå in flipbackbooks.com för fler böcker i samma lilla storlek.
 
Filmen:
I tisdags gick jag och kärleken äntligen på filmen på bio. Vad jag tycker?! På ett sätt var jag besviken över att jag hade läst boken eftersom att jag hela tiden visste vad som skulle hända. Boken och filmen är nästan identiska, det var bara en grej här och en grej där som skilde sig från boken. Men åhh så många tankar, funderingar och diskussioner det skapar. Jag rekommenderar dig att se filmen tillsammans med någon som du kan ha djupa diskussioner kring meningen med livet och hur man påverkar livet och världen. Jag och kärleken diskuterade handlingen, poängen och uppbyggnaden av filmen efteråt och det känns som om det inte finns något direkt svar på någon av det vi frågade oss. Därav är filmen ett bra samtalsämne.
 
Jag älskade ett citat ur filmen som jag inte minns ur boken, men citatet sades under 1400-talet och det var den historien som jag hade svårt att hänga med på i boken. Men citatet är lite av poängen av filmen tycker jag, tyvärr minns jag inte ordagrant, men ungefär:
"-Vad får dig att tro att din lilla handling är mer än en droppe i havet och att den skulle ha betydelse?
- Havet är uppbyggt av många droppar"
Det är kopplat till (enligt min uppfattning) till att alla människor kan utföra små saker här i livet, små förändringar och tillsammans blir vi stora. Många säger "Varför ska jag källsortera. Det hjälper väl ingen" men Jo, om vi är många som inför detta beteende/handling. Cloud Atlas handlar om hur ett beteende eller beslut kan förändra framtiden på ett sätt, medan det blir helt annorlunda "om man går en annan väg i korsningen". Dom sex olika historierna handlar om beslut, vägval, de onda & goda människorna och deras beteenden. Och man kan se att poängen med boken/filmen finns i varje historia, men som jag skrev ovan så tycker jag inte att dom sex liven sammankopplas till en berättelse.
 
Nu ser jag verkligen fram emot att komma till England så att jag kan få se filmen på bio i England och sen diskutera filmen med min vän som rekommenderade boken från början.
 
Har du sett filmen eller läst boken? Vad tycker, tänker och känner du kring boken/filmen?
 

Pluggvän, sushi och betygsättning

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Igår fick jag sms från en kompis som frågade om vi inte skulle plugga tillsammans. Ja men vilken lysande ide tänkte jag. Så klockan 10 imorse serverades bananpannkakor och kaffe till Jen, kärleken och mig. I en timma pratade vi om våra semestrar, min till Indien och hennes i Syd Amerika (länge sen vi sågs).
 
Sen pluggade vi i några timmar. Jag läste igenom min uppsats om hur njurarna renar blodet och skapar urin och så finjusterade jag min målning av njurarna. Så läste jag igenom arbetet om magkanalen och tarmflora, super intressant. Och så gjorde jag småjusteringar på mina två Case Histories! Så Jag har idag skickat in 5 dokument till skolan för betygsättning. Världens Gladaste! Detta var del 17 av 20, så nu är det inte långt kvar. I del 18 ska jag läsa mer inriktat på olika typer av föda samt om muskler och skelettets funktion och uppbyggnad. Två nya Case Histories ska jag också ta! Jag letar fortfarande efter en till person, så om du är nyfiken av att lära dig mer om din egen hälsa och hur du ska förbättra den så kan du kontakta mig på sabine_johansson_ohlen@hotmail.com.
 
Jen hade med sig sin ursöta hund så vid lunchtid gick vi en promenix med lilla Bella. Vi gick till sushibutiken så vi kunde inhandla lunch. Efter lunchen fortsatta pluggandet för oss.
 
 

Juicedax

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Det kändes som om det var länge sen jag gjorde juice hemma, så det kändes som om det var dax igen. Sagt och gjort, plockade ut grönsaker från kylen som jag ville använda. Denna grönsaksjuice gillade till och med min kärlek som inte är förtjust i rödbetsjuice alls, men tillsammans med sötman från äpplena och morötterna blev det till och med så gott att kärleken gillade juicen. Jag tyckte den blev super god också!
De blev:
2 rödbetor
3 äpplen
5 små morötter
3 stänger selleri
1 gurka
7 cm ingefära
 
Rödbetor är den där grönsaken som färger maten, händerna och skärbrädan röd, den må varja jobbig till färgen med den är rik på flera viktiga ämnen. Så som järn, kalium, niacin (B3), koppar, vitamin C, folinsyra (B9), zink, kalcium, magan, fosfor och magnessium. Genom att äta färska rödbetor kan man mäta hur snabb matsmältning man har, eftersom att grönsaken kan färga avföringen och även urinet. Från mun till anus ska det ta runt 21 timmar (+-3). Det används för att rena levern och tror höja järnnivån vid brist. 
 
Äpple: innehåller vitamin A, B1, B2, B6, C, järn, kalcium, kalium, magnessium, sulfur mm. Denna frukt tros vara an anti-cancar stödjare. Det innehåller också ämnet pektin som finns i vissa kolhydrater (i korta drag) och detta ämne skapar ett gele i tarmarna som eliminerar toxiner.
 
Morot: innehåller många alla vitaminer utom A vitamin ooch även mineralerna järn, kalium, fosfor, kalium, krom, magnessium och jod. Morötter främjar friska ögon och hud, samt renar levern.
 
Selleri är känt för den låga mängden kalorier och sin höga mängd natrium. Den innehåller mycket fibrer och vätska samtidigt som det är vätskedrivande. Det innehåller mycket vitamin B, vitamin C, kalicum, kalium och fosfor.Det tros också lugna nervsystemet och minska syran (höga pH värdet).   

Ingefära är rikt på C vitamin, B3, B6, koppar, zink, magnesium och kalium. Innehåller många antioxidanter och tros sänka det onda LDL-kolesterolet. En naturligt "antibiotika", skapar värme i kroppen.
 
Gurka: är rikt på vitaminerna B och C samt mineralerna kalcium, järn, fosfat, kalium, svavel och natrium. Har en stark vätskedrivande effekt och minskar därför bevarandet av vätska i kroppen. Vilket för vissa kan vara positivt och negativt för andra. Minskar blodtrycket och är bra för hår, naglar och huden.
 
 
 

Gammal hederlig apelsin juice, fast naturligt!

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Hemma hos oss är det kärleken som önska fruktjuicerna, medans det är jag som bara dricker grönsaksjuicer. Den senaste som V önskade var en hederlig apelsinjuice, men med blodapelsiner och citron. Och detta kallar jag en nyttig och naturlig juice. Inga tillsatser och jämför man konsistensen med juice som man köper i butiken så ser man direkt skillnaden. Både vackrare, nyttigare och godare!

Det där med detox och verkligheten

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag skulle ju detoxa förra veckan... men det höll endast i en dag. På torsdag kväll tyckte pojkvännen att vi skulle ha mysmiddag. Vitt vin, rökta räkor, chiliaioli,  bröd och sallad njöt vi av i torsdags, som han inhandlade. Och vem kunde eller skulle vilja säga nej till det, Inte jag!  Sååå himmelsk gott! 
 
Så.... jag är alltså inte mer än mänsklig! Men vi fortsätter i alla fall med detox-pulvret. Nu har jag i alla fall kommit fram till att jag istället ska fota och skriva om den nyttiga OCH onyttig mat jag faktiskt äter. Så jag tänker nu köra några dagar med foton och beskrivningar av dagarnas måltider och mellanmål, nyttiga och onyttiga. På bloggen lägger jag oftast bara upp nyttigheter, om jag inte gör ett längre inlägg om onyttigheter i en produkt. Men även om jag är intresserad av välbefinnande,  kost och hälsa så är jag inte alltid hälsosam. Men vad är egentligen definitionen av "Hälsosam"?! Ni ska helt enkelt få lära känna den riktiga Sabine...... så får ni avgöra och gärna berätta vad ni tycker!? =)
 
PS. Men det blir inte förrän om två veckor. På fredag åker jag nämligen på ett liten äventyr och kommer inte tillbaka förrän 10 dagar senare.

Pustervik, laxgryta, lek och barndomsvänner

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Hej Hej,
 
I fredags åkte jag tåget från Stockholm till Göteborg för att umgås med några av mina barndomskompisar. Efter några timmar på tåget möte Tina o Isla mig på centralen, vilket ifrån vi tog spårvagnen till en bar som hette Skål. Där träffade vi Louise och tog oss en drink innan vi skulle vidare till Pustervik där vi skulle kolla på live musik. Efter bara två timmar i Göteborg kommer jag fram till att Gbg faktiskt har trevligare och roligare befolkning plus att stan är mysigare! Men... det är ju alltid kul att komma bort ifrån sin egna stad. Väl på Pustervik spelade Daniel Gilbert med band, som jag tyckte var riktigt grym. En röst och musik med känsla, jag försökte hitta någon musikvideo på nätet men hittade inget som levde upp till hans riktiga känsla och röst. Väl på Pustervik träffade vi en supergammal kompis som jag inte sett på tretton år, samma glada och spralliga själ! =)
 
När man lägger sig klockan 3 på natten så tror man att man ska få sova på morgonen, men jag och Tina hade inte tänkt på att lilla Sofia skulle vakna tidigt. Så klockan 8 var vi uppe med tuppen! Under dagen var vi på lekplatsen, i palmhuset, kollade på konst (mina två vänner är konstintresserade), köpte böcker för i snitt 20 kr styck och lunchade. På kvällen kom Liza med sonen hem till Isla där vi intog en middag som kocken Liza slängde ihop med oss andra som assistenter! Så himla gott! Dagen var fylld av diskussioner, prat, skratt och lek.
 
På söndagen intog vi en fika innan det var dax för mig och Tina att hoppa på vårat tåg. Jag till Stockholm, och hon halvvägs. Jag och Tina planerade in en Riga resa på 40 timmar till i sommar, egentligen skulle vi vilja åka tillbaka till Indien tillsammans men vi får nöja oss med Riga så länge! =)
 
Daniel Gilbert med band som jag rekommenderar att se live.
 
Försöker utföra något jag gjorde som yngre... betydligt yngre! =)
 
Glada barn i lekparken!
 
Palmhuset, super mycket växter!
 
Posing vid lunchen
 

Besökarna ökar...

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

.... och jag är nyfiken på hur ni hittade hit? Ni är varmt välkomna och jag hoppas ni hittar något som intresserar er och att ni stannar. 
 
Må väl Önskar Välbefinnaren

Veckans Tips: Prova dig fram

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Satt och pluggade på tåget i fredags, läste om skillnaderna mellan och egenskaperna hos  bröstmjölk, komjölk och getmjölk. 
Då slog veckans tips mig: om man känner att man inte mår toppen....  Uppblåst, klåda, nedstämd ja vilken känsla eller symptom som helst. Då vore det ju en toppen ide att prova sig fram. Då menar jag alltså att man tar bort en typ av produkt från sin kost i några veckor, gärna mer än fyra veckor. Det kan vara mjölkprodukter (från djur), kaffe, gluten, olika eller alla typer av sädesslag, du väljer och känner efter själv! Resultat: du mår bättre av att sluta med produkten, du mår ännu sämre när du börjar med den valda produkten igen eller så händer inget alls. Om ingenting händer skulle jag tro att du med stor säkerhet veta att din kropp kan hantera produkten. 
Att testa sig fram kan berätta mycket om ens kropp. 
 
Må väl önskar Välbefinnaren

Natural News: Att välja tillskott mm

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Jag kollar ofta in på naturalnews.com för att läsas om några av dom senaste nyheterna kring hälsa och dom två senaste artiklar jag hittat handlar om att välja tillskott med en vis tvivel.
 
Den första artikeln, här, berättar om hur man själv borde kolla upp produkterna, så som tillskott & vitaminer-kurer, man köper. Och då även om man tror att det ska vara nyttigt bara för att det står "naturligt" eller för att man köper det i en hälsokostbutik. I artikeln kan man läsa om olika upptäckte kring olika produkter som har undersökts.
Den andra artikeln handlar om ett visst detox-preparat som har visat sig innehålla toxiner så som aluminium. Läs den artikeln här.
 
Läs på om det du köper, på samma sätt som du inte köper en viss typ av ketshup eller pasta för att du läst att det är ohälsosamt, på samma sätt behöver du undersöka tillskott och andra preparat som du köper i hälsokostbutiker.
 
Önskar dig en trevlig helg. För mig bär de av till Gbg för att hänga med bästa vännerna.
 
Må Väl från Välbefinnaren Sabine

Citronvatten, en del av detox

Kategori: -Detox/Rening

Hej Hej, Köpte in några citroner häromdagen när vi började våran detox eftersom att det stödjer matsmältningen, vilket kan behövas vid en detox. jag fick också några citroner i ekolådan som levererades igår. Citroner är rikt på betakaroten, kalcium, magnessium, kalium, riboflavinoch antioxidanter.
 
Citronvatten har förmågan att ändra pH värdet av kroppen till ett mer basiskt, vilket är viktigt om pH värdet är för surt vilket det i många fall är.Även om citroner har ett surt pH är det alltså basiskt-formande när det väl tagits upp av kroppen. Njurarna och levern behöver extra stöd vid en detox eftersom att det är dessa organ som renarar kroppen från gifter/toxiner, och arbetar därför hårdare under detoxen. Citronvatten hjälper både njurarna och levern att rena. Det finns en del andra knep för att stödja leverns rening av kroppen.
 
Dricka citronvatten rekommenderas inte bara vid en detox, utan det är oerhört hälsosamt att inta även i sin vardag. Att införa ett glas citronvatten i sin morgonrutin är en bra början och det finns en mängd forskning och artiklar om hur bra det påverkar kroppen.

Detoxmat och studiedag

Kategori: -Detox/Rening

Hej Hej,
 
Idag har jag nästan skrivit klart mina två case historyn, nästa vecka ska jag läsa igenom texterna och göra justeringar & tillägg i texterna. Man blir ju aldrig riktigt helt nöjd! Dessutom ska jag läsa igenom ett arbeta jag gjort om njurarna, för att se om det är något jag vill ändra där. Så förhoppningsvis kommer jag vara klar nästa vecka så att jag kan skicka in mina arbeten och börja på nästa del. Del 18 av 20. =)
 
Så.... efter att jag är klar med dessa Case Historin med mina testpersoner letar jag nya personer som är intresserade av att förbättra och förstå sin hälsa bättre. Klicka nedan för mer information.
 
Gällande detoxen går det bra, Detox pulvret från Holistic är inte speciellt gott och dessutom klumpar det sig lätt viket gör att ganska mycket pulver helt i onödan åker ner i slasken. Vid halv fem tiden var jag så himla trött så jag var tvungen att gå och lägga mig för att sova en stund. Men vaknade upp utvilad efter en timma.
Här ser du vad jag har ätit under dagen.
 

Till frukost blev det bovete pannkakor med björnbär & blåbär samt en kopp te med nässelblad och myntablad. Läs mer om brännässlor här.
 
Som mellanmål rev jag ekologiska päron som kom i min ekolåda och ingefära. Kryddade med kanel och grön kardemumma. Smakrikt!
 
Lunch soppan innehåller morötter, nässlor, linser, ingefära, vitlök, lök och kummin. Smaken blev god & smakrik, men inte det bästa jag lagat!
 
Mellanmål nr två för dagen blev stekt ägg på salladsblad och nöt-bröd som jag bakade igår. Du hittar recepet här.
 
Pojkvännens version av så naturligt och ekologiskt som möjligt. Jag såg en vitvinsflaska på bänken när han lagade maten, men struntade i att kolla vad mer för onyttigheter han haft i. Våra definitioner av "så naturligt och ekologiskt som möjligtså naturligt och ekologiskt som möjligt" varierar en hel del.
 
 
 
 
 

Detoxtime

Kategori: -Detox/Rening

Hej hej,
 
Jag och kärleken ska börja detoxa mellan 10-14 dagar från och med idag. Vi ska hålla oss till så naturliga produkter som möjligt, äta massor av grönsaker, färsk frukter (frusna bär), fisk och bönor. En del skillnader blir mellan mig och kärleken, jag kommer till exempel undvika kaffe fullt ut samt äta en stor mängd grönsaker. Något som han inte kommer göra. Imorgon levereras också min låda med ekologiska frukter och grönsaker från Ekolådan (ekoladan.se), så då får vi se vad den erbjuder för något spännande! Vet i allafall att jag valt till ingefära och päron, så en juice på dessa två skulle kunna bli en god juice.
 
Undvika Att äta
Mjölkprodukter Små mängder frukt
Kaffe Grönsaker
Socker Bönor &  Linser
Gluten Nötter
Alla typer av mjöl Fisk & ägg (ej kött)
Alla typer av oljor & fetter ..förutom kokosolja &linfröolja
  Massa kryddor
 
Eftersom att jag har svårt för att hitta på roliga frukostar när jag detoxar kommer jag att äta brödet som jag lagade idag. Du hittar receptet här. Det innehåller creamfraiche, så det blir ett undantag från mitt "schema". En annan frukost jag kommer att äta är gröt på bovetelingor, eftersom att bovete är glutenfritt. Ägg med en grön smoothie kommer det troligtvis bli också! Ett annat undantag blir i helgen, då jag ska till Göteborg för att umgås med bästisarna, då kommer det nämligen bli rött vin till middagen.
 
Vi har också köpt tillskottet "Holistic Ultra Detox" som vi båda har använt tidigare. Om du vill veta mer om innehållet kring produkten kan du läsa innehållsförteckningen på Holistic's hemsida i denna länk. Sist jag använde denna produkt upplevde jag att jag gick på toaletten oftare, vilket är ett gott tecken enligt mig. Det visar att tarmrörelsen är i full gång.
 
I dagarna som kommer kommer jag lägga upp foton och korta beskrivningar av det jag äter under dagarna, så att ni kan se vad man kan äta när man detoxar.
 
PS. Läs gärna mer om detox och fasta under kategorin Detox/Rening här till höger.
 
 
 

Nöt-bröd av svärmor

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Efter påskbesöket hos svärmor fick jag med mig ett recept på lågkolhydratsbröd, efter att ha ätit brödet hela påsk. Och betyget är verkligen 5 utav 5. Så himla gott!! Så idag har jag själv provat att laga brödet här hemma. Första brödbakningen i hela mitt liv kan jag stolt berätta. Om man inte räknar med mandelmjöl-&-ägg-i-micron-bröd på två minuter eller misslyckade naan-bröd från Indien.
 
Recpetet var jag tvungen att ändra från gram till dl eftersom att jag inte har någon köksvåg, men här är det receptet som jag använde.
 
8 st ägg
2 dl cream fraiche
6 msk kallpressad oliv olja
2 msk bakpulver
1,5 dl linfrön
1,6 dl havrekli
1,5 dl sesamfrön
2 dl solrosfrön
Salt (som jag glömde)
 
*Sätt ugnen på 180 grader.
 
*Blanda först dom "blöta" ingredienserna, blanda sen ner dom torra. Konsistensen ska bli som en tjock gröt. Häll i mer havrerkli eller nötter om smeten är för vattnig.
 
*Lägg bakplåtspapper i en brödform (30x12 cm), häll i smeten och grädda i ugnens nedre del i 65 minuter.
 
*Låt brödet svallna, ät direkt, spara i en påse eller frys in.
 
*Nötter kan bytas mot andra nötter, eller så kan man blanda ner olika typer av kryddor för annan smak- kummin eller örtkryddor tex.